ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Η επιστολή της εφημερίδας Χωνί προς την ΕΣΗΕΑ

Tην ώρα που συμβαίνουν γύρω μας τα πρωτοφανή γεγονότα με το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ, η εφημερίδα Το ΧΩΝΙ με  ανοιχτή επιστολή της προς την ΕΣΗΕΑ πήρε ξεκάθαρη θέση για το απεργιακό αλαλούμ. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο:  
Ανοικτή επιστολή
της εφημερίδας Το ΧΩΝΙ
Προς την ΕΣΗΕΑ

Στο ΧΩΝΙ αντιλαμβανόμαστε ότι όταν παίρνετε απόφαση για απεργία, έχετε το όραμα ότι οι δημοσιογράφοι στη συντριπτική τους πλειονότητα θα απεργήσουν, οι εκδότες θα τους αφήσουν ανενόχλητους να αποφασίσουν και την Κυριακή -για παράδειγμα- δεν θα κυκλοφορήσουν..
εφημερίδες. Καθόλου. Σ’ αυτή την περίπτωση, το μήνυμα είναι σαφές. Όλοι στηρίζουν τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Καλή σκέψη. Πάμε τώρα στην πραγματικότητα.
Από την Παρασκευή γνωρίζατε ότι όλοι οι μεγαλοεκδότες (και άλλοι) τυπώνονται για να κυκλοφορήσουν από το Σάββατο. Αυτό το γνωρίζατε δεδομένα. Οπότε πάει το όραμα. Και, πλέον, η όποια απόφασή σας είναι συνειδητή επιλογή.
Γνωρίζετε ότι αν αποφασίσετε συνέχιση της απεργίας, παρά τη δικαστική απόφαση, αυτό που θα καταφέρετε είναι να «σιωπήσετε» όλες τις εφημερίδες που θέλουν να στηρίξουν τον αγώνα της ΕΡΤ και να αφήσετε να κυκλοφορήσουν όλες οι άλλες. Αυτές που έβριζαν τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, παρουσίαζαν αναλυτικά και σε πολυσέλιδα αφιερώματα το «άντρο διαφθοράς» (σύμφωνα με τον Κεδίκογλου), ούρλιαζαν για το πόσο γενναίος και αποφασιστικός είναι ο Σαμαράς και διατυμπάνιζαν την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση «μην τυχόν και πάει η χώρα σε εκλογές». Και υπάρξει καμία πιθανότητα να ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική που ακολουθείται….
ΜΟΝΟ αυτός ο Τύπος κρεμάστηκε στα περίπτερα την Κυριακή. Γιατί η ΕΣΗΕΑ έτσι αποφάσισε.  
Στο ΧΩΝΙ σ’ αυτό το φύλλο θέλαμε:
- Να παροτρύνουμε και άλλο κόσμο να κατέβει στην ΕΡΤ.
- Να παρουσιάσουμε ρεπορτάζ που δίνει αποστομωτικές απαντήσεις στα επιχειρήματά τους.
- Να ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι συμβαίνει σ’ όλα τα μέτωπα της αντίστασης του λαού, απέναντι στο φασιστικό κλείσιμο της δημόσιας συχνότητας.
- Να σταθούμε δυναμικά στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ.
Όμως η ΕΣΗΕΑ επέλεξε ως μέσο αντίδρασης… τη σιωπή.
Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται όπλο των δημοσιογράφων… η σιωπή;!
Επιτέλους… Mετά από τόσο καιρό αναμονής, γεννήθηκε και εξελίσσεται μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, που μπορεί να γιγαντωθεί.
Αφήστε μας να προσπαθήσουμε να τη γιγαντώσουμε. Αναλογιστείτε ποιους εξαναγκάσατε να σιωπήσουν. Όσους δεν θα έπρεπε.
Τι τραγική ήττα ήταν αυτή;!  Μην την επαναλάβετε.
Το ΧΩΝΙ σας παρακαλεί πολύ… πάμε όλοι μαζί. Πάμε και έχουμε να τους γράψουμε… όσα δεν διάβασαν ποτέ τους.
ΤΩΡΑ είναι ανάγκη να μείνει πίσω η αντίληψη ότι είμαστε εργαζόμενοι σε μέσα Τύπου.
Είναι ανάγκη να επικρατήσει η αντίληψη ότι είναι ώρα μάχης για τους δημοσιογράφους.
ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ. ΕΛΕΟΣ!

Το ΧΩΝΙ.

Y.Γ. 1. Κύριοι της ΕΣΗΕΑ, την Κυριακή βγάλατε νέα ανακοίνωση με την οποία χαιρετίσατε την αγωνιστική συμμετοχή και δώσατε άδεια στις εφημερίδες που σας σεβάστηκαν, να βγάλουν απεργιακό φύλλο!..
Δεν θα καταγγείλουμε το γεγονός ότι μέσα στις εφημερίδες που αναφέρατε ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ Το ΧΩΝΙ, παρουσιάζοντας την εφημερίδα μας ως απεργοσπαστική! Θα το σχολιάσουμε όμως... 
Στην ανακοίνωσή σας βρίσκονταν άλλες εφημερίδες όπως ο Δρόμος της Αριστεράς, το ΠΡΙΝ, η ΕΠΟΧΗ (και καλώς υπήρχαν) αλλά Το ΧΩΝΙ... όχι. Με τι κριτήριο κάνατε την επιλογή;
Όταν σας ενημερώσαμε για το εγκληματικό σας λάθος, τρέξατε να το διορθώσετε, αλλά στη σελίδα της ΠΟΕΣΥ για παράδειγμα... ακόμη Το ΧΩΝΙ φαίνεται ως απεργοσπαστική εφημερίδα!  Άρα, δεν δείξατε και κανένα φλογερό ενδιαφέρον να επανορθώσετε. Και, βέβαια, όλα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα δημοσίευσαν την ΑΡΧΙΚΗ σας ανακοίνωση, δημιουργώντας σε όλους Ελληνες την εντύπωση ότι Το ΧΩΝΙ κυκλοφόρησε απεργοσπαστικά! Όμως αυτό είναι το ελάχιστο. Ούτε στην κόντρα μας με τον Μπόμπολα, όταν αποδεικνύαμε με στοιχεία το τι συμβαίνει με τη διανομή του Τύπου, σας είχαμε δίπλα μας. Ούτε όταν οι Σαμαράδες μας έκαναν αγωγή 1 εκατ. ευρώ, σας είχαμε δίπλα μας. Η Διεθνής Ένωση Δημοσιογράφων έκανε σχετική αναφορά. Η ΕΣΗΕΑ όχι! Παρότι σας τη ζητήσαμε. Περιέργως, σ' ό,τι έχει να κάνει με Το ΧΩΝΙ, η ΕΣΗΕΑ ακολουθεί την τακτική «δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν διαβάζω τίποτα».  Δεν παραπονιόμαστε όμως για αυτό. Το έχουμε καταλάβει εδώ και πολύ καιρό.

