ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Οταν κάποιοι έτρωγαν και έπιναν με τους τραπεζίτες...

Το Βήμα είχε ξεχάσει να κρίνει τις τράπεζες και να τις ελέγχει δημοσιογραφικά. Δεν έβαζε στο πρωτοσέλιδο τις παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές τους. Σε μια περίοδο όπου σε κάθε σπίτι δινόταν μια μάχη με τις τράπεζες, το Βήμα έγραφε λιβανωτούς για κερδοφορίες που ήταν εντελώς έξω από την παγκόσμια κλίμακα τραπεζικής ανάπτυξης.
Υπάρχουν εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις για μονομερή αύξηση των τόκων, για παράνομα «έξοδα φακέλου», για καταστρατήγηση της διαφάνειας σε κυμαινόμενο επιτόκιο, για επιβολή εξόδων στην παρακολούθηση καταθέσεων, για πρακτικές παρενόχλησης, κι άλλα, κι άλλα. Αυτά ήταν πάντα στο περιθώριο της δημοσιογραφικής έρευνας. Το Βήμα έπαιρνε το μέρος του τραπεζίτη, προσπερνώντας τα όλα αυτά ως δευτερεύοντα. Ακόμα κι όταν ο τραπεζίτης ήταν απατεώνας..

Στα «αμπάρια» του ΔΟΛ oι εργαζόμενοι

Στο «Βήμα της Κυριακής» υπάρχει πρωτοσέλιδο άρθρο, προφανώς του Σταύρου Ψυχάρη, που προαναγγέλλει το άμεσο κλείσιμο των μέσων του ΔΟΛ λόγω της ασφυξίας που προκαλεί η δέσμευση των λογαριασμών του οργανισμού από τις δανείστριες τράπεζες. Καμία αναφορά για προσωπικές ευθύνες και επιλογές, σε όλα τα επίπεδα. Για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο ΔΟΛ φταίνε μόνο οι τράπεζες και σύσσωμη η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση!
 Αναφερόμενος στους απλήρωτους επί 6 μήνες εργαζόμενους, δεν λέει λέξη για τα «γεμάτα αμπάρια» που «θα έκλειναν μια μακρόχρονη σχέση» στην περίπτωση που το «καράβι πέσει σε ξέρες». Ο Σταύρος Ψυχάρης λέει επί της ουσίας «στην υγειά των κορόιδων» με τον..

Αρπακτικά πάνω από τη Μιχαλακοπούλου

Την Δευτέρα το πρωί πραγματοποιείται σύσκεψη στην ΕΣΗΕΑ για το θέμα αναστολής λειτουργίας των Μέσων του ΔΟΛ ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη όλων των εργαζόμενων στον Οργανισμό.
Την ίδια ώρα ο Κώστας Ντελέζος, εκπρόσωπος των συντακτών της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ και μέλος του ΔΣ του  ΕΔΟΕΑΠ και της ΠΟΕΣΥ, αναφέρεται - μέσω ανοικτής επιστολής- στον διευθύνοντα σύμβουλο της ALPHA  BANK  Δ. Μαντζούνη και τις ευθύνες του για το κλείσιμο του ΔΟΛ.
Ο Κ. Ντελέζος κάνει λόγο για «σκάνδαλο μεγατόνων» με μοναδικά θύματα τους περίπου 500 εργαζόμενους του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), αναφέροντας πως
«πίσω από το εν εξελίξει σκάνδαλο φαίνεται ότι βρίσκονται τα άλλα "αρπακτικά" της..

«Καμπάνα» στον Προέδρο της IKO PRESS A.E.

Ανακοίνωση της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ):

Νέα καταδικαστική απόφαση από την Ελληνική Δικαιοσύνη, η τρίτη κατά σειρά μέσα σε λίγες εβδομάδες, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά, μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για οφειλές δεδουλευμένων σε εργαζομένους. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «IKO PRESS A.E.», η οποία διαχειριζόταν την ραδιοσυχνότητα, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή για τον παραπάνω λόγο. Πρόκειται για την πρώτη μιας σειράς καταγγελιών, για την συγκεκριμένη υπόθεση, που έχουν πάρει ανάλογο δρόμο…
Περιμένουμε από τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας να βάλουν τάξη στον πολύπαθο χώρο..

Στο ασανσέρ της Χρήστου Λαδά 3

Κρατάω στα χέρια μου το τελευταίο φύλλο των Νέων.
Συλλεκτικό όπως και το Βήμα αύριο - ο ΔΟΛ ιδρύθηκε το 1922.
Θυμάμαι 18χρονο κοριτσι, πρωτομπήκα στην Χρήστου Λαδά 3 για ν' ανέβω στον 3ο που ήταν ο Ταχυδρόμος. Στο ασανσέρ ο Μάριος Πλωρίτης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο κυρ Σταύρος ο καφετζής. Σούπερ κι σταρ κι οι τρεις, ο καθένας με τον τρόπο του. Κι εγώ στριμωχτά, χαλκομανία, δεν ανέπνεα... ακόμα έχω την εικόνα μες τα μάτια μου.
Με μικρές διακοπές, έζησα εκεί μέσα 40 ολόκληρα χρόνια. Μια ζωή. Είμαι η παλιότερη εκεί; Μπορεί. Δεν θέλω να το σκέφτομαι, με τρομάζουν τα χρόνια που περνάνε.
Δώσαμε τον αγώνα μας μέχρι την τελευταία στιγμή κι ας βούλιαζε το πλοίο. Δύσκολη μέρα σήμερα..

Ποιοι εκδότες τρίβουν τα χέρια τους...

...για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ 
- Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις (αλλά δεν θα δοθούν ποτέ)

1) Γιατί οι τράπεζες προκάλεσαν ασφυξία χωρίς παράλληλα να έχουν κάποιο σχέδιο για την επόμενη μέρα και κυρίως χωρίς να προχωρήσουν στις διαδικασίες αλλαγής διοίκησης αφήνοντας τον Ψυχάρη στη θέση του μέχρι το τέλος;
2) Γιατί πιστεύουν οι τράπεζες ότι παίρνοντας στα χέρια τους ένα κουφάρι μετά από 5-6 μήνες που θα προσπαθήσουν να το τεμαχίσουν και να το πουλήσουν θα πάρουν περσσότερα από το αν η εταιρεία λειτουργούσε;
3) Γιατί ο Iβάν Σαββίδης μπήκε στο παιχνίδι κάνοντας προτάσεις που ήταν δεδομένο ότι για διαφόρους λόγους η απάντηση θα ήταν αρνητική;
4) Γιατί αφού έστω και στο και πέντε έγινε εμπλοκή της κυβέρνησης (άσχετα με το αν..

Γ. Παπαχρήστος: «Κατασχετήριο σε Χατζηνικολάου για χρέη 5 εκατ. ευρώ»!

