ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Οι νεόκοποι «πάτοι», το τρένο και οι εκπλήξεις του Θέμου

Απαντήσεις έμμεσες πλην σαφείς έδωσε μέσω των ερτζιανών και των καναλιών ο Θέμος Αναστασιάδης στα περί αποχώρησής του από το Πρώτο Θέμα λόγω της διαφωνίας του με τις περικοπές που έχει αποφασίσει να επιβάλει ο Πήγασος:

>>
«Eπειδή κάποιοι νεόκοποι βρέθηκαν στον πάτο των κυκλοφοριών τα δημοσιεύματα υπάρχουν επειδή το "ΠΡΏΤΟ ΘΕΜΑ" είναι πρώτο. Υπάρχει μια εκστρατεία παραπληροφόρησης που δεν έχει αντικείμενο. Στην εφημερίδα αποφασίζουν μόνο οι δημοσιογράφοι και από την στιγμή που αυτοί αποφασίζουν όλα τα άλλα περισσεύουν!..»

>> «Η εφημερίδα σαν τρένο πήγαινε όταν ξεκίνησε, σαν τρένο πάει. Κανείς δεν μπορεί να σε υποχρεώσει να μείνεις. Και δύο είναι οι τρόποι να κατέβεις. Ή να μην έχεις εισιτήριο ή να κατέβεις στη στάση που θέλεις να κατέβεις!..»

>> «Σας έχω μια έκπληξη. Θα κάνω μια κίνηση που σίγουρα δεν περιμένετε!...»

Υ.Γ. Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε στο ραδιοσταθμό Θέμα 989 και στην εκπομπή της Καραβάτου στον ΑLPHA.

Ένα παραμύθι με πολλούς δράκους κι έναν Πρετεντέρη

Και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στο παραμύθι που έχει πολλούς δράκους κι έναν… Πρετεντέρη. Η zougla.gr γράφει ό,τι έχει «παίξει» τις τελευταίες δέκα ημέρες στο διαδίκτυο χωρίς να προσθέσει ούτε ένα καινούργιο στοιχείο στο ρεπορτάζ. Απλώς η όλη ιστορία βολεύει το Μάκη γιατί σε αυτήν εμπλέκεται (αρνητικά κατά την γνώμη του) και ο πρώην συνεταίρος του Θέμος Αναστασιάδης.
Στο «ρεπορτάζ» γίνεται λόγος για τη γνωστή ιστορία με τον πικραμένο και προδομένο (από τον Ψυχάρη) Γιάννη Πρετεντέρη και την απομόνωσή του από το όλο πολιτικό σύστημα. Κατόπιν αναφέρεται στις επαφές – διέξοδο του Πρετεντέρη με τα αφεντικά του Πήγασου.

ΟΤΑΝ Ο ΘΕΜΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ (ΣΤΟΝ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟ) ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ

«Οι συνομιλίες Πρετεντέρη με τον Φώτη Μπόμπολα έχουν ‘διαβεί τον Ρουβίκωνα’. Η πρόταση του Πρετεντέρη ήταν απλή. Θα μετακομίσει στον Πήγασο, στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου εν είδει συμβούλου και στη συνέχεια, όταν με το καλό «χηρέψει» η θέση στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»... τότε θα στρογγυλοκαθόταν στην καρέκλα του Θέμου Αναστασιάδη.
Την Πέμπτη που μας πέρασε, ο Γιάννης Πρετεντέρης συναντήθηκε με τον πατριάρχη του Συγκροτήματος της Μεταμόρφωσης Χαλανδρίου, Γιώργο Μπόμπολα. Ακούγεται πως στον προθάλαμο του γραφείου του Μπόμπολα πραγματοποιήθηκε και μία άλλη «προσχεδιασμένη» συνάντηση μεταξύ Θέμου Αναστασιάδη και Γιάννη Πρετεντέρη».

ΚΑΡΦΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ

Στη συνέχεια υπάρχει αναφορά στη σχέση μεταξύ Αναστασιάδη και Συγκροτήματος Μπόμπολα: «Τόσο ο Φώτης Μπόμπολας όσο και ο Γιάννης Πρετεντέρης αναμένουν την εκδήλωση της τελικής φάσης στη ρήξη των σχέσεων μεταξύ του Θέμου Αναστασιάδη και του Συγκροτήματος Μπόμπολα. Μία σχέση που, άλλωστε, εξαρχής είχε ημερομηνία λήξεως. Ο ίδιος ο Αναστασιάδης προαναγγέλλει την αποχώρηση - αποπομπή του με κάθε ευκαιρία. Ήδη είναι γνωστές οι συνεχείς επαφές του με την οικογένεια του μακαρίτη του Κακαουνάκη σχετικά με την εξαγορά από τον ίδιο της εφημερίδας «Το Καρφί». Στις συζητήσεις αυτές παρίστανται τόσο η σύζυγος του Νίκου Κακαουνάκη όσο και η μεγάλη του θυγατέρα».

Σκόνη, πέτρες, λάσπη...

Καθαρίζει σιγά σιγά ο ουρανός της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας από την σκόνη που μας ήρθε από την Αφρική. Οι δυνατοί δυτικοί άνεμοι διώχνουν σταδιακά το νέφος που δημιούργησε αποπνικτική ατμόσφαιρα και προκάλεσε αναπνευστικά προβλήματα σε άτομα με βεβαρημένο ιστορικό. Από αύριο συν τοις άλλοις η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη πτώση και όσοι δεν «πετάξατε» αετό την προηγούμενη εβδομάδα μπορείτε να το κάνετε την Κυριακή αρκεί να ντυθείτε καλά.
Δ. Πουλ.

Χρόνια Πολλά φίλε!

Χρόνια Πολλά φίλε!
Θοδωρή ραντεβού αύριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας γιατί γνωρίζω οτι κι εσύ διψάς για αλήθειες που ενώνουν και σαρώνουν και λυτρώνουν.

Υ.Γ. Ελπίζω ο Αντώνης να σου έστειλε πρόσκληση για το προσυνεδριακό. Αν όχι κάνε κλικ επάνω σε αυτή που έχω βάλει και τύπωσέ την.

Υ.Γ1 Θοδωρή, θυμήσου να μου πεις τη γνώμη σου για τον εγκέφαλο που συνέταξε το κείμενο της πρόσκλησης για τον προσυνεδριακό διάλογο. Ασφαλώς θα πρόκειται για κορυφαίο λογογράφο-λογοτέχνη. Μπορεί να είναι ακόμη κι ο ίδιος ο πρόεδρος... Ποιός ξέρει... Θα μάθουμε αύριο, θα μας ενημερώσει ο Χρύσανθος.

Φάβα Σαντορίνης και μισό κιλό κρασί

Tι είναι η Φάβα Σαντορίνης; «Αποξηραμένες, αποφλοιωμένες και θρυμματισμένες κοτυληδόνες του φυτού Lathyrus clymenum L. (αρακάς), χρώματος υποκίτρινου, σχήματος πεπλατυσμένου δισκοειδούς με διάμετρο περίπου 2 mm και μέγιστη υγρασία 13%, που παράγεται στη γεωγραφική περιοχή η οποία περιλαμβάνει τα νησιά Θήρα, Θηρασία, Παλαιά και Νέα Καμένη, Ασπρο (Ασπρονήσι), Χριστιανή και Ασκανιά του νομού Κυκλάδων, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαικής Ενωσης έχει κατατεθεί η αίτηση καταχώρισης του προϊόντος αυτού ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και υπάρχει πλέον στο μητρώο για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων της ΕΕ.
Η έρπουσα ανάπτυξη του φυτού το βοήθησε να προστατεύεται από τους δυνατούς ανέμους, ενώ η ξηροφυτική του προσαρμογή τού επιτρέπει να επιβιώνει στις σχεδόν ερημικές συνθήκες και τέλος, η δυνατότητα δέσμευσης του ατμοσφαιρικού αζώτου του επιτρέπει να αντεπεξέρχεται στην έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών.
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, η σύσταση της φάβας χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών και αυξημένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Τα στάδια παραγωγής της «Φάβας Σαντορίνης» που επηρεάζουν την ανάπτυξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του προϊόντος είναι η καλλιέργεια του φυτικού είδους Lathyrus Clymenum L. (αρακάς), η ωρίμανση (αποξήρανση) των σπερμάτων του, η αποφλοίωσή τους και η συσκευασία.
Τα στάδια αυτά θα πρέπει να διατηρηθούν στην οριοθετημένη περιοχή, αφού στη διαφοροποίηση των περιβαλλοντικών και καλλιεργητικών παραμέτρων και της διαδικασίας ξήρανσης (χρήση θηραϊκής γης), συνίσταται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του προϊόντος και εντοπίζεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αλλοίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της «Φάβας Σαντορίνης».

Τα χαρακτηριστικά της φάβας

** Η Αφρώδης υφή:
αποδίδεται στο μικρό μέγεθος και την ομοιομορφία των κοτυληδόνων σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

**Η συντηρησιμότητα προϊόντος: η οποία αποδίδεται στον υψηλό βαθμό αφυδάτωσης αλλά και απολύμανσης των σπερμάτων της.

**H ευκολία μαγειρέματος:
το μικρό μέγεθος και η ομοιομορφία των κοτυληδόνων σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο υδατανθράκων ευθύνονται για τον σύντομο χρόνο μαγειρέματος.

** Οι ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό για το μαγείρεμα.

**Η γεύση: η παρουσία σακχάρων στον φυτικό ιστό ευθύνεται για την τελική γεύση του προϊόντος η οποία χαρακτηρίζεται ως υπόγλυκη, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ομοειδή προϊόντα τα οποία χαρακτηρίζονται ως υπόπικρα.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Η μικρή Ολλανδέζα (σύζυγος υπουργού) και οι μισητοί Ελληνες

Μπορεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου να κρατάει τις τύχες της ελληνικής οικονομίας στα χέρια του, αλλά τα οικονομικά της οικογένειάς του μάλλον τα χειρίζεται η σύζυγός του. «Με δύο παιδιά σε ένα ακριβό ιδιωτικό σχολείο και ετήσιες αποδοχές που δεν φτάνουν ούτε το μισό των αποδοχών ενός Ολλανδού υπουργού, υπάρχουν δυσκολίες για να το διαχειριστείς», δηλώνει η Ολλανδή στην καταγωγή Jacoline Vinke, η οποία προβλέπει ότι οι νέοι φόροι που προωθεί ο σύζυγός της θα αφορούν και τον οικογενειακό προϋπολογισμό της.
Σε συνέντευξή της στην ολλανδική οικονομική εφημερίδα «Φαϊνάνσελε Ντάγκμπλαντ», η σύζυγος του «τσάρου» της οικονομίας εξηγεί ότι, έχοντας ξεκινήσει τη δική της διαδικτυακή επιχείρηση, αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τους υπόλοιπους Ελληνες φορολογούμενους. Παραπονιέται επειδή από το λάπτοπ της δεν μπορεί να κόψει αποδείξεις, τις οποίες όμως τώρα μαζεύουν μανιωδώς οι φορολογούμενοι, στο πλαίσιο της πολιτικής που αποφάσισε ο σύζυγός της!
(Πηγή: Γραφικότητες του Εθνους)

Υ.Γ. Οι Ολλανδοί σε μεγάλη δημοσκόπηση τάχθηκαν, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, υπέρ του να εκδιωχθούν οι Ελληνες από την Ευρωπαική Ενωση!..

