ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Η χαμένη ευκαιρία της Βένας να κάνει την «Ελευθεροτυπία» Κούγκι!

«Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα συντηρούν
την επανάσταση με λεφτά του Δημοσίου...
"Η μεγαλύτερη νίκη της κυβέρνησης θα είναι να τους αφήσει να μείνουν στο Ραδιομέγαρο επ' αόριστον. Αλλά από την άλλη, με όλα αυτά τα χρήματα που θα πάρουν δεν θα έχουν ανάγκη να ψάξουν για δουλειά, θα συντηρούν την επανάσταση με λεφτά του Δημοσίου.
Ενώ εμείς, στην "Ελευθεροτυπία", όχι μόνο κάποια στιγμή φύγαμε (και με κανέναν μισθό να μπαίνει σταθερά στην τσέπη), αλλά χάσαμε και ΟΛΗ μας τη δουλειά ΧΡΟΝΩΝ κλεισμένη στα κομπιούτερ της Μάνιας.
Ό,τι έκανα στη ζωή μου, μου το κλέψανε. Δεν είπα να κάνω το κτίριο της Μίνωος... Κούγκι"»..

Μετά την ΕΡΤ μαύρο και στο Ιντερνετ!

Η χούντα Σαμαρά επεκτείνεται και στο διαδίκτυο

Δεύτερο φασιστικό χτύπημα της κυβέρνησης Σαμαρά. Έκλεισαν με αυθαίρετη απόφαση την ιστοσελίδα που τους έκανε διεθνώς ρεζίλι!
Το nerit.gr κατοχυρώθηκε ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΑ και ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ την Τετάρτη, 12 Ιουνίου, από τους συνεργάτες της εφημερίδας Το Χωνί οι οποίοι τρέχουν το blog, troktiko.eu και άρχισε να μεταδίδει το κομμένο πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, δύο ημέρες μετά, όμως, η ΕΕΤΤ με μια πρωτοφανή απόφαση, έκλεισε το site χωρίς καμία αιτιολογία ή ενημέρωση! Το ΧΩΝΙ και το troktiko.eu ξεκινούν πόλεμο για την ελευθερία του διαδικτύου καθώς τo blog μεταβίβασε το nerit.gr στην εφημερίδα.Λεπτομέρειες, το εξώδικο που απεστάλη στην ΕΕΤΤ και πολυσέλιδο ρεπορτάζ..

Τα αποτελέσματα για τα Πειθαρχικά και το Μεικτό της ΕΣΗΕΑ

Η Εφορευτική Επιτροπή της Ε.Σ.Η.Ε.Α. ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 18ης και 19ης Ιουνίου 2013 για τα Πειθαρχικά Συμβούλια και το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.
Για το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό ο Περικλής Κοροβέσης ήρθε πρώτος με 787 ψήψους ενώ για το Δευτεροβάθμιο η Μιμή Τουφεξή είναι πρώτη με 738 σταυρούς.
Αναλυτικά: 


Α. ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Ψήφισαν: 3.307 Έγκυρα: 2.766 Άκυρα: 209 Λευκά: 332
Έλαβαν:

1. ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
787
ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
528
ΓΚΙΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
       432..

Ήμασταν και θα είμαστε παρόντες στους αγώνες!

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή και το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ

H σύνθεση του νέου ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπως προέκυψε από το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι ακόμη πιο συστημική σε σχέση με εκείνη του απερχόμενου. Αυτό, ασφαλώς, είναι ανησυχητικό, ειδικά καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο μεγάλων πολιτικών αναμετρήσεων που αφορούν άμεσα τον χώρο των ΜΜΕ, με επίκεντρο φυσικά τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και την προσπάθεια της τρικομματικής κυβέρνησης και της ΕΕ να βάλουν λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Όμως, ας μην εφησυχάζουν τα διάφορα “κέντρα”. Η πλειοψηφία των μισθωτών, των μπλοκάκηδων, των ανέργων, των ανασφάλιστων και των εργαζόμενων στα λεγόμενα “νέα μέσα” δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Η ανασυγκρότηση..

Χαμένοι και «κερδισμένοι» σε μια opera buffa*

Του Γιώργου Καραμπελιά

Στην πρόσφατη κρίση μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν δύο χαμένοι, ο Σαμαράς και ο Κουβέλης και δύο κερδισμένοι, ο Τσίπρας και ο Βενιζέλος. Και βέβαια πάντα αδιατάρακτη η ηγεμονία των κατοχικών δυνάμεων μια και η Μέρκελ και ο Σόϊμπλε επαναβεβαίωσαν στη διάρκεια της κρίσης πως η Ελλάδα ανήκει στη δικαιοδοσία τους.
Όπως είχαμε τονίσει, στα πρόσφατα κείμενα μας, ο Σαμαράς και οι εταίροι του, μπρος στα αδιέξοδα ενός προγράμματος καταστροφής και συρρίκνωσης χωρίς τέλος -αποτυχία στη ΔΕΠΑ, τεράστια ελλείμματα, φορολογική απεργία των Ελλήνων– αποφάσισαν με πρωτοβουλία κατεξοχήν του..

Δεν ξεπουλάμε τις θέσεις μας για καμιά καρέκλα

Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης όλων των οργάνων στις εκλογές  της  ΕΣΗΕΑ, η παράταξη ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ έχοντας ως άξονα των δράσεων της να παίρνει ανοικτή και ξεκάθαρη θέση όχι μόνο κατά την εκλογική διαδικασία αλλά και σε όποιο δεδομένο προκύπτει, οφείλει να ενημερώσει τους συναδέλφους ότι:
Βασική θέση της παράταξής μας, ήταν και είναι η μη εμπλοκή σε μικροκομματικά παιχνίδια εντός ή εκτός της Ένωσης. Διατηρεί σταθερά τον ακομμάτιστο χαρακτήρα της και δεν αντιλαμβάνεται τη συνεργασία ως είδος συναλλαγής.
Ζητούμενο για εμάς δεν είναι τα οφίτσια και οι καρέκλες αλλά η συγκρότηση ενός  προεδρείου που..