Τι λέει ο αρθρογράφος των «Νέων» για τα οικονομικά προβλήματα του Real Group και πως ειρωνεύεται τον Ν. Χατζηνικολάου

Και ενώ αναγγέλθηκε και επίσημα το λουκέτο στα Μέσα του ΔΟΛ ο Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος στην στήλη του στα «Νέα» αφήνει αιχμές για διαφορετική μεταχείριση των ΜΜΕ στοχοποιώντας τον Νίκο Χατζηνικολάου. Συγκεκριμένα ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφερόμενος σε χρέη του Real Group γράφει με τον γνωστό ειρωνικό - περιπαικτικό τρόπο του, στο «Στίγμα» :
"(...)Και να πεις ότι η κρίση έχει πλήξει μόνο τον ΔΟΛ; Οχι δυστυχώς. Γύρω εξελίσσονται κρυφά δράματα, τα δικά μας απλώς απολαμβάνουν μια δημοσιότητα. Αλλοι καταφέρνουν να τα κουκουλώνουν.
Να, ας πούμε, με αληθινή θλίψη πληροφορήθηκα χθες ότι στον σταθμό του Χατζηνικολάου..

Αναστέλλουν την έκδοσή τους «Το Βήμα» και «Τα Νέα»...

Η επίσημη αναγγελία μέσα από το πρωτοσέλιδο άρθρο του Βήματος - Διαβάστε το ολόκληρο

Με άρθρο στην πρώτη σελίδα του Βήματος, υπό τον τίτλο ΠΟΙΟΙ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΥΠΟ,
γίνεται η αναγγελία (και επίσημα) της αναστολής έκδοσης των ιστορικών εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα». Στο άρθρο επιρρίπτονται ευθύνες στους «διοικούντες τις τέσσερις τράπεζες, οι οποίοι χωρίς καµία αίσθηση ιστορικότητας και δηµοκρατικής ευθύνης, αγνοούν ότι µε τις σαράφικες επιλογές τους στραγγαλίζουν τις καταξιωµένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού φωνές της ευρύτερης δηµοκρατικής παράταξης και επιχειρούν να σβήσουν από τον εκδοτικό χάρτη τις σοβαρότερες εκφράσεις ορθολογισµού και εθνικού συµφέροντος».
Επίσης αναφέρεται ότι «η διοίκηση του ΔΟΛ επιφυλάσσεται να αναπτύξει δηµοσίως τα επιχειρήµατά της σχετικά µε τη δίωξη του Οργανισµού» ενώ υπάρχει κι ένα μικρό «παράθυρο» πως «οι εργαζόµενοι, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, παρά τις αντιξοότητες, τον αγώνα για τη διάσωση του Οργανισµού, των ιστορικών εφηµερίδων και των άλλων εκδόσεών του»...
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο:..

Real fm: ένας «θείος» φεύγει, ένας άλλος έρχεται

Tην τελευταία του εκπομπή στον ραδιοσταθμό Real fm έκανε την Παρασκευή ο Γιώργος Τράγκας που ευχαρίστησε τον Νίκο Χατζηνικολάου γράφοντας στο facebook: «Έληξε σήμερα το συμβόλαιο και η συνεργασία μου με τον Real Fm. Δεν το ανανέωσα. Μετά από 15 χρόνια στενής συνεργασίας με τον Νίκο Χατζηνικολάου (10 χρόνια στον Real) τον ευχαριστώ θερμότατα και του εύχομαι τα καλύτερα. Για εμένα ο Real Fm ήταν μία περίοδος από τις καλύτερες της πολύχρονης καριέρας μου».
Από την πλευρά του ο ραδιοσταθμός σε σχετική ανακοίνωση για τον «θείο» Γιώργο Τράγκα αναφέρει: «Σήμερα ολοκληρώνεται μετά από 10 χρόνια ανελλιπούς ραδιοφωνικής παρουσίας του στον Real FM, το συμβόλαιο συνεργασίας του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα με τον σταθμό. Ο..

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

'Ασχημα τα νέα για τον ΔΟΛ

Aπογοήτευση και κατήφεια επικρατούσαν στον ΔΟΛ το βράδυ της Παρασκευής μετά τη διαρροή της είδησης ότι οι τράπεζες απέρριψαν την πρόταση του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη
Σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής, στην οποία συμμετείχε ο Σταύρος Ψυχάρης, ο Νομικός Σύμβουλος του Οργανισμού Νίκος Πιμπλής και ο Διευθυντής του Βήματος της Κυριακής Αντώνης Καρακούσης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις. Εκεί, λέει, έγινε γνωστό ότι ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης ζήτησε κούρεμα των δανείων του Οργανισμού σε ποσοστό 80%, αίτημα που (φυσικά) απορρίφθηκε από τις τράπεζες.
Ο Σταύρος Ψυχάρης, σύμφωνα με τα Παραπολιτικά, είπε ότι η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά το..

Πονοκέφαλος για ΣΚΑΪ η αλλαγή ώρας του δελτίου ειδήσεων

Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στον ΣΚΑΪ το «τελεσίγραφο» που πήρε τις προηγούµενες ηµέρες από τα media shops, τα οποία διαχειρίζονται τα -περιορισµένα έτσι κι αλλιώς διαφηµιστικά πακέτα για την τηλεόραση.
Οπως διαµηνύθηκε, θα πρέπει να µεταφέρουν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων µία ώρα νωρίτερα, προκειµένου στο prime time να ενταχθούν όλα τα τηλεοπτικά shows κάθε είδους που αγόρασε το κανάλι τους προηγούµενους µήνες, αλλά δεν µπορούν να φέρουν τα αναµενόµενα διαφηµιστικά έσοδα αν δεν τοποθετηθούν χρονικά εκεί που πρέπει. Μάλιστα, τους έθεσαν και χρονοδιάγραµµα, που σχετίζεται µε το «Survivor», το οποίο θα αρχίσει να προβάλλεται µέσα στον..

The Walking Dead…

Ο Σημίτης και οι σκελετοί της ντουλάπας

Δημοσιογραφικά η συνέντευξη την οποία παραχώρησε ο Κώστας Σημίτης στο capital.gr και τον Χρήστο Χωμενίδη, είναι μια αντικειμενική επιτυχία.
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν μιλάει συχνά, και σχεδόν ποτέ δεν μιλάει “εκτός συστήματος”. Δηλαδή, εκτός των Μέσων που ανήκουν σε εκείνους που τον στήριξαν στην 8ετη παραμονή του στην εξουσία. Με το πανηγύρι της διαπλοκής, τις απευθείας αναθέσεις, τη βίαιη αναδιανομή πλούτου σε βάρος των μη προνομιούχων. Τα σκάνδαλα. Τα περισσότερα σκάνδαλα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια μιας πρωθυπουργικής θητείας, στο σύνολο του εύρους της Μεταπολίτευσης.
Ο Κώστας Σημίτης, για χάρη του οποίοι οι δημοσκόποι ανακάλυψαν το πρωτοφανές από..

«Θάνο (Αθανασίου) είσαι ορμητικός...

...αλλά είμαι και εγώ και άμα γκαζώσω...

Ώρα εννέα και κάτι, το πρωί, και η Φωνή των Βρυξελλών ακουγόταν στεντόρεια στον Real. Ο γνωστός, και μη εξαιρετέος, Θάνος Αθανασίου αγόρευε για το δίκιο των Ευρωπαίων εταίρων, που τα λένε και τα κάνουν όλα καλά, όλα κατανοητά. Κήρυττε για τον άδικο των Ελλήνων που δεν (ή κάνουν πως δεν) καταλαβαίνουν. Μιλούσε για τον «κάθε υπουργό» που λέει ό,τι θέλει. Και για
τον κάθε μη ειδικό, που δεν είναι ενημερωμένος και μιλάει/γράφει για πράγματα που δεν ξέρει. Και για εκθέσεις του ΔΝΤ που κανείς δεν έχει δει. Ασυγκράτητος χείμαρρος ο Θάνος! Μια χιονοθύελλα. Μια δημοσιογραφική «Αριάδνη», ένας ραδιοφωνικός «Βίκτορας». Πολύ πάθος και πολύ πειθώ.
Αλλά απέναντί του είχε κάποιον που δεν τα αντέχει τον μονόλογο-ξεροβόρι και έχει και αυτός..