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η JACOLINE

Η Jacoline Vinke είναι γέννημα θρέμμα της Ολλανδίας. Μετά την απόκτηση πτυχίου από το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ και ένα μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το London School of Economics εργάστηκε για δέκα χρόνια στον ΟΟΣΑ και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.

Με τον Γιώργο Παπακωνταντίνου γνωρίστηκε στο LSE, όπου ο ίδιος σπούδαζε στη Σχολή Οικονομικών (κατέχει διδακτορικό). Μετά τις σπουδές τους εργάστηκαν και οι δύο για δέκα χρόνια στον ΟΟΣΑ, στο Παρίσι. Το 1998 το ζευγάρι μετακόμισε στην Αθήνα μαζί με τα δύο παιδιά του, τον Νικόλα και τον Στέφανο. Η Jacoline λάτρεψε τη νέα της πατρίδα και ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως συγγραφέας ταξιδιού.
Για αρκετά χρόνια περιπλανήθηκε στην ελληνική επαρχία ανακαλύπτοντας μικρά ξενοδοχεία και ξενώνες, τα οποία συγκέντρωσε σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 2002 με τίτλο, «Great Small Hotels in Greece» (Μοναδικά Μικρά Ξενοδοχεία στην Ελλάδα).

Το 2004 εμπνεύστηκε και ίδρυσε μια εταιρεία («Your Greece» - ιστοσελίδα www.yourgreece.gr) προώθησης σε απευθείας σύνδεση δικτύου μικρών ξενοδοχείων, πανσιόν κλίμακας και ποιότητας, που προσφέρουν στιλ, χαρακτήρα και ατμόσφαιρα.
Το 2006 έγραψε άλλο ένα βιβλίο, με τίτλο «Around Greece in 80 Stays». Ενα βιβλίο-ταξίδι στην Ελλάδα, με οδηγό τη μοναδική αίσθηση φιλοξενίας που προσφέρουν τα πιο εκλεκτά καταλύματα (80 τον αριθμό) της χώρας στους απαιτητικούς ταξιδιώτες.
(πηγή: Εσπρεσσο)

Χριστοφοράκος: «O Κόκκαλης ήξερε να λαδώνει, καλύτερα απ’ όλους...»

Στημένη από τον ίδιο τον Μιχάλη Χριστοφοράκο είναι η μαγνητοφωνημένη συνομιλία με τους δικηγόρους του. Αυτό γράφει η εφημερίδα Αυριανή που ισχυρίζεται ότι ο πρώην ισχυρός ανδρας της Siemens καρφώνει τους πεθαμένους για να γλιτώσουν οι ζωντανοί… Στο μεταξύ κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το κείμενο των συνομιλιών του Χριστοφοράκου με τους δικηγόρους του. Ένα από τα ωραία σημεία του είναι αυτό που ο Χριστοφοράκος αναφέρει:
«Θα σας πώ τι δεν έχω κάνει. Δεν χρημάτισα κανέναν και λυπάμαι αν σας στενοχορώ. Εχω ένα χαρτί , χρηματοδοτήσεις άνω των 50.000 ανά άτομο, το χρόνο, αν το κάνεις αντιμετωπίζεις ένα χρόνο φυλακή και 15.000 Ευρώ πρόστιμο. Αν πρόκειται για εταιρία, είναι το διπλάσιο, 2 χρόνια. Ο δικηγόρος μου στην Ελλάδα μου είπε, ή λέμε ονόματα. ή ότι 2-3 ονόματα πήραν τα χρήματα στο όνομα της εταιρίας....αυτή είναι η σωστή κατάθεση....Δεν ξέρω αν συμφωνεί η κυρία Μπόυμλερ γιατί είχε μιλήσει για «χρηματοδότηση κομμάτων». Πληρωμές σε πολιτικούς και Υπουργεία, όλα αυτά είναι βλακείες, αυτά κατέθεσα στην Ελλάδα. Αφησα απ’έξω τα κόμματα, πολιτικοί έπαιρναν τα χρήματα στο όνομα των κομμάτων, δεν επρόκειτο για μεγάλα ποσά, και στο τέλος θα πω ότι δεν γνωρίζω τίποτε για δυο εταιρίες. Τεράστια πληρωμή ύψους ενός εκατομμυρίου για τον Κόκκαλη στην Ericson, που ήταν στην ίδια θέση αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα.»......
.......«O Χριστοφοράκος περιγράφει και το πως πήγε στην Siemens Hellas… "O Κόκκαλης ήξερε να λαδώνει, καλύτερα απ’ όλους... Στην αρχή υπήρχαν εντάσεις, προσπάθησε να με εμποδίσει"...»

Η τιτανομαχία Θέμου-Μπόμπολα και η επιστροφή της Γιάννας

Στην τιτανομαχία Θέμου-Μπόμπολα ο πρώτος έχει όλα τα πλεονεκτήματα, με κορυφαίο την αγάπη του λαού. Πάει δίπλα με ολόκληρη (;) την ομάδα και χτίζει νέα κάστρα στην άμμο. Ο κύριος Μπόμπολας μένει με ένα πουκάμισο αδειανό, ισχυρής φίρμας ωστόσο. Γρήγορα χάλασε η σούπα, πάντως

• Τους «Financial Times» αγοράζουν οι Λαυρεντιάδης/Κυριακίδης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» (εννoούν τη «Financial Box»). Δεν έχει τέλος ο θάνατος του Λαμπράκη • Διώξε τη φύση σου και επιστρέφει καλπάζοντας: εφημερίδα ξανασκέπτεται να εκδώσει η Γιάννα Αγγελοπούλου, κάπως απογοητευμένη από την κάμψη της καλής ζωής στην κεντρική Ευρώπη. Αν και το χιόνι ήταν καλής ποιότητας και η Cartier έβγαλε μερικά καλά κομμάτια (που τα είδε πρώτη), εντούτοις το πολιτικό μικρόβιο μέσα της εργάζεται. Θέλει να προσφέρει ποιότητα και πολιτισμό στην Ελλάδα! Καμιά καλή σαπουνόπερα δεν έκλεισε στον πρώτο κύκλο

• ΦΠΑ 19% σκέπτεται να επιβάλει η κυβέρνηση στα κυριακάτικα μίνι μάρκετ που ονομάζονται εφημερίδες. Τα οποία πωλούν DVD, CD, βιβλία, περιοδικά, λευκώματα κ.λπ., δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό. Χωρίς αυτά είναι αμφίβολο εάν ΘΑ υπήρχαν οι μισές

• Στο μαγευτικό Ιόνιο θα περάσει το Πάσχα του το ζεύγος/εταιρεία Λάτσιου-Μενεγάκη. Εκεί θα ελέγξουν το cash flow της κοινής τους ζωής και θα συντάξουν ένα business plan του μεθοδικού έρωτά τους. Βεβαίως, θα αποτιμηθεί και το αποτέλεσμα του θεαματικού διαζυγίου τους, που οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν γλίσχρο, ως τώρα. Τέλος, θα αποφασιστούν νέες επενδύσεις, που, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κοινή κλίνη και οίκος, θα είναι όλες offshore. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω μιας νέας εγκυμοσύνης προς το παρόν αποκλείεται.
Από τη στήλη x-press της Lifo

Πρώτο και πάλι το ΘΕΜΑ με 202.210 φύλλα

Σταθερά πρώτο κυκλοφοριακά το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ σταθερά πάνω από τις 200.000. Για την ακρίβεια πούλησε 202.210 φύλλα παρά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας που όλα τα Κυριακάτικα είναι πεσμένα. Δεύτερο και σε μεγάλη απόσταση το ΒΗΜΑ της Κυριακής με 154.590 φύλλα και τρίτη με ελάχιστη διαφορά η Καθημερινή της Κυριακής με 154.150.
Ακολουθεί η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία που την αγόρασαν 124.370 αναγνώστες, η Real News με 112.100 φύλλα και το Εθνος της Κυριακής που πούλησε 111.610 φύλλα.
Το VETO των Τριανταφυλλόπουλου – Κυριακίδη – Λαυρεντιάδη ανέβηκε κυκλοφοριακά («τσίμπησε» 15.000) και πούλησε 50.100 φύλλα ενώ ο Ελ. Τύπος της Κυριακής έπεσε κατά 2.000 φύλλα και πούλησε 29.010. (καντε κλικ στη φωτό)

Αφορμή έψαχνε η Μάνια…

Η Ελευθεροτυπία «περιποιείται» για τα καλά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοίδη με αφορμή «το αιματηρό φιάσκο της Ελληνικής Αστυνομίας» στο Βύρωνα. Με τρεις σελίδες ρεπορτάζ περιγράφει τα τραγικά λάθη των αστυνομικών και τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου που οδήγησαν στο θάνατο ενός πολίτη που έτυχε να βρεθεί το σημείο της συμπλοκής των ληστών με τους «νεοσσούς και άπειρους αστυφύλακες».
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο νεαρός εργάτης δέχτηκε 9 σφαίρες αστυνομικών στην πλάτη του οι οποίοι πιθανότατα τον εξέλαβαν ως έναν από τους κακοποιούς!
Στο τρισέλιδο υπάρχει και σχόλιο του Γ. Μαρνέλλου με τίτλο «ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ / Υπουργός ΧρυσΩΧοΐδης» όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται:

«Με το προσφιλές τελευταίως διαγγελματικό του ύφος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αλλά τι τραγική ειρωνία, Θανάτου του Πολίτη όπως εξελίχθηκε η αστυνομική επιχείρηση στον Βύρωνα, κήρυξε τον πόλεμο και στο κοινό έγκλημα. Βάζοντας, όπως είπε, τέλος σε μια περίοδο αδράνειας και αστυνομικής απραξίας, με αποτέλεσμα την κυριαρχία της ανασφάλειας και του φόβου. «Οταν φτάνουμε στο σημείο που τα Καλάσνικοφ και τα πάσης φύσεως όπλα να κυκλοφορούν ελεύθερα, σπίτια κακοποιών να έχουν περισσότερα όπλα από στρατιωτικές μονάδες, χειροβομβίδες να σκάνε σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, αντιλαμβανόμαστε ότι ζούμε κάτι εφιαλτικά πρωτόγνωρο».
Περιγράφοντας με τον παραπάνω τρόπο την κατάσταση και φθάνοντας στην υπερβολή για τους χειρότερους κακοποιούς της 30ετίας, έδωσε το στίγμα της μετωπικής με το έγκλημα. Πώς όμως; Με τους νεοσσούς αστυφύλακες του Αμαρουσίου, που τους πήραν τα πιστόλια από τις θήκες οι κακοποιοί χωρίς να καταλάβουν πώς;
Ή με τους άλλους, που γάζωσαν έναν πανικόβλητο εργαζόμενο σε μια πιεστική επιχείρηση ξεπλύματος της ντροπής του Αμαρουσίου;
Ο υπουργός ερωτήθηκε ευθέως, εάν αυτή η ολική σύγκρουση με το έγκλημα και οι συνέπειές της, που στοιχίζουν ζωές, είναι εφικτή.
Απάντησε με γενικές αναφορές, δικαιολόγησε τους αστυνομικούς στο Μαρούσι, που δεν αντέδρασαν «γιατί θα είχαμε θύματα», αλλά δεν καταδίκασε αυτούς που στέρησαν μια ζωή στον Βύρωνα, έστω κατά λάθος. Πραγματικά δύσκολες ασκήσεις επικοινωνιακής ισορροπίας.»