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Πρώτη η Αντωνιάδου σε σταυρούς στην ΕΣΗΕΑ

Ποιοι εκλέγονται, ποιοι όχι και πόσους σταυρούς πήρε ο κάθε  υποψήφιος  

Πρώτη σε σταυρούς ήρθε η Μαρία Αντωνιάδου (399) με τους Ενωμένους Δημοσιογράφους που ήρθαν πρώτοι με  756 ψήφους (πήραν 3 έδρες) στις εκλογές στην ΕΣΗΕΑ. Δεύτερος από τους Ενωμένους ήρθε ο Μάκης Διόγος που πήρε 216 ψήφους ενώ τρίτος με 136 ψήφους ήρθε ο Δημήτρης Κοτταρίδης. Από τη «Συσπείρωση» -που ηρθε δεύτερη σε 689 ψήφους (3 έδρες)- εξελέγησαν ο απερχόμενος πρόεδρος Δημήτρης Τρίμης με 373 σταυρούς, Μαριλένα Κατσίμη με 159 και Γιώργος Γιουκάκης με 134.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 18ης και 19ης Ιουνίου 2013 για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Ψήφισαν: 3.330     Έγκυρα: 3.170         Άκυρα: 68     Λευκά: 92

Για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Ι. Συνδυασμός «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ (ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ-ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ-ΥΠΕΡΒΑΣΗ)»
α) Για το Διοικητικό Συμβούλιο
ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
399
 ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ
ΔΙΟΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ (ΜΑΚΗΣ)
216
 ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ
ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
136
 ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ

Πανικός σε αίθουσες σύνταξης, ατελιέ και πιεστήρια

Ανω κάτω οι κυριακάτικες εφημερίδες μετά τις νυχτερινές πολιτικές εξελίξεις. Ολα τα φύλλα είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν Παρασκευή προς Σάββατο εν όψει και του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Η στάση του Κουβέλη σχετικά με την ΕΡΤ δρομολόγησε εξελίξεις (ανασχηματισμό, ψηφο εμπιστοσύνης κλπ) και άλλαξε τα σχέδια και τον προγραμματισμό σε αίθουσες σύνταξης, ατελιέ και πιεστήρια. Ολοι θα περιμένουν το τι θα γίνει σήμερα (Παρασκευή) και ανάλογα θα κινηθούν. Ετσι τα κυριακάτικα (ίσως και κάποια σαββατιάτικα) φύλλα..

Εστελναν τους κλητήρες τους να παίρνουν τα λεφτά γιατί δεν ήξεραν που πέφτει η ΕΡΤ!

ΚΟΥΪΖ 1: Ποιος δημοσιογράφος του Mega την περασμένη Δευτέρα ωρυόταν στην πρωινή εκπομπή του «τρελαίνομαι όταν βλέπω κάποιους τύπους, που έχουν κάνει περιουσίες στην ΕΡΤ, τώρα να θρηνούν!» Ο ίδιος εν είδει αποκαλύψεων εξοργισμένος δήλωνε:«Υπήρχαν κάποιοι της ΕΡΤ που έστελναν τους κλητήρες τους να πάρουν τα λεφτά γιατί δεν ήξεραν που πέφτει η ΕΡΤ! Αν συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι υπήρχαν συνάδελφοί μας που έπαιρναν 30-35 χιλιάδες ευρώ το μήνα στην ΕΡΤ, θα τρελαθεί!»
ΚΟΥΪΖ 2: Και ποιον συνάδελφό του (στο Mega) είχε υπόψιν του όταν τα έλεγε αυτά;
Θα απαντήσουμε στο δεύτερο - γιατί όσοι μας διαβάζουν θα γνωρίζουν ήδη την απάντηση για το πρώτο. Eχουμε λοιπόν και λέμε:

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Τα αποτελέσματα στην ΕΣΗΕΑ και η κατανομή των εδρών

«Πολλοί δημοσιογράφοι της ΕΡΤ δεν κατεβηκαν να ψηφίσουν λόγω της περιφρούρησης στο Ραδιομέγαρο ενώ η ζέστη εμπόδισε αρκετούς συνταξιούχους να κατέβουν στην Ακαδημίας». Ετσι δικαιολόγησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδης (στον Real fm) το υψηλό ποσοστό αποχής στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ.
Ανάμεσα σε αυτούς που πήγαν να ψηφίσουν ήταν κι ο νεαρός εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος που χαλαρός κι άνετος έκανε τις δημόσιες σχέσεις του καθώς η ουρά, χθες το μεσημέρι, στον 5ο όροφο όπου ψήφιζε ήταν μεγάλη. Ο Παπαδόπουλος έπαψε να είναι χαλαρός όταν κάποιοι του την «έπεσαν» για τη μεσοβέζικη στάση της ΔΗΜΑΡ και τις «ήξεις αφήξεις» του Κουβέλη για την ΕΡΤ.
Tην ίδια ώρα η Εφορευτική Επιτροπή στις 3 τα ξημερώματα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εκλογών της 18ης και 19ης Ιουνίου 2013 για τη σύνθεση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Αναλυτικά:

Πιάσανε δουλειά οι κατσαβιδάκηδες του Σίμου;

Η εμφάνιση του Σίμου Κεδίκογλου για πρώτη φορά από το διαβόητο εκείνο «αποφασίζομεν και διακόπτομεν», ίσως να μην είναι τυχαία.
Κάποιο δικοί του τεχνικοί, κινήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στο Ν-Ν, προς τις περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπου υπάρχουν οι πομποί της ΕΡΤ και από την πρώτη στιγμή φρουρούνται από την Αστυνομία.
Ετοιμάζονται να βγάλουν απόψε εικόνα, υποκρινόμενοι ενόψει της αυριανής συνάντησης των «τριών» ότι εφαρμόζουν την προσωρινή διάταξη του ΣτΕ;...
Την ίδια ώρα ερωτηματικά προκαλεί κι ο τρόπος επανεμφάνισης του Κεδίκογλου καθώς χθες το βράδυ επανεμφανίστηκε με μία διαφορετική..

Μήνυση κατά Κεδίκογλου και Στουρνάρα

Όλοι στο ΣτΕ για να υπερασπιστούμε τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση‏

Η Συντονιστική Επιτροπή των συνεργαζόμενων ενώσεων στον χώρο του τύπου συνεδρίασε και επαναβεβαίωσε την ομόθυμη βούληση του κλάδου για ανυποχώρητο αγώνα μέχρι να ακυρωθεί η απόφαση που έριξε «μαύρο» στην Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
Σε επαφές που πραγματοποιήθηκαν με τους πολιτικούς αρχηγούς Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης των τριών αρχηγών της συγκυβέρνησης,  και οι δύο διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους των σωματείων μας ότι δεν αποδέχονται την απόφαση κλεισίματος της ΕΡΤ και..

Έτσι βγάλαμε την Αδέσμευτη Γνώμη

Προς τα συνεργαζόμενα σωματεία του Τύπου - Απολογισμός έκδοσης Αδέσμευτης Γνώμης

Γιώργος Σαββίδης, (υπεύθυνος έκδοσης, Πρόεδρος ΠΟΕΣΥ)

Για τους νεότερους ήταν ένας θρύλος, για τους παλιότερους κορυφαία στιγμή τους. Πολύ παραπάνω από εφημερίδα, η «Αδέσμευτη Γνώμη» είναι η ψυχή του δημοσιογραφικού κόσμου τυπωμένη στο χαρτί. Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, μεσούσης της μεγαλύτερης απεργίας των εργαζομένων στον Τύπο έκτοτε, το Διασωματειακό αποφάσισε να βγάλει ξανά αυτό το υπερόπλο από τη φαρέτρα του.
Εκατοντάδες συμπολίτες μας σε ολόκληρη τη χώρα βοήθησαν εθελοντικά για να στήσουμε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο: ένα ανεξάρτητο δίκτυο διανομής που θα κάλυπτε όλη την Ελλάδα, από Αλεξανδρούπολη μέχρι Κρήτη. Σωματεία, λαϊκές συνελεύσεις, φοιτητικές παρατάξεις παρέλαβαν την εφημερίδα που ταξίδεψε με ΚΤΕΛ κι αεροπλάνα. Το δίκτυό μας είχε 19 κόμβους σε όλη τη χώρα κι από εκεί οι εθελοντές παρέλαβαν τις εφημερίδες για να τις μεταφέρουν σε 24 συνολικά πόλεις, 22 γειτονιές της Αθήνας και σε ολόκληρο τον Πειραιά.
Η «Αδέσμευτη Γνώμη» είναι το «παιδί» της συλλογικής μας προσπάθειας: μέσα σε 30 ώρες..