Με «μαύρο» απειλείται το MEGA

Εξαντλήθηκαν οι αντοχές των εργαζομένων στη ροή του προγράμματος

Έντονη είναι η αίσθηση του επείγοντος στην περίπτωση του MEGA σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις πλευρές, με εξαίρεση τους μετόχους του καναλιού!
Κυρίως όμως αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η κόπωση των εργαζομένων που έχουν απομείνει στο σταθμό και στην ουσία έχουν την ευθύνη της λειτουργίας του. Ειδικότερα του προσωπικού που εργάζεται στη ροή του καναλιού και χάρη σε αυτούς ο σταθμός εκπέμπει καθημερινά πρόγραμμα.
Ήδη όμως πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για αντίστροφη μέτρηση και εξάντληση..

Ποιοι δημοσιογράφοι πήραν τα βραβεία Μπότση

Απονεμήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης τα 33α δημοσιογραφικά βραβεία του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση. Η εκδήλωση απονομής πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου
Τα πέντε βασικά βραβεία του Ιδρύματος Μπότση για το 2016 απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
- Στους δημοσιογράφους των ΜΜΕ του Ανατολικού Αιγαίου, για την άμεση και αντικειμενική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης.
- Στον Αντώνη Σρόϊτερ, κεντρικό παρουσιαστή του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, για την..

Unfollow: εξώδικο στην Ζωή Κωνσταντοπούλου

To περιοδικό Unfollow και ο υπευθυνος έκδοσης Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος έστειλαν εξώδικο στην Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στο σάιτ του περιοδικού αναφέρουν μεταξύ άλλων:
"Ελπίζαμε ότι αφήνοντας λίγο χρόνο να περάσει, και μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσής μας της 5ης Ιανουαρίου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα συνειδητοποιούσε ότι οφείλει να ανακαλέσει τις συκοφαντίες που εξαπέλυσε εναντίον μας εμφανιζόμενη σε ΜΜΕ. Δεν το έπραξε. Αντιθέτως, εξακολουθεί, με αυξανόμενη ένταση, να διαδίδει από τα ΜΜΕ κατασκευασμένα και..

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Να είναι αλήθεια ότι ο καφές λέει τη μοίρα;..

...Κι ας είναι εσπρέσσο;

Στην αρχή, η καφετέρια του νέου κτιρίου μας, ήταν παράρτημα του Ντακάπο. Σέρβιρε φαγητά και πλήθος γλυκών, ποτά, φρούτα, παγωτα, γκουρμεδιές. Και ολους τους καφέδες. Κοσμοσυρροή κάθε μεσημέρι. Λίγα χρόνια μετά την πήραν κάποιοι άλλοι. Η ποικιλία των εδεσμάτων μειώθηκε. Αρχίσαμε να παραγγέλνουμε φαγητά απ έξω.
Ακολούθησε το ζαχαροπλαστείο Παύλου που πήρε το καφενείο. Σιγα σιγα απέμειναν μια-δυο κρύες σαλάτες, καφέδες κάτι φυστίκια και ο,τι περίσσεψε απ τα μπουκάλια των ποτών. Και καφές. Πριν κανα χρόνο, το εσωτερικό καφενείο κατέβασε ρολά.
Επρεπε πλεον να ψωνίζουμε καφέ απ έξω κι αρχίσαμε να φέρνουμε φαγητά σε τάπερ απ το σπίτι. Παράλληλα άρχισαν οι αποχωρήσεις. Στο νέο μου γραφείο, που είναι το παλιό του..

O Γ. Κιμούλης και η «τρελή» ιδέα της Ελενας Ακρίτα

Με τον Γιώργο Κιμούλη φίλη δεν με λες. Μια φορά συνεργαστήκαμε στο θεατρο και κάναμε να μιλήσουμε 10 χρόνια. Όμως, τώρα που θα αναλάβει το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διαβάζω τα τέρατα. Για πάμε άλλη μια, λοιπόν - για όσους από το 1985 ζουν στην Ελλάδα κι όχι στον πλανήτη Κρύπτον: Ο Γιώργος Κιμούλης δεν περίμενε το όποιο ίδρυμα για να καταξιωθεί. Και πριν τον ήξερε η μανούλα του. Από τα 30 του χρόνια γεμίζει θέατρα και τα γεμίζει μόνος του. Ως ηθοποιός, ως σκηνοθέτης, ως διασκευαστής, ως τα πάντα - μόνο σκούπα που δε βάζει.
Επιπλέον, έχει ασχοληθεί με την παραγωγή και διαθέτει διοικητικά προσόντα. Γενικώς ΚΑΙ αγαπάει την τέχνη ΚΑΙ έχει τις ικανότητες..

Εκδότες εξαφανισμένοι - δημοσιογράφοι αδιάφοροι

Τρίτη αναβολή από το Πλημμελειοδικείο Αθηνών  πήρε η υπόθεση της καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων στον «Επενδυτή» που αφορά το ποινικό κομμάτι σε βάρος των εκδοτών οι οποίοι κατάφεραν κι έβαλαν λουκέτο εδώ και 4 χρόνια σε μια εφημερίδα που σημείωνε ικανοποιητική κυκλοφορία.
Πέρα από την ταλαιπωρία και την ηθική αλλά και την φυσική «εξόντωση» των εργαζομένων (αναμονή από τις 9 μέχρι και τις 3 το μεσημέρι χωρίς καμιά ένδειξη αναβολής ή εκδίκασης σε κρύα δικαστική αίθουσα), η μη εκδίκαση της υπόθεσης σημαίνει και παράταση της δράσης των κατηγορουμένων, Δημ. Μπενέκου και Αλ. Σκαναβή, οι οποίοι ούτε δικηγόρο δεν έστειλαν για παράσταση, δείχνοντας με αυτόν τον επιδεικτικό τρόπο ότι μπορούν και δρούν ανενόχλητοι υποδύοντας μέχρι και σήμερα τους εκδότες και..

Στον ΔΟΛ μαθαίνουν ρώσικα...

Αρτούρ Νταβιντιάν - Ιβάν Σαββίδης τον Αύγουστο στη ΓΓ Ενημέρωσης
Upd
Τι δεν δέχτηκε ο Ψυχάρης

«Ολοι εδώ μέσα πρέπει να μάθουμε ρώσικα»! Αυτό έλεγαν μεταξύ τους -αστειευόμενοι (όσο μπορούν)- οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ μετά την κινητικότητα που παρατηρήθηκε χθες στο κτίριο της Μιχαλακοπούλου και τις πληροφορίες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.
Μάλιστα υπήρξαν διαρροές ότι έπεσαν και οι πρώτες υπογραφές για μια κατ΄αρχήν συμφωνία διάσωσης του ΔΟΛ, ανάμεσα στις εμπλεκόμενες τράπεζες, τον Σταύρο Ψυχάρη, την ελεγκτική εταιρεία Grand Thornton και την πλευρά Σαββίδη.
Aλλες πληροφορίες λένε πως χθες στη Μιχαλακοπούλου έγινε σύσκεψη για το μέλλον του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη με τη συμμετοχή και του εκπροσώπου του..