Οι άσχετοι και κακόγουστοι Λαυρεντιάδης - Κυριακίδης και οι γκλάμορους επαίτες

O Στάθης Τσαγκαρουσιάνος δεν είναι κανένας τυχαίος γραφιάς. Eτσι τυχαίο δεν είναι και το editorial του στη Lifo που κυκλοφορεί. Ο Τσαγκαρουσιάνος αναφέρεται στην «συμπεριφορά των κυρίων Λαυρεντιάδη-Κυριακίδη στην εξαγορά των media» χαρακτηρίζοντάς τους άσχετους και κακόγουστους. Θα συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί του σε αυτό, όπως θα συμφωνήσουμε και στο ότι η Μάνια Τεγοπούλου είναι ένα maverick πλάσμα που μια μέρα μπορεί (και εμείς το ευχόμαστε) να μας εκπλήξει… Γράφει ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος:

ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ;
(ΜΑΥΡΕΣ) ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ FINANCIAL BOX ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ/ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ


Ανέκαθεν δεν μου γέμιζε το μάτι η συμπεριφορά των κυρίων Λαυρεντιάδη-Κυριακίδη στην εξαγορά των media. Αλλά μετά την ψωροανακοίνωσή τους ότι αγόρασαν τη «Financial Box» του κυρίου Τράγκα είμαι βέβαιος: το τελευταίο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρονται είναι η δημοσιογραφία.

Δεν είναι κακό οι πλούσιοι να αγοράζουν media. Oύτε είναι πάντοτε εις βάρος της δημοσιογραφίας. Και ο Αλαφούζος αγόρασε την «Καθημερινή» και, όπως όλοι, έκτοτε κάνει το παιχνίδι του. Ταυτόχρονα, όμως, βελτίωσε την εφημερίδα. Τα έντυπα που της ενέθεσε έχουν καλή αισθητική και σωστά ελληνικά. Ο επανασχεδιασμός της είναι εξαιρετικός.

Επίσης, δεν είναι πάντα καταστροφικό να εμπλέκεσαι στα media, εάν δεν είσαι δημοσιογράφος. Καμιά φορά φέρνεις κάτι φρέσκο που εμείς, οι ιδρυματοποιημένοι του χώρου, χάνουμε βαθμηδόν. Π.χ. η Μάνια Τεγοπούλου είναι ένα maverick πλάσμα που ελπίζω ότι κάποια μέρα μπορεί να μας εκπλήξει. Και το εύχομαι. Διότι η «Ελευθεροτυπία» είναι ένας δαρμένος τίγρης - αλλά τίγρης.

Όμως οι κύριοι Λαυρεντιάδης/Κυριακίδης εκτός από άσχετοι είναι και κακόγουστοι. Όχι μόνο διότι αγοράζουν τσουβαληδόν τσαλαπατημένους τίτλους με μηδενικό ορίζοντα. Αλλά και διότι είχαν την ορνιθοτυφλιά να βγάλουν επική ανακοίνωση ότι εξαγόρασαν τη «Finacial Box»!

Eξηγούμαι. Η εφημερίδα αυτή, την οποία πιθανόν δεν έχετε δει ποτέ, σύμφωνα με το επίσημο δελτίο του πρακτορείου πουλάει 419 φύλλα (τελευταία κυκλοφορία). Δεδομένου ότι υπάρχουν 6.000 σημεία πώλησης στην Αττική, υποθέτει κανείς ότι κάθε πρωί τα φύλλα δημοπρατούνται και τα 419 φύλλα πάνε στον τολμηρότερο περιπτερά. Αναρωτιέται επίσης αν όντως τυπώνονται αυτά τα φύλλα, αφού με το ξεκίνημά της η μηχανή έχει φύρα γύρω στα 1.000 φύλλα. Κι αν ναι, ποιοι δουλεύουν, πόσο πληρώνονται και γιατί;

Αυτά τα φαιδρά βεβαίως δεν θα απασχολούσαν κανέναν
- είναι μέρος της εκδοτικής μεθόδου του κυρίου Τράγκα και αφορούν στους σκοπούς του. Όταν όμως ο μεγαλύτερος νέος παίκτης των media αγοράζει ένα τέτοιο φύλλο, το πράγμα γίνεται σοβαρό. Γιατί το αγοράζει; Γιατί ανακοινώνει ότι το αγοράζει; Και αφού προφανέστατα δεν έχει να κερδίσει τίποτα (όπως και με την περίπτωση του «Veto»), ποιο είναι το «άλλο» κέρδος του και τι σχέση έχει με την ταλαίπωρη δημοσιογραφία;

Αφότου το ελεήμον δίδυμο ενεφανίσθη, σύμπαντες οι γκλάμορους επαίτες άρχισαν να διαγκωνίζονται για να φωτογραφηθούν δίπλα του. Δίχως να ρωτούν και να σκέπτονται - απλώς τα φράγκα να πέσουν. Με αποτέλεσμα η σημαντικότατη (και προσβλητική) επιστροφή της Νεοχημικής στον κύριο Λαυρεντιάδη να παρουσιαστεί από τη μεγαλύτερη μερίδα των media ως αναπτυξιακή κίνηση! Αλλά ούτε έτσι βγαίνει λογική: τόσες εξαγορές για να έχεις φιλικά δημοσιεύματα, θα είχε νόημα αν πουλούσες αντί φάρμακα πολιτική. Ή μήπως πρόκειται να πωληθεί πολιτική; Ή ήδη πωλείται;

Παρακολουθώ με πραγματικό ενδιαφέρον την εξέλιξη αυτής της συμπεριφοράς και δεν κρύβω την καχυποψία μου. Ή αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πιο άσχετοι που ενεπλάκησαν ποτέ στα ελληνικά media, ή θα αποδειχτεί (όταν συμπληρωθεί η εικόνα) ότι αυτοί είναι οι σχετικότεροι όλων. Το τελευταίο χτύπημα. Το οριστικό χτύπημα.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

«"Ριφιφί" στο αθλητικό αρχείο της ΕΡΤ»

Σοβαρότατες καταγελίες κατά του πρώην προέδρου της ΕΡΤ Χρήστου Παναγόπουλου για τη νομιμότητα, αλλά και τη χρονική συγκυρία, της υπογραφής σύμβασης παραχώρησης αρχειακού υλικού και σπάνιου οπτικού αθλητικού υλικού από την ΕΡΤ στο ΣΚΑΪ. Η Σόνια Χαϊμαντα στο ΕΘΝΟΣ (14/2) υπό τον τίτλο «Ριφιφί» στο αθλητικό αρχείο της ΕΡΤ» γράφει:
«Ενα μεγάλο και αισθητό ρεύμα κάνει το «δίπορτο» που είχε αφήσει ανοικτό ο Χρήστος Παναγόπουλος, όταν αποχώρησε πριν από 5 χρόνια από τον όμιλο ΣΚΑΪ – Καθημερινή για να αναλάβει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ AΕ.
Σήμερα επιστρέφει δριμύτερος στα παλιά του «λημέρια» ως μιντιακός «Μεσσίας» και τηλεοπτικός αναμορφωτής της ενημερωτικής ζώνης του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ, αφού προηγουμένως είχε συντηρήσει «αγαστές» τις σχέσεις του με το συγκρότημα του Ν. Φαλήρου.
Στο πλαίσιο αυτό το πρώην αφεντικό της δημόσιας τηλεόρασης είχε φροντίσει να βάλει την υπογραφή του σε συμφωνίες παραχώρησης αρχειακού υλικού, για τις οποίες ομάδα βουλευτών ετοιμάζει ερώτηση προς τον υπ. Πολιτισμού, Π. Γερουλάνο, η οποία θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πρόκειται για την πενταετή σύμβαση μεταξύ ΕΡΤ και ΣΚΑΪ, με εισήγηση των Χρ. Παναγόπουλου και Κώστα Κέκη (εντεταλμένος σύμβουλος), και την έγκριση του προηγούμενου ΔΣ για την πώληση σε προνομιακή τιμή (98.000 ευρώ με δήθεν έκπτωση 15%!) 115 λεπτών μέρους του ψηφιακού αρχείου της δημόσιας τηλεόρασης από παλιούς και δημοφιλείς αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
Η συμφωνία
Το υλικό αυτό, το οποίο αρχικά διεκδικούσε ο όμιλος Αλαφούζου για 7 χρόνια, χρησιμοποίησε ο ΣΚΑΪ για τις ανάγκες των εκπομπών «Για πάντα πρωταθλητές» και «Χρυσή ενδεκάδα». Το πλέον περίεργο, όμως, στη συμφωνία -που, σημειωτέον, υπεγράφη… ντάλα καλοκαίρι τον Αύγουστο του 2009- είναι ότι στο περιεχόμενό της, με εντολή προέδρου και έγκριση του ΔΣ, είχε οριστεί η ευτελής ρήτρα των 9.000 ευρώ για τη δυνατότητα παραγωγής DVD/βιβλίων εκ μέρους του ΣΚΑΪ, ο οποίος και εκμεταλλεύθηκε εμπορικά το συγκεκριμένο υλικό.
Οσοι γνωρίζουν τους όρους με τους οποίους διακινούνται στην αγορά τα δικαιώματα οπτικού υλικού -πόσω μάλλον όταν πρόκειται για αποκλειστικά στιγμιότυπα ιστορικής σημασίας- κάνουν λόγο για τίμημα εξόχως χαμηλό, πέραν των ερωτηματικών που προκύπτουν για τη μη αξιοποίηση του συγκεκριμένου αρχείου από την ίδια την ΕΡΤ, σε μια περίοδο που η διοίκησή της είχε επενδύσει αδρά στο αθλητικό προϊόν με την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μεγάλων ΠΑΕ.»

«Παιδιά, πάμε γι΄ άλλα»!..

Η ατμόσφαιρα στο γραφείο με τους δερμάτινους καναπέδες στο κτίριο της Αποστόλου Παύλου ήταν βαριά. Μόλις είχε ανακοινωθεί η τελεσίδικη απόφαση για περικοπές… Τη σιωπή έσπασε η ψιθυριστή αλλά σίγουρη φωνή του Αφεντικού: «Παιδιά, φύγαμε. Αν επιμείνουν πάμε γι΄ άλλα. Δεν θα τους περάσει. Όπως ξεπεράσαμε τα άλλα έτσι και τώρα προχωράμε…».
Το Αφεντικό σηκώθηκε από την καρέκλα και προχώρησε αργά προς το κουζινάκι. Mε τούτα και μ΄ εκείνα τον είχε πιάσει μια λιγούρα…

«Εχουμε θέμα με την Αποστόλου Παύλου»!..