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Τα 9 λεπτά που δεν θα σβηστούν από τη μνήμη μας

Καθηλώνει το ντοκιμαντέρ του Αυγερόπουλου για την ΕΡΤ... (BINTEO)

Με δημιουργία απαντά στο «χαμένο σήμα της δημοκρατίας» και στο πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος. Ετοιμάζει ντοκιμαντέρ με όσα συμβαίνουν στο ραδιόμεγαρο και ήταν εκεί τα πρώτα λεπτά που έπεσε το μαύρο.
Οι φωνές και οι εικόνες καθηλώνουν (στη φωτογραφία ο διευθυντής ειδήσεων Βασίλης Θωμόπουλος προσπαθεί να επιβάλει την τάξη στο control room δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση του λουκέτου από τον Κεδίκογλου).
Σε μήνυμά του ο Γιώργος Αυγερόπουλος αναφέρει:
«Η πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ, και ο τρόπος με τον οποίο έγινε, μας συγκλόνισε. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, δημοσιογράφοι και τεχνικοί..

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Κάποιοι που έκαναν περιουσίες στην ΕΡΤ, τώρα θρηνούν...

«Υπήρχαν πολλές ταχύτητες εργαζομένων στην ΕΡΤ.... Αυτοί που έπαιρναν 1.000-1.500 ευρώ και δούλευαν σαν τα σκυλιά και υπήρχαν και άλλοι που έκαναν ζωή και κότα. Υπήρχαν κάποιοι που έστελναν τους κλητήρες τους να πάρουν τα λεφτά γιατί δεν ήξεραν που πέφτει η ΕΡΤ! Αν συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι υπήρχαν συνάδελφοί μας που έπαιρναν 30-35 χιλιάδες ευρώ το μήνα στην ΕΡΤ, θα τρελαθεί! Όμως, ποιος τους τα έδινε;».
Aυτά έλεγε την Δευτέρα το πρωί στην εκπομπή του, στο Mega, ο Γιώργος Οικονομέας και εξοργισμένος συμπλήρωνε: «Τρελαίνομαι όταν βλέπω κάποιους τύπους, που έχουν κάνει περιουσίες..

Ποιον προορίζουν ως υπεύθυνο για τη «νέα» δημόσια ραδιοτηλεόραση

Απόλυτη συμφωνία και των κυβερνητικών εταίρων για το νέο υφυπουργό

Έντονο είναι το παρασκήνιο από χθες το βράδυ για το όνομα του νέο υφυπουργού που ανακοίνωσε ο Σαμαράς στο πλαίσιο της πρότασης των εννέα σημείων, ότι θα οριστεί ως υπεύθυνος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και θα συνεργαστεί με το Σίμο Κεδίκογλου που είναι υπεύθυνος στον τομέα της επικοινωνίας.
Δύο είναι τα ονόματα που έπεσαν από χθες το βράδυ στο τραπέζι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και φαίνεται ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία και των κυβερνητικών εταίρων και του πρωθυπουργού. Κατ’ αρχάς από την αρχή ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο νέος υφυπουργός δεν..

Πενήντα χρόνια πιστός υπηρέτης της Δημοσιογραφίας

Έφυγε πλήρης ημερών ο Γιάννης Καραμήτσος

Σαν γνήσιος Υδραίος χαιρόταν τα υψωμένα κατάρτια και τις όμορφες εικόνες. Δόξασε τη θάλασσα της Ύδρας και έμαθε από νωρίς τα μυστικά της γράφοντας για αυτήν με οποιοδήποτε τρόπο μέσα από στήλες και χρονογραφήματα, αφιερώματα και ολόκληρα βιβλία. Κι είναι αλήθεια πώς ο Γιάννης Καραμήτσος έφυγε πλήρης ημερών τιμώντας τα πράγματα που για αυτόν είχαν αξία: τον τόπο καταγωγής του την Ύδρα, τα γράμματα, τους συνανθρώπους του και την οικογένειά του.
Από τους πρώτους δημοσιογράφους στη χώρα που καθιέρωσαν το ναυτιλιακό ρεπορτάζ αλλά και από τους παλαιούς ρέκτες της γραφής που συνδύασαν το βιωματικό στοιχείο με την έρευνα, δεν έκανε σκόντα σε αυτά που αγαπούσε. Τα κείμενά του δίδαξαν φροντισμένη γραφή και ακονισμένη πένα από εκείνες τις γνήσιες και αμόλυντες, τις βουτηγμένες στη γνώση και την αλήθεια. Επιπλέον εκτός από τη θητεία στη δημοσιογραφία, την..

Κοντομηνάς: Να απαλλαγούμε από το έρμα...

«Έχουμε εξαιρετικούς ανθρώπους, αλλά και πολύ έρμα. Να απαλλαγούμε απ αυτό. Είμαι αποφασισμένος να τα δώσω όλα για να κάνω τον καλύτερο όμιλο εταιριών. Είμαι εγώ και εσείς. Κανένας άλλος. Δεν ετέθη ποτέ θέμα στρατηγικού επενδυτή. Αυτό που πρέπει να τεθεί απ όλους μας είναι: Ανανέωση/ Θέληση/ Φιλοδοξία και Αγάπη για τη δουλειά. Αγαπήστε τη δουλειά σας. Κάντε το παραπάνω!».
Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δημητρης Κοντομηνάς που απαντάει στις φήμες ότι πουλάει τον Alpha ενώ ταυτόχρονα προαναγγέλλει ξεκαθάρισμα και απολύσεις στον τηλεοπτικό σταθμό. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Alpha:..

Ερνέστο Τσίπρας

O Τσίπρας junior βαφτίζεται την επόμενη Κυριακή, 23 Ιουνίου. Και το όνομα αυτού; Ορφέας Ερνέστο!
Όπως αναφέρει η στήλη «Μικροπολιτικός» των «Νέων» ο Αλέξης Τσίπρας, που την προσεχή Κυριακή βαφτίζει τον γιο του, αποφάσισε να τον ονομάσει Ορφέα-Ερνέστο, με σαφή αναφορά στο  όνομα του μεγάλου επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.
Η τελετή ονοματοδότησης, και όχι βάφτιση, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο δημαρχείο της Αίγινας, όπου και αναμένεται να δώσουν το «παρών» πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
O Αλέξης Τσίπρας και η σύντροφός του Μπέτυ Mπαζιάνα δεν..