Δυο χρόνια Μηλιός, δυο χρόνια Ράμφος

Όταν οι φιλόσοφοι μπλέκουν το βόλεϊ με το τρόλεϊ

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης*

Μπορεί ο Χάρυ Τρούμαν να ήταν ένας από τους χειρότερους προέδρους στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών (και καθολικά δυσάρεστη προσωπικότητα επίσης), αλλά έχει πει και μια μεγάλη, μια πολύ μεγάλη κουβέντα: «Άμα δεν αντέχεις τη ζέστη, βγες απ’ την κουζίνα»!
Στην πολιτική αναφερόταν και στους πολιτικούς ή μάλλον σε διάφορους που ασχολούνται με την πολιτική και παριστάνουν τους πολιτικούς και φουσκώνουν το στήθος τους σαν τα κοκόρια και  τσαμπουκαλεύονται σε πρώτη ευκαιρία και λένε πολλά και αρωματικά, αλλά όταν έρχεται η ώρα η δύσκολη, βρίσκουν ουκ ολίγες δικαιολογίες να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. Και ύστερα προσπαθούν να φορτώσουν την δειλία τους σε όποιον βρουν μπροστά τους…
Βλέπε τον Γιάννη Μηλιό, για παράδειγμα, ο οποίος αρθρογράφησε στο TOC για τα..

Στ. Καπάκος: Δεν χρέωσα στην ΕΡΤ ούτε το κινητό

Ο τέως γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Σταύρος Ν. Καπάκος τρεις μήνες μετά την αποπομπή του από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής με ευθύνη, όπως λέει, του διευθύνοντος συμβούλου απαντάει (με κείμενό του στην Εφημερίδα των Συντακτών) στον Λάμπη Ταγματάρχη.
Ο Στ. Καπάκος επέλεξε, όπως λέει, αντί αγωγής που θα τον έφερνε σε αντιδικία με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, πράγμα που δεν επιθυμεί, να απαντήσει δημόσια στο «κατηγορητήριο» που εξαπέλυσε εναντίον του ο διευθύνων σύμβουλος, κατά την επίμαχη συνεδρίαση του Δ.Σ. Αναλυτικά:
11+1 οφειλόμενες απαντήσεις στον Λάμπη Ταγματάρχη

 Τρεις μήνες μετά την αποπομπή μου από τη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ με ευθύνη του Ταγματάρχη, αντί αγωγής, που θα με έφερνε σε αντιδικία με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση,..

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Αποχωρεί ο Χρήστος Μουλίνος από τον όμιλο Φιλιππάκη

Αποχώρησε από τον εκδοτικό όμιλο «Δημοκρατικός Τύπος» ο γενικός διευθυντής Χρήστος Μουλίνος. Ο ίδιος ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης ανακοίνωσε σήμερα σε συγκέντρωση των εργαζομένων στις εφημερίδες “Δημοκρατία” και “Espresso”, την αποχώρηση του Χρήστου Μουλίνου, του δημοσιογράφου που έστησε τις εφημερίδες του Γ. Φιλιππάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χρ. Μουλίνος θα συνεχίσει την ενασχόλησή του με τις εφημερίδες (κάποιοι τον χαρακτηρίζουν «άρρωστο εφημεριδά») και ήδη έχει αποδεχθεί πρόταση να αναλάβει τη διεύθυνση μιας νέας εφημερίδας που θα κυκλοφορήσει σύντομα.  Αν ισχύει, το μυαλό μας πάει είτε στο ημερήσιο φύλλο..

Η υστεροφημία και οι ευθύνες του Χρήστου Λαμπράκη

Οι κύκλοι της ενημέρωσης

Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς*

Ο Χρήστος Λαμπράκης σφράγισε την ιστορία του τόπου για περίπου μισόν αιώνα. Η ιστορία είναι πολύ νωπή ακόμη για να την καταγράψει κάποιος ψύχραιμα και αντικειμενικά.
Στον τομέα του Τύπου, πάντως, άνοιξε δρόμους. Ανέδειξε δύο γενιές σημαντικών Ελλήνων στις τέχνες και στα γράμματα. Τα δύο ιστορικά φύλλα φιλοξένησαν κορυφαίους αρθρογράφους και έφεραν καινούργια ρεύματα και αντιλήψεις σε μια Ελλάδα που ήταν αποκομμένη από τη Δύση.
Πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσον τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά στη χώρα μας σήμερα αν ζούσε ακόμη. Είχε, είναι η αλήθεια, ένα μοναδικό τρόπο να επιβάλλει ισορροπία σε ένα παρασκηνιακό σύστημα διαπλοκής το οποίο ενίοτε «ξέφευγε»..

Έπεσαν(;) οι πρώτες υπογραφές για τον ΔΟΛ

Σε καλό δρόμο είναι σύμφωνα με πληροφορίες το deal για τη διάσωση του ΔΟΛ.
Οι εμπλεκόμενες τράπεζες, ο Σταύρος Ψυχάρης, η ελεγκτική εταιρεία Grand Thornton και ο επενδυτής Ιβάν Σαββίδης προχωρούν σε συμφωνία, καθώς ήδη έπεσαν οι πρώτες υπογραφές.
Μάλιστα εκτιμάται ότι η τελική συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία εργαζομένων του ΔΟΛ συναντήθηκε σήμερα με τον Σταύρο Ψυχάρη. Ο τελευταίος τους διαβεβαίωσε ότι εργάζεται άοκνα για να βρεθεί λύση στον Οργανισμό,..

Νέα δικαίωση εργαζομένων κατά του ιδιοκτήτη της Flash Α.Ε

Ανακοίνωση της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ):
Μέσα σε λίγες ημέρες επιδικάστηκε νέα καταδικαστική απόφαση για τον ιδιοκτήτη της FLASH Α.Ε.  από το 3ο μονομελές πλημμελειοδικείο Αθηνών. Η υπόθεση αφορούσε σε μισθούς του 2013 δύο τεχνικών, μελών της Ένωσής μας, και ο Εισαγγελέας πρότεινε ποινή οκτώ μηνών για την κάθε περίπτωση ενώ ο Πρόεδρος συγχώνευσε τελικώς τις εν λόγω ποινές σε μία δωδεκάμηνη. Προειδοποιούμε πως η ΕΤΕΡ και τα μέλη της δεν πρόκειται ποτέ και για κανένα λόγο να κάνουν πίσω στην συγκεκριμένη αλλά και σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας και το μόνο σίγουρο είναι πως στο τέλος της διαδρομής μόνοι χαμένοι θα είναι οι εργοδότες που αυθαιρετούν σε βάρος των εργαζομένων!
Ζητούμε από την Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της να ρυθμίσουν άμεσα το τοπίο..