Η ατμόσφαιρα στο γραφείο με τους δερμάτινους καναπέδες στο κτίριο της Μεταμόρφωσης ήταν βαριά. Μόλις είχε ανακοινωθεί η τελεσίδικη απόφαση για περικοπές… Τη σιωπή έσπασε η βαριά φωνή του Πατέρα:
«Τους δικούς μας εδώ τους κουμαντάρουμε. Το μεγάλο πρόβλημα θα το έχουμε με αυτούς στην Αποστόλου Παύλου. Φώτη, μίλα με τον Τάσο και ανέλαβε εσύ. Θέλω μέχρι το Πάσχα το θέμα να έχει τελειώσει...»
Ο Πατέρας πήρε το σακάκι του και βγήκε από το γραφείο. Είχε αργήσει για το ραντεβού με τον Σταύρο. Και είχαν να πουν πολλά…

Ο Αλέκος Αλαβάνος βρήκε τον Δρόμο της Αριστεράς

Ο Δρόμος της Αριστεράς. Ετσι θα ονομάζεται η εφημερίδα που θα κυκλοφορήσει το επόμενο Σάββατο με γερά ονόματα αναλυτών και 32 σελίδες. ΧΘΕΣ οι υπεύθυνοι της εφημερίδας, παρουσίασαν το νέο φύλλο, στην ΕΣΗΕΑ. ΣτηΣΣυντακτική Επιτροπή συμμετέχουν οι: Γιάννης Κιμπουρόπουλος, Αριάδνη Αλαβάνου, Γιώργος Κατερίνης, Τασία Σταματοπούλου, Στέλιος Ελληνιάδης, Χρήστος Πιλάλης, Μιχάλης Σιάχος, Σωκράτης Ματζουράνης, Γιώργος Καλατζόπουλος, Μάριος Διονέλης, Νίκος Ταυρής, Ρούντι Ρινάλντι, Λεωνίδας Σασκλαμπάνης.
Το στήσιμο και τον εικαστικό σχεδιασμό της εφημερίδας έχει αναλάβει ο Δημήτρης Αρβανίτης.
Η Συντακτική Επιτροπή έχει, επίσης, δημιουργήσει θεματικές ομάδες (πολιτική-οικονομία, πολιτισμός, ανταποκρίσεις-πολιτείες, διεθνή) στις οποίες παίρνουν μέρος και άλλοι συντάκτες. Μερικοί από αυτούς είναι οι: Βασίλης Μουλόπουλος, Έλενα Πατρικίου, Νάντια Βαλαβάνη, Μαρία Ξυλούρη, Νασίμ Αλατράς, Κώστας Στοφόρος, Λάμπρος Πολύζος, Κώστας Ανδριανόπουλος, Σπύρος Παναγιώτου, Δημήτρης Υφαντής, Δημήτρης Ψαραδέλης, Δημήτρης Νίκογλου, Γιώργος Τσίπρας κ.α.
Με την εφημερίδα θα συνεργάζονται οι σκιτσογράφοι Πάνος Μαραγκός, Πέτρος Ζερβός και Latuff.
Από σήμερα ξεκινά η διαφημιστική καμπάνια της εφημερίδας «Δρόμος» σε ραδιόφωνο, τηλεόραση και υπαίθρια (με χαρτονοκόλληση).

Νέο ΔΣ στην ΕΣΠΗΤ

Με προγραμματική συμφωνία αρχών και δεσμεύσεων συγκροτήθηκε από τις παρατάξεις «Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων» και «Δημοσιογραφική Ανανέωση» το νέο προεδρείο του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Στην Αθήνα την Τετάρτη 17/2/2010 και ώρα 14.00 συνήλθαν σε συνεδρίαση στα Γραφεία της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) που βρίσκονται στην Αθήνα (Βαλαωρίτου 9) τα μέλη του νέου Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, που εκλέχτηκαν στις αρχαιρεσίες της Γ.Σ. των μελών της Ένωσης στις 5 & 6/2/2010, μετά από πρόσκληση του πλειοψηφήσαντος συμβούλου Σπύρου Κρίκου, προκειμένου να συγκροτηθούν σε σώμα.
Μετά από μυστική ψηφοφορία το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: Γιάννης Πλαχούρης
Αντιπρόεδρος: Γιάννης Μπαζαίος
Γεν. Γραμματέας: Σπύρος Κρίκος
Ταμίας: Κική Τριανταφύλλη
Μέλη: Φωφώ Πέπονα
Θέμης Μπερεδήμας
Χρήστος Πραμαντιώτης

Les Onze Mille Verges…

«11.000 βέργες». Το κλασικό έργο του Γάλλου συγγραφέα Γκυγιώμ Απολλιναίρ, το είχα διαβάσει πριν από περίπου 10 χρόνια όταν σπούδαζα στην Ιταλία. Τότε είχα μείνει έκθαμβος από τη μεστή γραφή του συγγραφέα αλλά και τους γλαφυρούς σκανδαλιστικούς διαλόγους. Η ερωτική νουβέλα του Απολλιναίρ είχε προκαλέσει σάλο το 1907 όταν πρωτοκυκλοφόρησε στη Γαλλία όπου ήταν απαγορευμένη μέχρι το 1970. Ο Απολλιναίρ ποτέ δεν παραδέχτηκε δημοσίως ότι αυτός ήταν ο συγγραφέας του «11.000 βέργες».
Στην Τουρκία το συγκεκριμένο εργο του Απολλιναίρ εκδόθηκε το 1999 από τον εκδοτικό οίκο Χαντές, αλλά απεσύρθη γρήγορα από τα βιβλιοπωλεία. Οι τουρκικές αρχές έκριναν ότι «το ανήθικο και άσεμνο περιεχόμενό του βιβλίου έχει σκοπό να διεγείρει ή να εκμεταλλευτεί τις σεξουαλικές ορέξεις του πληθυσμού» και κατέσχεσαν τα αντίτυπα ενώ τιμώρησαν με πρόστιμο τον εκδότη.
Ο Τούρκος εκδότης Ραχμί Αγκντας προσέφυγε στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δικαιώθηκε.
«Η αναγνώριση των πολιτιστικών, ιστορικών και θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων των χωρών δεν μπορεί να φθάνει ώς την παρεμπόδιση της πρόσβασης του κοινού μίας συγκεκριμένης γλώσσας, στην προκειμένη περίπτωση της τουρκικής, σε ένα έργο που ανήκει στην ευρωπαϊκή λογοτεχνική κληρονομιά», αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασής του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Σπανοπούλου κάνει ο,τι της καπνίσει στον ΕΔΟΕΑΠ

«ΝΑ ΠΑΓΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ»
Κατόπιν τηλεφωνικής ενημέρωσης από την Γραμματεία του ΕΔΟΕΑΠ ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των Μέσων να παραστούν σε ενημέρωση που θα γίνει από την κυρία Ελένη Σπανοπούλου (πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ), σχετικά με την διακοπή σε πλήθος παροχών των ασφαλισμένων, όπως επίδομα παιδικού σταθμού κ.λ.π.
Στο κάλεσμα της παρέστησαν εκπρόσωποι μόνο της ΕΠΗΕΑ με παντελή απουσία συναδέλφων της ΕΣΗΕΑ θεωρώντας απαράδεκτη την κίνηση ενημέρωσης των εκπροσώπων χωρίς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Στην προσπάθεια της κυρίας Σπανοπούλου να μας εξηγήσει τον λόγο των περικοπών μας μίλαγε με νούμερα, κάτι το οποίο δεν το γνωρίζουμε. Η κίνηση αυτή από μεριά του ΕΔΟΕΑΠ να δικαιολογήσει τις περικοπές ρίχνοντας τα βάρη στην οικονομική κρίση, εξόργισε έναν έναν τους εκπροσώπους που ζήτησαν από την διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ το πάγωμα των περικοπών, νέα Γενική Συνέλευση μελών και μετόχων στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις συλλογικά. Σε καμία περίπτωση δεν θα πάρουν στους ώμους τους οι εκπρόσωποι το βάρος των περικοπών.

Financial Crimes

Ψυχάρης κατά Αλαφούζου μέσω… Λιλιπούπολης

Το πέτυχαν! Τα ΝΕΑ (το Σάββατο) και η Καθημερινή (την Κυριακή) «μας ταξιδεύουν στα τραγούδια των παιδικών μας χρόνων», στον «μαγικό κόσμο της θρυλικής ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ». Η προσφορά των ΝΕΩΝ είναι ένα cd με τα τραγούδια της ζωντανής ηχογράφησης από το διεθνές φεστιβάλ μουσικού θεάτρου βόλου. Η προσφορά της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ είναι το cd με την αυθεντική μουσική και τα 35 τραγούδια της ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ της ομότιτλης ραδιοφωνικής εκπομπής του Τρίτου Προγράμματος υπό τη διεύθυνση τουν Μάνου Χατζιδάκι.
O Ψυχάρης προφανώς βάζει τη Λιλιπούπολη το Σάββατο για να «σπάσει» την προσφορά του Αλαφούζου την Κυριακή και να επωφεληθεί το Βήμα.

Στην ψηφιακή εποχή η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

Πρόσβαση στην ιστορία της Ελλάδας, μέσω του υπολογιστή τους αποκτούν όλοι οι πολίτες μέσω της νέας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Η Βιβλιοθήκη της Βουλής, που περιλαμβάνει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έντυπου υλικού στη χώρα μας, εκσυγχρονίζεται και υιοθετεί τη σύγχρονη τεχνολογία.
Μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://catalog.parliament.gr, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απλές και συνδυαστικές αναζητήσεις στις συλλογές εντύπων και μικροταινιών, να εντοπίσουν τη βιβλιογραφία που χρειάζονται και να ενημερωθούν για την κυκλοφορία των νέων ελληνικών τίτλων και των ξενόγλωσσων εκδόσεων που διαθέτει η Βουλή των Ελλήνων.
Στην παρούσα φάση, έχει τεθεί στη διάθεση του κοινού το περιεχόμενο 3.000 τίτλων εφημερίδων και περιοδικών του 19ου και 20ου αιώνα, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στους χρήστες να διαβάσουν σελίδες εντύπων που εκδίδονταν έως το 1940. Πρόκειται για εφημερίδες υψηλής κυκλοφορίας των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και εφημερίδες τοπικές, μικρότερης εμβέλειας, που αποτυπώνουν, όμως, όψεις των κοινωνιών της Ελλάδας και της ομογένειας. Από τα αναρτημένα φύλλα, ενδεικτικά αναφέρονται: ο Αιών, η Αθηνά, το Άστυ, η Παλιγγενεσία, η Πανδώρα (του 19ου αιώνα), και η Ακρόπολη, η Ελευθερία, το Ελεύθερο Βήμα (του 20ου αιώνα).
Στο ψηφιακό υλικό από το 1940 και μετά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, προς το παρόν, να έχουν πρόσβαση επισκεπτόμενοι τον χώρο της Βιβλιοθήκης της Βουλής.
Αξιοποιώντας το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» (έργο «Τεκμηρίωση, Αξιοποίηση και Ανάδειξη των Συλλογών της Βιβλιοθήκης της Βουλής»), η Βιβλιοθήκη έχει ψηφιοποιήσει περισσότερες από 15.000 μικροταινίες (από τις συνολικά 21.000 της συλλογής) που αντιστοιχούν σε οκτώ εκατομμύρια ψηφιακά τεκμήρια, καθώς και περισσότερα από 3.000 σπάνια χειρόγραφα και έντυπα.