Ελεος! Υπόγειες μεθοδεύσεις για πρόσληψη «εκλεκτών» με αδιαφανείς διαδικασίες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο (Τετάρτη) στο Σύνταγμα στις 13.00

Την ώρα που το σύνολο των εργαζόμενων της ΕΡΤ βρίσκονται «στον αέρα», επιχειρείται ξανά η πρόσληψη «εκλεκτών» με αδιαφανείς διαδικασίες, «μυστικά» τηλεφωνήματα και εξευτελιστικές μεθοδεύσεις, στις οποίες πρωτοστατούν κάποιοι «εργαζόμενοι» που έχουν να πατήσουν χρόνια το πόδι τους στην Αγία Παρασκευή.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, που συνεχίζουν ανυποχώρητοι τον αγώνα τους, επισημαίνουν ότι η απόφαση του ΣτΕ χρησιμοποιείται για ένα νέο γύρο προσπαθειών από τους κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου να «στελεχωθεί» το..

«Παιδιά, έκανα λάθος. Μπορούμε να ανοίξουμε την κάλπη;»

Τρίτη, γύρω στις 10 το πρωί. Πέμπτος όροφος στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ επί της οδού Ακαδημίας 20. Τα μέλη της Ένωσης Συντακτών ψηφίζουν για την ανάδειξη της νέας συνδικαλιστικής ηγεσίας των δημοσιογράφων.
Η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς προβλήματα και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής κατευθύνουν τους δημοσιογράφους – ψηφοφόρους στα πέντε άτυπα παραβάν όπου επιλέγουν ψηφοδέλτια και ποιους θα «σταυρώσουν».
Ξαφνικά εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης. Έχει μόλις επιλέξει τους υποψηφίους της αρεσκείας του, έχει κλείσει τα ψηφοδέλτια στους φακέλους και ετοιμάζεται να τους ρίξει στις κάλπες.
Στην προτελευταία κάλπη όμως παρουσιάζεται εμπλοκή. Ο Δημήτρης Τρίμης ρίχνει το λευκoύ..

Λίγες σκέψεις για τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ

του Αυγουστίνου Ζενάκου

 Έχω ακούσει πολλές φορές ότι δημοσιογραφία είναι να παρουσιάζεις όλες τις απόψεις. Διαφωνώ απολύτως.
Μπορεί σε ένα ΜΜΕ να υπάρξει χώρος και για «απόψεις», καμία αντίρρηση, διότι τα είδη δημοσιογραφικής γραφής είναι πολλά, όμως η δημοσιογραφία επ’ ουδενί δεν είναι παράθεση απόψεων. Δημοσιογραφία είναι η παρουσίαση του πράγματος που ισχύει.
Δεν δέχομαι με κανέναν τρόπο ότι δουλειά μου είναι να παρουσιάσω, λόγου χάρη, για τις ιδιωτικοποιήσεις την άποψη του Α. Σαμαρά από τη μία και την άποψη του Α. Τσίπρα από την άλλη. Δεν είναι οι ιδιωτικοποιήσεις ένα μεταφυσικό ζήτημα, για το οποίο ζητούμε τις ποικίλες προσεγγίσεις φιλοσόφων και θεολόγων.
Δουλειά μου είναι να βρω αν το επιχείρημα πως οι ιδιωτικοποιήσεις μειώνουν το χρέος, είναι ένα..

Tι κρύβει η «παρέμβαση» της ΝΔ στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ

Μη συκοφαντείτε τους αγώνες μας

Το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας εθελοτυφλώντας και με τη λογική του στρουθοκαμηλισμού επέλεξε με ανακοίνωσή του να εμπλακεί και στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ στοχοποιώντας ονομαστικά τον πρόεδρό της αλλά και τους άλλους προέδρους των ενώσεων του κλάδου, θεωρώντας τις αποφάσεις του διασωματειακού των ΕΝΩΣΕΩΝ στο χώρο των Μ.Μ.Ε υποκινούμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Καταδικάζουμε τις παραπάνω πρακτικές που ως στόχο έχουν, εκτός των άλλων την κατασυκοφάντηση των αγώνων μας και την παραπληροφόρηση του Ελληνικού Λαού που αγκάλιασε με την μαζική συμμετοχή του τις κινητοποιήσεις που εξαγγείλαμε.
Καλούμε την Νέα Δημοκρατία αντί να εξαντλεί τον ρόλο της σε προπαγανδιστικού τύπου..

Το νοικοκύρεμα και άλλες ιστορίες «επικουρικής» τρέλας στον ΕΔΟΕΑΠ

της Πόπης Χριστοδουλίδου*

Ο ιδρυτής  της παράταξης "Δημοσιογράφοι για την δημοσιογραφία", "ταπεινός" όπως πάντα,(αστειεύομαι φυσικά), πήρε το μικρόφωνο, παρά το γεγονός, πως, η Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ είχε ματαιωθεί και πολύ σωστά, λόγω έλλειψης απαρτίας και ενημέρωσε τους συναδέλφους συνταξιούχους κυρίως για τα...έργα του στον ΕΔΟΕΑΠ. Προκλητικός, ο κ. πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, για αυτό και αποστομωτική η απάντηση μας.
 Γιατί έχουμε χρέος να λέμε και να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια προς κάθε κατεύθυνση και όσο και όποιους κι αν... πονάει!
Ο κ. Πάνος Σόμπολος, αγαπητοί συνταξιούχοι του κλάδου μας, είναι ο πρώτος και καλύτερος, που πρότεινε στο Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ την μείωση των επικουρικών συντάξεων...
Ήταν έτοιμος μάλιστα να την προχωρήσει, μετά από συζήτηση και σχετική απόφαση του Συμβουλίου.
Αλλά, την μετέθεσε για τον Σεπτέμβρη ή για να είμαι απολύτως ακριβής, την μετέθεσε, για να..

Διευκρινήσεις του ΣτΕ σχετικά με την απόφαση για την ΕΡΤ

Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ περί την ΕΡΤ, παρείχε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Κ. Μενουδάκος. Σύμφωνα με αυτές, η ΕΡΤ στο σύνολό της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, ραδιόφωνο κ.λπ.) θα λειτουργήσει ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης.
Ο διαχειριστής μπορεί κατά την κρίση του και τις ανάγκες, που θα υπάρξουν, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει.
Επιπλέον, πρέπει να συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (δηλαδή, δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία) όπως προβλέπει η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.
Αντίθετα, η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα μουσικά σύνολα και τις..

ΣτΕ: Να ανοίξει αμέσως η ΕΡΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών και Ενώσεων του Τύπου χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ, να ανοίξει αμέσως η ΕΡΤ.
Είναι μια σημαντική νίκη των δημοσιογράφων, του τεχνικού και διοικητικού προσωπικού της ΕΡΤ, όλων των απεργών στην ενημέρωση και του ελληνικού λαού.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, αναστέλλεται προσωρινά η εκτέλεση της ΚΥΑ για την ΕΡΤ, ως προς το σκέλος της διακοπής μετάδοσης εκπομπών και της αναστολής λειτουργίας των συχνοτήτων της κρατικής τηλεόρασης. Το ΣτΕ επικαλείται το άρθρο 15 του Συντάγματος για την απρόσκοπτη..