Υ.Γ. 2. Ποτέ δεν το αναφέραμε δημόσια. Όμως η άδικη μεταχείριση της εφημερίδας μας από πλευράς σας, προκαλεί...  Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε λοιπόν ότι Το ΧΩΝΙ εκδίδεται από δύο δημοσιογράφους που, προκειμένου να παραμείνουν πιστοί στον αντι-μνημονιακό αγώνα, έχασαν τις δουλειές τους και συνειδητά οδηγήθηκαν σε μείωση εισοδημάτων άνω του 60% τα τελευταία δύο χρόνια! Όχι επειδή οι εργοδότες τους έκαναν μειώσεις, στις οποίες οι ίδιοι δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Ούτε επειδή έκλεισε το μέσο όπου εργάζονταν και έμειναν αναγκαστικά άνεργοι.
Έχει διαφορά... Επειδή οι ίδιοι επέλεξαν να μείνουν πιστοί στις αρχές της δημοσιογραφίας, έτσι όπως τη διδάχθηκαν. Συνειδητά επέλεξαν το δρόμο του αγώνα, ενώ είχαν το δικαίωμα της καλοπληρωμένης επιλογής! (Ο συντάκτης της παρούσας επιστολής, προ διετίας, με ένα μισθό στον ιδιωτικό τομέα και 8ωρο είχε υπερδιπλάσια εισοδήματα από ό,τι σήμερα με 3 συνεργασίες και 16 ώρες δουλειά ημερησίως. Ο συνέταιρός μου έχει υποστεί ακόμη μεγαλύτερη μείωση. Και αυτό ήταν επιλογή μας, για να κυκλοφορήσουμε Το ΧΩΝΙ που φωνάζει τις αλήθειες). 
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς που συμμετέχετε στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ έχετε επιδείξει ανάλογη συνέπεια ή θα παίρνατε τις ίδιες αποφάσεις, αν είχατε δικαίωμα επιλογής. Δεν το ξέρουμε. Αυτό που ξέρουμε, όμως, σίγουρα είναι ότι Το ΧΩΝΙ εκδίδεται από ανθρώπους που τις έκαναν αυτές τις επιλογές, όταν βρέθηκαν μπροστά στο δίλημμα. Και η ΕΣΗΕΑ τους αγνοεί παντελώς.

Υ.Γ. 3. Και αν το ότι δεν βάλατε Το ΧΩΝΙ στην ανακοίνωσή σας είναι κάτι που μας στενοχωρεί, το ότι βάλατε τον Ριζοσπάστη μας εξοργίζει. Εδώ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση περί λάθους. Τα γεγονότα είναι τα εξής:
Την Παρασκευή Το ΧΩΝΙ κατέθεσε -γραπτά- την πρότασή του στην ΕΣΗΕΑ να δώσει την άδεια να κυκλοφορήσουν απεργιακά φύλλα. Όλη η ύλη της εφημερίδας ΜΟΝΟ ΕΡΤ. Η ΕΣΗΕΑ το αρνήθηκε. Μας απάντησαν ότι πρόκειται περί μιας ανεφάρμοστης πρότασης. Και δεν μας έδωσε την άδεια να το κάνουμε.
Τελικά, την Κυριακή ο Ριζοσπάστης κυκλοφόρησε απεργιακό φύλλο. Και η ΕΣΗΕΑ τον επιβραβεύει! Τον αναφέρει στην ανακοίνωσή της την Κυριακή το απόγευμα και χαιρετίζει την αγωνιστική του συμπεριφορά. Χαιρετίζει το γεγονός πως έκανε κάτι που αρνιόταν η ΕΣΗΕΑ μέχρι τελευταία στιγμή!..
Επειδή, όμως, εμάς Στο ΧΩΝΙ δεν μας ενδιαφέρουν οι εσω-συνδικαλιστικές σας ισορροπίες και έχουμε κορεστεί από τις παλινωδίες σας, σας ρωτάμε:
Γιατί είπατε Στο ΧΩΝΙ ότι είναι ανεφάρμοστη η πρότασή του... και την εφαρμόζετε 24 ώρες μέτα;
Το σόι λογική είναι αυτή που δίνει άδεια να κυκλοφορήσουν απεργιακά φύλλα μια καθημερινή (που οι πωλήσεις θα είναι υπο-πολλαπλάσιες) και όχι την Κυριακή που ο κόσμος περίμενε την εφημερίδα του στο περίπτερο για να ενημερωθεί;
Τι καταφέρνετε; Να μην τις διαβάσει πολύς κόσμος... Αυτό καταφέρνετε.
Γιατί επιβραβεύετε τον Ριζοσπάστη, ο οποίος έκανε κάτι που επίσημα είχατε αρνηθεί;

Αν βρείτε λογική στις επιλογές σας, πείτε τη και σ' εμάς.