Μια κυρία στο ημίφως

Στην αρχή, κανένας δεν της έδωσε σημασία. Ήταν τέτοια και η βαρύτητα των ονομάτων (Γιάννης – Ελένη, σαν να λέμε Τάσος – Γκόλφω), που όλα τα φώτα έπεσαν μοιραία στο πρωταγωνιστικό δίδυμο. Αυτή στο ημίφως. Στο σημείο από το οποίο παρακολουθούσε τα πάντα, μήνες τώρα. Όσο ανέβαινε το θέμα, τόσο αυτή έπαιρνε σταδιακά τα πάνω της. Στην αρχή την προσέγγισε άνθρωπος νεόκοπου μεγαλοεπιχειρηματία των Μ.Μ.Ε. Μια επιταγή με πενταψήφιο νούμερο, θα μπορούσε τάχα να ξεκλειδώσει τη γλώσσα της, και να γεμίσει με αυτό το ζωηρό καναρινί χρώμα τα πρωτοσέλιδα των εντύπων (και όχι μόνο) του ομίλου, προς τέρψιν των οφθαλμών του φιλοθεάμονος κοινού και της τσέπης του δαιμόνιου εκδότου? Όμως η κυρία στο ημίφως γρήγορα βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα. Απέναντι στο δέλεαρ της επιταγής, βρέθηκε συγγενικό της πρόσωπο, ανερχόμενος και φιλόδοξος ρεπόρτερ, που εκλιπαρούσε για αποκλειστικότητα. Ο πτωχός συγγενής λίγα μπορούσε να αντιτάξει μπροστά στη δύναμη των αριθμών (ειδικά εν όψει κρίσης), κι έτσι η πλάστιγγα φάνηκε προς στιγμήν να γέρνει αποφασιστικά προς τον κουβαρντά της υπόθεσης. Και ξάφνου, ένας από τους πρωταγωνιστές του δράματος, αντελήφθη την κρυμμένη της αξία. Είναι αποφασισμένος/η να δώσει γη και ύδωρ στην κυρία του ημίφωτος, προκειμένου να επιλέξει το δικό του/της άρμα για να καλπάσει. Το δίλημμα έγινε «τρίλημμα», κι όπου μαζεύονται πολλοί, πάντα κάποιος κώλος κινδυνεύει… (συνεχίζεται)

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Εκτακτη συνέλευση όλων των εργαζομένων στον ΔΟΛ

Παρουσία των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα έκτακτη γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων (δημοσιογράφων και διοικητικών) στον ΔΟΛ. Η ανακοίνωση των εργαζομένων που γίνεται με αφορμή και τις απολύσεις στο ΒΗΜΑ FM κάνει λόγο για κλίμα γενικής ανασφάλειας και αναφέρει:

«Μέσα σε ένα κλίμα γενικής ανασφάλειας και πληθώρας προβλημάτων που ήδη αντιμετωπίζουμε (αθετήσεις συμφωνιών για επαναπρόσληψη απολυμένων ?διοικητικών και δημοσιογράφων-, μπλοκάκια, εντατικοποίηση δουλειάς σε συνδυασμό με απολύσεις, κλπ.) πρέπει να συζητήσουμε με τους εκπροσώπους από τα σωματεία μας, για να οργανώσουμε την απάντησή μας. Πρέπει οι ομαδικές απολύσεις να σταματήσουν αμέσως!
Ήδη οι ΕΠΗΕΑ και η ΕΠΠΗΤ έχουν κηρύξει στάσεις εργασίας την Πέμπτη, 18/2/2010, 14-16 μ.μ., και Παρασκευή, 19/2/2010, 12-14 μ.μ.
Όπως καταγγέλλουν συνάδελφοι διοικητικοί, ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας, ζητάει από όλες τις διευθύνσεις ασφαλιστικές προϋπηρεσίες των εργαζομένων, για ενδεχόμενες «εθελούσιες» απομακρύνεις και, εν συνεχεία, ομαδικές απολύσεις της τάξης του 20%. Η απάντησή μας είναι μονόδρομος, μέσα από συλλογικό αγώνα διαρκείας. Κατόπιν και των τελευταίων εξελίξεων, η παρουσία όλων μας αύριο στη Γενική Συνέλευση θα είναι καθοριστική.


Οι εκπρόσωποι εργαζομένων στον ΔΟΛ
Παναγιώτης Δρίβας, εκπρόσωπος συντακτών Βήμα FΜ στην ΕΣΗΕΑ
Φούλα Βαρδάκη, εκπρόσωπος διοικητικών Βήμα FM στην ΕΠΗΕΑ
Παναγιώτης Σκουτέρης, εκπρόσωπος εργαζομένων διοικητικών υπαλλήλων ΕΠΗΕΑ
Τάσος Αναστασιάδης, εκπρόσωπος εργαζομένων ΒΗΜΑΤΟΣ στην ΕΣΗΕΑ
Κική Τριανταφύλλη, εκπρόσωπος ΕΣΠΗΤ
Μαϊδης Χρήστος, εκπρόσωπος ΕΠΠΗΤ »

Μάκης και Χρίστος στη διεύθυνση

Υπό νέα διεύθυνση λειτουργεί η εφημερίδα VETO. Μετά τις πολλαπλές αποχωρήσεις διευθυντικών στελεχών η εφημερίδα άλλαξε ύφος (λόγω Μουλίνου) άλλαξε και ταυτότητα. Το όνομα του Παντελή Ζαγοριανίτη παραμένει στην ταυτότητα της VETO. Ο Ζαγοριανίτης είχε ανακοινωθεί ότι αποχωρεί από την διευθυντική ομάδα της εφημερίδας της Κάτω Κηφισιάς και ξαφνικά εμφανίζεται και πάλι, αυτή τη φορά ως ειδικός σύμβουλος. Μυστήρια πράγματα… Ετσι λοιπόν στην ταυτότητα στη 2η σελίδα αναγράφεται:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Μάκης Τριανταφυλλόπουλος
Χρίστος Μουλίνος

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΚΔΟΣΗΣ

Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου
Ευάγγελος Μυγδάλης

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Παντελής Ζαγοριανίτης

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Νίκος Αργυρός

CREATIVE DIRECTORS
Διονύσης Θεοδόσης
Ηλίας Τρακάδας (ενθέτου Piazza)

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ
Ανδρέας Λιόσης, Ρίζος Ψύλλος

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αμαλία Βεβελάκη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ: Γιώργος Δασκαλόπουλος
ΔΙΕΘΝΩΝ: Μαρία Παναγιώτου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Βασιλική Τζεβελέκου
LIFE STYLE: Χαρά Αναστασάκη
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΘΕΤΟΥ PIAZZA: Γιώργος Πούλος

Η ταυτότητα περιλαμβάνει όλους τους συντάκτες των ρεπορτάζ ανά τμήμα, τους διορθωτές, τη σύνταξη ύλης, το ατελιέ κλπ.

Προς το τέλος της ταυτότητας βλέπουμε και τον Σύμβουλο Διοίκησης Γ. Ψαρρά που έκανε τη μήνυση κατά Γκιόλια με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα…

Γεννημένος εκδότης!

Παραιτήθηκε από την «Παρασκευή» ο Σεραφείμ Κοτρώτσος που διετέλεσε επί σειρά εβδομάδων διευθυντής της εφημερίδας του Αιμίλιου Λιάτσου. Οι δύο άνδρες έλυσαν τη συνεργασία τους κοινή συναινέσει καθώς ο Κοτρώτσος προχωρά χωρίς καθυστερήσεις στην έκδοση νέου πρωινού ημερήσιου φύλλου. Για τον λόγο αυτό ο Σεραφείμ, όπως έχουν γράψει και οι zoornalistas, έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές στα καφέ του Κολωνακίου προς εξεύρεση δημοσιογράφων που θα στελεχώσουν τη νέα εφημερίδα. Το φύλλο θα είναι στα πρότυπα του Βήματος και λέγεται ότι θα έχει κεντροδεξιά απόκλιση.
O Κοτρώτσος δεν αποκαλύπτει ποιος είναι ο χρηματοδότης του αφήνοντας να εννοηθεί ωστόσο ότι είναι μεγάλο επιχειρηματικό όνομα με επενδύσεις στη ναυτιλία. Οι περισσότεροι εικάζουν ότι από πίσω βρίσκεται και πάλι η Γιάννα Αγγελοπούλου. Το πρόβλημα είναι ποιος (σοβαρός) επαγγελματίας θα συνεργαστεί με τον γνωστό δημοσιογράφο μετά και το δραματικό λουκέτο της Γιάννας στον Ελ. Τύπο που άφησε άνεργους δεκάδες εργαζόμενους.

Εξω φρενών με τα παλιόπαιδα!..

Χαθήκαμε! Τι κακό είναι αυτό που μας βρήκε!.. Ο Χατζηνικολάου δεν είπε χθες το δελτίο ειδήσεων στο Alter!.. Δεν τον άφησαν οι απαράδεκτοι τεχνικοί με τη στάση εργασίας που έκαναν… Τα παλιόπαιδα!..
Γράφει το fimotro:
«ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ "ΦΙΜΩΣΑΝ" ΤΟΝ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ!..
Πρόβλημα. Μεγάλο πρόβλημα ξαφνικά στο Alter. Η τεχνικοί δεν άφησαν το Νίκο Χατζηνικολάου να μπει στο στούντιο για να κάνει ειδήσεις! Ο δημοσιογράφος βρίσκεται στο γραφείο του στο Alter από το μεσημέρι, αλλά επειδή έχουν... κηρύξει στάση εργασίας, δεν άφησαν κανέναν να μπει στο στούντιο. Το δελτίο βγαίνει με τον Παυλόπουλο και γραμμένο βίντεο με την Κατσέλη! Μέχρι τις 7.30 που δεν είχε αρχίσει η στάση εργασίας, το δελτίο έβγαινε ζωντανό! Ο Παυλόπουλος ξεκίνησε κανονικά το δικό του δελτίο πριν ξεκινήσει η στάση εργασίας. Απίθανα πράγματα. Δεν του αξίζει αυτό του Χατζηνικολάου. Απαράδεκτοι οι τεχνικοί όσο δίκαιο κι αν έχουν...»


«ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, ΤΙΜΩΡΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ!
ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΜΜΕ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Δραματικές θα είναι οι εξελίξεις στα ΜΜΕ. Έρχονται καταστροφικές συγχωνεύσεις και δραματικές περικοπές. Ότι συμβαίνει και στην κοινωνία δηλαδή. Η εξέλιξη στο Alter είναι μόνο η αρχή. Σε λίγο καιρό οι απολυμένοι θα πλακώνονται με τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς. Εμείς θεωρούμε απαράδεκτη τη μεθοδολογία των τεχνικών να μην επιστρέψουν στον Χατζηνικολάου να παρουσιάσει το δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Θα μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν στον Κουρή και τον Γιαννίκο. Να κόψουν τη διαφήμιση με το περγαμόντο, αλλά να μην επιτρέπουν στη βιτρίνα του σταθμού που έχει εκτοξεύσει το δελτίο ειδήσεων στα ύψη και φέρνει διαφημιστικά έσοδα στον σταθμό το θεωρούμε απαράδεκτο. Η εξέλιξη αυτή πλήγωσε πολύ άσχημα το Alter.
»

Υ.Γ. Πρέπει να τα έχει πάρει πολύ άσχημα ο Χατζηνικολάου…

«Τι να πεί ο Πρετεντέρης στον Μακρυγιάννη και στον Ράπτη. Θα τον πετάξουν από το παράθυρο»…

Τη δική του εξήγηση δίνει το troktiko για τα όσα ακούγονται για το Πρώτο Θέμα. Το troktiko που φαίνεται ότι έχει ενημέρωση μέσα από την εφημερίδα (λόγω Γκιόλια που είναι διευθυντής του ΘΕΜΑ 989 ΑΛΛΑ ταυτόχρονα «μιλάει με τα παιδιά» του blog) γράφει:
«Eπειδή πολλά γράφονται και ακούγονται για το "Πρώτο Θέμα" ας τους ενημερώσουμε όλους ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πιο εύκολο είναι να αποχωρήσει ένας μεγαλομέτοχος παρά η ομάδα που έμεινε δυνατή μετά τον πόλεμο με τον "Εθνικό χαφιέ". Ελπίζουμε να καταλαβαίνετε. Την κοινή λογική βάλτε και όχι τις όποιες πληροφορίες. Θα πάει δηλαδή ο Πρετεντέρης να πει τι στον Ράπτη, τον Χριστοφορίδη, τον Πολλάτο, τον Μακρυγιάννη τον Γκουτζάνη κ.α.
Από το παράθυρο θα τον πετάξουν. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Αν είσαι μάγκας τότε μπορούν τα media να τα κρατήσουν οι δημοσιογράφοι όταν είναι ενωμένοι και έχουν περάσει δύσκολα (και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι στην δουλειά τους). Γενικά μιλάμε για να μην παρεξηγούμαστε...