Πως και τι ψηφίζουμε στην Ακαδημίας 20

Η Εφορευτική Επιτροπή υπενθυμίζει στους συναδέλφους ότι σήμερα Τρίτη 18 και αύριο Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013, από τις 8.00 π.μ. έως τη δύση του ηλίου στις 8.50 μ.μ. θα διεξαχθούν ψηφοφορίες για την ανάδειξη νέων καταστατικών οργάνων της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος.
Συγκεκριμένα ψηφίζουμε:
* Για την εκλογή:
      • Μελών Διοικητικού Συμβουλίου ΕΣΗΕΑ (έως 11 σταυροί)
      • Μελών Εξελεγκτικής Επιτροπής ΕΣΗΕΑ (έως 3 σταυροί)
      • Μελών Πειθαρχικών Συμβουλίων ΕΣΗΕΑ (έως 5 σταυροί)
      • Μελών Μορφωτικού Ιδρύματος (έως 2 σταυροί για τα τακτικά μέλη της ΕΣΗΕΑ-μέλη  αντιστοίχων με τη δραστηριότητά τους οργανώσεων & έως 4 σταυροί για τα τακτικά μέλη της EΣΗΕΑ)
      • Εκπροσώπων στο Μεικτό Συμβούλιο ΕΣΗΕΑ (ένας σταυρός για τους εκπροσώπους στα..

Σταυρώστε τους!..

Γιατί δεν κατέβηκαν οι zoornalistas στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ

Οι δραματικές εξελίξεις με το πραξικόπημα και το λουκέτο στην ΕΡΤ συνέπεσαν με τα προεκλογικά της ΕΣΗΕΑ που υποχρεωτικά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Για πολλούς, οι χειρισμοί της ΕΣΗΕΑ δεν ήταν οι απολύτως ενδεδειγμένοι αλλά το θέμα είναι πως το σωματείο χρειάζεται τους εργαζόμενους όπως και οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη το σωματείο τους. Το σίγουρο είναι πως δύναμη της ΕΣΗΕΑ είναι η συμμετοχή των μελών της.
Eτσι σήμερα κι αύριο Τρίτη 18 και Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013, από τις 8.00 π.μ. έως τη δύση του ηλίου στις 8.50 μ.μ. θα διεξαχθούν ψηφοφορίες για την ανάδειξη νέων καταστατικών οργάνων της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος.
Σχετικά με τις υποψηφιότητες για το διοικητικό, υπήρξαν ζυμώσεις μήπως οι zoornalistas κατεβούν..

Γιατί, κυρία Στάη δεν καλούσατε στην εκπομπή τον ίδιο τον Μπόμπολα;

της Πόπης Χριστοδουλίδου

Κυρία, Ελλη Στάη καλημέρα σας και... καληνύχτα σας!
Mε την άκρως αντισυναδελφική συμπεριφορά σας προκαλέσετε την οργή της πλειονότητας των συναδέλφων σας.
Και με την επιλεκτική δεοντολογία σας υπέρ  ενός απεργοσπάστη διευθυντή μιας εφημερίδας κι ενός εκδοτικού συγκροτήματος, που ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια έχει "χτυπήσει" ανελέητα τον κλάδο των εργαζομένων στα ΜΜΕ αποδείξατε αυτό, που κάποιοι άνθρωποι, έτσι κι αλλιώς, πίστευαμε πάντα...
Πως, εσείς προσωπικά, αλλά και κάποιοι άλλοι  χρυσοπληρωμένοι μεγαλοδημοσιογράφοι ενδιαφέρεστε αποκλειστικά για την τσέπη σας και για την πάρτη σας...
Και προκειμένου να  υπερασπιστείτε τον παχυλό μισθό σας, δεν σέβεστε ούτε την δεοντολογία, ούτε τους συναδέλφους σας, ούτε την σκληρή μάχη στην ΕΡΤ, ούτε φυσικά και το προφίλ σας, που..

Στηρίζουμε την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή για την πραγματική ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ

Σαράντα δημοσιογράφοι -εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στηρίζουν στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ στις 18 και 19 Ιουνίου την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, Ανένταχτοι), με στόχο να γίνει πραγματική Ανατροπή στο σωματείο των δημοσιογράφων σε Τύπο, ηλεκτρονικά ΜΜΕ σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της Ένωσης Συντακτών. Ποιοι είναι:
1.      Γιάννης Αγγέλης , ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ
2.      Δημήτρης Αργυροκαστρίτης, Λιθογράφος
3.      Λένα Βερδέ, μέλος ΕΣΠΗΤ
4.      Γιώργος Δελαστίκ , ΕΣΗΕΑ δημοσιογράφος
5.      Πάνος Κατσαχνιάς, μέλος ΕΣΠΗΤ
6.      Κατερίνα Θωίδου, μέλος ΕΣΠΗΤ
7.      Αγνή Κατσούλα, ΕΣΗΕΑ
8.      Ειρήνη Κοσμά , άνεργη, ΕΣΠΗΤ
9.     Ελένη Καταλιακού, μέλος ΕΠΠΗΤ
10.   Χρήστος Kουγιτέας, σωματείο ενοικιαζόμενων εικονοληπτών..

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Απάντηση (με το όνομά τους) στα «περί βολεμένων» του Αντώνη Σαμαρά

Ψέματα και αλήθειες για την ΕΡΤ

Του Γιώργου Κογιάννη*

Κύριε πρωθυπουργέ,
Διάβασα με ιδιαίτερη προσήλωση το άρθρο σας στην εφημερίδα «Καθημερινή» και αναρωτήθηκα: Γιατί ξαφνικά γίνατε τόσο σκληρός με τα ίδια τα «παιδιά σας» στα οποία εδώ κι ένα χρόνο παραδώσατε, εν λευκώ, την ΕΡΤ;
Ρωτάτε κύριε πρωθυπουργέ: «Μπορείς να κάνεις μεταρρυθμίσεις χωρίς να ξεβολευτούν οι βολεμένοι»;
Υποθέτω ότι αναφέρεστε σε εκείνους που βολέψατε είτε εσείς ο ίδιος, είτε οι συνοδοιπόροι και εταίροι σας στην κυβέρνηση. Αναφέρεστε, προφανώς, στους 30 – αργόμισθους στην πλειοψηφία τους - ειδικούς συμβούλους και Προσωπικό Ειδικών Θέσεων, που διορίσατε στην ΕΡΤ, από την πρώτη κιόλας μέρα της ανάληψης των καθηκόντων σας.
Υποθέτω ότι αναφέρεστε στον κουμπάρο σας κ. Γιώργο Αντωνίου, τον οποίο διορίσατε με μηνιαίες..

