ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

«Δύσκολο είναι να ακούσεις τον κόρακα να τραγουδά σαν αηδόνι...»Αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η κριτική που δέχονται οι δημοσιογράφοι της λεγόμενης «καθεστωτικής ενημέρωσης».
Και αυτή τη φορά αποδέκτες επικριτικών επιστολών και απαντήσεων ήταν οι «συνήθεις ύποπτοι» Παντελής Καψής και Γιάννης Πρετεντέρης.
Ο μεν Καψής για το σχόλιό του στο δελτίο του ΜΕΓΚΑ ότι «…επί 6 ολόκληρους μήνες ανεχόταν (η κυβέρνηση) 300 τραμπούκους στην Κερατέα, που πετούσαν βόμβες μολότοφ και είχε (ο υπουργός) τους άνδρες των ΜΑΤ με κατεβασμένα τα χέρια!..», ο δε Πρετεντέρης για το «οπωσδήποτε εμπεριστατωμένο και διόλου υποβολιμαίο» άρθρο του στα ΝΕΑ σχετικά με τις ΔΕΚΟ (και την ΕΡΤ) που πρέπει να υποστούν κουτσούρεμα.
Ιδού δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις απαντητικές επιστολές δύο διαφορετικών φορέων προς τους δημοσιογράφους:

«(...)Καλό θα ήταν και χρήσιμο για τον κόσμο που έχετε αναλάβει να ενημερώνετε έγκυρα κ. Μανώλη Καψή να ελέγχετε το ρεπορτάζ σας πριν το δημοσιοποιείτε(...) Δεν έχω την ψευδαίσθηση και την απαίτηση από δημοσιογράφους που ασκούν το επάγγελμα ως δημόσιοι υπάλληλοι, -επειδή ο πατέρας τους, τους τακτοποίησε σε μια μόνιμη θέση- να βάλουν σε κίνδυνο την..

Συλλογική Σύμβαση με μείωση μισθών θέλει ο ΜπόμπολαςΜπροστά στην σθεναρή στάση - αντίσταση των συντακτών του ΕΘΝΟΥΣ ο Φώτης Μπόμπολας προχώρησε σε αναθεώρηση του «όποιος δεν υπογράφει -10% απολύεται!».
Ο εκδότης του ΕΘΝΟΥΣ όταν είδε ότι οι δημοσιογράφοι είναι αποφασισμένοι να μην αποδεχτούν περικοπή μισθών, έκανε προσωρινά πίσω για το θέμα των ατομικών συμβάσεων και σε επικοινωνία που είχε με Σόμπολο και Νταβανέλο ζήτησε να διαβουλευτεί με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που θα προκύψει από τις εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας.
Ο Μπόμπολας έκανε γνωστή την πρόθεσή του να συζητήσει με το νέο ΔΣ την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία θα περιλαμβάνει και θα προβλέπει μείωση μισθών!
Είχε προηγηθεί την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωση συμπαράστασης της εργασιακής επιτροπής του ΔΟΛ προς τους συναδέλφους τους στον Πήγασο. Οι εργαζόμενοι της Μιχαλακοπούλου έστειλαν ταυτόχρονα και μήνυμα προς τον εργοδότη τους (και πρόεδρο της ΕΙΗΕΑ) Σταύρο Ψυχάρη από τον οποίο ζήτησαν «να αποκηρύξει τις..

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ανεστάλη η εκ περιτροπής εργασία στη «Μακεδονία». Η εργοδοσία προτείνει διάλογο…

Η ΕΣΗΕΜΘ ανέστειλε τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Μετά την προκήρυξη 48ωρης απεργίας στη «Μακεδονία», η εργοδοσία με σημερινό της εξώδικο ανέστειλε για «εύλογο χρονικό διάστημα» το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας προτείνοντας “διάλογο”. Πρόκειται για μια εξέλιξη σε θετική κατεύθυνση που σηματοδοτεί μία, έστω μικρή, νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος.
Εμείς (Ασύνταχτος Τύπος) εμμένουμε στο τρίπτυχο: σεβασμός των ΣΣΕ, καμία απόλυση, καμία παρέμβαση στο δημοσιογραφικό έργο.
Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, η ΕΣΗΕΜ-Θ ανέστειλε τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο εκδοτικό συγκρότημα.
Η σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ έχει ως εξής:
«H εργοδοσία των εφημερίδων Μακεδονία, Θεσσαλονίκη και Σπορ του Βορρά ανέστειλε το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας και κάλεσε την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και τους εργαζόμενους να καταθέσουν προτάσεις για την..

Ολοι οι υποψήφιοι για ΕΣΗΕΑ, ΕΔΟΕΑΠ και ΠΟΕΣΥ

ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ «ΜΑΜΟΥΘ» ΤΟΥ 2009 ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΤΟ «ΤΟΥΦΕΚΙ»

Η Εφορευτική Επιτροπή της ΕΣΗΕΑ ανακοίνωσε χθες το βράδυ τους υποψήφιους για τις αρχαιρεσίες της ΕΣΗΕΑ, του ΕΔΟΕΑΠ και της ΠΟΕΣΥ της 25ης και 26ης Μαΐου 2011.
Ο συνδυασμός του νυν πρόέδρου Πάνου Σόμπολου «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ» όπως είχαμε γράψει πράγματι φυλλορρόησε και από τους 70 τόσους υποψηφίους που υπήρχαν στο ψηφοδέλτιο για το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ το 2009 φέτος μόλις και μετά βίας μαζεύτηκαν 25 άτομα. Βέβαια και σε άλλους συνδυασμούς συνέβη το ίδιο καθώς κύριο χαρακτηριστικό ήταν η απροθυμία πολλών δημοσιογράφων να είναι υποψήφιοι και να συμπεριληφθούν σε κάποιο ψηφοδέλτιο.
Κάποιες παρατάξεις και συνδυασμοί διασπάστηκαν ενώ κάποιοι άλλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους. Από τους 86 που στήριξαν την «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ» μόλις 31 θα είναι υποψήφιοι - εκτός έμεινε κι ο Πάσχος Μανδραβέλης.
Τους περισσότερους υποψήφιους για το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (63) τους έχει ο συνδυασμός της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.
Σε δύο παρατάξεις υπήρξαν προβλήματα και δυστοκία στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και για τον λόγο αυτό άργησε η ανακοίνωση των υποψηφίων.
Οπως είπε κάποιος παλιός, ο θεός (της δημοσιογραφίας) ας βάλει το χέρι του...

Ακολουθούν αναλυτικά οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι τους για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή της ΕΣΗΕΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή του ΕΔΟΕΑΠ, τους Αντιπροσώπους για το 6ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, τα Πειθαρχικά Συμβούλια και το Μικτό Συμβούλιο:

Κυλιόμενες 48ωρες από τους τεχνικούς της τηλεόρασης
Σε κυλιόμενες 48ωρες απεργίες προχωρά η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ) απαιτώντας την υπογραφή ΣΣΕ που θα αναπληρώνει το χαμένο εισόδημά των μελών της και θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Ετσι από το πρωί της ερχόμενης Τρίτης 24 Μαϊου μέχρι και το πρωί του Σαββάτου 26 Μαϊου οι ιδωτικοί τηλεπτικοί σταθμοί θα παίζουν μόνο κονσέρβες και επαναλήψεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΤΙΤΑ έχει ως εξής:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2 ΚΥΛΙΟΜΕΝΩΝ 48ΩΡΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ από Τρίτη 24 Μαίου 2011 (από ώρα 05.00π.μ. της Τρίτης 24 Μαίου και μέχρι ώρα 05.00π.μ. της Πέμπτης 26 Μαίου) και την Πέμπτη 26 Μαίου 2011 (από ώρα 05.00π.μ. της Πέμπτης 26 Μαίου μέχρι και ώρα 05.00π.μ. του Σαββάτου 28 Μαίου 2011) για όλους τους τεχνικούς που εργάζονται στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας
Aπαιτούμε:

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Εντείνονται οι πιέσεις για ατομικές συμβάσεις - Τι γίνεται στον ΔΟΛ - Νέα σύσκεψη για το Alter

Aυτή είναι η ατομική σύμβαση (κάντε κλικ) την οποία ζητάει πιεστικά κι εκβιαστικά ο Φώτης Μπόμπολας να υπογράψουν οι συντάκτες του ΕΘΝΟΥΣ. Στο συμφωνητικό απαιτείται η συναίνεση των εργαζομενων για μείωση των αποδοχών τους κατά 10% και μη εφαρμογή ΣΣΕ μέχρι τον Μάρτιο του 2014! (πηγή: e-aman)

Την ίδια ώρα όπως γράφει το fimotro, o χορός των περικοπών στα ΜΜΕ συνεχίζεται. Πριν από λίγο η ιδιοκτησία του ΔΟΛ ανακοίνωσε σε όλους τους εργαζόμενους στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ (in.gr, tanea.gr, tovima.gr κλπ) μείωση των αποδοχών τους. Αύριο αναμένεται να γνωστοποιηθεί η απόφαση για μειώσεις αποδοχών κατά 10% στους εργαζόμενους και κατά 20% στα στελέχη στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ και ΒΗΜΑ της Κυριακής .

Από το μέτωπο της Ελευθεροτυπίας, οπως γράφει η Χριστίνα Αναστασίου στο newpost, στα υψηλά κλιμάκια της εφημερίδας, επικρατεί η άποψή ότι η εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου μπορεί να μην βρήκε επενδυτή ο οποίος θα εγγυηθεί και τη δική της παραμονή στην Ηλία Ηλιού, αλλά βρήκε αγοραστή και..

Αλλάξτε σελίδα

-από το agitatoras.blogspot.com

Oγδόντα έξι «γνωστοί» και «άγνωστοι» δημοσιογράφοι υπογράφουν τη διακήρυξη της «Δημοσιογραφικής ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ» και εκφράζουν τη στήριξή τους στο ψηφοδέλτιό της καθώς όπως λένε θεωρούν ότι η ενίσχυσή του στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ θα αποτελέσει την αφετηρία για να αλλάξει σελίδα η Ένωση Συντακτών. Ανάμεσα στα 86 ονόματα αξιολογότατων δημοσιογράφων, που έχουν να επιδείξουν και πλούσια επαγγελματική δραστηριότητα αλλά και αγώνες, διακρίναμε και κάποια από αυτά της λεγόμενης «καθεστωτικής ενημέρωσης» στο χώρο των ΜΜΕ.
Γεγονός είναι ότι τη «Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση» τη στηρίζουν άτομα από όλα σχεδόν τα «μαγαζιά» (Καθημερινή, Νέα, ΕΡΤ, Real, Σκάϊ, Βήμα, Πρωταγωνιστές κλπ) αλλά και από διάφορους πολιτικούς χώρους. Οι καιροί όμως είναι άγριοι και ο χώρος έχει διαφορετικές απαιτήσεις και τα προβλήματα δεν λύνονται με αφορισμούς του συνδικαλιστικού οργάνου των επαγγελματιών δημοσιογράφων. Είναι γεγονός ότι το συνδικαλιστικό βόλεμα και οι «καρέκλες» ανήκουν πλέον στο παρελθόν αλλά τα συνθήματα περί αλλαγής σελίδας στην ΕΣΗΕΑ δεν αρκούν και μάλλον δεν πείθουν.
Παραθέτουμε όλα τα ονόματα, μαζί με την διακήρυξη της «Δημοσιογραφικής Μεταρρύθμισης» και τα..

Κυρίαρχος του ΔΟΛ ο Ρέστης


Ο κύριος Ρέστης, με μια εντυπωσιακή κίνηση, ενδέχεται να γίνει εντός ολίγου το κυρίαρχο πρόσωπο του ΔΟΛ. Δεν μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει το κουράγιο του (εκτός κι αν ψώνισε του σκοτωμού)
Ο κύριος Λάμπης Ταγματάρχης, πρόεδρος της ΕΡΤ, κατέθεσε μήνυση εναντίον διαχειριστών μπλογκ που ανωνύμως τον συκοφαντούν. Μεγάλη σημασία τούς έδωσε
Στις 15 Ιουνίου θα συζητηθεί η μοίρα του Αlter, αν και η αγορά έλαβε ήδη την απόφασή της: σφραγίζονται οι επιταγές του πριν την ώρα τους
Διώξεις εναντίον δεκαπέντε στελεχών της ΕΡΤ άσκησε ο εισαγγελέας για κακουργήματα και κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος - μεταξύ των ταλαίπωρων, δύο κύριοι που έχουν συνδεθεί παντοτινά με το εθνικό αγλάισμα της Γιουροβίζιον: o κύριος Χρήστος Παναγόπουλος, ο οποίος τώρα ασχολείται με τον ΣΚΑΪ (που φυσικά αποσιώπησε την είδηση, βάσει της παροιμίας του κρεμασμένου με το σκοινί του), και ο κύριος Γιώργος Χουλιάρας, στενός φίλος του ζεύγους Ρουσόπουλου και συνεκδότης με την κυρία Ζαχαρέα δυο free press (των οποίων αγνοείται η τύχη) μετά τη φερόμενη ως κακουργηματική θητεία του.

Καμπύλης: ο Κακλαμάνης είχε συνηθίσει να έχει τον 9.84 ντουντούκα του

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Αδικημένος από τον 9,84 αισθάνεται ο Νικήτας Κακλαμάνης που κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του, με αφορμή την κοινή ραδιοφωνική εκπομπή, αρκετών αθηναικών σταθμών χθες το μεσημέρι για τη βία. Ο κύριος Κακλαμάνης εγκάλεσε τη διοίκηση του 9, 84 για την απουσία του ως επικεφαλής της παράταξης του από το πρόγραμμα, καθώς σε αυτό μίλησε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης. Στην παρέμβαση Κακλαμάνη αντέδρασε ο γενικός διευθυντής του σταθμού Τάκης Καμπύλης, ο οποίος κατηγόρησε τον Κακλαμάνη ότι “επέλεξε να στοχοποιήσει τον 9,84” επειδή “είχε συνηθίσει να τον έχει ντουντούκα του”. Ο Καμπύλης διευκρινίζει ότι ήταν ο 9,84 που πρότεινε τον Καμίνη να μιλήσει. Εξήγησε ότι ο σταθμός πρότεινε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, τον Νίκο Αλιβιζάτο, τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο. «Τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων πρότεινε ο διευθυντής του Real Fm, κ. Χρήστος Μπάρλας, κι αυτό μπορούν να το βεβαιώσουν και οι διευθυντές των άλλων ραδιοσταθμών, στους οποίους κοινοποιήθηκε η σχετική πρόταση από πλευράς Real fm», επεσήμανε ο Καμπύλης.
O Κακλαμάνης ανταπάντησε ανακοίνωση του διευθυντή του Αθήνα 9,84 με μία ειρωνική ανακοίνωση, αμφισβητώντας τα..

Κυβέρνηση «τεχνοκρατών» και κάλπες από το Ποντίκι
Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Τους σπρώχνουν στο μπαλκόνι» και αναλυτικό ρεπορτάζ για το πώς το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο φέρνει πιο κοντά τις εκλογές κυκλοφορεί σήμερα το «Ποντίκι».
Ευρωπαίοι και ΗΠΑ βλέπουν κάλπη λόγω κυβερνητικής αδυναμίας και πιέζουν με θράσος τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να προσφέρουν συναίνεση για να προχωρήσει απρόσκοπτα η εφαρμογή του μνημονίου.
Ενα ακόμη ενδιαφέρον ρεπορτάζ είναι αυτό για την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ». Σε αυτό σκιαγραφείται το προφίλ και το who is who των τεχνοκρατών που βολιδοσκοπούνται για να βάλουν πλάτη στην κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των πιστωτών μας.
Στο πολιτιστικό ένθετο «ΠΟΝΤΙΚΙ art» υπάρχει συνέντευξη του Κώστα Τσόκλη. Ο αιρετικός καλλιτέχνης μιλάει για το

Ωμός εκβιασμός Μπόμπολα: Αν απεργήσετε κλείνω το Έθνος!

- ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

- O ΚΥΡ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;


Εφιαλτικές ώρες περνάνε οι εργαζόμενοι στο Έθνος. Λίγο πριν από τις 11 το βράδυ, ο διευθυντής της εφημερίδας Θανάσης Τσεκούρας, κάλεσε τους συντάκτες ύλης και τους ανακοίνωσε ότι ο Φώτης Μπόμπολας προειδοποιεί πώς αν γίνει απεργία, θα κλείσει την εφημερίδα!
Ταυτοχρόνως κάλεσε την επιτελική ομάδα του Έθνους της Κυριακής προκειμένου να μεταφέρει τη δυσαρέσκεια και την «απογοήτευση» του εκδότη γιατί αρνήθηκαν να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις.
Αντιθέτως, λέγεται ότι ορισμένοι από την διευθυντική ομάδα του ημερήσιου φύλλου και από το πολιτικό ρεπορτάζ έχουν δεχθεί να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις.
Ο Φ. Μπόμπολας δεν δέχθηκε να συζητήσει με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που έσπευσε νωρίτερα το απόγευμα στην εφημερίδα. Και διαμήνυσε ότι ενδεχομένως θα συζητήσει με το νέο ΔΣ αν αυτό είναι σε θέση να «κατανοήσει» την… πραγματική- κατά τη γνώμη του εκδότη κατάσταση στον τύπο. Ταυτοχρόνως, ο Φώτης πιέζει, πιέζει όλο το σύστημα να λυγίσει και να υπογράψει τις ατομικές συμβάσεις.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι αντιστέκονται. Αρνούνται στην συντριπτική τους πλειοψηφία να υπογράψουν και δηλώνουν ότι προτιμούν να απολυθούν και να αποζημιωθούν Δεν θεωρούν εαυτόν ήρωα. Για λόγους..

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΕΣΗΕΑ: Οχι στις ατομικές συμβάσεις στο Εθνος

Η Ενωση Συντακτών έχει ήδη προσφύγει
στην επιθεώρηση εργασίας
για τις εργοδοτικές πρακτικές στον Πήγασο


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την απόπειρα της εργοδοσίας της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», που με εκβιαστικό τρόπο απαιτεί από τους δημοσιογράφους –και παρά την ομόφωνη απόφασή τους στη Γενική Συνέλευση των συντακτών στο ΕΘΝΟΣ, στις 17/5/2011– να δεχθούν μείωση μισθών κατά 10% και (για να νομιμοποιηθεί αυτή η απαράδεκτη αξίωση) να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις παραιτούμενοι από την προστασία της ισχύουσας κλαδικής ΣΣΕ μεταξύ ΕΣΗΕΑ και ΕΙΗΕΑ.
Η ενέργεια αυτή γίνεται ακόμα πιο απαράδεκτη, όταν οργανώνεται από τον Αντιπρόεδρο της ΕΙΗΕΑ και ακόμα πιο προκλητική, γιατί οι ιδιοκτήτες του ΠΗΓΑΣΟΥ επέλεξαν τη στιγμή αυτής της επίθεσης γνωρίζοντας ότι το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ έχει μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές στην Ένωση. Με τις ενέργειες αυτές, ο κ. Μπόμπολας επιχειρεί να δυναμιτίσει τις όποιες προοπτικές για ΣΣΕ και..

Nα πάρει πίσω ο Μπόμπολας την απόφασή του για υπογραφή εκβιαστικών ατομικών συμβάσεων

- ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
- ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ του ΠΗΓΑΣΟΥ
Τετάρτη 18/5/2011

Εμείς, οι συντάκτες των εφημερίδων ΕΘΝΟΣ και ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, GOAL NEWS και του ραδιοφώνου SENTRA FM στην έκτακτη συνέλευσή μας, μετά την συνάντηση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τον εκδότη σήμερα και με δεδομένη την αδιάλλακτη στάση του στο θέμα της υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι:

1. Δεν υπογράφουμε σε καμία περίπτωση ατομικές συμβάσεις εργασίας.

2.
Διαπραγμάτευση για όλα τα εργασιακά μας ζητήματα γίνεται μόνο μέσω του κλαδικού μας σωματείου, της ΕΣΗΕΑ και αυτήν και μόνο εξουσιοδοτούμε να διαπραγματεύεται για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την ΕΙΗΕΑ.

3.
Ζητάμε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να επανεκτιμήσει στην αυριανή του συνεδρίαση την κατάσταση και να επαναλάβει την απόφαση του ακόμα και για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι ο εκδότης του ΠΗΓΑΣΟΥ να πάρει πίσω την απόφασή του για την υπογραφή εκβιαστικών ατομικών συμβάσεων.

4. Δεν απεμπολούμε κανένα από τα δικαιώματά μας που απορρέουν από την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

5. Επιθυμούμε από αύριο το πρωί και σε καθημερινή βάση μέχρι την συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου να βρίσκονται μέλη του παρόντος στον ΠΗΓΑΣΟ για να στηρίξουν τους συναδέλφους που αρνούνται να υπογράψουν.

6. Στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης σε όλους τους συναδέλφους που δοκιμάζονται από την επίθεση των εργοδοτών, σε ΜΜΕ όπως στα: Alter, Απογευματινή, ΔΟΛ, Αττικές Εκδόσεις, Αγγελιοφόρος.

«Να ανακληθεί η απόλυση της Ιωάννας Καζάκου»


Την Πέμπτη 19/5 μια υπόθεση συνδικαλιστικής δίωξης φθάνει στα δικαστήρια. Η συνάδελφος Ιωάννα Καζάκου, εκλεγμένη συνδικαλιστική εκπρόσωπος των συντακτών που εργάζονται στις Αττικές Εκδόσεις, μέλος του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΠΗΤ, προσφεύγει για να διεκδικήσει την ανάκληση της απόλυσής της.
Η Ι.Κ. μαζί με άλλους συναδέλφους της πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για να αποτραπεί η μείωση των αποδοχών που ο επικεφαλής του Ομίλου των Αττικών Εκδόσεων και πρόεδρος των εκδοτών του περιοδικού τύπου επέβαλε τελικά χρησιμοποιώντας μια άκρως εκβιαστική τακτική.
Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν με συνελεύσεις, στάσεις εργασίας, απεργίες. Πολλοί εργαζόμενοι αρνήθηκαν μέχρι τέλους να υπογράψουν. Τρεις από αυτούς, ανάμεσά τους και η εκπρόσωπος της ΕΣΠΗΤ, απολύθηκαν.
Ο Όμιλος των Αττικών Εκδόσεων, από το περασμένο καλοκαίρι πρωτοστάτησε στις αντεργατικές επιδιώξεις. Απολύσεις, μειώσεις μισθών, εκβιασμοί ήταν το οπλοστάσιο που χρησιμοποίησε η εργοδοσία του Ομίλου, υλοποιώντας στην πράξη αυτό που ο επικεφαλής του Ομίλου ως πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου επιδιώκει να περάσει και ως συλλογική «διεκδίκηση» των εργοδοτών: κατάλυση της συλλογικής σύμβασης, αφαίρεση κατακτήσεων, δραματική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον Τύπο. Δεν είναι τυχαίο που οι απολύσεις ανακοινώθηκαν την ημέρα που..