Το "Πρώτο Θέμα" δεν μπορεί να γίνει ελεγχόμενο. Και όλα όσα λέγονται δικαιώνουν τους Θέμο - Καραμήτσο ότι δεν υποκύπτουν σε εντολές. Άρα ακυρώνονται όλα όσα έλεγαν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δεν ακολουθούν ατζέντα. Ότι νομίζουν κάνουν είτε είναι σωστό αυτό είτε λάθος. Πάντως όχι με διαταγές.»

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Τα «δωράκια», η αγωγή και η φιλία από την Πάρο

Aποσύρει την αγωγή του κατά της εφημερίδας Πρώτο Θέμα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μετά την ευφυέστατη επανόρθωση που έκανε ο ίδιος ο Θέμος Αναστασιάδης υπό τον τίτλο «Γιατί πάω ΚΑΙ μάρτυρας υπέρ του Ραγκούση… εναντίον μου!».
Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Μετά το δημοσίευμα της 14ης Φεβρουαρίου 2010 της εφημερίδας Πρώτο Θέμα με τίτλο «Γιατί πάω ΚΑΙ μάρτυρας υπέρ του Ραγκούση… εναντίον μου!», που υπογράφει ο κ. Θ. Αναστασιάδης, καθίσταται προφανές ότι εξέλιπαν οι λόγοι που με είχαν υποχρεώσει να υποβάλω αγωγή κατά της εφημερίδας για προηγούμενο δημοσίευμά της στις 24-12-2009, με τίτλο "2 στους 3 Υπουργούς αρχίσανε τα «δωράκια»".
Αποτελεί ακλόνητη πεποίθησή μου ότι η κριτική και ο έλεγχος της πολιτικής εξουσίας συνιστούν ύψιστη αποστολή αλλά και υποχρέωση των μέσων ενημέρωσης στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Την ίδια στιγμή συνιστά για εμένα προσωπικά αδιαπραγμάτευτο καθήκον η υπεράσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειάς μου.
Η απόλυτη σαφήνεια, με την οποία τελικά επέλεξαν η εφημερίδα Πρώτο Θέμα και ο κ. Θ. Αναστασιάδης να τοποθετηθούν, είναι ασυνήθιστη»
.

Υ.Γ. Ραγκούσης και Αναστασιάδης είναι φίλοι από τότε που ο νυν υπουργός είχε τα Goodys στην Πάρο αλλά και κατόπιν όταν έγινε δήμαρχος στο νησί.

Οι δημοσιογράφοι απεργούν την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου

Και επίσημα ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΑ την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου συμμετέχοντας στη Γενική Πανελλαδική Πανεργατική απεργία. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών κηρύσσει 24ωρη απεργία στις 24 Φεβρουαρίου 2010, συμμετέχοντας στη Γενική Πανελλαδική Πανεργατική απεργία σύμφωνα με την απόφαση της ΠΟΕΣΥ. Οι δημοσιογράφοι απεργούν για:

#Να μπει φραγμός στις απολύσεις και να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, ενάντια στην πολιτική της «ελαστικοποίησης» των σχέσεων εργασίας.

#Να υπερασπίσουν και να βελτιώσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ενάντια στην πολιτική της ισοπέδωσης.

#Για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ενάντια στην πολιτική του «παγώματος» των αποδοχών.

#Να ενισχυθούν οι κοινωνικές δαπάνες -ιδιαίτερα στους κρίσιμους τομείς της περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της πρόνοιας- ενάντια στην πολιτική των περικοπών.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα υποστηρίξει όλα τα μέτρα συντονισμού της απεργιακής δράσης των δημοσιογράφων -σε συνεργασία με τις άλλες Ενώσεις Συντακτών, υπό την αιγίδα της ΠΟΕΣΥ- και το συντονισμό των κινητοποιήσεων όλων των εργαζομένων στον Κλάδο της Ενημέρωσης, μέσα από το Διασωματειακό.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε επίσης την κλιμάκωση της απεργιακής δράσης, εφόσον δεν ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις μας, με την κήρυξη 48ωρης απεργίας στον Τύπο, σε ημερομηνία που θα ορίσει το Δ.Σ. σε προσεχή συνεδρίασή του.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»

Eπιτέλους μπάλα! Επέστρεψε το Champions League

Ξανά (καλή) μπάλα στις οθόνες μας με την επιστροφή του Champions League για την φάση των «16». Σήμερα (Τρίτη 16/2) στις 21.45 θα μεταδοθεί από το Mega ο αγώνας Μίλαν - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε περιγραφή Χρήστου Σωτηρακόπουλου, ενώ στις 00.15 σε μαγνητοσκόπηση θα μεταδοθεί ο αγώνας Λιόν - Ρεάλ Μαδρίτης.
Αύριο (Τετάρτη 17/2) η ΝΕΤ θα δείξει τον αγώνα Μπάγερν - Φιορεντίνα στις 21.45, ενώ στις 00.15 σε μαγνητοσκόπηση το παιχνίδι Πόρτο - Άρσεναλ. Το NovaSports 1 σήμερα (Τρίτη 16/2) στις 21.45 θα δείξει απευθείας τον αγώνα Λιόν - Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ αύριο (Τετάρτη 17/2) την ίδια ώρα θα μεταδώσει ζωντανά το ματς Πόρτο - Άρσεναλ.

Ποιοι θέλουν να φύγει ο Θέμος από το ΘΕΜΑ;

Ο Χρήστος Ξανθάκης είναι από τους καλούς και σοβαρούς δημοσιογράφους και έχει πάντα σωστή πληροφόρηση. Γράφει λοιπόν στα μέσα & media της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, αυτό που είχαν αποκαλύψει οι zoornalistas, περί των έντονων πιέσων Μπόμπολα για περικοπές κάθε είδους αλλά και για τα σενάρια αποχώρησης του Θέμου Αναστασιάδη από το Πρώτο Θέμα μαζί με την διευθυντική (και όχι μόνο) ομάδα της εφημερίδας. Ο Θέμος (όπως έχουμε γράψει) δεν δέχεται να ακούσει κουβέντα για περικοπές και απολύσεις (όπως του ζητείται) και αρνείται να δώσει (όπως πάλι του έχει ζητηθεί) αναφορά σχετικά με οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα του Πρώτου Θέματος και των ανθρώπων του. Αναλυτικά ο Ξανθάκης (που κάνει λόγο για ισορροπία τρόμου αφήνοντας και υπονοούμενα για δύο γραμμές εντός του ΘΕΜΑΤΟΣ) γράφει για τα τεκταινόμενα στην εφημερίδα του Αμαρουσίου και το ενδεχόμενο αποχώρησης του Αναστασιάδη:

«ΣΚΛΗΡΟ και κλειστό είναι το πόκερ που παίζεται σε δημοφιλές φύλλο τις τελευταίες εβδομάδες. Πάρτε για παράδειγμα πρόσφατη σύσκεψη στελεχών της εφημερίδας, όπου εμφανίσθηκε ξαφνικά «από πάνω», ως ντιρεκτίβα, ένα σχέδιο περικoπών ύψους (ή να το γράψω βάθους;) 30 % συνολικά. Κι εκεί ακούστηκε η μαγική φράση: ΄΄Δηλαδή μόνος του το σκέφτηκε ο μεγάλος, ή μήπως του το υπέβαλε κανένα παλικάρι από εδώ μέσα;΄΄ Η συνέχεια; Ο σταρ της ιστορίας όχι μόνο δεν δέχεται να ακούσει κουβέντα για απομακρύνσεις και πετσοκόμματα, αλλά αρνείται να υπακούσει και στο αίτημα της ιδιοκτησίας για σύνταξη λεπτομερών αναφορών με πλήρη δικαιολογητικά σχετικά με οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα του φύλλου και των ανθρώπων του. Το τραβάει μάλιστα το σκοινί και δηλώνει δεξιά-αριστερά ότι από τον απλό πόλεμο των λογοπαιγνίων και των υπαινιγμών, μπορεί ανά πάσα στιγμή να περάσει στη δράση, να πάρει κόσμο μαζί του (η αλήθεια είναι ότι με τη φιλολαϊκή πολιτική κερδίζεις συμπάθειες) και να ανοίξει πανιά για άλλη γη, για άλλα μέρη.
Και το μεγάλο αφεντικό πώς το βλέπει το θέμα; Αν κρίνει κανείς από τις απαντήσεις του όταν αναφέρεται στη σχέση του με την καυτή πατάτα («συμπαθητική», «ενδιαφέρουσα», «καλούτσικη, δεν λέω») και από τα μικροζητήματα που έχουν ανακύψει στη διαχείριση της ραδιοφωνικής συχνότητας, αρχίζει και χοντραίνει το πράγμα. Διά ταύτα; Οσο μένει το στόρι στις διαρροές του τύπου ΄΄τα έχουμε βρει στην τετρακοσάρα κας για το εβδομαδιαίο φύλλο, που θα τα δώσει ο καλός ο άνθρωπος και θα το βγάλω εγώ ύστερα κυριακάτικο και θα τα κάνω μπάχαλα άμα με πρήξετε πολύ΄΄ θα διατηρούνται οι ισορροπίες του τρόμου. Αρκεί να μην πει ο ιδιοκτήτης ΄΄τα ρέστα μου΄΄... »

Σήριαλ η διαμάχη Μπόμπολα – Αναστασιάδη













ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ

Πολλά ιστολόγια έχουν αναφερθεί στη διαμάχη Μπόμπολα και Θέμου Αναστασιάδη με την άρνηση του δεύτερου να δεχθεί περικοπές και απολύσεις στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Επίσης κάπου εκεί μπλέκεται κι ο Γιάννης Πρετεντέρης. Συγκεκριμένα έχει γραφεί σχετικά:

#Μην τον βλέπετε έτσι τον Θεμιστοκλή (που χαζογελάει στην εκπομπή του με διάφορες Τζούλιες). Άμα τον πιάσει το ζοριλίκι του και γίνει το βλέμμα του αιμοβόρικο, είναι να φεύγεις από μπροστά του.
Ξαφνικά του την έδωσε με το γιο του αφεντικού, τον κύριο Φώτη Μπόμπολα. Και τι έκανε το παιδί! Πήγε να κάνει έλεγχο στο ταμείο της εφημερίδας. Και τ' άκουσε.
Ο Θέμος ήταν πολύ τσαντισμένος. Μέχρι (δεν το 'χουμε διασταυρώσει πλήρως και το μεταδίδουμε με κάθε επιφύλαξη) "Ρε Φώτη, ρούφα τ' αυγό σου" του είπε.
Εμείς, επί του συγκεκριμένου, στηρίζουμε Θεμιστοκλή...(Από nonews- NEWS)