Αναστολή της απεργίας από σήμερα και για... τουλάχιστον ένα 24ωρο!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  
Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου συνεδρίασε σήμερα, 17/6/2013 και προχώρησε σε έναν πρώτο απολογισμό του μέχρι τώρα αγώνα, με επίκεντρο το πραξικοπηματικό λουκέτο στην ΕΡΤ. Η Συντονιστική Επιτροπή χαιρετίζει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, τους δημοσιογράφους, τεχνικούς, και διοικητικούς όλου του κλάδου, αλλά και όλους τους πολίτες που, με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις, έχουν μετατρέψει το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ σε σύμβολο του αγώνα για τη δημοκρατία, τη δημόσια τηλεόραση, την ελευθερία της ενημέρωσης.
Παρά τις πρωτοφανείς αυταρχικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς της εργοδοτικής πλευράς, που χωρίς ταλαντεύσεις επέλεξε στρατόπεδο και οργάνωσε..

Η επιστολή της εφημερίδας Χωνί προς την ΕΣΗΕΑ

Tην ώρα που συμβαίνουν γύρω μας τα πρωτοφανή γεγονότα με το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ, η εφημερίδα Το ΧΩΝΙ με  ανοιχτή επιστολή της προς την ΕΣΗΕΑ πήρε ξεκάθαρη θέση για το απεργιακό αλαλούμ. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο:  
Ανοικτή επιστολή
της εφημερίδας Το ΧΩΝΙ
Προς την ΕΣΗΕΑ

Στο ΧΩΝΙ αντιλαμβανόμαστε ότι όταν παίρνετε απόφαση για απεργία, έχετε το όραμα ότι οι δημοσιογράφοι στη συντριπτική τους πλειονότητα θα απεργήσουν, οι εκδότες θα τους αφήσουν ανενόχλητους να αποφασίσουν και την Κυριακή -για παράδειγμα- δεν θα κυκλοφορήσουν..

Η ΕΡΤ του Σίμου, ο ευκολόπιστος Βαγγέλης και οι υψηλόμισθοι του Σημίτη

Θεωρίες συνωμοσίας και απλές αλήθειες
(μια παρέμβαση του Χρήστου Ξανθάκη)

Τώρα πια το μάθαμε όλοι. Γνώριζαν εδώ και τρεις εβδομάδες ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης τις προθέσεις του Αντώνη Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ.
Τους το είχε πει ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός, τελεία και παύλα. Και ρωτάω εγώ, ο άσχετος: Αφού το ήξεραν, γιατί δεν φρόντιζαν πριν από κάνα δεκαήμερο να κατεβάσουν μια κοινή πρόταση για το μέλλον της ΕΡΤ (π.χ. το σχέδιο Αλιβιζάτου) έτσι ώστε να προλάβουν τις εξελίξεις και να την κρατήσουν ανοιχτή; Μη μου πείτε ότι θα ερχόταν κατόπιν ο Σαμαράς και θα τους έλεγε «όχι, δεν συναινώ σε εξυγίανση εν λειτουργία της ΕΡΤ, εγώ θα την κλείσω έτσι κι αλλιώς». Θα έπεφταν όλοι να τον φάνε για την αναλγησία του. Οπότε; Οπότε κάποιο λάκκο έχει η φάβα, κι αυτός ο λάκκος μάς έφερε εδώ που μας έφερε.
Ας πάμε όμως και στα πρακτικά. Σε μια ενδιαφέρουσα θεωρία συνωμοσίας, που λέει ότι την ΕΡΤ..

Η απεργία συνεχίζεται...

 ...σε όλα τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά. Με απόλυτη επιτυχία! Εκδόθηκαν σχεδόν όλα τα κυριακάτικα φύλλα και τα κανάλια μετέδωσαν χθες το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.
Και η πλειοψηφία του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ επέμενε.
Η απεργία συνεχίζεται...
Ποιος κοροϊδεύει ποιον;
(Από το πρωτοσέλιδο σχόλιο...

Τοιούτοι αρχιερείς μάς αξίζουν...

Η γελοιότης κορυφώθηκε: περινούστατοι συνδικαλιστές του κλάδου έδωσαν... τιμητικά το πράσινο φως να κυκλοφορήσουν σήμερα οι εφημερίδες που σεβάστηκαν την απεργία και δεν εκδόθηκαν το Σαββατοκύριακο. Ιλαρότης, υποκρισία και τραγέλαφος! Διότι ούτως ή άλλως σήμερα θα εκδοθούν κανονικά και οι υπόλοιπες καθημερινές εφημερίδες, οι οποίες κυκλοφόρησαν το Σάββατο! Κι έτσι «θα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα».
Θλιβεροί οι ολετήρες. Και καταγέλαστοι. Υπεύθυνοι για ένα μεγάλο έγκλημα: απεργία στα Μέσα, την ώρα που κόχλαζε η κοινωνία μετά την ολοκληρωτικού χαρακτήρα απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, άρα εξ αντικειμένου ευνοϊκή απεργία για την κυβέρνηση! Υπεύθυνοι για ένα πρωτοφανές κομφούζιο: οι περισσότερες εφημερίδες είχαν προτυπωθεί ή κυκλοφόρησαν με ανυπόγραφα κείμενα που γράφτηκαν από...

Γιατί με κρεμάσατε στα μανταλάκια; Επειδή έπαιρνα 280.000 ευρώ το χρόνο;

«Γιατί κύριε Γεωργιάδη με κρεμάσατε στα μανταλάκια; Επειδή έπαιρνα 280.000 ευρώ το χρόνο; Εχετε ρωτήσει πόσα έπαιρναν άλλοι σαν κι εμένα στην ιδιωτική τηλεόραση;»
Με αυτό το απίστευτο επιχείρημα κι εξοργισμένη(!) η τηλεπαρουσιάστρια, ηθοποιός, μοντέλο σε διαφήμιση καλλυντικών, Πόπη Τσαπανίδου, προσπαθούσε το πρωί να δικαιολογήσει τις προκλητικά υπερογκες απολαβές που είχε όταν εργαζόταν στην ΕΡΤ. Απολαβές για τις οποίες όταν προτάθηκε να μειωθουν (ελάχιστα) έφυγε για τον ΣΚΑΙ ακολουθώντας τον πρώην πρόεδρο της ΕΡΤ Παναγόπουλο.... Οπως άλλωστε έκανε και το δίδυμο των Λυριτζή – Οικονόμου που οι ετήσιες απολαβές εκάστου στην ΕΡΤ έφταναν σε δυσθεώρητα ύψη (έπαιρναν 45.000 ευρώ έκαστος!)...
Ο Αδωνις Γεωργιάδης απάντησε στην Τσαπανίδου ότι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνει κάποιος..

