ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Ξεσηκώθηκαν οι «Αθλιοι της Φειδίου»


Εδώ και πάρα πολύ καιρό κάνουμε αναρτήσεις για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Απογευματινή. Επρεπε να κυκλοφορήσει η φήμη περί λουκέτου για να «ξυπνήσουν» και κάποια άλλα μπλογκς και να σταθούν στο πλευρό των εργαζόμενων της Φειδίου που απέστειλαν το κείμενο που ακολουθεί:
Κείμενο ορ(γ)ισμένων εργαζομένων στην "Απογευματινή"

Ως πότε θα κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε;
Ως πότε θα επιτρέπουμε να παίζουν με την νοημοσύνη μας;
Ως πότε θα αρκούμαστε σε «ένα κομμάτι ψωμί»... “όποτε και όταν”;
Ως πότε θα είμαστε εμείς τα θύματα;
Ως πότε θα ανεχόμαστε τα παιχνίδια στις πλάτες μας;
Ως πότε θα επιτρέπουμε να γίνονται «δείπνα» και «ημερίδες» με τα δεδουλευμένα μας;
Εδώ οι «επενδυτές»... Εκεί οι «επενδυτές»... Που είναι οι «επενδυτές»; Το «τρίμηνο», που είχε ζητήσει η εργοδοσία για να τα βρει με τους ...μεσσίες «επενδυτές», πέρασε. Αλλά η κοροϊδία συνεχίζεται και η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα παραμένουμε απλήρωτοι για ενάμιση μήνα, και καλούμαστε να ζούμε με ''ενέσεις'' σε ακαθόριστο χρόνο των 300-500 ευρώ, που τις καταβάλουν μόνο και μόνο για να μην εξεγερθούν οι ''Άθλιοι της Φειδίου''. Έχουμε όμως και επιπλέον ''δώρα'' της εργοδοσίας, όπως εξαγγελίες για....

Ο Χαρβαλιάς ο Τουρκοφάγος γυρνά την πλάτη στα κελεύσματα του Μπόμπολα

ΥΠΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ – ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Δύσκολη νύχτα χθες στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου. Ο διευθυντής του Εθνους και του Εθνους της Κυριακής Γιώργος Χαρβαλιάς τελεί υπό παραίτηση αρνούμενος να συναινέσει στις απαιτήσεις της ιδιοκτησίας για μαζικές απολύσεις και περικοπές στις εφημερίδες του Πήγασου.
Αν και αναμένεται η κατάσταση να ξεκαθαρίσει σήμερα, λέγεται ότι ο Χαρβαλιάς έχει ήδη παραιτηθεί και δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Ακόμη και σε περίπτωση που αλλάξει γνώμη, το γυαλί θα έχει ραγίσει και οι σχέσεις με την ιδιοκτησία δύσκολα θα αποκατασταθούν… Για τη θέση του Χαρβαλιά στη διεύθυνση του Εθνους ακούγονται τα ονόματα του Θανάση Τσεκούρα και του Γιάννη Ταμπάκη.
Ο Χαρβαλιάς ήταν ο μόνος διευθυντής εφημερίδας που σε γεύμα με τον -προσκεκλημένο του Παπανδρέου - Ταγίπ Ερντογάν τόλμησε και την «είπε» στον τούρκο πρωθυπουργό. Τώρα ο διευθυντής του Εθνους παραιτείται αρνούμενος να υπακούσει στα κελεύσματα του Φώτη Μπόμπολα για απολύσεις και περικοπές…
Θυμίζουμε ότι πριν από τέσσερις μήνες είχε αποχωρήσει ο διευθυντής σύνταξης του Έθνους της Κυριακής Δ. Δουρής, που παραιτήθηκε αρνούμενος να αποδεχθεί μείωση αποδοχών που του επέβαλε η ιδιοκτησία. Τότε είχε αποφευχθεί στο παρά πέντε μεγάλη κρίση στο συγκρότημα Μπόμπολα.
Η απόφαση για περικοπές και απολύσεις σε όλα τα μέσα του ομίλου είχε ακόμη σαν αποτέλεσμα την αντίδραση της διευθυντικής ομάδας του Πρώτου Θέματος και....

Δυσοίωνες οι εξελίξεις στην ΕλευθεροτυπίαΔύο αναρτήσεις για τη μάζωξη των εργαζομένων στη Μίνωος

-Μηδέν εις το πηλίκον. Φώναξε – φώναξε ο κόσμος στην “Ελευθεροτυπία” κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, αλλά ο κ. Σώκος, παρουσία του Δημήτρη Τρίμμη, ενημέρωσε τους εργαζόμενους, grosso modo, ότι το μαγαζί δεν βγαίνει με τα ισχύοντα δεδομένα. Αυτά από κουβέντες με την ιδιοκτησία. Σα να λέμε, “τα μέτρα είναι επιβεβλημένα”. Από την πλευρά του, ο Τρίμμης πρότεινε, αυτό που εδώ και μήνες φωνάζουν οι εχέφρονες στη Μίνωος, να συσταθεί δηλαδή μια επιτροπή που θα μπορέσει να φέρει εις πέρας έναν αξιόπιστο οικονομικό έλεγχο. Το οποίον, 20 ψήφισαν υπέρ, 27 κατά, κάποιοι δεν μπήκαν καν στη διαδικασία και οι περισσότεροι φοβούνται ότι αυτά τα μέτρα είναι μόνο η αρχή. Εκείνο που δεν έχει ούτε αρχή ούτε μέση ούτε τέλος από όροφο σε όροφο είναι η απογοήτευση...(Αναδημοσίευση από τo mediablog.gr)