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις σε Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Σπορ του Βορρά

Ενημέρωση από την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ της Τετάρτης 18-5-2011

Αγγελιοφόρος
Η συνεδρίαση άρχισε με την ακρόαση από το διοικητικό συμβούλιο, του διευθυντή του Αγγελιοφόρου Τραϊανού Χατζηδημητρίου. Ο διευθυντής εξέφρασε τις θέσεις του και τις απόψεις του όσον αφορά τις εξελίξεις, χωρίς φυσικά να εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα από όσα είπε, για το τι θα γίνει με το καθημερινό φύλλο. Το προεδρείο έκανε γνωστό, ότι έχει απευθυνθεί σε ορκωτό λογιστή, ο οποίος και εξουσιοδοτήθηκε να λειτουργήσει για λογαριασμό των μελλών της ΕΣΗΕΜ-Θ, κάνοντας έλεγχο στα λογιστικά βιβλία του Αγγελιοφόρου προκειμένου να αποδειχτεί ή όχι η ορθότητα των οικονομικών στοιχείων που προσκόμισε η εταιρεία για να δικαιολογήσει τις απολύσεις. Έγινε επίσης γνωστό ότι μέχρι την Παρασκευή, «τρέχει» νέο πρόγραμμα εθελουσίας, μετά το τέλος του οποίου και αν δεν ικανοποιηθούν οι..

4ετές γκρέμισμα


Ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε το σκληρότερο πρόγραμμα ώς το 2015 που περιλαμβάνει: Απολύσεις, συνταξιοδοτήσεις, εθελουσία στο Δημόσιο, εξίσωση μισθών με τον ιδιωτικό, κλείσιμο δημοσίων οργανισμών, πλήρη πώληση για ΟΤΕ, ΔΕΗ, λιμάνια, νερά, τυχερά παιχνίδια.
Εθνική συναίνεση από την κοινωνία και τις κομματικές ηγεσίες για ένα 4ετές πρόγραμμα, το οποίο κατεδαφίζει ό,τι μέχρι σήμερα θεωρείται δεδομένο στην οικονομία της χώρας και είναι οι βασικοί πυλώνες της, ζήτησε επί της ουσίας χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Μια μέρα μετά την απαίτηση των εταίρων - δανειστών της χώρας, να τύχει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα νέας επεξεργασίας για να γίνει προφανώς πιο σκληρό, ο πρωθυπουργός πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις απαιτήσεις τους, ανακοίνωσε όχι μόνο τη μείωση, αλλά ακόμα και την εξάλειψη του ποσοστού της συμμετοχής του Δημοσίου στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, όπως επίσης και την εθελούσια έξοδο δημοσίων υπαλλήλων. Παράγοντες της Ν.Δ. δήλωσαν στην «Ε» ότι θα ψηφίσουν επιμέρους μέτρα, αλλά όχι το σύνολο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

«"Θα μας μακελέψουν" φωνάζαμε, αλλά τα γιουσουφάκια δεν άκουγαν...»


Ενα ακόμη κείμενο από την Πόπη Χριστοδουλίδου στο peiratikoreportaz που θυμίζει ότι δημοσιογράφοι χωρίς αξιοπρέπεια δεν υφίστανται ενώ εύστοχα επισημαίνει πως «το μακελειό της αξιοπρέπειας έχει όνομα, διεύθυνση και ανάληψη ευθύνης». Διαβάστε το:

Ενα μακελειό προγραμματισμένο, προσχεδιασμένο και πολύ πιο άγριο, απο όσο νομίζαμε -εφημερίδες και κρίση !

Είχαμε ήδη την πρώτη έκρηξη "βόμβας" μεγάλης ισχύος στις εφημερίδες, όταν η κυρία Γιάννα, αφού έγινε το πρώτο πρόσωπο της ημέρας και κάλυψε στο έπακρο την ματαιοδοξία της, πήρε την χαντζάρα και ¨εσφαξε" τους εργαζόμενους στον "Ελεύθερο Τύπο".
Τότε νομίζαμε οι πιο πολλοί στα άλλα μετερίζια του Τύπου πως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.
Η λογική του βολεμένου, που δεν του χτυπούσαν ακόμα την πόρτα, οι "μπουρλοτιέρηδες"!
Και μετά ήρθαν οι κανονιέρηδες κι άρχισε ο πόλεμος, ο σκληρός , ο ανελέητος, ο καθημερινός κι όλο και πιο πολλοί ανυπεράσπιστοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έπεφταν στο πεδίο της μάχης.
Και πάλι, οι βολεμένοι, τα "τσιράκια" των αφεντικών και η μεγάλη κατηγορία των τύπων του "δεν βαριέσαι", "δεν με αφορά", "εμάς δεν μας φθάνει" το κακό και άλλα τέτοια κατάπτυστα. Νόμιζαν πως θα γλιτώσουν.
Με πρόσχημα την κρίση θα μας μακελέψουν, φωνάζαμε τότε οι εκπρόσωποι στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.
Ο κυρ-Σόμπολος απτόητος κι αυτός κι η παράταξή του, "γιουσουφάκια" των εκδοτών, των ιδιοκτητών ραδιοφωνικών και..

Εκτός και η Μαγιάση


Φυλλορροεί η παράταξη «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία». Τα «δυνατά» ονόματά της Σόμπολος, Μαγιάση, Βλαβιανός βγαίνουν εκτός παιχνιδιού. Ηδη ο κυρ πρόεδρος έχει σπεύσει να δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές ενώ χθες την απόφασή της να μην κατέλθει ως υποψήφια ανακοίνωσε και η Β' αντιπρόεδρος του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, Εννυ Μαγιάση. Την ίδια ώρα ο Γιώργος Βλαβιανός «κοιτάζει» προς τον ΕΔΟΕΑΠ.
Ερχονται δύσκολοι καιροί για τη Δημοσιογραφία...
Η ανακοίνωση της Μαγιάση έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι,
Το ήθος, οι αρχές, το αίσθημα της ευθύνης και η αξιοπρέπεια, δεν γνωρίζουν ούτε ιδιότητα, ούτε θέσεις ή αξιώματα. Και όταν η μέχρι σήμερα πορεία σου καθορίζεται βάσει αυτών, οι αποφάσεις σου πρέπει να είναι διαυγείς, όσο δύσκολες κι αν είναι.
Στους δύσκολους και κρίσιμους αυτούς καιρούς, οι μοναδικές μάχες που πρέπει να δίνονται είναι..

Ετσι γίνονται τα λεφτά...

Γιος ιδιοκτήτη σταθμών, που χρωστάει σε όποιον μιλάει ελληνικά, έχει το κουράγιο να κάνει πλάκα στο twitter με φιλαράκια του. Κι εγώ κι εσύ, όταν δεν έχεις πληρώσει το λογαριασμό του κινητού σου δεν μπορεί να σε πιάσει ύπνος, σωστά; Αλλά, το έχουμε ξαναπεί, έτσι γίνονται τα λεφτά. Αδικώντας κόσμο και έχοντας τη συνείδησή σου καθαρή.
Και το θέμα είναι ότι ο νόμος εφαρμόζεται πάντα εκεί που πρέπει και όχι - συγχωρήστε μου τη φράση στα λαμόγια. Να δώσω παράδειγμα: Με αυτόφωρη διαδικασία από το Α Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Ε.Τ.Ε.Ρ.Μ-Θ, Κωνσταντίνος Χατζηγεωργίου, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 μηνών με 3ετή αναστολή, έπειτα από μήνυση σε βάρος του από την ιδιοκτησία του ραδιοσταθμού «Μετρόπολις» της Θεσσαλονίκης, επειδή μετείχε σε ομάδα περιφρούρησης, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη απεργία του σωματείου με αίτημα την αποπληρωμή δεδουλευμένων.