Τα ανυπόγραφα ρεπορτάζ του Εθνους, οι «μάγκες» των Νέων και η σύμβουλος Βούλα Κεχαγιά

Ανυπόγραφα ήταν τα (πληρέστατα και άκρως ενημερωμένα) ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ η οποία κυκλοφόρησε παρά την συνεχιζόμενη απεργία και χωρίς το άρθρο του Γιώργου Δελαστικ. Οι μόνοι που έγραψαν και υπέγραψαν άρθρα ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου, ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος (έκανε κριτική για την έκδοση της Αδέσμευτης Γνώμης – και της νυν και του 1975) και ο εκ των αρχισυντακτών Χρήστος Μαχαίρας. Στην αρθρογραφία του ΕΘΝΟΥΣ συνέβαλε Με Πάθος και ο Παντελής Καψής στην τελευταία σελίδα...
Τα άρθρα προφανώς είναι ανυπόγραφα για τον φόβο τυχόν κυρώσεων εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ κι αυτό βέβαια κάτι δείχνει... Δεν μπορεί να κάνεις ρεπορτάζ γράφοντας κανονικά το θέμα σου και να προσποιείσαι ότι δεν είσαι απεργοσπάστης..Η κάνεις απεργία ή δεν κάνεις! Δηλαδή να τα έχουμε..

Και Roc και Star η Πόπη Τσαπανίδου

Βαρέθηκε τον Μπάμπη, τον Αρη και τους λοιπούς ξενέρωτους του Φαλήρου και είπε να ανηφορίσει προς Κηφισιά μεριά. Ο λόγος για το αστέρι των καλλυντικών Roc που όπως όλα δείχνουν μετακομίζει στο κανάλι του Τζίγγερ.
Αν και η συμφωνία ακόμα παραμένει σε προφορικό επίπεδο και δεν έχει πέσει υπογραφή, η Πόπη Τσαπανίδου κατευθύνεται προς το Star, αφήνοντας την πρωινή ζώνη του Σκάι. Σύμφωνα με πληροφορίες του enimerosi24, oι οικονομικές απαιτήσεις που έχει από το κανάλι της Κηφισιάς, φέρεται να είναι μειωμένες σε σχέση μετον ΣΚΑΪ. Η τηλεπαρουσιάστρια όμως δεν φαίνεται να πτοείται, καθώς ήταν δυσαρεστημένη με την τεχνική υποδομή που της παρείχε ο Αλαφούζος (την είχε αφήσει μόνη της σχεδόν με τον αρχισυντάκτη, χωρίς κάμερες και λινκ).
Η Τσαπανίδου όλο αυτό το διάστημα είχε κάνει τις επαφές της και με άλλα κανάλια, όπως το Mega και ο Alpha, όμως βρήκε τις πόρτες κλειστές. Στη μεν Μεσογείων τούς ήταν περιττή αφού, όπως..

Νταουντάκη προς Στάη: Μην δίνετε βήμα στους «Τσεκούρες»...

Δεν μπορεί ο «βιαστής» να είναι στο ίδιο τραπέζι με τους «βιασθέντες»...

Ο Τσεκούρας, που πριν από λίγο είχατε στο πάνελ σας, έκανε όργια, απειλούσε και εκβίαζε εργαζομένους, όταν ο Μπόμπολας έδιωχνε 400 άτομα από τον Πήγασο.
Είναι γι΄ αυτό το λόγο διαγραμμένος από την ΕΣΗΕΑ.
Αυτό ήταν το πορτρέτο του διευθυντή του Εθνους Θανάση Τσεκούρα, από την αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Νανά Νταουντάκη, που ζήτησε να βγει στο απεργιακό πρόγραμμα της ΝΕΤ και να τον καταγγείλει.
Η Μαχόμενη Νταουντάκη ζήτησε από την Ελλη Στάη να μην καλεί τέτοια πρόσωπα στο απεργιακό..

Όταν ο λαός ξεπερνά τους δημοσιογράφους και τα σωματεία τους

Λάβαμε email με απάντηση στα όσα ισχυρίζεται ο αναγνώστης Γ.Μ. (δημοσιογράφος- μέλος τη ΕΣΗΕΑ) περί υπαρξιακού προβλήματος της ΕΣΗΕΑ και απαξίωσης - ευτελισμού των απεργιακών κινητοποιήσεων των σωματείων. Ως απάντηση μας επισυνάπτoνται τρεις αναρτήσεις του ιστολογίου greektv:
- Όταν ο λαός ξεπερνά τους δημοσιογράφους και τα σωματεία τους
- Όταν οι εργοδοτικές συγκεντρώσεις σε εφημερίδες βαφτίζονται γενικές συνελεύσεις
- Άσε ρε να υπογράψω το (απεργοσπαστικό) κομμάτι μου!

Δεν φιμώνουμε την ενημέρωση των πολιτών

Νέα πρόκληση των ιδιοκτητών των ιδιωτικών καναλιών. Παρά τις σαφείς οδηγίες που αποφάσισαν και δημοσιοποίησαν οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις των εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ, και οι καναλάρχες μετά το «καρτέλ» των εκδοτών «βάζουν πλάτη» στον κυβερνητικό σχεδιασμό να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση αγνοώντας το Σύνταγμα και απειλώντας τη Δημοκρατία.
Ενεργοποίησαν συντονισμένα απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και δε σεβάστηκαν για άλλη μια φορά το πάνδημο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να διαφυλαχθεί η συνταγματική νομιμότητα και να..

Το υπαρξιακό πρόβλημα της ΕΣΗΕΑ

Λάβαμε από τον αναγνώστη Γ.Μ., δημοσιογράφο-μέλος της ΕΣΗΕΑ και δημοσιεύουμε (χωρίς σχόλια):

Το πραξικόπημα στην ΕΡΤ δεν σηκώνει ημίμετρα. Απεργίες σε όλα τα ΜΜΕ! Ή τώρα ή ποτέ!
Για ποιες απεργίες όμως μιλάμε όταν εκτός από τις εφημερίδες στις οποίες έδωσε «άδεια» η ΕΣΗΕΑ, θα κυκλοφορήσουν κι όλες οι υπόλοιπες;
Σε ποιες κινητοποιήσεις αναφερόμαστε όταν όλα τα κανάλια διαφημίζουν ενημερωτικές εκπομπές και βγαίνουν με δελτία ειδήσων;
Εκ του αποτελέσματος προφανώς οι χειρισμοί της Ενωσης και του διασωματειακού δεν είναι οι ενδεδειγμένοι, καθώς η ΕΣΗΕΑ το μόνο που πέτυχε είναι να διχάσει τους εργαζόμενους χωρίζοντας..

Ο Μάης του ΄75...

Όταν το Μάιο του 1975, επί Καραμανλή, οι εκδότες στύλωσαν τα πόδια τους και απέρριψαν τα αιτήματα των δημοσιογράφων η απάντηση ήταν άμεση: Απεργία και έκδοση της ΑΔΕΣΜΕΥΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ. Με την κυκλοφορία του φύλλου – στο οποίο έγραψαν οι πάντες και δούλεψαν οι τυπογράφοι της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ και της ΑΥΓΗΣ – και την επιτυχία του οι εκδότες υποχώρησαν και μπήκαν οι στέρεες βάσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ΣΣΕ.
Αλλες εποχές τότε...
Μας εστάλη το βίντεο από την απεργία -σταθμό των δημοσιογραφων το Μάιο του 1975 που κράτησε ένα μήνα κι άλλαξε τα παντα. Το βίντεο περιλαμβάνει την προετοιμασία για την εκδοση της εφημερίδας Αδέσμευτη Γνώμη. Τα στιγμιότυπα είναι από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, από το χώρο της σύνταξης των κειμένων καθώς και..