-Περίπου σε 35 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο ανέρχονται οι μισθοδοσίες της Χ. Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ σύμφωνα με τα στοιχεία που ακούστηκαν στη γενική συνέλευση των εργαζομένων. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι των εκδόσεων είναι υψηλόμισθοι… Κατά την χθεσινή μάζωξη των εργαζομένων η οποία έγινε σε καλό κλίμα - με εξαίρεση την φραστική επίθεση στον Δημ. Τρίμμη όταν πρότεινε την σύσταση συντονιστικού οργάνου δίπλα στον εκπρόσωπο - ζητήθηκε από τον Πάνο Σώκο να μεταφέρει στην Μάνια Τεγοπούλου ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχονται καμία απόλυση. Επίσης, ακούστηκε ότι αν δεν γίνουν αλλαγές και μαζέματα, το δάνειο που χορηγήθηκε στην εταιρία αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μόνο ενός έτους. Ενώ ειπώθηκε ότι οι εργαζόμενοι θα κάνουν μόνοι τους την απογραφή προκειμένου να διαπιστώσουν ποιοι...

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Στους Ισπανούς η Le Monde


Την εκθεση των ορκωτών λογιστών για τα οικονομικά της Le Monde ζήτησε ο ισπανικός όμιλος Prisa προκειμένου να προχωρήσει στην τελική πρόταση εξαγοράς της γαλλικής εφημερίδας. Ο όμιλος, που είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας El Pais και κατέχει σήμερα ποσοστό 15% στο μετοχικό κεφάλαιο της Le Monde, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. Σχετική επιστολή απέστειλε ο εκτελεστικός διευθυντής της "Prisa", Ζαν-Λουΐ Σεμπριάν, με αποδέκτη το Εποπτικό συμβούλιο της Le Monde.
Ο Σεμπριάν στην επιστολή του ανέφερε ότι «αναγνωρίζει τα προβλήματα της Le Monde ιδίως στον τομέα της....

Αναστάτωση στην Απογευματινή - ποιοι «κλείνουν» την εφημερίδαΝέα αναστάτωση για τους εργαζόμενους στην Απογευματινή. Αργά χθες το βράδι κυκλοφόρησαν φήμες για αναστολή της έκδοσης της εφημερίδας. Οι φήμες κυκλοφόρησαν όταν έγινε γνωστό ότι ο εργολάβος – εκδότης Κ. Ι. Σαραντόπουλος έστειλε σχετική ενημερωτική επιστολή στην Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε ο Σαραντόπουλος γνωστοποιούσε πως δεν κλείνει την Απογευματινή και ότι στην επιστολή του προς την ΕΙΗΕΑ απλώς ενημέρωνε ότι αποχωρεί από την Ενωση.
Πολλοί στη Φειδίου είπαν ότι τα περί αναστολής της έκδοσης της εφημερίδας διέρρευσαν τεχνηέντως με στόχο να «φρενάρουν» τις αντιδράσεις των εργαζομένων που είναι απλήρωτοι για τον μήνα Μάιο.
Ο Σαραντόπουλος έχει ανακοινώσει στους εργαζόμενους ότι «η κατάσταση με τις πληρωμές στη Φειδίου θα παραμείνει επ΄ αόριστον δύσκολη και αβέβαιη» λέγοντάς τους να μην περιμένουν «να τους καταβληθεί ούτε το επίδομα αδείας»!
Θυμίζουμε ότι πριν από δύο μήνες, η απεργιακή επιτροπή της Απογευματινής είχε καταγγείλει ότι οι εργαζόμενοι «δέχονται καθημερινά απειλές για κλείσιμο της εφημερίδας και...

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Απολύθηκαν 15 δημοσιογράφοι από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ!


Απολύσεων συνέχεια στα Μέσα του ομίλου Αλαφούζου.
Μετά τις τελευταίες απολύσεις στους ραδιοσταθμούς ΣΚΑΙ και Μελωδία σειρά είχαν και δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.
Οπως πληροφορηθήκαμε, από το κανάλι του Φαλήρου απολύθηκαν ούτε ένας ούτε δύο αλλά 15 αθλητικοί συντάκτες!
Οι δικαιολογίες και το αιτιολογικό της εργοδοσίας ήταν οτι οι συγκεκριμένοι δεν κάλυπταν πλέον ανάγκες του σταθμού.
Οι συγκεκριμένες απολύσεις και η «αποψίλωση» του αθλητικού τμήματος συνδέονται με τα δικαιώματα μετάδοσης αθλητικών γεγονότων και δη ποδοσφαιρικών αγώνων (εγχωρίων και διεθνών).
Οπως ακούστηκε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ θα απέχει από την...

Ποιος και γιατί καλύπτει τα έξοδα για τα ταξίδια των δημοσιογράφων


Δεκάδες δημοσιογράφοι κάνουν τα ταξιδάκια τους δωρεάν. Περιοδεύουν από τη Ζιμπάμπουε της Ν. Αφρικής μέχρι τη Σαγκάη της Κίνας με πληρωμένα σχεδόν όλα τα έξοδα, από τα αεροπορικά εισιτήρια μέχρι το φαγητό και την διαμονή!

Οπως πληροφορούμαστε η Τράπεζα Πειραιώς έχει προσκαλέσει στο Μundial στη Ν. Αφρική (είναι χορηγός) πολλούς μεγαλόσχημους δημοσιογράφους, ανάμεσά τους διευθυντές εφημερίδων και τραπεζικούς - επιχειρηματικούς συντάκτες. Η Πειραιώς θα διαθέσει περισσότερα από μισό εκατομμύριο ευρώ για την ψυχαγωγία των «εκλεκτών» της τράπεζας και θα καλύψει τα εισιτήρια, τα έξοδα της πολυήμερης διαμονής, δύο αγώνες της Εθνικής και ταξίδι στη Ζιμπάμπουε!
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν οτι πολλοί δημοσιογράφοι θα συνοδεύουν την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη στο ταξίδι της στην Σαγκάη της Κίνας όπου μεταβαίνει για...

«Eπιδρομή» τουρκικών Φάντομ κατά της φρεγάτας Σαλαμίς

του Μάκη Πολλάτου / protothema.gr

Σε προσομοίωση βομβαρδισμού ελληνικού πολεμικού πλοίου προέβη σμήνος τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, επιχειρώντας να διακόψει την άσκηση του πολεμικού ναυτικού με την επωνυμία «Καταιγίδα» που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα στο Αιγαίο. Τέσσερα τουρκικά μαχητικά τύπου F-16 και τρία τύπου F-4 εισέβαλλαν στο FIR Αθηνών
και κατά την διάρκεια της επιχείρησης, δύο από τα τουρκικά Φάντομ έκαναν εικονική επιδρομή στη φρεγάτα Σαλαμίς. Με την κάλυψη των υπολοίπων πέντε τουρκικών μαχητικών το ζεύγος των τουρκικών F-14 πέταξε μόλις 500 πόδια (δηλαδή μόλις 166 μέτρα πάνω από το κατάστρωμα της φρεγάτας) πάνω από το «Σαλαμίς», ενώ το ελληνικό πολεμικό έπλεε 14 μίλια νότια της Χίου.
Η ελληνική απάντηση θα είναι ένα διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στην άσκηση «Kαταιγίδα» συμμετέχουν 8 φρεγάτες, 11 πυραυλάκατοι και έξι κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες –τους κυανούς και τους ερυθρούς- για να εκτελέσουν τα εκπαιδευτικά γυμνάσια.
Επισημαίνεται ότι το βράδυ της Δευτέρας στη φρεγάτα Σαλαμίς....

Επιασε κορυφή η «Εξέδρα των σπορ»
Sold out κάνει καθημερινά η αθλητική εφημερίδα «Εξέδρα των σπορ». Από την προηγούμενη Δευτέρα που ξεκίνησε την συλλεκτική προσφορά με όλες τις συμπληρωμένες συλλογές της Panini για το Παγκόσμιο Κύπελλο, από το Μουντιάλ του 1970 ως το 2006, η Εξέδρα ξεπουλάει. Ταυτόχρονα η εφημερίδα εκτοξεύτηκε κυκλοφοριακά και βρέθηκε στην πρώτη θέση αφήνοντας πολύ πίσω τα υπόλοιπα αθλητικά φύλλα.
Κάποιοι στο διαδίκτυο - και όχι μόνο- διέδιδαν ότι υπάρχουν σκέψεις για λουκέτο στην εφημερίδα, κάτι που έρχεται να διαψεύσει πανηγυρικά η μεγάλη κυκλοφοριακή επιτυχία της Εξέδρας.
Ο διευθυντής της εφημερίδας Βασίλης Σαμπράκος είχε γράψει σχετικά:
«Η ανταπόκριση, της οποίας τυγχάνει από χθες το πρωί η συλλεκτική προσφορά της «Εξέδρας των σπορ» έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Ζητούμε συγγνώμη που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα αιτήματα για μεγαλύτερη διανομή φύλλων. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν...

Και ο Γιώργος στην τέντα του Καντάφι!

23 Σεπτεμβρίου 1984. Ο Ανδρέας Παπανδρέου συναντά τον Μουαμάρ Καντάφι στη σκηνή του. Ο Ανδρέας χαρίζει μια αρχαία λήκυθο «στον μεγάλο ηγέτη και ελευθερωτή» και δέχεται ως ανταπόδοση από τον Καντάφι το «Πράσινο Βιβλίο», όπου ανέλυε το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας των μαζών.
Είκοσι έξι χρόνια αργότερα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισκέπτεται τη Λιβύη για να αναθερμάνει μια σχέση που πέρασε πολλές διακυμάνσεις, με την οικονομική συνεργασία στο επίκεντρο της συνάντησης.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται αν ο Καντάφι θα δωρίσει και στο Γιώργο το «Πράσινο Βιβλίο». Αυτή τη φορά το στίγμα της συνάντησης δεν είναι ιδεολογικό, αλλά οικονομικό. Ναι μεν η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει τις καλές της σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού, συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, αλλά τον πρώτο λόγο για την Αθήνα έχουν οι επιχειρηματικές συμφωνίες.
Η Λιβύη επιχειρεί να κάνει νέο άνοιγμα στον....

Ψαριανός: Με το ζόρι ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ!..

της Παναγιώτας Μπίτσικα / Βήμα

Επισημοποιείται σήμερα η διάσπαση στον Συνασπισμό καθώς, εκτός απροόπτου, ανεξαρτητοποιούνται μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ και επιθυμούν την απεμπλοκή από την πολιτική συμμαχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κκ. Φ. Κουβέλης, Ν. Τσούκαλης και Θ. Λεβέντης αναμένεται να δηλώσουν στη Βουλή ανεξάρτητοι βουλευτές που αναφέρονται στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Ο κ. Κουβέλης έχει προαναγγείλει ότι θα παραιτηθεί από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ανένταχτος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γρ. Ψαριανός έχει ήδη ανακοινώσει δημόσια ότι ανεξαρτητοποιείται.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν χθες ο κ. Ψαριανός, ο οποίος σχετικά με την επιλογή του να ανεξαρτητοποιηθεί υπογράμμισε μιλώντας στον Βήμα FΜ: «Με το ζόρι ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο ήμουν υποψήφιος, γιατί αυτός ο χώρος που ήθελε να καλύψει ο ΣΥΝ της Ανανεωτικής Αριστεράς έχει μείνει κενός. Ο ΣΥΝ διολίσθησε σαν ένα ΚΚΕ Β΄. Είναι ένα πράγμα νεο-ΚΚΕ, ένα καινούργιο ΚΚΕ με ολίγον από “γκρουπούσκουλα”»...

Οχι στις περικοπές λένε στην Ελευθεροτυπία


ΝΕΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Ο διευθυντής της Ελευθεροτυπίας Βαγγέλης Παναγόπουλος ανέλαβε το δυσάρεστο καθήκον να ενημερώσει χθες τους εργαζόμενους της εφημερίδας για τις περικοπές. Στη χθεσινή συνέλευση των εργαζομένων ο Παναγόπουλος ανακοίνωσε τις αποφάσεις της εργοδοσίας για περικοπές που αφορούν:

1ον) Την κατάργηση των συνεργασιών με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών.
Τα περισσότερα, όπως είπε ο Παναγόπουλος, αφορούν πανεπιστημιακούς καθηγητές οι οποίοι συνεργάζονται με την εφημερίδα.

2ον) Τη μείωση κατά 50% όσων εργάζονται τις Κυριακές.
Επειδή προς στιγμήν δημιουργήθηκε σύγχυση ο Παναγόπουλος διευκρίνισε ότι η μείωση δεν αφορά την αμοιβή αλλά τον αριθμό όσων δουλεύουν Κυριακές για την έκδοση του φύλλου της Δευτέρας. Ο Παναγόπουλος είπε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν εκ περιτροπής τις Κυριακές.

3ον) Την υποχρεωτική αποχώρηση όσων έχουν συμπληρώσει «πλήρες δικαίωμα σύνταξης». Όπως είπε ο Παναγόπουλος το πρόγραμμα εξόδου αφορά περίπου 40 άτομα (έχουν ήδη αποχωρήσει οι μισοί).
Απορίες προκάλεσε και η αναφορά στον....

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Τρία πρώην στελέχη ΕΡΤ αντιμέτωπα με κακουργήματα!


Μια πολύ σοβαρή είδηση αλιεύσαμε στο Διαδίκτυο. Αν αληθεύει θα έχουμε σοβαρές εξελίξεις στο δημοσιογραφικό χώρο καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα για επίορκους και παρανομούντες «υπηρέτες της ενημέρωσης»…
Μετά τις αποκαλύψεις για αμοιβές και δώρα από τη Siemens σε 60 δημοσιογράφους και τα δημοσιεύματα για τηλεαστέρες και μεγαλοδημοσιογράφους που φοροδιαφεύγουν, τώρα (όπως αναφέρει το enimerosi24) ονόματα πρώτης γραμμής της προηγούμενης διοίκησης της ΕΡΤ φέρεται να είναι αναμεμειγμένα σε σκάνδαλα που εξετάζει ο εισαγγελέας.
Πληροφορίες θέλουν τους τρεις, να...

Περικοπές και συνέλευση στην Ελευθεροτυπία

Δικαιωνόμαστε όταν γράφουμε εδώ και πολύ καιρό οτι οι εργαζόμενοι στα media πρέπει να προλάβουν τις αρνητικές εξελίξεις και μέσα από τις γενικές συνελέυσεις στους χώρους δουλειάς τους να έχουν τον πρώτο λόγο για το περιεχόμενο και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.
Οι καιροί είναι δύσκολοι και όλοι οι εργοδότες είναι σίγουρο ότι θα βρούν πάτημα στην οικονομική κρίση και θα προχωρήσουν σε περικοπές μισθών, προσωπικού, μέσων κλπ.
Σήμερα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία έχει οριστεί γενική συνέλευση και θα γίνουν ανακοινώσεις, μάλλον από τη Μάνια Τεγοπούλου, καθώς έχουν κυκλοφορήσει φήμες για...

Ποιούς δεν εμπιστεύεται ο Ψυχάρης

Τι κρύβει η σύσκεψη με τους διευθυντές εφημερίδων και περιοδικών του ΔΟΛ


Προβληματισμός για το ποιές μπορεί να είναι οι πολιτικές εξελίξεις και τι μέλλει γενέσθαι από τις τεράστιες επιπτώσεις και αλλαγές που θεωρείται ότι σίγουρα θα αφήσει πίσω της η οικονομική κρίση, υπάρχει στον εκδοτικό χώρο.
Με αντικείμενο τον προβληματισμό αυτόν έγινε, στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε, σύσκεψη στον ΔΟΛ με τους διευθυντές των εφημερίδων και των περιοδικών του Συγκροτήματος, θέλοντας ο Σταύρος Ψυχάρης να ακούσει τις απόψεις τους και τις εκτιμήσεις τους και τις πληροφορίες που έχουν.
Είναι, όπως λένε παλιοί δημοσιογράφοι που έχουν δουλέψει στα «Νέα» και στο «Βήμα», κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά του ΔΟΛ, δεν είχε γίνει ποτέ επί Λαμπράκη συνάντηση, που δείχνει ότι ο Ψυχάρης λειτουργεί εντελώς διαφορετικά.
Στην πρωτόγνωρη για τον ΔΟΛ απόφαση του Ψυχάρη, να ζητήσει απευθείας να ακούσει τους διευθυντές των Μέσων του Ομίλου, δίνεται η ερμηνεία ότι ο Ψυχάρης βάζει τέλος στους «διαμεσολαβητές» που υπήρχαν μέχρι σήμερα και που προφανώς δεν τους εμπιστεύεται (θα έχει και τις... αποδείξεις)...

Απλήρωτοι στην Απογευματινή παρά τους ισολογισμούς...
Περισσότερες από 140 σελίδες πληρωμένες με ισολογισμούς είχε η εφημερίδα Απογευματινή στο φύλλο της Δευτέρας. Ενώ πολλοί ισολογισμοί δημοσιεύτηκαν και στο σημερινό φύλλο. Μιλάμε δηλαδή για ζεστό χρήμα στα ταμεία του εργολάβου – εκδότη Κ. Ι. Σαραντόπουλου. Και αναρωτιούνται όλοι στη Φειδίου: Μήπως θα μπορούσε τώρα να ευαρεστηθεί η επιχείρηση και να εξοφλήσει τους εργαζόμενους στους οποίους χρωστά τα δεδουλευμένα ενάμισι μήνα; Γιατί η δικαιολογία της εργοδοσίας «παιδιά βοηθείστε, δεν έχουμε ρευστό» μάλλον δεν ευσταθεί…
Ενέσεις ρευστότητας έγιναν σε σχεδόν όλες τις εφημερίδες που διέθεσαν πολλές σελίδες για τη δημοσίευση ισολογισμών...

Η Le Monde και το Πρώτο Θέμα / Ομοιότητες και διαφορές


Στη Γαλλία η έγκυρη εφημερίδα Le Monde ανακοινώνει μέσω πρωτοσέλιδης επιστολής του επικεφαλής της, Eric Fottorino, ότι ο όμιλος που μέχρι πρότινος ανήκε στους ίδιους τους δημοσιογράφους του αναζητά εξωτερικό επενδυτή που θα αναλάβει πλειοψηφικό ποσοστό, ώστε να ανταποκριθεί στα αυξημένα χρέη.
Στην Ελλάδα δύο δημοσιογράφοι που κατείχαν το 30% μιάς από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας (Πρώτο Θέμα) πήγαν κόντρα στο ρεύμα, εξαγόρασαν το πλειοψηφικό πακέτο του 70% από τον εργολάβο- εκδότη Γ. Μπόμπολα και αποφάσισαν να πορευτούν μόνοι τους...

Δραματικές εξελίξεις στη ΝΕΠ - Φήμες για λουκέτο σε Flash και Espressο

Δραματικές οι εξελίξεις στην εκδοτική εταιρεία ΝΕΠ του Πέτρου Κυριακίδη καθώς λέγεται ότι ο έτερος (αφανής) συνεταίρος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αποφάσισε να κόψει τη χρηματοδότηση στα προβληματικά ΜΜΕ του ομίλου. Ανάμεσα στους εργαζόμενους της ΝΕΠ (και όχι μόνο) επικρατεί έντονη ανησυχία καθώς οι τελευταίες κινήσεις του επιχειρηματικού διδύμου Κυριακίδη – Λαυρεντιάδη και η συνολική αναδίπλωση τους στα media δεν προοιωνίζουν τίποτε καλό για το μέλλον. Θυμίζουμε ότι η ΝΕΠ έβαλε λουκέτο στην εφημερίδα Σφήνα και στο περιοδικό Free, ενώ ανέστειλε την έκδοση της Espresso Κύπρου και «απενεργοποίησε» το Κανάλι 10.
Εντονη φημολογία υπάρχει την τελευταία εβδομάδα για δραστικές περικοπές ή ακόμη και για λουκέτο στον Flash παρά το γεγονός ότι ο ραδιοσταθμός πάει καλά και έχει ανεβεί η ακροαματικότητα του , ενώ ακούγεται ότι κόβεται η χρηματοδότηση προς την Espresso με ορατό τον κίνδυνο στο άμεσο μέλλον η εφημερίδα να οδηγηθεί ακόμη και σε αναστολή της έκδοσής της. Αυτές οι φήμες υποχρέωσαν την εκπρόσωπο των εργαζομένων στην εφημερίδα του Περισσού, Έλενα Σολωμού, να βγάλει ανακοίνωση ενημερώνοντας ότι δεν πρόκειται να κλείσει η εφημερίδα…

Oι Λαυρεντιάδης - Κυριακίδης εισέβαλαν ως «σωτήρες» στο χώρο των media εξαγοράζοντας πολλά μέσα ενημέρωσης - ανάμεσά τους και πολλά «σαπάκια».
Οι δύο επιχειρηματίες....

Κάτι γίνεται στα ΝΕΑ
Οπα! Τι έγινε ρε παιδιά εκεί στα ΝΕΑ; Πως ξύπνησε η διεύθυνση και «έστρωσε» η πρώτη σελίδα της εφημερίδας; Εχουμε πολύ καιρό να δούμε «καθαρό» και κλασσικά δημοσιογραφικό πρωτοσέλιδο στην απογευματινή του ΔΟΛ. Φαίνεται πως κάτι συνέβη ή κάποιος παρενέβη γιατί η πρώτη σελίδα είναι καθ΄όλα αξιοπρεπής.
Το βασικό θέμα «SΟS για το εφάπαξ στο Δημόσιο» ενδιαφέρει χιλιάδες κόσμου και μας πληροφορεί ότι αυξάνεται καθημερινά το κύμα φυγής από το Δημόσιο, προκαλώντας «έμφραγμα» στο Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων,.ενώ μαθαίνουμε οτι σε τρία χρόνια δεν θα υπάρχει καν η δυνατότητα καταβολής του εφάπαξ.
Στο πρωτοσέλιδο υπάρχουν απόλυτα διακριτές και κατανοητές ενότητες με όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Από τα αθλητικά (προβάλει το πολύ καλό ένθετο της Ομάδας με το αφιέρωμα στο Μουντιάλ) μέχρι το ΠαΣοΚ (τα σπίτια του Ακη και την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας), τα εσωκομματικά του Συνασπισμού και τα προβλήματα στις οικονομίες της Ευρώπης και στις αγορές.
Παραδόξως στον 4ο όροφο της Μιχαλακοπούλου επιστρέφουν στην παλιά πετυχημένη συνταγή και προβάλλει τα....

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

LAST Warning για τα «δώρα» σε δημοσιογράφουςLAST Warning: Μήπως ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ πριν παραδώσει το (κατά τα φαινόμενα)«άδειο» πόρισμα για δημοσιογράφους που έπαιρναν δωράκια από τη Siemens πρέπει να ελέγξει και την εταιρεία «επικοινωνίας» που συνεργαζόταν με τον Χριστοφοράκο με εντολή ακριβώς να διαχειρίζεται τις «δημόσιες σχέσεις» με τους δημοσιογράφους; Πως πληρωνόταν η εν λόγω εταιρεία; Από ποιούς κωδικούς και τι είδους κονδύλια διαχειριζόταν;...

Ποιοί τρόμαξαν από τις βουτιές του ΓΑΠ στον Πόρο

KAI ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΤΑ «ΓΕΜΙΣΤΑ» ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΗΣ ΜΙΝΑΣ

Τρόμαξαν οι στενοί συνεργάτες και οι φίλοι του Γιώργου Α. Παπανδρέου όταν τον είδαν να βουτάει υπό βροχή στην παγωμένη θάλασσα του Πόρου «για να σφίξουν λίγο οι μυς» όπως είπε χαρακτηριστικά στους παρευρισκόμενους.
Ολοι θυμήθηκαν την περιπέτεια υγείας που είχε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πριν από λίγα χρόνια και την πνευμονία που τον είχε ταλαιπωρήσει με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί τότε στο Θριάσιο Νοσοκομείο.
Κάποιοι έσπευσαν να έχουν πρόχειρο το πορτοκαλί κανό «μήπως το θελήσει ο πρόεδρος για να πεταχτεί μέχρι το Λεμονοδάσος»... Τελικά ο Παπανδρέου αρκέστηκε σε δύο - τρία μακροβούτια, βγήκε από τη θάλασσα και επέστρεψε στο ξενοδοχείο «Sirene Blue» στη θέση Μοναστήρι. Το βράδυ ήθελε να είναι ξεκούραστος για τα...

Free Gaza: Το διαλυμένο ΑΠΕ και τα αντανακλαστικά των δημοσιογραφικών ενώσεων

ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΜΕ αρκετές φορές (και δικαίως!) για τα αργά, έως νυσταλέα αντανακλαστικά των δημοσιογραφικών ενώσεων, αλλά στην περίπτωση της ισραηλινής επίθεσης έδρασαν ακαριαία.
Τόσο η ΕΣΗΕΑ όσο και η ΠΟΕΣΥ (με προσωπική πρωτοβουλία του προέδρου της και συναδέλφου στην «Κ.Ε.» Σταμάτη Νικολόπουλου) κινητοποιήθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας. Χωρίς καμιά χρονοτριβή, ενημέρωσαν τις διεθνείς ενώσεις δημοσιογράφων για τους έλληνες συλληφθέντες ρεπόρτερ, επικοινώνησαν με το υπουργείο Εξωτερικών για συντονισμό δράσης, αναζήτησαν νομική βοήθεια και, φυσικά, καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση. Και ναι, ο πρόεδρος Σόμπολος αυτή τη φορά έβαλε πλάτη και δεν κωλυσιέργησε.
ΑΛΛΑ ΜΙΑΣ και μιλάμε για το στόρι του «Free Caza», οφείλω να καταγράψω εδώ ένα διδακτικό συμβάν. Τρεις το πρωί, ξημερώματα Δευτέρας, τηλεφωνεί συνάδελφος στο ΑΠΕ και ζητάει να επικοινωνήσει με κάποιον από τη δημοσιογραφική βάρδια. Τον βρίσκει λοιπόν και του επισημαίνει ότι είναι σκούρα τα πράγματα με τη νηοπομπή, ότι επίκειται επέμβαση, ότι η επέμβαση μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη και ότι πρέπει να είναι απολύτως προετοιμασμένοι για ό,τι συμβεί. Και εισπράτττει την εξής απάντηση:...

Πάνε για φοροδιαφυγή πέντε μεγάλα ονόματα της δημοσιογραφίας


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΚΟΡΜΑΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ;


ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥ να κουβεντιάζεις με δικηγόρους. Περνάνε από μπροστά σου όλες οι «βρώμες» της Αθήνας με καταπληκτική ταχύτητα. Οπως για παράδειγμα εκείνη που λέει ότι οσονούπω θα πάνε για φοροδιαφυγή πέντε μεγάλα ονόματα της δημοσιογραφίας. Κι ένας άνκορμαν ανάμεσά τους, μου το είπανε το όνομά του αλλά (ου γαρ έρχεται μόνον...) δυστυχώς το ξέχασα.

* ΑΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ποτέ συνεργασία των καναλιών, θα ξεκινήσει από τα «εμπορικά» τμήματα και τα διαφημιστικά πακέτα.

* ΛΑΤΡΕΥΩ τα αφιερώματα των free press. Αλλά όχι αυτά που είναι σκέτα infomercials.

* ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ για το περιοδικό «Free». Ανακοινώθηκε στους....

Ιδανικοί αυτόχειρες…


Ο καιρός ήταν καλός. Με συννεφιά και ευχάριστη δροσούλα. Ιδανικός για να αράξεις, να πιείς καφέ και να διαβάσεις την αγαπημένη σου εφημερίδα. Τα δίδυμα έλειπαν σε φίλους και η μητέρα τους είχε αγώνα μπριτζ.
Αυτή η Κυριακή θα ήταν τέλεια!
Παρκάριζε το αυτοκίνητο δίπλα στο μίνι μάρκετ όταν χτύπησε το κινητό: «Γιώργο μην ξεχάσεις τον Χάρι Πότερ για τα παιδιά. Θα τα πάρω και θα έρθουμε νωρίς σπίτι. Δεν θέλω νάχουμε γκρίνιες. Και κοίτα μην αγοράσεις άλλες εφημερίδες, έχουμε έξοδα…»
Αυτή η Κυριακή μόλις είχε καταστραφεί…

Υ.Γ. Οι διπλαναγνώστες και όσοι αγόραζαν παλιά δύο και τρεις εφημερίδες τείνουν να εκλείψουν. Μία εφημερίδα και πολύ είναι…
Για την ιστορία και σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία των πρακτορείων για τις κυκλοφορίες των Κυριακάτικων φύλλων το...

Ο Παμπούκης και οι «κολλητοί» του...Υπάρχει μεγάλο θέμα με τον Παμπούκη και τους ... κολλητούς του αλλά τα παπαγαλάκια του Μαξίμου έριξαν "σύρμα" και δεν μιλάει κανείς. Συγκεκριμένα, ο Πρετεντέρης στο κυριακάτικο ΒΗΜΑ αναφέρεται στην περίπτωση του υποψηφίου δικαστή για το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τη συγκεκριμένη θέση υποψηφιότητες είχαν καταθέσει ένας δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας, ένας καθηγητής πανεπιστημίου ειδικευμένος στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ένας νεαρός δικηγόρος που συνεργάζεται με το...

Μακριά νυχτωμένη...

Εβλεπα την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην κρατική τηλεόραση όλο σιγουριά να χαμογελά και να μιλάει για την απάτη με τις εικονικές πωλήσεις φαρμάκων. Την άκουγα να καθησυχάζει τον κόσμο και τους ασφαλισμένους ότι όλα βαίνουν καλώς στο χώρο της Υγείας και όλα θα λυθούν με τα ολοήμερα νοσοκομεία κλπ κλπ. Το ερώτημα είναι τα πιστεύει αυτά που λέει ή μας κοροιδεύει όλους; Το πιθανότερο είναι να τα πιστεύει γιατί και αυτή ,όπως οι περισσότεροι υπουργοί του Γιώργου Α. Παπανδρέου, είναι - δυστυχώς - μακριά νυχτωμένη…

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Αγγλικό χαστούκι στο Ισραήλ

Η ιστορία πέρασε στα ψιλά, στα πολύ ψιλά. Πριν από δύο μήνες ακριβώς, η βρετανική Αρχή Ελέγχου των Διαφημίσεων (ASA) απαγόρευσε μια καμπάνια του ισραηλινού οργανισμού τουρισμού (IGTO).

Ο λόγος; Κάτω απ' το σλόγκαν «Σε έξι ώρες μέσα, μπορείτε να διατρέξετε το Ισραήλ απ' άκρου εις άκρον», εμφανίζονταν μια σειρά από φωτογραφίες. Και στις φωτογραφίες αυτές περιλαμβανόταν ένα ενσταντανέ της Ιερουσαλήμ. Των περιοχών εκείνων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που ανήκουν στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης.

Το σκεπτικό της ASA ήταν απλό: «Το στάτους των κατεχομένων περιοχών στη Δυτική Οχθη είναι αντικείμενο διεθνούς διαμάχης. Από την πλευρά μας, θεωρήσαμε ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση υπαινισσόταν πως το εικονιζόμενο τμήμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ είναι τμήμα του ισραηλινού κράτους. Επομένως, επρόκειτο για....

Εκπαίδευση μέσω των βίντεογκεϊμ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ / Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Να την ομολογήσω την αμαρτία μου, ήμουνα κάποτε κι εγώ κολλημένος με τα βίντεογκεϊμ.
Κι έγραφα ρεκόρ στο «Crazy Climber», πράγμα που μάλλον θα σας υποψιάσει για ηλικίες, γούστα κ.λπ. κ.λπ. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μείνω ασυγκίνητος όταν διάβασα το δελτίο τύπου του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας (βλέπε Τμήμα ΜΜΕ στο Καποδιστριακό) ότι διοργανώνει σεμινάρια εξειδίκευσης στη «μάθηση, βασισμένη σε ψηφιακά παιχνίδια»!

Επόμενη κίνηση; Τηλέφωνο στον καθηγητή και υπεύθυνο του Ινστιτούτου Μιχάλη Μεϊμάρη και ερώτηση: Το εμπνευσθήκατε από την επέτειο τριάντα χρόνων του Pac-Man; Ο κύριος καθηγητής γελάει και απαντά: «Και απ' αυτό βεβαίως, και γιατί είμαστε οι μόνοι που ασχολούμαστε με το ζήτημα σε μεταπτυχιακό επίπεδο και για να συντηρηθούν οι άνθρωποί μας σε καιρούς οικονομικούς κρίσης. Γι' αυτό....

Οι δημοσιογράφοι του Μπόμπολα πήραν το όπλο τους

Σε μία από τις πολλές ανακοινώσεις της η ΕΣΗΕΑ είχε προτείνει, για την τιμή των όπλων, και την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν και αναφερόμαστε στους εκπροσώπους των εργαζομένων στο μικτό της Ενωσης. Κάποιοι παλιοί λένε ότι «δεν πρέπει τα γεγονότα να μας προλάβουν και να τρέχουμε εκ των υστέρων για να μπαλώσουμε καταστάσεις. Πρέπει να μαζεύομαστε, να συζητάμε και να αποφασίζουμε πριν μας πάρουν φαλάγγι οι εξελίξεις. Οι εκδότες έχουν κάνει την κονόμα τους, οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι»…
Προς το παρόν μόνο οι δημοσιογράφοι του ομίλου «Πήγασος» δείχνουν να ανησυχούν για τις εξελίξεις και την ανεπάρκεια της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ και εξέδωσαν ανακοίνωση θεωρώντας ότι πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν τις εξελίξεις στα χέρια τους. Όπως λένε χαρακτηριστικά «πρέπει να έχουμε λόγο για το περιεχόμενο και τη μορφή των κινητοποιήσεών μας. Να αγωνιστούμε μαζί με την κοινωνία και τους εργαζόμενους που μάχονται για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική. Οι «τουφεκιές στον αέρα» δεν έχουν στόχο και δεν μπορούν να φέρουν κανένα αποτέλεσμα».
Οι δημοσιογράφοι, μέλη και μη μέλη της ΕΣΗΕΑ, που εργάζονται στο Έθνος, το Έθνος της Κυριακής, την Ημερησία, το Goal News, τον Σέντρα FM, στο e-go.gr του ομίλου «Πήγασος» αναφέρουν στο...