Τέλος ο Θανάσης Τσεκούρας από το TOC της Έλλης Στάη

Αποχώρησε από το σάιτ The Toc το πρώην στέλεχος του Πήγασου Θανάσης Τσεκούρας. Το «διαζύγιο» όπως λένε ήταν συναιανετικό και οι λόγοι της αποχώρησης προσωπικοί.
Την ανακοίνωση την έκανε στους εργαζόμενους η ίδια η ιδικτήτρια - διαχειρίστρια του The Toc, Έλλη Στάη. O Θανάσης Τσεκούρας ήταν διευθυντής στο site και η έλευσή του από την εφημερίδα Έθνος είναι η αλήθεια πως του έδωσε ώθηση αυξάνοντας την επισκεψιμότητά του.
Το The Toc έχει αραιώσει από κόσμο τους τελευταίους μήνες, πριν τα Χριστούγεννα μόνο απολύθηκαν αρκετοί, ενώ μοιάζει σαν..

Δυο αναλογιστικές μελέτες για τον ΕΔΟΕΑΠ!

Ανατέθηκε τελικά μετά από πολλούς καβγάδες και ανεξήγητα προβλήματα σε εμάς όλους τους ασφαλισμένους, η πρώτη αναλογιστική μελέτη-εξπρές με κύριο στόχο να διερευνηθεί πόσα ακριβώς χρήματα χρειάζεται ο ΕΔΟΕΑΠ ως ανεξάρτητο ταμείο υγείας και επικούρησης. Σε αυτή την πρώτη αναλογιστική μελέτη η οποία-σύμφωνα με πληροφορίες- θα πρέπει να παραδοθεί σε 2 με 3 εβδομάδες στον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο από τις συνδικαλιστικές ενώσεις, προβλέπεται να εξεταστεί ο ΕΔΟΕΑΠ με την παρούσα λειτουργία του και τις παροχές του.
Η δεύτερη αναλογιστική μελέτη, την οποία αναθέτει η ΠΟΕΣΥ, είναι αυτή που θα δώσει ή δεν θα δώσει λύση για το αύριο του ΕΔΟΕΑΠ. Για αυτή την αναλογιστική μελέτη, όπως μαθαίνουμε, έχουν ήδη σφαχτεί ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, ενώ υπάρχουν μεγάλες μάχες και εντός του στρατοπέδου ΣΥΡΙΖΑ. Η..

Πες τα Σταύρο!

Όταν συμφωνώ εκατό τοις εκατό με τον Θεοδωράκη

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης*

Τον γιατρό φέρτε! Πάρτε τηλέφωνο να έρθει εδώ στη Φραγκοκκλησιάς, είναι μεγάλη ανάγκη. Ξανθάκης να του πείτε ο ασθενής, υπάρχει πρόβλημα επείγον. Ή μάλλον αφήστε τον καλύτερα, τι να μου κάνει ένας γιατρός από μόνος του; Νοσοκομείο ολόκληρο θέλω. Κάτσε μισό λεπτό να γκουγκλάρω, μπλα, μπλα, εφημερεύοντα, μπλα, μπλα, μπλα Αττική, λοιπόν ψυχιατρικό το Δαφνί εφημερεύει σήμερα και νευρολογικό οι Άγιοι Ανάργυροι στην Κηφισιά και το Αττικό, άσε δεν βγαίνω από Δακτύλιο, όπα εφημερεύει και ο Ευαγγελισμός, ανοίξτε τις πόρτες παιδιά να μπει το ασθενοφόρο, τον χάνουμε τον ανθρωπάκο…
Συγχωρείστε μου τον δραματικό τόνο, αλλά είμαι δικαιολογημένος: Συνέλαβα τον εαυτό μου να συμφωνεί εκατό τοις εκατό με τον Σταύρο Θεοδωράκη! Και για να μην μακρηγορώ, ας..

Γιουχάισαν τον Πρετεντέρη στο Κολωνάκι

UPD Tι λέει ο ίδιος και τι ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης του μπαρ Τ5

Στο πολυσύχναστο all day bar του Κολωνακίου «T5», στον πεζόδρομο της Τσακάλωφ, βρισκόταν αργά το βράδυ χθες (Τρίτη) με την παρέα του ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης.
Κάποια στιγμή, γύρω στις 11 η ώρα, όμως προκλήθηκε αναστάτωση.
Όπως έγραψε το Press-Gr, μια ομάδα περίπου πέντε νεαρών θαμώνων -καθ όλα ήσυχων και σοβαρών μέχρι εκείνη τη στιγμή- μόλις τον είδε, άρχισε να τον αποδοκιμάζει με εκφράσεις που αφορούσαν τόσο την τρόικα όσο και το πούρο που κάπνιζε ο δημοσιογράφος ("με την πουράκλα σου..." όπως ακούστηκε να του λένε) με..

Μ. Ιγνατίου: Στο Mega παίζαμε τους μάγκες ανέξοδα...

...αφού για 26 χρόνια μας είχαν μην βρέξει και μην στάξει

Ο δημοσιογράφος του Mega Μιχάλης Ιγνατίου σχολιάζοντας, στο προσωπικό του μπλογκ, το πόρισμα για τα δάνεια των ελληνικών κομμάτων και των ΜΜΕ γράφει στο υστερόγραφό του:
για τα δάνεια των ελληνικών κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης

Πηγή: Το πόρισμα των Καραγκιόζηδων για τα ΜΜΕ και το τελευταίο (;) υστερόγραφο για το Μεγάλο Κανάλι… http://mignatiou.com/2017/01/to-porisma-ton-karagkiozidon-gia-ta-mme-ke-to-telefteo-isterografo-gia-to-megalo-kanali/
για τα δάνεια των ελληνικών κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης

Πηγή: Το πόρισμα των Καραγκιόζηδων για τα ΜΜΕ και το τελευταίο (;) υστερόγραφο για το Μεγάλο Κανάλι… http://mignatiou.com/2017/01/to-porisma-ton-karagkiozidon-gia-ta-mme-ke-to-telefteo-isterografo-gia-to-megalo-kanali/
ο πόρισμα τους οι ταγοί του Ελληνικού Έθνους για τα δάνεια των ελληνικών κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Και βεβαίως ούτε σοφότεροι γίναμε, ούτε μειώθηκε η ανεργία στον δημοσιογραφικό κλάδο και στα επαγγέλματα που επηρεάζονται από αυτόν… Το ίδιο άνεργοι και ταλαιπωρημένοι είμαστε…

Πηγή: Το πόρισμα των Καραγκιόζηδων για τα ΜΜΕ και το τελευταίο (;) υστερόγραφο για το Μεγάλο Κανάλι… http://mignatiou.com/2017/01/to-porisma-ton-karagkiozidon-gia-ta-mme-ke-to-telefteo-isterografo-gia-to-megalo-kanali/
ο πόρισμα τους οι ταγοί του Ελληνικού Έθνους για τα δάνεια των ελληνικών κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Και βεβαίως ούτε σοφότεροι γίναμε, ούτε μειώθηκε η ανεργία στον δημοσιογραφικό κλάδο και στα επαγγέλματα που επηρεάζονται από αυτόν… Το ίδιο άνεργοι και ταλαιπωρημένοι είμαστε…

Πηγή: Το πόρισμα των Καραγκιόζηδων για τα ΜΜΕ και το τελευταίο (;) υστερόγραφο για το Μεγάλο Κανάλι… http://mignatiou.com/2017/01/to-porisma-ton-karagkiozidon-gia-ta-mme-ke-to-telefteo-isterografo-gia-to-megalo-kanali/

Στα τελευταία μου σημειώματα για την κατάσταση του Mega, καλούσα τους συναδέλφους να προσέλθουν στα γραφεία του καναλιού, και με τη βοήθεια και συνδρομή όλων να ξεκινήσουμε το δελτίο. Λίγοι αντέδρασαν «βίαια» στα κοινωνικά δίκτυα και μετά ήρθαν να μου κάνουν και τους φίλους/φίλες, σάμπως και εγώ είχα κανένα όφελος ή κέρδος. Και άλλοι -οι πολλοί- στα κρυφά μου διαμήνυσαν ότι συμφωνούν μαζί μου. Εδώ και δέκα σχεδόν μήνες το κανάλι..