Ο Φλωρίδης και οι «κηπουροί» του Γιώργου, Γερουλάνος, Δρούτσας, Μπιρμπίλη, Δόλλης, Κουβέλης και σία…


-από το opinionpost.gr

Τεράστια αποδοχή των δηλώσεων του βουλευτή Πέλλας Γιώργου Φλωρίδη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τη φράση – κριτική προς τον πρωθυπουργό ότι «δεν κάνεις υπουργό τον κηπουρό σου». Μόνο θετικά σχόλια και μάλιστα πολλά, απέσπασε ο Φλωρίδης για τις δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας στον ΣΚΑΙ…
Η φράση αυτή ήχησε σαν βάλσαμο στα αυτιά των βουλευτών, που βλέπουν διάφορους παρατρεχάμενους του Γιώργου Παπανδρέου, πρόσωπα που είναι πολιτικά, όχι απλώς άπειρα και ανίκανα, αλλά ανύπαρκτα, να παριστάνουν τους υπουργούς και μάλιστα να συμπεριφέρονται με αλαζονεία.
Σχεδόν όλοι οι βουλευτές κάνουν την ερμηνεία ότι η αιχμή του κ. Φλωρίδη αφορά τουλάχιστον στους υπουργούς Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, τους υφυπουργούς Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη και Δημήτρη Δόλλη και άλλους, που είναι ατυχείς «ανακαλύψεις» του κ. Παπανδρέου και βρέθηκαν σε μία νύχτα υπουργοί, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχουν δικαιολογήσει την επιλογή του πρωθυπουργού. Πιθανόν ο κ. Φλωρίδης να εννοούσε κι άλλους, αφού είναι γνωστή στους βουλευτές του Κινήματος η άποψή του για μερικούς..

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Οι συντάκτες του Εθνους τόλμησαν...

«ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΑΝ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ» (Σύνθημα για τις εκλογές στην ΕΣΗΕΑ)

Αν μη τι άλλο οι συντάκτες της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ και ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ είναι παλικάρια και αγωνίζονται να σώσουν (τουλάχιστον) την αξιοπρέπεια τους και μαζί την αξιοπρέπεια όλου του κλάδου των δημοσιογράφων. Ασχέτως του τι θα γίνει τελικά, τόλμησαν και αντέδρασαν στις μεθοδεύσεις του Μπόμπολα. Παρά το κλίμα εκφοβισμού και κάθε είδους εκβιασμών δηλώνουν ότι δεν συναινούν στη μείωση του μισθού τους κατά 10% και σε καμιά περίπτωση δεν υπογράφουν ατομικές συμβάσεις. Επίσης δηλώνουν ότι θα στηρίξουν έμπρακτα όσους συναδέλφους τους εκβιαστούν ή απειληθούν με απόλυση για να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας.

Μετά την έκτακτη συνέλευσή τους το απόγευμα της Τρίτης έβγαλαν ψήφισμα όπου αναφέρουν:
«Εμείς, οι συντάκτες της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ και ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ στην έκτακτη συνέλευσή μας σήμερα αποφασίσαμε ότι:
1. Δηλώνουμε ότι δεν υπογράφουμε σε καμία περίπτωση ατομικές συμβάσεις εργασίας.
2. Ζητάμε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στην πρώτη συνεδρίασή του να πάρει ανάλογη απόφαση, ξεκάθαρη, η οποία να κοινοποιηθεί στον εκδότη μας και στην ΕΙΕΑ.
3. Δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε έμπρακτα ακόμα και με την παρουσία μας αν χρειαστεί όσους συναδέλφους εκβιαστούν ή απειληθούν με απόλυση για να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας. Ζητάμε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να λάβει ξεκάθαρη ξεκάθαρη απόφαση για το θέμα.
4. Διαπραγματευόμαστε μόνο συλλογικά, μέσω της ΕΣΗΕΑ την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
5. Θέλουμε πλήρη εφαρμογή της ισχύουσας ΣΣΕ, η οποία επιχειρείται να καταστρατηγηθεί μονομερώς από την εργοδοσία (με την περικοπή των κυριακάτικων, την μη καταβολή του επιδόματος προϋπηρεσίας, την περικοπή των κλιμακίων κλπ).»
Υ.Γ1: ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΑΝ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ. Με αυτό το σύνθημα οι zoornalistas δηλώνουν ότι θα κατέβουν στις...

Για να μην ξεχνάμε

Από τον Φίλιππο Συρίγο

Για τη γεμάτη... ταπεινότητα παρουσία του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, κατά τη λειτουργία της Αναστάσεως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μου μίλησε (με κάποια καθυστέρηση, είναι η αλήθεια...) χθες το πρωί φίλος μου από το τηλέφωνο.
ΤΟΝ είχαν πειράξει πολλά. Το πόσο κοντά στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ήταν και οι δυο τους την ώρα του «Χριστός Ανέστη», η κραυγαλέα αντίθεση που έβγαζε η κατάνυξη της Γιάννας, σε σχέση με την κατακόκκινη αμφίεσή της (και τα προκάτ χαμόγελα που μοίρασε αφειδώς κατόπιν...), και η ευγενική συμμετοχή της, λίγο νωρίτερα, στην προώθηση του Αγίου Φωτός προς τους πιστούς.
«ΓΙΑΤΙ έπρεπε να γίνει αυτό το σόου, μια τέτοια στιγμή, σε ένα τόσο ιερό μέρος;», με ρώτησε ο φίλος προσδοκώντας την κατανόησή μου.
ΔΕΝ τη βρήκε, όμως, τουλάχιστον στο βαθμό που θα περίμενε. Γιατί την περίοπτη θέση που παραχωρήθηκε στο ζεύγος, η οικογένεια των Αγγελόπουλων την είχε κατά ένα τρόπο αγοράσει ακριβά, με τα όσα προσέφερε πριν από χρόνια για την ανακαίνιση του Πατριαρχείου.
- ΕΣΕΝΑ -του είπα- σε πείραξε τώρα αυτό, αλλά όταν η Γιάννα έκανε, με τα λεφτά του ελληνικού λαού και όχι όπως τώρα, με της οικογένειάς της «one woman show» στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κανείς δεν έβγαλε τσιμουδιά. Ούτε οι πολιτικοί ούτε οι πολίτες ούτε οι..

Η Πίππα και το Metaxa
Γράφει ο αναγνώστης που όλα τα «σφάζει» κι όλα τα διαβάζει:
Ξεφυλλίζοντας το τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Stern" έπεσα πάνω σε ρεπορτάζ για την περίφημη Πίππα, την αδερφή της πριγκηπικής συζύγου Κέϊτ Μίντλετον. Κι είδα εκεί μια φωτογραφία που μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Ηταν το διάσημο ενσταντανέ με την Πίππα τυλιγμένη σε χαρτιά υγείας. Ρίξτε όμως μια ματιά στις φιάλες που φιλοξενούνται στο τραπεζάκι μπροστά της και θα δείτε ότι εκτός από ένα κρασί και ένα τζιν Τangeray υπάρχει και μια μισογεμάτη μπουκάλα Metaxa! Υποθέτω ότι πρόκειται για την ελληνική απάντηση στο πρόστυχο ερώτημα: "Τί πίνει η Πίππα;"...

Αυτή είναι η καμαριέρα που έστειλε στη φυλακή τον DSK;
Ιδού η φωτογραφία που κάνει τον γύρο του κόσμου, μέσα από διάφορα blogs, η οποία φέρεται να δείχνει την καμαριέρα που έγινε αιτία για να αποκαθηλωθεί ο ηγέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με ορισμένα απ΄όσα γράφονται ονομάζεται Nafissatou Diallo ή Ophelia Famotidina, δεν ήξερε καν ποιός είναι ο Ντομινίκ Στρος Καν, έχει μια έφηβη κόρη, δούλευε τα τελευταία 3 χρόνια στο Sofitel και το μητρώο της είναι πεντακάθαρο. Μέχρι τώρα πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ότι η φωτογραφία και τα στοιχεία είναι πραγματικά.

Το κατηγορητήριο κατά του Στρος Καν

Και ενώ τα βίντεο και οι φωτογραφίες με τον Ντομινίκ Στρος Καν να δηλώνει αθώος και να ακούει από την αμερικανίδα δικαστή ότι θα παραμείνει προφυλακισμένος μέχρι να αποφασίσει, την Παρασκευή, το σώμα των ενόρκων για το τι θα γίνει στη συνέχεια, έρχεται στο φως το πλήρες κατηγορητήριο εναντίον του, με βάση το οποίο μπορεί να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μέχρι και 25 χρόνια.
Συντάχθηκε από τον ντετέκτιβ Steven Lane, της μονάδας Special Victims Squad του Μανχάταν και περιλαμβάνει τις..

Μετά τον Μπόμπολα παίρνει σειρά ο Ψυχάρης...

-πηγή: agitatoras

Φαίνεται πως όλοι οι εκδότες πήραν στα σοβαρά την πρόταση του απερχόμενου Σόμπολου (προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ) περί μείωσης μισθών στα «μαγαζιά» και αποφάσισαν να την υλοποιήσουν. Ετσι μετά το τελεσίγραφο Μπόμπολα στο ΕΘΝΟΣ «ή δέχεστε μειώσεις 10% ή παίρνετε την αποζημίωσή σας και φεύγετε», ανάλογες αποφάσεις προτίθεται να κοινοποιήσει και ο Σταύρος Ψυχάρης στους εργαζόμενους στον ΔΟΛ.
Το πρόβλημα είναι ότι και ο Μπόμπολας και ο Ψυχάρης το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει σε κάθε είδους περικοπές καθώς και σε δεκάδες απολύσεις εργαζομένων (δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών) και δυστυχώς δεν άνοιξε ρουθούνι σε κανένα από τα δύο μεγάλα συγκροτήματα. Ποιος λοιπόν θα τους εμποδίσει (κι όχι μόνο αυτούς) να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω «ψαλίδισμα» μισθών και προσωπικού;
Και μέσα σε όλα αυτά ο εκδότης - καναλάρχης Γιώργος Κουρής σε μια προσπάθειά του να διασπάσει τους εργαζόμενους του ALTER («εσείς είσαστε πιο χρήσιμοι για το κανάλι») πρότεινε να εξοφληθούν οι τεχνικοί και..

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Σε μελαγχολία ο αρχιλογιστής στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου


Η ατμόσφαιρα στο μεγάλο γραφείο του (μικρού) αφεντικού ήταν τεταμένη…
«Ή θα δεχτούν 10% μείωση στους μισθούς τους ή θα γίνουν 100 απολύσεις. Οποιος δεν δεχτεί θα πάρει ακέραια την αποζημίωση και θα πάει σπίτι του. Να το πείτε στους αρχισυντάκτες να το ανακοινώσουν…»
«Μα, τους κόψαμε τα κυριακάτικά και έχουμε κάνει δεκάδες απολύσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων. Θα έχουμε αντιδράσεις!» αντέτεινε ο εκ δεξιών καθήμενος.
Εκείνη τη στιγμή άνοιξε η πόρτα και μπήκε ο αρχιλογιστής. Ολοι σηκώθηκαν και πήγαν προς την έξοδο. Η σύσκεψη είχε λάβει τέλος…
Όταν στο λογιστήριο της Μεταμόρφωσης Χαλανδρίου έμαθαν την απόφαση του αφεντικού έπεσαν σε μελαγχολία: «Και πού θα βρεθούν χρήματα για αποζημιώσεις σε τόσα πολλά άτομα. Οι περισσότεροι έχουν πολλά χρόνια εδώ. Θα χρειαστούμε μια Αττική Οδό επιπλέον για να τους αποζημιώσουμε όλους αυτούς!..»

Υ.Γ: Τα πράγματα είναι απλά στο ΕΘΝΟΣ: αν ΟΛΟΙ μαζί συμφωνήσουν και ΚΑΝΕΙΣ δεν δεχτεί τη μείωση τότε θα πρέπει να τους διώξει ΟΛΟΥΣ και να τους αποζημιώσει. Και τα λεφτά είναι πολλά και προφανώς δεν..

Best Citizen o Kώστας ΓιαννακίδηςΑμέσως μετά το σαββατιάτικο γλέντι για την ονομαστική του εορτή και την ξεκούραση της Κυριακής που θα ακολουθήσει, ο Κώστας Γιαννακίδης παίρνει ξανά θέση πίσω από τα μικρόφωνα του ραδιοφώνου.
Ετσι από τη Δευτέρα 23 Μαϊου θα βρίσκεται ως Citizen στη συχνότητα του ραδιοφωνικού σταθμού Best 92.6. Οι πιστοί ακροατές του θα μπορούν να τον ακούνε κάθε μέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή 12.00-14.00 το μεσημέρι.
Θυμίζουμε ότι η απουσία οικονομικών πόρων ανέβαλε την προσπάθεια να βγει στον διαδικτυακό αέρα το Protagon Radio το οποίο είχε αναλάβει ο Γιαννακίδης. Ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος δημοσιογράφος - ραδιοφωνατζής είχε αποχωρήσει τον περασμένο Δεκέμβρη από τον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5 επειδή..

«Δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να... εκραγούν»

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Τα προβλήματα στον κλάδο είναι πολύ σοβαρά για να επιλέγουμε την οδό της (εκ των υστέρων) έκρηξης χωρίς προτάσεις

Λάβαμε επιστολή από την Σοφία Βούλτεψη με διευκρινίσεις της σχετικά με την ανάρτησή μας υπό τον τίτλο «Δύσκολοι καιροί για εργατοπατέρες». Την δημοσιεύουμε αυτούσια:

«Aγαπητοί συνάδελφοι
Με ενδιαφέρον διάβασα την… ανταπόκριση από την προ δεκαπενθημέρου σχεδόν συνάντηση στην ΕΣΗΕΑ, προκειμένου ο συνάδελφος Πάνος Σόμπολος να ανακοινώσει τις προθέσεις του. Όσον αφορά στο πρόσωπό μου, έχω να διευκρινίσω τα ακόλουθα:
Πράγματι προτάθηκε το όνομά μου, προκειμένου να ηγηθώ του ψηφοδελτίου. Μπορώ να σας βεβαιώσω, όμως, πως ούτε «έκρηξη» προκλήθηκε, ούτε «αντιδράσεις των περισσοτέρων στην παράταξη» - αν εξαιρέσουμε ΕΝΑΝ συνάδελφο, που όμως, όπως είπε, θα προτιμούσε να… αυτοπροταθώ!
Ακόμη και αν κάποιοι σκόπευαν να… εκραγούν, δεν τους δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Έλαβα αμέσως τον λόγο και, αφού ευχαρίστησα τον συνάδελφο που μου έκανε την τιμή να με προτείνει, ξεκαθάρισα αμέσως ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχθώ, καθώς η συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα γίνεται με αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
Μεταξύ άλλων, που δεν νομίζω να ενδιαφέρουν τους εκλεκτούς αναγνώστες σας, κατέστησα σαφές ότι διατηρώ για τον εαυτό μου το δικαίωμα να επιλέγω αν, πώς και πότε επιλέγω να λάβω μέρος σε..

H καμαριέρα της πρώτης σελίδας
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η καμαριέρα μπλοκάρει την Ελλάδα
«Δυσμενή εξέλιξη» για την Ελλάδα χαρακτηρίζουν πηγές του ΔΝΤ την απουσία του Ντομινίκ Στρος-Καν από τη διεύθυνση του διεθνούς οργανισμού. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι όποιος κι αν πάρει τη θέση του θα κρατήσει σκληρότερη γραμμή απέναντι στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης.

-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η καμαριέρα αντιστάθηκε στο... βιαστή του ΔΝΤ!
Όλο το ροζ παρασκήνιο από τη σουίτα των 3.000 δολαρίων στη Νέα Υόρκη, που οδήγησε στη σύλληψή του. Αντιμέτωπος με φυλάκιση 20 ετών για απόπειρα βιασμού 32χρονης υπαλλήλου του ξενοδοχείου. Τον "ξηλώνουν"¨απο το ΔΝΤ, υποψήφιοι αντικαταστάτες από Τουρκία, Κίνα ή Βραζιλία.

-ΤΑ ΝΕΑ: Sex, δάνεια και υποθήκες
Τη σοβαρότατη κατηγορία της απόπειρας βιασμού αντιμετωπίζει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος δεν θα δώσει το «παρών» στην αποψινή συνεδρίαση του Εurogroup. Το «ΔΝΤγκεϊτ» κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου, για την οποία η τρόικα απαιτεί πολύ σκληρά μέτρα και μαζικές αποκρατικοποιήσεις.

-ΕΘΝΟΣ: Εκ-βιασμός από τρόικα για νέο δανεισμό
Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση για τον νέο δανεισμό. Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζητούν «εδώ και τώρα» εγγύηση δημόσιας περιουσίας, συμφωνία για συναίνεση και απολύσεις. Φορτισμένο ήταν το κλίμα στις τριήμερες διαπραγματεύσεις με τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ένα «προφητικό» βιβλίο για τον ερωτύλο Ντομινίκ

«Σκανάρει το χώρο για να εντοπίσει το ερωτικό του θήραμα»

Μόλις πριν από λίγες ημέρες η βρετανική εφημερίδα “Telegraph” αναφέρθηκε με άρθρο της σε ένα βιβλίο με τίτλο “Secrets of a Presidential Contender” που κυκλοφόρησε μέσα στο Μάιο και ασχολείται με τις ερωτικές "αδυναμίες" του διευθυντή του ΔΝΤ. Όπως έγραφε η εφημερίδα, το βιβλίο αυτό που υπογράφεται από την "Κασσάνδρα", ψευδώνυμο μάλλον κάποιας στενής συνεργάτιδας του Στρος Kαν, αποκάλυπτε την ροζ πλευρά του κυρίου ΔΝΤ και επισήμαινε ότι ήταν πολύ πιθανό αυτή η "αδυναμία" στον ποδόγυρο να καταστρέψει τις πολιτικές του φιλοδοξίες.
Το βιβλίο υποστηρίζει ότι ο 61χρονος Ντομινίκ, παντρεμένος στον τρίτο γάμο του με την Anne Sinclair διάσημη Γαλλίδα παρουσιάστρια, είχε μια σειρά από εξωσυζυγικές σχέσεις και υπάρχουν φωτογραφίες που τον έχουν "απαθανατίσει" κατά την έξοδο του από ένα περίεργο κλαμπ ανταλλαγής συζύγων. Ο Frédéric Lefebvre, σύμβουλος του Σαρκοζί, καυχιόταν ότι το 2007 είχε δει αυτές τις ακατάλληλες φωτογραφίες του DSK- που μπορούσαν να καταστρέψουν την πολιτική του καριέρα.
Η “Κασσάνδρα” γράφει ότι ο Ντομινίκ είναι πάντα στο κυνήγι των νέων γυναικών. “Είναι ένα άτομο που αποζητά συνεχώς την ερωτική ευχαρίστηση. Όπως όλα τα μεγάλα πολιτικά ζώα, έχει πρόβλημα να ελέγξει τον εαυτό του. Όπου και να πάει το μάτι του “σκανάρει” το χώρο σαν λέιζερ προς αναζήτηση τρυφερών υπάρξεων. Είτε εισέρχεται σε καφέ, είτε σε γραφείο, είτε σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο η μέθοδος είναι η ίδια. Κάνει μια..

Καταγγέλλουν τις νέες απολύσεις στο TELE TIME στην Πάτρα

Το συνεχιζόμενο μπαράζ απολύσεων στον τηλεοπτικό σταθμό TELE TIME της Πάτρας καταγγέλλουν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων
και ο Σύλλογος Τεχνικών Τηλεόρασης Νοτιοδυτικής Ελλάδας.
Το Φεβρουάριο είχαν απολυθεί τρεις δημοσιογράφοι (Κώστας Κριετσιώτης, Βασίλης Καψαμπέλης και Χρήστος Στρατουλάκος) και πριν από 15 ημέρες ε'ίχαν εκδιωχθεί άλλοι 3 εργαζόμενοι. Την περασμένη Παρασκευή η ιδιοκτησία του σταθμού ανακοίνωσε τον τερματισμό της συνεργασίας σε δύο ακόμη δημοσιογράφους και έναν τεχνικό. Επί έναν ολόκληρο χρόνο, η διεύθυνση του TELE TIME δεν κάνει τίποτα άλλο από το να οδηγεί το κανάλι στην απαξίωση, και δεκάδες εργαζόμενους στην ανεργία.
Το TELE TIME και δεδομένου ότι έχει σταματήσει η παραγωγή κάθε τοπικής εκπομπής, έχει χάσει τον ενημερωτικό χαρακτήρα του, καθώς μετά τις τελευταίες απολύσεις ανακοινώθηκε στο ελάχιστο προσωπικό που απέμεινε πως θα μεταδίδεται μόνο ένα ωριαίο δελτίο ειδήσεων καθημερινά. Ενώ τα Σαββατοκύριακα δεν θα υπάρχει ενημέρωση!
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ καλεί για πολλοστή φορά το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει σε 2 σχετικές επιστολές) να πάρει θέση και να ζητήσει εξηγήσεις από..

Τι πούλησαν τα κυριακάτικα φύλλα

Χαμηλές πτήσεις για τις εφημερίδες αυτή την Κυριακή παρά τις συνεχιζόμενες προσφορές. Για την πρώτη θέση διαγκωνίζονται η Καθημερινή (είχε και Γαστρονόμο) και το Βήμα ενώ ακολουθεί το Πρώτο Θέμα.
Αναλυτικά οι κυκλοφορίες των κυριακάτικων εφημερίδων στις 15/5 και σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία των πρακτορείων έχουν ως εξής:
Καθημερινή 145.000
Το Βήμα 143.000
Πρώτο Θέμα: 130.000
Έθνος: 105.000
Eλευθεροτυπία: 90.000
Real News: 88.000
Ελεύθερος Τύπος: 36.000

«Όποιου δεν του αρέσει, να πάρει το καπελάκι του»Δομικό ανασχηματισμό προτείνει με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, καλώντας όποιον στην κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές «να πάρει το καπελάκι του και να φύγει»
«Προσυπογράψαμε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που οδήγησαν ως εδώ, συμμετέχουμε εθελοντικά και όχι επειδή κάποιος μας υποχρεώνει, συμβιβαζόμαστε με επιλογές που δεν μας εκφράζουν πάντα αλλά υποτασσόμαστε στη συνολική ανάγκη», αναφέρει και χαρακτηρίζει γελοίο το να ενδιαφέρεται κανείς για την προσωπική του πορεία όταν κινδυνεύει με καταστροφή το κράτος.
«Ο καθένας είναι υπεύθυνος για ό,τι λέει και πράττει. Κυρίως για ό,τι πράττει», σημειώνει.

Αναμένεται κόντρα για τις περικοπές στον ΕΔΟΕΑΠ

Στις 17 Μαΐου είναι η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης) , όπου αναμένεται μεγάλη κόντρα εξαιτίας των πρόσφατων σκληρών περικοπών. Η διοίκηση, στο μεταξύ, έχει αποστείλει στα μέλη της τον απολογισμό της διετίας σε ένα τεύχος 80 σελίδων. Από τα στοιχεία που καταθέτει στον απολογισμό προκύπτει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ έχει 18.131 μέλη, εκ των οποίων οι 1.807 συνταξιούχοι.
Τα έσοδα το 2010 ανήλθαν σε 57,5 εκατ. ευρώ και τα έξοδα σε 76,1 εκατ.
Το έλλειμμα είναι της τάξεως των 18,5 εκατ. ευρώ.
Τα αποθεματικά κεφάλαια του Οργανισμού ανέρχονται σε 224, 3 εκατ. ευρώ.
Η αξία των πάγιων περιουσιακών στοιχείων μετά αποσβέσεων υπολογίζεται σε 8,8 εκατ. ευρώ και τα χρεόγραφα σε 39,5 εκατ. ευρώ.
Για τις δαπάνες υγείας και πρόνοιας διατέθηκαν 27 εκατ. ευρώ και ως επιχορηγήσεις για τις Ενώσεις το ποσόν του 1,7 εκατ. ευρώ.
Οι απαιτήσεις του Οργανισμού από τον Ιούνιο του 2009 έως και τον Μάρτιο του 2011 ανέρχονται σε 4,8 εκατ. ευρώ από αγγελιόσημο και σε 640.000 ευρώ από οφειλές του 3% των επιχειρήσεων για την ασφάλιση των εργαζομένων τους.

Δύσκολοι καιροί για «εργατοπατέρες»

Σφαγή στον συνδυασμό «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» της ΕΣΗΕΑ όπου επικεφαλής είναι ο πρόεδρος της Ενώσης Πάνος Σόμπολος.
Στον συνδυασμό αναζητούν εναγωνίως το διάδοχό του σε μια περίοδο που ο κλάδος δοκιμάζεται σκληρά και η αξιοπιστία των προσώπων και των συνδικαλιστών ακόμα περισσότερο.
Το θέμα είναι ότι καλώς ή κακώς ο Σόμπολος λειτουργούσε ενωτικά για τον συγκεκριμένο συνδυασμό. Όμως μετά τη δημόσια ανακοίνωσή του ότι δεν θα συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές της ΕΣΗΕΑ (25 και 26 Μαΐου), άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και τους πήρε όλους και τους σήκωσε.
Η πρόταση για να κατέβει ως πρόεδρος η Σοφία Βούλτεψη προκάλεσε έκρηξη και τις αντιδράσεις των περισσοτέρων στην παράταξη ενώ μόλις ακούστηκε το όνομα της Μαγιάση η μάζωξη διαλύθηκε. Τα τελευταία 24ωρα παίζει έντονα και το όνομα του Γιώργου Βλαβιανού χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες.
Πολλοί είναι αυτοί που ζητάνε από τον Σόμπολο να ξανασκεφτεί τα περί αποχώρησης και να είναι ξανά υποψήφιος καθώς θεωρούν ότι τα κατάφερε πολύ...

Αλλο social media κι άλλο επαγγελματίες δημοσιογράφοι


ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑΑλλη μία γενική απεργία των εργαζόμενων, άλλη μια γενική απουσία των δημοσιογράφων. Ενώ στην πορεία άνοιγαν κεφάλια, ενώ έπεφταν βροχή τα δακρυγόνα, ενώ η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, η ενημέρωση ήταν απούσα. Οφείλω να ομολογήσω ότι τα social media, το twitter και το Facebook βοήθησαν να καταλάβει ο κόσμος τι πραγματικά συνέβη στο κέντρο της Αθήνας. Πολύ καλύτερα θα ήταν ωστόσο αν είχαν ξαμοληθεί εκατοντάδες επαγγελματίες δημοσιογράφοι στη διαδήλωση για να δίνουν ανταποκρίσεις. Και θα καταλαβαίναμε επίσης ποιος είναι της δουλειάς και ποιος της εξυπηρέτησης.

Αφού μιλάω για τα του οίκου μας, να καταγράψω τη συγκρότηση μιας νέας παράταξης ενόψει των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ. Το όνομα αυτής Δημοκρατική Μεταρρύθμιση και αν πάει ο νους στη Δημοκρατική Αριστερά, δεν θα απέχετε πάρα πολύ απ' την αλήθεια. Οι άνθρωποι πάντως του συνδυασμού επιμένουν ότι θα εμπλουτισθεί με κόσμο εν γένει δημοκρατικών και φιλελεύθερων (όχι νεοφιλελεύθερων, προς Θεού...) αντιλήψεων, καλύπτοντας ένα μεγάλο χώρο. Θέλετε και ονόματα; Υπολογίστε τους..

Στον όμιλο Γιαννακόπουλου ο Ν. Ζαφείρης;

Aπό το newsbeast.gr (που δεν του ξεφεύγει τίποτε) όπου ασκούσε καθήκοντα γενικού διευθυντή ξέφυγε τελικά ο Νίκος Ζαφείρης. Όπως ακούγεται ο Ζαφείρης μετά την παραίτησή του, προ μιας εβδομάδας, από το site του Χρήστου Κοπελούζου (γιός του Δημήτρη) συζητάει για να συνδράμει το διευθυντικό δυναμικό του διαδικτυακού ομίλου που έχει δημιουργήσει ο Δ. Γιαννακόπουλος (γιός του Παύλου). Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πληροφοριες προορίζεται για θέση κλειδί και ακούγεται ότι θα έχει την γενική επιστασία όλων των site του ομίλου.
Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ζαφείρης προέρχεται από το χώρο των ΜΜΕ με μεγάλη εμπειρία στις διαδικτυακές εφαρμογές τους και ειδικές σπουδές και..

Ποιος είπε ότι η ΙΜΑΚΟ δεν «πετάει»;
Ξέρει από βέσπα ο Πέτρος Κωστόπουλος; Ο αναγνώστης των zoornalistas που όλα τα γνωρίζει μας απαντάει «ΝΑΙ»!
Σχετικά λοιπόν με τη φιλολογία για τον Π. Κωστόπουλο, την (διευθύντρια) Τζένη Μπαλατσινού, την ΙΜΑΚΟ και το ζοφερό μέλλον του ομίλου, δημοσιεύουμε μια σελίδα από παλαιά διαφήμιση της Lambretta (της γνωστής μάρκας σκούτερ).
Αν την κοιτάξετε προσεκτικά (κάντε κλικ για μεγέθυνση), θα δείτε ότι στην «ουρά» του ελικοπτέρου, αναγράφεται το όνομα της κωστοπουλικής εταιρείας.
Αλήθεια, ποιός είπε ότι η ΙΜΑΚΟ δεν «πετάει»;

Υ.Γ:
Παρά τις λαχανί προσπάθειες για θετική ενέργεια, στο κτίριο της Κηφισίας τα ατυχήματα συνεχίζονται…

Επιστρέφει στο ραδιόφωνο ο Αρης Χατζηστεφάνου

Τρεις ερωτήσεις στον Αρη Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφο και δημιουργό (μαζί με την Κατερίνα Κιτίδη) του ντοκιμαντέρ «Debtocracy»:

-Σου λείπει το ραδιόφωνο;
Το ραδιόφωνο μπορεί να σου λείπει ακόμη και όταν είσαι στον αέρα αν δεν μπορείς να κάνεις όσα θέλεις (π.χ. να παίζεις τη μουσική που θέλεις, όταν το θέλεις). Πάντως μόλις αισθανθώ το σύνδρομο στέρησης θα επανέλθω... Και αυτό θα είναι μάλλον σύντομα.
-Καλύτερη και χειρότερη παρατήρηση για το «Debtocracy»;
Οταν μας είπαν ότι είναι «ακραία αριστερό» και μετά ότι είναι «ρεφορμιστικό» και «οπορτουνιστικό». Δεν έχω αποφασίσει ποια ήταν η καλή και ποια η κακή παρατήρηση. Μάλλον ήταν και οι δύο καλές γιατί προέρχονταν από ανθρώπους που ΔΕΝ θέλαμε να τους αρέσει το «Debtocracy».
-Το ρεπορτάζ μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο;
Οχι, το θέμα είναι να είσαι την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο για να κάνεις ρεπορτάζ όταν αλλάζει ο κόσμος. Οπως έκανε..