ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Παιχνίδια με τους αριθμούς για τo ERTflix

Πανηγυρίζει η ΕΡΤ για την υβριδική πλατφόρμα της, το ERTflix, όπως το ονομάζει, και σκορπάει fake news. Υπερήφανη η διοίκηση για την «αναβάθμιση της υβριδικής πλατφόρμας», ενημερώνει άπαντες ότι «1,7 εκατομμύρια σπίτια βλέπουν ERTflix».
Παρακάτω η ΕΡΤ υποστηρίζει άλλα: ότι «από τις 22 Απριλίου που ανακοινώθηκε η αναβάθμιση της υβριδικής πλατφόρμας της ΕΡΤ..
περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια τηλεθεατές έχουν πατήσει το κόκκινο κουμπί στο τηλεκοντρόλ τους» για να δουν ERTflix (δείτε ΕΔΩ).
Ποια είναι η αλήθεια; 1,7 εκατ. σπίτια; ή 1,7 εκατ. τηλεθεατές; Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Η απάντηση βέβαια είναι ότι και τα δύο είναι ψέματα.
Τα στοιχεία προκύπτουν μάλιστα από το άθροισμα δύο μηνών. Όπως λέει η ΕΡΤ στην ενημέρωσή της, τα στοιχεία αφορούν τον Απρίλιο συν τον Μάιο, οπότε αθροίζει τους επισκέπτες των δύο μηνών: «Συγκεκριμένα τον Απρίλιο μπήκαν στο ERTflix 864.244 τηλεθεατές και τον Μάιο 915.704, νούμερα τα οποία θεωρούνται πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα», λέει.
Η πρόσθεση είναι σωστή, αυτό είναι αλήθεια. Για δύο μήνες.
Ωστόσο αυτοί οι 1,7 εκατ. τηλεθεατές(;) σπίτια(;) χρήστες(;), αυτό το 1,7 εκατ. τέλος πάντων, δεν αναφέρεται πουθενά ότι είναι «μοναδικοί χρήστες». Δηλαδή ότι μπαίνουν από ξεχωριστούς δέκτες. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΡΤ, όπως φαίνεται, μετράει τελικά τις «επισκέψεις» και όχι τους «μοναδικούς επισκέπτες». Και ο αριθμός των επισκέψεων, που μπορεί να αθροίζεται από τους ίδιους χρήστες που μπαίνουν στο ERTflix περισσότερες φορές, δεν κάνει ούτε 1,7 εκατ. σπίτια ούτε 1,7 εκατ. τηλεθεατές. Κάνει 1,7 εκατ. «επισκέψεις». Τα στοιχεία τα έχει, ας τα δώσει.
Τη μονάδα μέτρησης των «επισκέψεων» έχει χρησιμοποιήσει η ΕΡΤ για να μετρήσει την ιντερνετική εκδοχή του ERTflix, μέσω του webtv.ert.gr. Σε αυτό είναι σαφής: «Το τελευταίο δίμηνο το webtv.ert.gr δέχθηκε περισσότερες από 5.500.000 επισκέψεις». Όχι επισκέπτες.