Πρωτοσέλιδη αθλιότητα

Στην αρχή διαβάζεις τον τίτλο και χαμογελάς για την αστειότητα της ακρότητας. Το έχουν ξανακάνει, λες, και ετοιμάζεσαι να πας σε άλλο πρωτοσέλιδο. Μετά κοιτάς το κείμενο και διαπιστώνεις ότι πρόκειται για τεράστια εξαπάτηση του αναγνώστη. Άκρως επικίνδυνη και άθλια. Έχεις, λόγου χάρη, το παιδί σου στρατιώτη και διαβάζεις ότι «ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΖΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ». Όχι σε μέλλοντα χρόνο, όχι ως μακρινό ενδεχόμενο, αλλά σε ενεστώτα: «ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΖΟΥΝ»! Άγριο και ας γράφεται από τους συγκεκριμένους. Βλέπεις και το καπέλο: «Αλβανοί ΟΥΤΣΕΚΑδες ‘‘εισέβαλαν’’ στον Στρατό!» Και στον υπότιτλο «Ο ISIS ‘‘κατέλαβε’’ τη Θεσσαλονίκη».
Τα εισαγωγικά στο «εισέβαλαν» και στο «κατέλαβε» δεν τα προσέχεις, μια σταλιά είναι..

Τους έχω σιχαθεί όλους!

«Τους έχω σιχαθεί όλους! Και τον Ψυχάρη και τους διευθυντές και τους σωτήρες και όλους!». Αυτό έλεγε εργαζόμενος του ΔΟΛ στους συναδέλφους του που περιμένουν τον Βασίλη Μουλόπουλο να πάρει πρωτοβουλία και να ενημερώσει (για κάτι -οτιδήποτε) τους απλήρωτους επί εξάμηνο του Οργανισμού...
Την ίδια ώρα ο Σταύρος Ψυχάρης περιφέρεται στους διαδρόμους της Μιχαλακοπούλου 80, μπαινογαίνει στο γραφείο του, μιλάει στα τηλέφωνα και δίνει οδηγίες(!) σαν να μην συμβαίνει τίποτε απολύτως.
Και πράγματι στον ΔΟΛ δεν συμβαίνει τίποτε, με το κλίμα να βαραίνει όλο και περισσότερο και με τους εργαζόμενους να δουλεύουν με βαριά καρδιά για να κρατήσουν τα Μέσα του ΔΟΛ..

Τι (δεν) ζήτησε ο Κυριακού από τη Χούκλη...

...κι εκείνη πήρε το καπελάκι της και έφυγε

 Ο αντιπρόεδρος του Αντέννα Θοδωρής Κυριακού ζήτησε και συνάντησε τη Μαρία Χούκλη, αντιλαμβανόμενος πόσο άκομψα (η λέξη είναι εξαιρετικά επιεικής) της φέρθηκε ο σταθμός, παρά τη σημαντική προσφορά της.
Ήταν εξαιρετικά ευγενής και προσπάθησε να εξηγήσει το «γιατί» της επιλογής -αν και το μείζον θέμα ήταν η απουσία τακτ και όχι η στρατηγική απόφαση της εταιρείας να αλλάξει άποψη και να επενδύσει στην ενημέρωση, στήνοντας ένα κατεξοχήν πολιτικό δελτίο. Προφανώς, ούτε η Μαρία Χούκλη ούτε κανείς άλλος, θα μπορούσε να αμφισβητήσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας ενός ΜΜΕ να επαναχαράξει τη στρατηγική του και να επιλέξει για τη θέση του δημόσιου εκφραστή της έναν άνκκορμαν, όπως ο Νίκος Χατζηνικολάου.
Ο αντιπρόεδρος του σταθμού τής εξέφρασε την εκτίμησή του και τής πρότεινε να..

Μπίζνες(!) με ιδιώτες χορηγούς στήνει ο Σφακιανάκης

Το επόμενο βήμα του, τη δημιουργία ενός ινστιτούτου που θα χρηματοδοτείται από επιχειρηματίες, εταιρίες και ευρωπαϊκά κονδύλια -κινήσεις που παραπέμπουν σε... μπίζνες-, παρουσίασε ο προ ημερών αποστρατευθείς πρώην διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης.
Οπως εξήγησε ο Μ. Σφακιανάκης, ο οποίος, κατά πληροφορίες, έχει πολιτικές βλέψεις και οραματίζεται να μπει στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, «από το Σάββατο που έμαθα ότι θα είμαι ελεύθερος πολίτης άρχισα να υλοποιώ ένα όραμα που είχα φτιάξει στο μυαλό μου και είχα γράψει σε χαρτί κάποιες σκέψεις». Ενα εικοσιτετράωρο, όπως φαίνεται, ήταν αρκετό για να προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου στο«Intercontinental».. 

Τσίπρας: 'Αλλο η ελευθερία του Τύπου και άλλο η ασυδοσία της διαπλοκής

«Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» τιτλοφορείται η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προς την «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου εμφανίζεται κατηγορηματικός ως προς τη λήψη νέων μέτρων υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον» απαντώντας στις πιέσεις μερίδας των εταίρων. Η συνέντευξη Τσίπρα ερχεται ακριβώς με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός απαντά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για την υπογραφή του μνημονίου και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, τις συμμαχίες στην Ευρώπη, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο πρωθυπουργός, σχετικά με τον Κυρ. Μητσοτάκη αναφέρει:..

Μάζευε κι ας είναι ρώγες...

Γράφει ο Τάσος Παππάς*

Αμφίπλευρη διεύρυνση. Αυτή είναι η στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθειά της να διεκδικήσει με αξιώσεις την αυτοδυναμία. Η επιλογή είναι σωστή. Πρόκειται για τη γνωστή συνταγή όλων των κομμάτων εξουσίας που αγωνίζονται να διεισδύσουν σε διπλανούς χώρους κάνοντας ανοίγματα και προς τα δεξιά τους και προς τα αριστερά τους.
Την εφάρμοσε με επιτυχία ο Ανδρέας Παπανδρέου την περίοδο της παντοδυναμίας του. Το ΠΑΣΟΚ πριν και μετά τις εκλογές του 1981 ήταν ελκυστικός προορισμός για τις ανέστιες προσωπικότητες της Δεξιάς και της Αριστεράς.
Ο ιδρυτής του ήταν μανούλα σε τέτοιου τύπου μεθοδεύσεις. Κινήθηκε στη λογική..

Οι «δημοσιογράφοι - ορχήστρες»

Οι επιχειρηματίες της διαδικτυακής ενημέρωσης απαιτούν από τους δημοσιογράφους να συντάσσουν τα κείμενα με ομοιόμορφη γραφή και να χρησιμοποιούν εντατικά «σχήματα κλισέ» και «λέξεις – κλειδιά», τα οποία θα «ανεβάζουν» τις αναρτήσεις ψηλότερα στα αποτελέσματα των «Μηχανών αναζήτησης».
Παράλληλα, ζητούν από τους δημοσιογράφους να συνεισφέρουν στη δικτυακή έκδοση με δική τους ηχητική επένδυση ή με βίντεο, έναντι πενιχρής ανταμοιβής (έως 68 ευρώ/μήνα «Parisien-Aujourd’hui en France») ή και αμισθί («Ouest-France »).
Συχνότατα δε παρουσιάζεται ρήγμα ανάμεσα στους «δημοσιογράφους – ορχήστρες», οι οποίοι..

Θέλουν όλοι στον ΔΟΛ να σωθεί η παρτίδα;

Του Γ. Λακόπουλου*

Ένα ακόμη ρεκόρ στην πολυετή ιστορία του απέσπασε ο ΔΟΛ: εφημερίδες του  ΔΟΛ έγιναν οι πρώτες στην ιστορία του Τύπου που αρθρογραφούν… εναντίον τους. Η άσκηση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας από τον Ψυχάρη να τοποθετήσει επικεφαλής των εφημερίδων όποιον κρίνει  ο ίδιος παραλίγο να τεθεί σε… δημοψήφισμα. Επιστροφή στα σοβιέτ…
Η πρόσκληση Μουλόπουλου δεν αξιολογήθηκε από ορισμένους με κριτήριο τις πιθανότητες επιβίωσης που μπορεί να περιέχει, αλλά με κριτήρια πολιτικής γραμμής. Σα να μην έχει ο εκδότης το δικαίωμα να ορίζει την εκδοτική πολιτική. Ή σαν να μην θέλουν όλοι να σωθεί η παρτίδα.
Δεν έλειψε και η υποκρισία από όσους βγήκαν στο κλαρί -όταν όλοι γνωρίζουν σε ποιες αυλές..

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Φασιστοειδή απειλούν δημοσιογράφους της ΕΡΤ

«Με ανώνυμες απειλές και ακατονόμαστες ύβρεις κατά των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, αποφάσισαν εσχάτως να δώσουν τη μάχη εναντίον της ανεξάρτητης και πλουραλιστικής ενημέρωσης οι θιασώτες του ρατσιστικού μίσους, επισημαίνει η ΕΡΤ σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα μηνύματα που δέχθηκαν οι δημοσιογράφοι-παρουσιαστές της «Πρωινής Ζώνης» με ρατσιστικό και ξενοφοβικό περιεχόμενο.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΡΤ, αφορμή υπήρξε η εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ, η οποία κάλυψε δημοσιογραφικά τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Πέραμα και στη Λάρισα σχετικά με την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία της περιοχής και τις..

Οι σχολιαστές της ΕΡΤ και τα ταλέντα της ΝΔ

Απάντηση στην ανακοίνωση της ΝΔ περί αναζήτησης σχολιαστών στο δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης έδωσε η ΕΡΤ ειρωνευόμενη τις... ειρωνίες της ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου της ΝΔ:
«Το υψηλού επιπέδου χιούμορ, η φινετσάτη ειρωνεία, η πολιτική οξυδέρκεια σε συνδυασμό με το λακωνικό ύφος της γραφής, αναδεικνύουν περίτρανα το συγγραφικό ταλέντο του συντάκτη της ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Επαξίως, λοιπόν, μπορεί να διεκδικήσει μία από τις θέσεις των σχολιαστών στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ».
«Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η ΕΡΤ αναζητά σχολιαστές για τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές της», ανέφερε η ανακοίνωση της η ΝΔ προσθέτοντας ειρωνικά:..

Ο Παπαχρήστος ψάχνει τώρα επενδυτές στο Da Capo!..

Και (μάλλον) ετοιμάζεται να την... κάνει από τον ΔΟΛ

«Επενδυτής δεν βρίσκεται, ο καιρός περνάει και οι αντοχές (μας) εξαντλούνται δραματικά» γράφει ο αρθρογράφος - σχολιογράφος των Νέων Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος δίνοντας το «Στίγμα» των επόμενων κινήσεων του - μάλλον ετοιμάζεται να την... κάνει με ελαφρά πηδηματάκια και από την εφημερίδα του ΔΟΛ.
Συγκεριμένα και αναλυτικά γράφει ο Γ. Παπαχρήστος:
"Διέθεσα σημαντικό μέρος της χθεσινής μέρας στην αναζήτηση επενδυτή διότι επενδυτή ακούμε και επενδυτή δεν βλέπουμε. Μαύρισε το μάτι μας.
Εν αρχή έπιασα πόστο σε γνωστό καφέ της Πλατείας Κολωνακίου, το οποίο βρίθει «επενδυτών» (σε εισαγωγικά πάντα...) και όπου τα εκατομμύρια διέρχονται πάνω από τα κεφάλια των θαμώνων..

Απολύσεις - πρόκληση στα Public

Kαταγγελία  του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου- Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής

Την Παρασκευή 20.01.17 η επιχείρηση Public απέλυσε δεκάδες εργαζομένους, κυρίως πωλητές και προϊσταμένους από διάφορους εργασιακούς χώρους, όπως σε τμήματα Τεχνολογίας, Πολιτισμού, Gaming. Ταυτόχρονα, προέβη σε απολύσεις κάποιων διευθυντικών στελεχών, ενώ το κλίμα στους εργασιακούς χώρους είναι ότι επίκειται και συνέχεια.
Το κοινό στοιχείο της πλειονότητας των συναδέλφων που απολύθηκαν ήταν ο χαρακτηρισμός τους ως «υψηλόμισθοι», δηλαδή εργαζόμενοι των «700 και 800 ευρώ»… Για να προλάβουμε αντιδράσεις και αιτιολογίες του τύπου «αναγκαστική εξυγίανση», να σημειώσουμε ότι αυτή η μορφή «εξυγίανσης» συμπίπτει τυχαία (;) με το σχεδιαζόμενο άνοιγμα νέων καταστημάτων της αλυσίδας Public σε Κολωνάκι και Αεροδρόμιο. Και για να το κάνουμε ακόμα πιο καθαρό, πρόκειται για μια επιχείρηση, η οποία, από το 2012, προβαίνει σταθερά σε..

Την Πέμπτη η κηδεία του Σπύρου Ευαγγελάτου

Σε ηλικία 77 ετών πέθανε ο Σπύρος Ευαγγελάτος. Ακαδημαϊκός, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ίδρυσε το 1975 το Αμφι-Θέατρο, που λειτούργησε αδιάλειπτα μέχρι το 2011, παρουσιάζοντας την εργασία του (από αρχαίους τραγικούς μέχρι σύγχρονους συγγραφείς) σε Αθήνα, Επίδαυρο και πολλές ελληνικές περιοχές, καθώς και σε τριάντα Διεθνή Φεστιβάλ των πέντε ηπείρων.
Είχε σκηνοθετήσει έργα από όλο το φάσμα της παγκόσμιας δραματουργίας, καθώς και πολλές όπερες.
Έχει μεταφράσει, επίσης, θεατρικά κείμενα κλασικών και νεωτέρων. Είχε γράψει πολλά επιστημονικά μελετήματα, κυρίως σε θέματα του κρητικού και του επτανησιακού θεάτρου.
Διετέλεσε γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της

Κύριε Μητσοτάκη, είναι θέμα συμμετρίας

Το πόρισμα της ΝΔ για την Εξεταστική Επιτροπή που διερεύνησε τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ ήταν ένα ρεσιτάλ μικροπολιτικής και στρεψοδικίας. Σε αυτά τα ζητήματα, η ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, οφείλουν μια δημόσια συγγνώμη προτού αρχίσουν να καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την «Αυγή»

Γράφει ο Ανδρέας Πετρουλάκης*
 
O εκδότης Γιώργος Κουρής είχε πει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολήθηκε με τη δανειοδότηση των ΜΜΕ, ότι κανένα δάνειο δεν δόθηκε ποτέ σε επιχείρηση Τύπου χωρίς την έγκριση του εκάστοτε Πρωθυπουργού. Δεν προσέχτηκε αυτή η κατάθεση τότε ούτε διερευνήθηκε περισσότερο, αλλά πάντως έχω την εντύπωση ότι ο κ. Κουρής μάλλον κάτι γνώριζε εξ ιδίας πείρας. Και ενίσχυσε την εντύπωση που έχουμε οι περισσότεροι, ότι, όπου και να καταλήξει η Επιτροπή, οι σχέσεις πολιτικής εξουσίας και Τύπου δεν ήσαν ποτέ αθώες. Είναι κάποιες κοινότοπες αλήθειες που πρέπει να δούμε σε βάθος αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τον παλιό κακό εαυτό μας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας με τα συνθήματα της ανανέωσης της παράταξής του, της αυτοκριτικής για τα λάθη του παρελθόντος και της εξυγίανσης..

Ακριβοπούλου, Καρτερός, Αρβανίτης για το δελτίο της ΕΡΤ

Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων βρίσκετονται οι ιθύνοντες της ΕΡΤ μετά την απόφαση για την τοποθέτηση του δημοσιογράφου Νίκου Παναγιωτόπουλου στη θέση του κεντρικού παρουσιαστή.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η πλαισίωση του δελτίου με κεντρικούς σχολιαστές της ειδησεογραφίας, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι αισίως 9 στον αριθμό, ζυγισμένοι μάλιστα ισομερώς, σε αναλογία 3 – 3 – 3, ώστε να πρόσκεινται στον χώρο της Αριστεράς, του Κέντρου και της Δεξιάς. Όπως έγινε γνωστό, η Κατερίνα Ακριβοπούλου θα αναλάβει τον συντονισμό της καθημερινής ενημερωτικής εκπομπής «Αίθουσα Σύνταξης», στη θέση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, όμως θα έχει και καθήκοντα σχολιάστριας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Σε τελική φάση, προκειμένου να κλείσει συνεργασία, βρίσκεται ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης για κεντρικό σχολιασμό.
Για την ίδια αρμοδιότητα κατά πάσα πιθανότητα θα κλείσει συνεργασία και για τη..

Αετός χωρίς φτερά

Όταν μια απλή χαζομάρα μετατρέπεται σε εθνικό θέμα

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης*

Λες και είμαι δίπλα και ακούω το διάλογο:
-Μαλάκες, έχω ιδέα και γαμώ.
- Έλα ρε μαλάκα, πες!
- Καλά θα τους τρελάνουμε όλους.
- Πες ρε, μίλα.
- Θα μαζευτούμε όλα τα παιδιά στο στρατόπεδο και θα βγάλουμε φωτογραφία με τον «αετό». Ύστερα θα βάλουμε πίξελ στις φάτσες να μη μας βρουν και θα τη ρίξουμε στο ίντερνετ. Θα τους φύγει ο πάτος, ολωνών.
- Πω, πω, γάμησε πάλι το άτομο!
Στα αλβανικά βεβαίως όλα τα ανωτέρω, από τους επτά νεοσύλλεκτους στο Μεσολόγγι, διανθισμένα με δικές τους εκφράσεις που δεν κατέχω. Εκτός από το «μαλάκα», την μοναδική ελληνική λέξη που κάνει καριέρα σε όλες τις γλώσσες και είμαι απολύτως σίγουρος ότι την κατέχει και ο..

Ο εκδότης Φιλιππάκης απαντά στην πρόσκληση για τον Τύπο

«Αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να βοηθήσει τις εφημερίδες, όχι τους εκδότες. Να στηρίξει τον κλάδο και τους δημοσιογράφους, όχι τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις»

Με αφορμή την κατάρρευση του ΔΟΛ, του ιστορικού συγκροτήματος Τύπου της χώρας, ο πρωθυπουργός στη Βουλή κάλεσε την αντιπολίτευση να συμφωνήσει προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο για τη διάσωση των Μέσων Ενημέρωσης. Ένα πλαίσιο ισότητας και ισονομίας, καθολικής εφαρμογής και όχι φωτογραφικού χαρακτήρα. «Δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει κάτω από το τραπέζι» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Όλα στο φως» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η όποια «διάσωση» θα αφορά τους πάντες, ισότιμα και όχι φωτογραφικά -προϋπόθεση, βέβαια, να βρεθούν επενδυτές. «Θα..

Λύση στη λαίλαπα κατά των δημοσιογράφων με τα μπλοκάκια

Μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου, την… απορρόφηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από τον ΕΦΚΑ και την απαλλοτρίωση της περιουσίας του, τη μη ανανέωση της ΚΥΑ, τις παλινδρομήσεις για τον ΕΔΟΕΑΠ που παραμένει στα όρια της βιωσιμότητάς του, η κυβέρνηση έριξε τη χαριστική βολή στους δημοσιογράφους με τις εγκυκλίους που εξέδωσε για τα μπλοκάκια. Οι «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» αντιμετωπίζοντας καλόπιστα τον όποιο συνομιλητή των θεσμικών μας οργάνων, και για να μη θεωρηθεί από κανέναν ότι κινούνται με αντιπολιτευτική λογική, περίμεναν τις κυβερνητικές αποφάσεις και στο θέμα των συναδέλφων που απασχολούνται με μπλοκάκια, αφού στον βαθμό που τους επέτρεπε η δύναμή τους έθεταν τα προβλήματα επί τάπητος.
Οι κυβερνητικές παλινωδίες οδήγησαν σε εγκυκλίους που δημιουργούν συνθήκες..

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Να σταματήσουν οι απειλές κατά της πολυφωνίας των ΜΜΕ

Ανακοινώσεις ΕΣΗΕΑ

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τον ΔΟΛ και το MEGA

Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, μετά τη δημόσια παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, στηρίζουν επίσης αμέριστα το αίτημα των ελλήνων δημοσιογράφων, να μην οδηγήσουν οι Τράπεζες σε κλείσιμο τις παλαιότερες εφημερίδες της χώρας και να χαθούν σχεδόν 500 θέσεις εργασίας.
Η ΔΟΔ και ΕΟΔ στηρίζουν το αίτημα της «Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών», που είναι μέλος των Ομοσπονδιών και να μην καταγγείλουν οι τράπεζες τα δάνεια του..