Αναβολή εκλογών ή κάλπες στην ΕΡΤ

Ανακοίνωση «ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ»:
Προς το Δ.Σ  της  ΕΣΗΕΑ
Επειδή αυτες τις ημέρες ζούμε όλοι ένα πρωτοφανές  γεγονός για τα δημοσιογραφικά χρονικά αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία και την ίδια την Δημοκρατία, κι ενώ βρισκόμαστε στη μέση μιας σημαντικής για κάθε σωματείο διαδικασίας, όπως είναι η εκλογή νέας διοίκησης, η παράταξη Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι προτείνει στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ  τα εξής:
1. Εφόσον είναι εφικτό και σύμφωνα με τις αρχές του καταστατικού και μπορεί να αποφασιστεί με ομόφωνη αποφαση του Δ.Σ, οι  προγραμματισμένες για τις 18 και 19 Ιουνίου εκλογές της ΕΣΗΕΑ να..

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Η αλλοτρίωση του δημοσιογράφου και τα αργύρια της απεργίας

Πολλές κριτικές ακούγονται για το πώς και τι των σωματείων. Θεμιτές. Όταν όμως ακούς την πρεμούρα συνδικαλιστικών εκπροσώπων να υπερασπιστούν το μαγαζί τους με το επιχείρημα αφού έσπασε αυτός την απεργία γιατί όχι και εγώ, τότε κάτι δεν πάει καλά… Παρακολουθώντας τη θυελλώδη συνεδρίαση του μεικτού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ εν μέσω απεργιακού αγώνα, απόρησα με την πρεμούρα ορισμένων να εξαιρεθούν από τις απεργίες, γιατί οι εφημερίδες τους δεν έβγαλαν και καλώς δεν έβγαλαν απεργοσπαστικά φύλλα το σαββατοκύριακο.
 Μερικές από αυτές τις εφημερίδες έχουν απλήρωτους εργαζόμενους, όπως άλλωστε και οι περισσότερες που κυκλοφόρησαν απεργοσπαστικά φύλλα.  Όσο για τα δελτία των 8, κάποια εκ των οποίων επέστρεψαν εν μέσω συνεχιζόμενης απεργίας, και τα οποία θα προσέφεραν ενημέρωση που έλειπε, μετέδιδαν τις γνωστές εικόνες των ειδήσεων του καλοκαιριού (ρεπορτάζ παραλίας…).
 Αντί πρεμούρα των εκπροσώπων να είναι να προβληθεί και το δικό τους πρόβλημα και ο αγώνας των εργαζομένων στην ΕΡΤ, να γίνει και..

H DIGEA έκανε το αυγό ή το αυγό την DIGEA;

Συγκέντρωση-πορεία στα γραφεία της DIGEA
 
Το κυβερνητικό διάταγμα της Τρίτης 11 Ιούνη για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση πάνω από δυόμισι χιλιάδων εργαζόμενων αναβίωσε, εκτός όλων των άλλων, και δύο παμπάλαιες εικόνες στους υπερσύγχρονους ψηφιακούς δέκτες της χώρας: το μαύρο στα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης και τις χρωματιστές μπάρες της πάλαι ποτέ «διακοπής» στην προσπάθεια αναμετάδοσης του απεργιακού προγράμματος της ΕΡΤ από τον τηλεοπτικό σταθμό 902. Και αν τους ηθικούς αυτουργούς και των δύο εικόνων τους γνωρίζουμε καλά, τώρα μάθαμε (ή ξαναθυμηθήκαμε) και τους τεχνικούς αυτουργούς: τους καναλάρχες που έχουν συμπράξει στην DIGEA – Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.
Να λοιπόν ποια είναι η εταιρεία που κάνει κουμάντο στη «νέα εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης»,..

Tι επιτρέπεται και τι όχι κατά τη διάρκεια της απεργίας

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων του Τύπου συνεδρίασε σήμερα Κυριακή, 16/6/2013, και επαναβεβαίωσε την απόφασή της για την απεργιακή κινητοποίηση κατά του πραξικοπηματικού λουκέτου στην ΕΡΤ σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα, η οποία συνεχίζεται.
Καταγγέλλει την εκστρατεία εκφοβισμού και εκβιασμού των εργαζομένων και τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που έστησαν εκδότες και καναλάρχες, οι οποίοι συντάσσονται με τον τρόπο αυτό με την προκλητική, αντιδημοκρατική στάση της κυβέρνησης Σαμαρά.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων του Τύπου χαιρετίζει την αγωνιστική συμμετοχή όλων των συναδέλφων που, παρά τις..

Το «μαύρο» στην ενημέρωση, η αξιοπιστία της ΕΣΗΕΑ και o «απεργιακός» Ριζοσπάστης

Με θλίψη διαπιστώσαμε το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013, ότι παρά την εξαγγελθείσα απεργία για όλα τα ΜΜΕ χωρίς εξαιρέσεις, σε ένδειξη συμπαράστασης για το αιφνιδιαστικό και απαράδεκτο κλείσιμο της ΕΡΤ, δέκα εφημερίδες κυκλοφόρησαν ήδη, αγνοώντας επιδεικτικά την ΕΣΗΕΑ. Ανάμεσά τους κυκλοφορεί και ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, προσθέτοντας στον τίτλο του την ένδειξη «Απεργιακός ». Από τη μια οι εργοδότες κι από την άλλη η στάση ορισμένων μελών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, οδήγησαν στην απεργοσπασία. 
Οι «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι», μετά την ολοκλήρωση και της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της Πέμπτης, όπου κορυφώθηκε το κύμα συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, υποστηρίξαμε την αναζήτηση λύσης, ώστε να μη μείνουν οι Έλληνες πολίτες χωρίς..

Γιατί κυκλοφόρησαν τα φύλλα του Σαββατοκύριακου

Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει το εκδοτικό πραξικόπημα

Τα περισσότερα σαββατιάτικα και κυριακάτικα φύλλα κυκλοφόρησαν, με την ΕΣΗΕΑ να «καταδικάζει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την πραξικοπηματική κίνηση των εκδοτών». Την Παρασκευή το απόγευμα η απεργία με δικαστική απόφαση βγήκε παράνομη και κάπου εκεί άρχισε το χάος. Τα τηλέφωνα άναψαν και το προσωπικό των εφημερίδων καλούνταν πιεστικά να σπεύσει να βγάλει φύλλο. Από κει και πέρα οι λιθογράφοι άρχισαν να καταγγέλουν την ΕΣΗΕΑ ότι δεν περιφρούρησε την απεργία στις εφημερίδες. Στα δημοσιογραφικά γραφεία, στα τυπογραφεία και τα πιεστήρια, ουδείς γνώριζε αν πρέπει να δουλεύει ή να απεργεί. Η σύγχυση ήταν πλήρης με την ΕΣΗΕΑ να ανακοινώνει..