# Το nonews-NEWS τους εντόπισε να τρώνε μαζί στην Αράχωβα (σ.z. Εννοεί Μπόμπολα- Πρετεντέρη). Από το ύφος και των δυο καταλάβαμε πως κάτι σοβαρό ετοιμάζουν. Άλλωστε τη μετακίνηση από το ΔΟΛ στον ΠΗΓΑΣΟ την αποκαλύψαμε πρώτοι (τη στιγμή μάλιστα που δεν ήθελε κανείς να το πιστέψει).
Το τοπίο δε της Αράχωβας, δείχνει να 'ναι ιδανικό για τον Ντερμπεντέρη. Εκεί ο Καραϊσκάκης έστησε πυραμίδα με τα κεφάλια των Τούρκων εχθρών του. Δεν θα 'ταν παράξενο αυτό να τον εμπνέει... (Από nonews- NEWS)


#"Στο 'πα και στο ξαναλέω" , που λέει και το καταπληκτικό, παραδοσιακό τραγούδι. Ο Ντερμπεντέρης είναι έτοιμος. Παίρνει μεγάλη θέση στο "Μπομπολέικο" και κουνάει το μαντήλι του αποχαιρετισμού στο Σταύρο. Αυτό τον καιρό μιλάει με το Γιώργο το Μπόμπολα, ο οποίος και του έχει υποσχεθεί μεγάλη θέση κάτω απ' αυτόν. Ο Ντερμπεντέρης φεύγει από το ΔΟΛ, αλλά όχι και από το MEGA. Εκεί πρόκειται να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο.
Πέρα, όμως, από την τηλεόραση, τα σχέδια με το Γιώργο Μπόμπολα είναι πολλά. Και μην ξαφνιαστείτε αν δείτε τον Πρετεντέρη να γίνει διευθυντής σε εφημερίδα ή και εκδότης-διευθυντής σε έντυπο που πρόκειται στο μέλλον να εκδοθεί...(από nonews - NEWS)

#Γαλλοτραφής. Με σπουδές στη Γαλλία και απολυτήριο από τους καθολικούς παπάδες της Λεοντείου. Ύφος χιλίων καρδιναλίων και μπλαζέ στυλ που θυμίζει τραπεζίτη. Ο Μπόμπολας θα τον ήθελε στην θέση του Θέμου εάν και εφόσον προκύψει σοβαρό θέμα με τον Αναστασιάδη. Τον θεωρεί υπάκουο -σε αντίθεση με τον Θέμο- και εντελώς υποτακτικό. Δεν τον ενδιαφέρει τι λέει ο κόσμος για τον... Πρετεντέρη. Τον ενδιαφέρει πως θα δημιουργήσει νέες δυναμικές στο πολιτικό σκηνικό (διασπάσεις, νέα σχήματα κλπ). Μάλλον δεν έχει αντιληφθεί ότι ο Πρετεντέρης βγάζει εφημερίδα από τον πεζόδρομο της... Μηλιώνη. Δεν το έχει ο άνθρωπος. Γουστάρει να γράφει το άρθρο του, αλλά από ύλη και στήσιμο εφημερίδας δεν σκαμπάζει γρι. Δεν μας αφορά τι κάνει ο Μπόμπολας στο μαγαζί του. Μας αφορά όμως τι θα γίνει εάν κλείσει μια ακόμα εφημερίδα. Ο Πρετεντέρης θα αναλάβει τις περικοπές και τις απολύσεις που έρχονται; Ποιος ξέρει τι περιέχει η συμφωνία. Ο Θέμος είναι εφημεριδάς. Ο Πρετεντέρης είναι καλός αλλά για δεύτερος. Να δουλεύουν άλλοι γι αυτόν. Προκειμένου όμως να πάρει το πακέτο, λέει σε όλα ΝΑΙ. Ακόμα και στις περικοπές και στις απολύσεις. Αυτά έχεις υποσχεθεί στη νέα ιδιοκτησία σου, κύριε Πρετεντέρη; (Από Fimotro)

#Θα τα σπάσουν και πάλι
. Όπως τα είχαν σπάσει και στο παρελθόν. Ο μπαμπάς δεν θέλει τον Πρετεντέρη. Θέλει περικοπές αλλά όχι αλλαγές. Ο υιός θέλει αλλαγές στα πρόσωπα και πολύ μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και προσφορές. Ποιος θα επικρατήσει κανείς δεν το γνωρίζει. Το βέβαιον είναι ότι μόλις στο Μαξίμου άκουσαν το όνομα του Πρετεντέρη για το Πρώτο Θέμα τους έπιασε κρύος ιδρώτας. Ούτε να τον ακούν δεν θέλουν. Για τον Παπανδρέου εάν ο Πρετεντέρης αναλάβει το Πρώτο Θέμα θα είναι Casus Belli. Η εκτίμησή μας είναι ότι δύσκολα η εφημερίδα θα φύγει από τα χέρια του Θέμου. Αυτό... τουλάχιστον λέει το δικό μας ρεπορτάζ. Για να διαψευστούμε θα πρέπει να βάλει το... χεράκι του και ο Μ. Κυριακού. Δεν θα το κάνει όμως γιατί στηρίζει τον Αναστασιάδη.
Σ.Σ. Α, μην το ξεχάσουμε. Οι διαρροές στο Παρόν του Μ. Κουρή ότι φεύγει ο Θέμος, γίνονται από ανθρώπους του υιού Μπόμπολα. Το κείμενο που δημοσιεύτηκε στις Τυπολογίες δόθηκε από τον Πήγασο. Ξέρει από αυτά ο Μάκης Κουρής. (από Fimotro)

#Κρίσιμες είναι οι μέρες στο «Θέμα». Η πλευρά του Πήγασου πιέζει για αλλαγές όπως η μείωση του κόστους με απολύσεις και περικοπές και μείωση των προσφορών όμως η λογική του Θ. Αναστασιάδη είναι ακριβώς αντίθετη ,καθώς πιστεύει πως αφού η εφημερίδα είναι τα τελευταία 5 χρόνια στην κορυφή δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τους υπόλοιπους εκδότες στην πολιτική περιορισμού του κόστους, «που επιβάλει ο Ψυχάρης» όπως φέρεται να δηλώνει. Όλα τα ενδεχόμενα λοιπόν είναι ανοικτά... (Από Β. Κουφόπουλο media-industry)


#Ένταση στο «Θέμα».Πληροφορίες αναφέρουν πως το χάσμα μεταξύ των Φώτη Μπόμπολα και Θέμου Αναστασιάδη είναι πολύ μεγάλο , εξαιτίας είτε «προσωπικών επιλογών» είτε λόγω «διαφωνίας» με επιχειρούμενες περικοπές και απολύσεις. Αντιθέτως φαίνεται υπάρχει οι σχέσεις του Πήγασου με τον Τ. Καραμήτσο είναι καλύτερες (Από Β. Κουφόπουλο media-industry)


#Σε “τεντωμένο σκοινί” στηρίζεται πλέον η σχέση του Φώτη Μπόμπολα με το Θέμο Αναστασιάδη
. Ο Πήγασος που έχει το 70% του “Θέματος” αφήνει να εννοηθεί πως δεν μπορεί να συνεργαστεί το Θ. Αναστασιάδη. Από την άλλη πλευρά ο εκδότης διοχετεύει πως δέχεται πιέσεις για την περικοπή των ακριβών προσφορών και τη μείωση των θέσεων εργασίας, σε μια επιχείρηση που είναι σε ανάπτυξη. Γι’ αυτό και πριν από δύο Κυριακές έκανε την αναφορά στα “διαζύγια των Μέσων”. Πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά… (Από paron.gr/typologies)


#Αναταράξεις προκαλεί η επιμονή της οικογένειας Μπόμπολ
α, κυρίως δε του πατέρα Γιώργου Μπόμπολα, για περικοπές δαπανών σε όλα τα έντυπα του Ομίλου, με αρχή τη μείωση των αποδοχών των υψηλόβαθμων στελεχών στον «Πήγασο», τόσο στο διοικητικό όσο και το δημοσιογραφικό τμήμα….
…..Αντίστοιχες προσπάθειες έχει καταβάλει ο Φώτης, υιός Μπόμπολα στο «Πρώτο Θέμα». Αυτό αποτέλεσε την αφορμή για τα δημοσιεύματα και τις έμμεσες μπηχτές του Θέμου Αναστασιάδη στη στήλη "Media για PHD" ότι «εκτός από τα διαζύγια των λαμπερών προσώπων υπάρχουν και τα διαζύγια στα media». Το καρφί θεωρήθηκε έμμεση απειλή προς τον βασικό μέτοχο της εφημερίδας, όμως φαίνεται ότι οι περικοπές είναι η κορυφή του παγόβουνου, όταν οι μεγαλύτερες υπόγειες κόντρες γίνονται για τη “γραμμή” της εφημεριδας….
…..Το ενδεχόμενο διαζυγίου είναι βέβαιο ότι στην παρούσα φάση δεν συμφέρει κανέναν. Η εφημερίδα δεν μπορεί να έχει την ίδια απόδοση χωρίς το βασικό της κορμό και τις υπογραφές της συντακτικής ομάδας, που πάντως θα ακολουθούσε ακόμα και στην …κόλαση τον Θ. Αναστασιάδη. Ούτε ωστόσο και χωρίς τη ραχοκοκαλιά και πυλώνα στήριξης (οικονομικής) του Φώτη Μπόμπολα που, κακά τα ψέματα, αποτελεί την εγγύηση στην αγορά δικαιωμάτων σε επίπεδο προσφορών της εφημερίδας. (Από NewsTime)


#Ο Θέμος Αναστασιάδης απέρριψε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα του Γιώργου Μπόμπολα για περικοπές στο “Πρώτο Θέμα”, όπως συνέβη ήδη στο ¨”Εθνος” (μέχρι στιγμής μειώθηκαν κατά 15% οι απολαβές υψηλόμισθων στελεχών). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Θέμος Αναστασιάδης δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μέτρων λιτότητας στην δική του εφημερίδα, με το επιχείρημα ότι είναι πρώτη σε κυκλοφορία την Κυριακή. Το μήνυμα έχει “κατέβει” ήδη στη βάση, δηλαδή στους εργαζόμενους που -όπως ήταν φυσικό- ανακουφίστηκαν. Η συνέχεια στις σχέσεις Μπόμπολα-Αναστασιάδη αναμένεται με ενδιαφέρον. (Από Zoomnews.gr)

Γειά σου ρε Μάνια!

Χοντρό δούλεμα και ειρωνία από την Μάνια Τεγοπούλου προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοίδη και τον πρέσβη των ΗΠΑ. Με το ακόλουθο κειμενάκι στα Πολιτικά Παρασκήνια της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας στέλνει ξανά μήνυμα:
Let's dance!
*Προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον πρέσβη των ΗΠΑ: Η αμερικανική πρεσβεία φυλάχθηκε, άραγε, σωστά τη νύχτα της Πέμπτης 19 προς Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009?
Η υπογράφουσα θα κινείται αύριο 3 με 6 το απόγευμα ανάμεσα: Χαλάνδρι, Περιστέρι, Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, Καλύβια, χωρίς δίπλωμα οδηγήσης, με τον αριθμό αυτοκινήτου ΥΗΟ 5055.
Μ.Τ.»

(Σ.Σ Τη νύχτα της Πέμπτης 19 προς Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009 η εκδότρια της Ελευθεροτυπίας συνελήφθη στην Πανόρμου κατηγορούμενη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, άρνηση να σταματήσει σε σήμα ένστολου και άρνηση δακτυλοσκόπησης. Η δίκη της αναβλήθηκε δύο φορές γιατί δεν προσήλθαν οι δύο (αστυνομικοί) μάρτυρες κατηγορίας…)

Για Χατζηνικολάου-Ευαγγελάτο οι «μεσολαβήσεις» Γκιόλια στο troktiko

«Θα παρακαλούσα όλους τους επώνυμους δημοσιογράφους να μην επικοινωνήσουν ξανά μαζί μου για οποιαδήποτε μεσολάβηση μου σε θέματα που τους αφορούν. Η σιωπή τους σε αυτό το μείζον θέμα δείχνει την κουλτούρα και την ποιότητα τους.». Αυτό ανέφερε ο Σωκράτης Γκιόλιας στην ανακοίνωσή του σχετικά με την περιπέτεια που είχε όταν αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι του για να τον συλλάβουν μετά από μήνυση συνεργάτη του Μ. Τριανταφυλλόπουλου.
Ο ίδιος ο Γκιόλιας στο ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 989 έλυσε το μυστήριο και απάντησε, σε ερώτημα που έθεσαν και οι zoornalistas, για το τι εννοεί λέγοντας «μεσολάβηση»:
«Λυπάμαι για τον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Νίκο Ευαγγελάτο που και οι δύο ήξεραν να στέλνουν μηνύματα να τα προωθήσω σε γνωστούς μου στο troktiko και αφορούσαν σε διαφήμιση του newsit μέσω δημοσκοπήσεων ή άλλα παράπονα που είχε ο Χατζηνικολάου. Όμως και οι δύο όπως και άλλοι δημοσιογράφοι δεν βγήκαν να καταδικάσουν έστω και προσωπικά - φιλικά με ένα μήνυμα την φασιστική επιδρομή σε σπίτι και γραφείο (που προβλέπει ο νόμος). Πόσο μάλλον όταν δεν βρέθηκε τίποτα (μέχρι τώρα) στα αρχεία που μου κατασχέθηκαν. Κάποια στιγμή θα κάνω μήνυση στον Νίκο Χ. με το ίδιο σκεπτικό που έκανε και ο Ψαρράς. Ότι βρίσκεται πίσω από το blog fimotro και το γνωρίζει όλος ο κόσμος (έτσι έλεγε ο Ψαρράς για εμάς). Για να δούμε θα πάνε να μπουκάρουν στο σπίτι του; Αν δεν αλλάξει ο νόμος θα γίνει κάποια στιγμή η μήνυση".

Γιάννης Παπαδόπουλος: «Ο Νικητέας έχει τελειώσει αλλά δεν του το έχουν πει»…

«Ο Νικητέας έχει τελειώσει αλλά δεν του το έχουν πει». Αυτό λέει μετ’ επιτάσεως, όπως πληροφορούνται οι zoornalistas, ο κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 Γιάννης Παπαδόπουλος που είναι έξω φρενών με το δημοσιογράφο του ραδιοσταθμού Flash και της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Ο λόγος είναι η τρίτη κατά σειράν επίθεση του Νίκου Νικητέα (μέσα από τη στήλη του στο ΘΕΜΑ) κατά του ΑΝΤ1 και του Παπαδόπουλου. Ενώ φαίνεται ότι ο Νικητέας από τη μια στηρίζει τον - πάμε για παϊδάκια - Στρατή Λιαρέλη, από την άλλη την «πέφτει» στον Α. Παναγόπουλο και στον Γ. Παπαδόπουλο για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει. Πάντως είναι ξεκάθαρο πως οι επιθέσεις γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη του νέου διευθυντή ειδήσεων.

Ντόρα σε Καραμανλή: «Αντε και γ...»

ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΕΓΚΥΡΟΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ

Ο Σταύρος Ψυχάρης φαίνεται σαν να έχει χάσει τη μπάλα όσον αφορά τον έλεγχο των στελεχών και των δημοσιογράφων στις εφημερίδες του ΔΟΛ. Μετά τη γκάφα με τον Ρουσόπουλο στα ΝΕΑ, έρχεται τώρα ο σύμβουλός του επί δημοσιογραφικών θεμάτων, Γιάννης Πρετεντέρης και γράφει στο άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής:

«Οι σχέσεις του Καραμανλή με την Ντόρα; Κόλαση. Της τηλεφώνησε το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου και αυτή του έκλεισε ζοχαδιασμένη το τηλέφωνο με ένα μεγαλοπρεπές «άντε και γ...». Θεωρεί ότι της έπαιξε «άσχημο παιχνίδι». Και από τότε δεν έχουν ξαναμιλήσει.»

Με Χατζηκωνσταντίνου και Μυγδάλη προχωρά η VETO

Βρήκε τον τρόπο για να ξεφύγει από τη «δημοσιογραφική μιζέρια» ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Με το DVD του Μιχάλη Χριστοφοράκου κρατά ένα γερό χαρτί που ίσως του εξασφαλίσει την έξοδο από την «άπνοια» που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα στην εφημερίδα της Κάτω Κηφισιάς. Με τις σύμβουλες των έμπειρων Γ. Χατζηκωνσταντίνου και Βαγγέλη Μυγδάλη ο Μάκης επιστρέφει και πάλι στις μεγάλες δημοσιογραφικές επιτυχίες.
Υ.Γ. Πέρα από την πλάκα είναι μεγάλη επιτυχία της VETO που εξασφάλισε το ηχητικό ντοκουμέντο όπου μιλάει ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ζίμενς με δύο Γερμανούς δικηγόρους. Να δούμε αν θα βγεί το «λαβράκι» που φαντάζεται η ομάδα της εφημερίδας…

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Εξοργισμένος ο Ψυχάρης για τη γκάφα με τον Ρουσόπουλο

Εξω φρενών λέγεται οτι είναι ο Σταύρος Ψυχάρης με την πρωτοφανή γκάφα (όπως την χαρακτήρισε κι ο Θ. Ρουσόπουλος) στην οποία υπέπεσε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Το μεγάλο αφεντικό της Μιχαλακοπούλου έχει συγκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σύσκεψη διευθυντών τη Δευτέρα για να διαπιστώσει πως και γιατί έγινε το λάθος με την συνεπωνυμία Ρουσόπουλου. Σε προηγούμενη ανάρτηση οι zoornalistaς είχαν αναφερθεί εκτενώς στο ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ που αναφερόταν σε εμπλοκή του ονόματος του πρώην υπουργού Επικρατείας στην υπόθεση Siemens.
Αν και η ηλεκτρονική έκδοση των ΝΕΩΝ διόρθωσε το λάθος της εφημερίδας αυτοί που γνωρίζουν λένε οτι θα πέσουν κεφάλια στα ΝΕΑ.
TA NEA On-line έχουν αλλάξει τον πρόλογο του κομματιού και γράφουν: «Κορυφαίοι γαλάζιοι υπουργοί την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. φιγουράρουν σχεδόν σε καθημερινή βάση στην ατζέντα του πρώην ισχυρού άνδρα της Ζίμενς Ελλάδος Μιχάλη Χριστοφοράκου. Συνεπωνυμία αποτελεί η αναφορά στον κ. Θ. Ρουσόπουλο καθώς το όνομα που αναφέρεται στις ατζέντες Χριστοφοράκου δεν ανήκει στον πρώην υπουργό. Αντίθετα, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για στενό συνεργάτη του πρώην ισχυρού άνδρα τις Ζίμενς».

Στο τέλος του κομματιού υπό τον τίτλο «Η παρανόηση» γράφουν:
«Τα ΝΕΑ εκφράζουν τη λύπη τους για την παρανόηση που έγινε. Πράγματι, ο Θ. Ρουσόπουλος που εμφανίζεται στις σελίδες των ημερολογίων Χριστοφοράκου, δεν είναι ο πρώην υπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για συνεργάτη της Ζίμενς».

Υ.Γ. Ο Ψυχάρης δεν είναι έξω φρενών μόνο με την γκάφα των στελεχών του στα ΝΕΑ αλλά είναι εξοργισμένος με τον τρόπο που επέλεξε ο Ρουσόπουλος να δημοσιοποιήσει αυτό το λάθος, δηλαδή στέλνοντας την ανακοίνωση – καταγγελία σε όλα τα γνωστά ιστολόγια. Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για «πρωτοφανή γκάφα της εφημερίδας που με πολιτική ανηθικότητα χειρίστηκε το θέμα» και γνωστοποιεί ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να υπερασπιστεί το όνομα και την υπόληψή του.

Η Ντόρα έκανε ένα μεγάλο ΒΗΜΑ για την αποχώρησή της από τη ΝΔ

Ένα μεγάλο ΒΗΜΑ για την αποχώρησή της από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη με την συνέντευξη της στο ΒΗΜΑ της Κυριακής. «Νιώθω ανεπιθύμητη μέσα στο ίδιο μου το κόμμα» εξομολογείται η θυγατέρα του Κ. Μητσοτάκη και εκφράζει το παράπονό της: «Δεν με στήριξε ο Καραμανλής στην εσωκομματική μάχη για τη διαδοχή στο κόμμα, Ο ίδιος τήρησε ουδετερότητα, και οι περισσότεροι συνεργάτες του στήριξαν τον Σαμαρά». Για τα αίτια της ήττας της στις εσωκομματικές εκλογές η μάνα του (τσαμπουκά) Κώστα Μπακογιάννη εξαπολύει κεραυνούς εναντίον όλων και αφήνει αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας: «Η απουσία του Σαμαρά από την κεντρική πολιτική σκηνή του επέτρεψε να εμφανιστεί ως αντισυστημικός υποψήφιος. Έτσι κατάφερε να χρεώσει σε μένα μηχανισμούς, οι οποίοι -το γνωρίζουν καλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ- στην πραγματικότητα λειτουργούσαν υπέρ εκείνου».
Η αδελφή του Κυριάκου Μητσοτάκη δηλώνει πικραμένη γιατί όπως λέει την πολέμησαν όλοι: «Εδέχθην λυσσαλέα επίθεση. Ορισμένοι προσπάθησαν να σπιλώσουν ακόμη και την προσωπικότητα μου και την οικογένειά μου. Προσπάθησαν ακόμα να με εμπλέξουν σε σκάνδαλα. Δέχθηκα μια απίστευτη επίθεση λάσπης την οποία δεν κατάφερα να αποκρούσω»

Ερωτώμενη για την άρνησή της να δεχθεί τη θέση της υπεύθυνης Παιδείας και Πολιτισμού που της πρότεινε ο Σαμαράς, η κόρη της Μαρίκας Μητσοτάκη αφήνει και πάλι αιχμές εναντίον του λέγοντας: «Είναι άλλο πράγμα η διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας -την οποία δεν έχω διαπιστώσει από την πλευρά Σαμαρά- και άλλο να προσπαθούμε να τηρήσουμε ανεπιτυχώς τα προσχήματα». Αναφερόμενη στις επιλογές του αρχηγού για τη στελέχωση της ΝΔ, υπογραμμίζει ότι ο αρχηγός έχει δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του, ωστόσο, αφήνει αιχμές για ορισμένα πρόσωπα: «Ανανέωση δεν σημαίνει ότι αλλάζουμε τις παλιές 'κλειστές ομάδες' με νέες
Η σύζυγος του Ισίδωρου Κούβελου ερωτώμενη για τα όσα ακούγονται περί νέου κόμματος ξακαθαρίζει(;): "Η ιστορία έχει δείξει οτι τα κόμματα που γίνονται από προσωπικές στρατηγικές ή από πικρία ή με αποκλειστικό σκοπό να κάνουν ζημιά σε υπάρχοντα κόμματα είναι καταδικασμένα να αποτύχουν».

Υ.Γ. ΕΑΝ ΗΞΕΡΕ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΗΔΗ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ…