ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Στ. Καπάκος: Δεν χρέωσα στην ΕΡΤ ούτε το κινητό

Ο τέως γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Σταύρος Ν. Καπάκος τρεις μήνες μετά την αποπομπή του από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής με ευθύνη, όπως λέει, του διευθύνοντος συμβούλου απαντάει (με κείμενό του στην Εφημερίδα των Συντακτών) στον Λάμπη Ταγματάρχη.
Ο Στ. Καπάκος επέλεξε, όπως λέει, αντί αγωγής που θα τον έφερνε σε αντιδικία με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, πράγμα που δεν επιθυμεί, να απαντήσει δημόσια στο «κατηγορητήριο» που εξαπέλυσε εναντίον του ο διευθύνων σύμβουλος, κατά την επίμαχη συνεδρίαση του Δ.Σ. Αναλυτικά:
11+1 οφειλόμενες απαντήσεις στον Λάμπη Ταγματάρχη

 Τρεις μήνες μετά την αποπομπή μου από τη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ με ευθύνη του Ταγματάρχη, αντί αγωγής, που θα με έφερνε σε αντιδικία με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση,.. πράγμα που δεν επιθυμώ, επέλεξα να απαντήσω δημόσια στο «κατηγορητήριο» που εξαπέλυσε εναντίον μου ο διευθύνων σύμβουλος, κατά την επίμαχη συνεδρίαση του Δ.Σ., χωρίς ο ίδιος να ενημερωθώ για να έχω τουλάχιστον το δικαίωμα της ακρόασης κατά τη διάρκεια της «ανάκρισής» μου.

❶ Προσχηματικός είναι ο ισχυρισμός του διευθύνοντος ότι αμφισβήτησα το δικαίωμα της διοίκησης να καταρτίζει και να εισηγείται στο διοικητικό συμβούλιο, και αυτό να αποφασίζει το πρόγραμμα της ΕΡΤ (Νόμος 4324 άρ. 9Α). Η πραγματική διαφωνία μας με τον Ταγματάρχη δεν ήταν για τη γενικότερη δομή του ενημερωτικού προγράμματος, το οποίο άλλωστε εγώ εισηγήθηκα, αλλά ειδικότερες αποφάσεις, όπως ο παρουσιαστής των δελτίων ή η δομή του κεντρικού δελτίου, θέματα δηλαδή αρμοδιότητας του επιτελείου της Ενημέρωσης.
Με «εντολές συμμόρφωσης» του τύπου «το εφαρμόζεις ή φεύγεις» του Ταγματάρχη ευτελίζεται αν δεν καταργείται η ουσία της ενημέρωσης. Γιατί στην περίπτωση της ΕΡΤ δεν έχουμε να κάνουμε με παραγωγή κονσερβών αλλά με την ενημέρωση, δηλαδή με μια πολυσύνθετη λειτουργία της δημοκρατικής διαδικασίας, η οποία δεν εξομοιώνεται με εμπορική ή βιομηχανική επιχείρηση.

❷ Ψεύδεται ο Ταγματάρχης όταν επιχειρεί να μου επιρρίψει την ευθύνη για την καθυστέρηση της συγκρότησης του ενημερωτικού προγράμματος. Από τις 21 Ιουλίου του 2016 τού απέστειλα με e-mail τις προτάσεις μου επειδή διέβλεπα τη συνεχή του κωλυσιεργία. Ο Ταγματάρχης εδέησε να τις συζητήσουμε στις 7 Οκτωβρίου, εν όψει της δημοσιοποίησής τους σε συνέντευξη προς τους δημοσιογράφους.
Στη συνέντευξη Τύπου αναγνώρισε δημοσίως ότι του είχα κάνει εγκαίρως τις προτάσεις τόσο για τις εκπομπές όσο και για τα πρόσωπα. Αυτό έγινε διότι σε ιδιαίτερη συνομιλία που είχαμε, πριν από τη συνέντευξη, του κατέστησα σαφές ότι δεν θα δεχθώ καμία ευθύνη για την καθυστέρηση. Αξίζει να επισημανθεί ο αποκλεισμός μου από την παρουσίαση του ενημερωτικού προγράμματος, που καταδεικνύει τη μεθοδευμένη προσπάθεια υποβάθμισής μου.

❸ Σε άλλο σημείο του «κατηγορητηρίου» ο Ταγματάρχης μού προσάπτει διαφωνία για συγκεκριμένη εκπομπή όταν αυτή περιλαμβάνεται και στις δύο εισηγήσεις μου! Τόσο της 21ης Ιουλίου 2016 όσο της 7ης Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Πες πες, κάτι θα μείνει...

❹ Ο ισχυρισμός του Ταγματάρχη ότι αρνούμαι το διευθυντικό δικαίωμα επιζητώντας την αυτονομία της ενημέρωσης και μη σεβόμενος την ιεραρχία είναι ψευδής και προσχηματικός. Υποστηρίζω την αυτόνομη λειτουργία της ενημέρωσης όπως επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία (άρθρο 3 κώδικα δεοντολογίας ΕΣΗΕΑ).
Αυτή την αυτονομία, θεμελιώδη αξία της ανανεωτικής Αριστεράς, υπηρετώ. Δυστυχώς όμως αυτή τη λειτουργική και αποτελεσματική ιεραρχία, με τους διακριτούς ρόλους, δεν δεχόταν ο Ταγματάρχης καθώς επιχειρούσε να επιβάλει τις απόψεις του με στρατιωτικού τύπου εκβιαστικές εντολές. Ομως η ΕΡΤ δεν είναι τάγμα. Δεν παράγει κονσέρβες, αλλά υπηρετεί την ενημέρωση και τον πολιτισμό.

❺ Ο Ταγματάρχης μεθόδευσε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. για την αποπομπή μου. Δεν έθεσε το θέμα στην ημερήσια διάταξη αλλά με το τέλος της συνεδρίασης εξαπολύοντας το «κατηγορητήριο» εναντίον μου χωρίς να είμαι παρών! Απίστευτο κι όμως αληθινό. Μάλιστα στο Δ.Σ., εν τη απουσία μου, ανακοίνωσε τον αντικαταστάτη μου. Σε ποια στοιχειωδώς δημοκρατική διαδικασία δεν θα είχα το δικαίωμα της ακρόασης και της αντίκρουσης των «κατηγοριών»;

❻ Διαφωνήσαμε στην παρουσίαση του κεντρικού δελτίου, το πραγματικό θέμα όμως ήταν ποιος αποφασίζει για την ουσία της ενημέρωσης, όχι για το γενικότερο πρόγραμμα της ενημέρωσης. Αποφασίζει το επιτελείο της ενημέρωσης ή η διοίκηση, δηλαδή ο Ταγματάρχης. Και ενώ το διοικητικό συμβούλιο όφειλε να μου ζητήσει εξηγήσεις, αν έβαζα λιγότερο έμπειρη παρουσιάστρια στο κεντρικό δελτίο και εκ του αποτελέσματος έπληττα το κύρος της ΕΡΤ, αρνήθηκε να εξετάσει ακόμη και την άποψή μου επειδή, όπως είπαν, «δεν συμμορφώθηκα προς τις οδηγίες».
Ο Ταγματάρχης υποχώρησε όταν εξετέθη, τη νύχτα της απόφασης του ΣτΕ, κατά τη διάρκεια της έκτακτης εκπομπής. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι ήταν βάσιμη η διαφωνία μου. Και εδώ έχουμε το παράδοξο: ο Καπάκος να αποπέμπεται ως «αντάρτης», αλλά στη συνέχεια ο Ταγματάρχης να μην εφαρμόζει την εντολή που ο ίδιος είχε δώσει!

❼ Προσχηματικός είναι ο ισχυρισμός του Ταγματάρχη για τους περιφερειακούς σταθμούς. Ζήτησα από τον υπεύθυνο των περιφερειακών σταθμών να λειτουργήσουν ως πολυδύναμα κέντρα ραδιοφώνου, τηλεόρασης, ίντερνετ και ταυτοχρόνως να πάρουν κοινωνικές πρωτοβουλίες. Να μην κλείνουν το μεσημέρι, όπως γινόταν στο παρελθόν.
Ενας-δύο από τους υπευθύνους επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν για την αλλαγή του πρωινού προγράμματος και την επέκταση της λειτουργίας τους, με μια «βιομηχανία» επιστολών τοπικών παραγόντων, οι οποίες ήταν πανομοιότυπες, γραμμένες πιθανόν από το ίδιο χέρι. Ευτυχώς ο πρόεδρος της ΕΡΤ κατάλαβε την επιχειρούμενη πλεκτάνη.
Ετσι οι περιφερειακοί σταθμοί από 4-5 ώρες πρόγραμμα ημερησίως απέκτησαν πάνω από δέκα ώρες, πήραν μεγάλες τοπικές πρωτοβουλίες και ταυτόχρονα έκαναν χιλιάδες ρεπορτάζ για την τηλεόραση και είχαν χιλιάδες δημοσιεύσεις στο σάιτ της ΕΡΤ (πάνω από 3.500 ρεπορτάζ στην ΕΡΤ 3 και 45.000 αναρτήσεις).

❽ Ο Ταγματάρχης ευτέλισε την ΕΡΤ με τα συνεχή ροτέισον στην παρουσίαση, ενώ έκοψε το ενημερωτικό πρόγραμμα από τα μέσα Ιουνίου, όταν οι ανταγωνιστές συνέχιζαν. Με εγκάλεσε για διαρροή στην εφημερίδα «Η Αυγή» όταν το ρεπορτάζ ήταν θετικό για την ΕΡΤ καθώς και για ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» όταν γνώριζε ποιος το έχει δώσει. Την ίδια ώρα έκανε διαρροές για τα «μεγαλεία» του στην ΕΡΤ και για τη δική μου αδυναμία να καταρτίσω ενημερωτικό πρόγραμμα! Πραγματικά απίστευτος τύπος...

❾ Είναι αλήθεια ότι διαφωνήσαμε για ορισμένες μικτές παραγωγές, όταν προσπάθησε να μου τις επιβάλει, ενώ με το οργανόγραμμα που έφτιαξε, μου αφαίρεσε την αρμοδιότητα. Ηθελε να μου φορτώσει εκπομπές με υπέρογκο κόστος. Διαφώνησα, έπεσε το κόστος και πάλι όμως είναι ακριβές... Τι έκανε τρεις μήνες μετά την αποχώρησή μου; Ολες οι ενημερωτικές εκπομπές είναι δικές μου προτάσεις. Οταν παίρνεις έναν καλό προπονητή, πρέπει να του διασφαλίζεις ότι θα στήνει αυτός την ομάδα και θα χαράσσει την τακτική και τη στρατηγική. Δεν του συμπεριφέρεσαι σαν καραβανάς.

Με εγκαλεί ότι δεν τον ενημέρωσα για την ομιλία Γεννηματά, όταν γνωρίζει πως ήταν στο εξωτερικό και δεν απαντούσε. Σωστότερα, δεν έπιανε το κινητό του. Ενημερώθηκε όμως ο πρόεδρος της ΕΡΤ, που ήταν στην Αθήνα, για την κοινή απόφαση όλου του επιτελείου των ειδήσεων.

⓫ Κατά την προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ ο Ταγματάρχης επιχείρησε να αποπέμψει τον τότε γενικό διευθυντή Τεχνολογίας όταν εκείνος αρνήθηκε να δεχθεί ως διευθύντρια του γραφείου του τη σύζυγο άλλου γενικού διευθυντή, «κολλητού» του διευθύνοντος. Δεν κατάφερε όμως να τον αποπέμψει, γιατί το τότε διοικητικό συμβούλιο δεν αποτελείτο από φίλους του. Στο «ψυγείο» είχε βάλει και πρώην γενικό Ενημέρωσης. «Είναι δύσκολο να απαλλαγεί κανείς από την κακή του φήμη», όπως θα έλεγε ο Θουκυδίδης.

⓬ Γνώριζα το ποιόν του Ταγματάρχη, πριν πάω στην ΕΡΤ. Ζήτησα και έλαβα από τον βασικό μέτοχο τη δέσμευση για διακριτούς ρόλους και λειτουργική ιεραρχία. Ο Ταγματάρχης θα ασκεί τη διοίκηση και εγώ θα είχα την ευθύνη για την ενημέρωση. Να γνωρίζουν οι πολίτες ότι παρά τα όσα διαδίδονταν, δεν έγινε καμία προσπάθεια συμβιβασμού.

Πήγα στην ΕΡΤ για δουλειά, όχι για δουλειές. Εύχομαι ολόψυχα η δημόσια ραδιοτηλεόραση να βρει τον δρόμο της και αυτό μπορεί να γίνει με κοινής αποδοχής διοίκηση και δημοσιογραφικό επιτελείο. Η συγκρότηση του ΕΣΡ δείχνει τον δρόμο.

ΥΓ.1: Δεν χρέωσα στην ΕΡΤ ούτε το κινητό. Ούτε μία ώρα υπερωρία, αν και εργαζόμουν πάνω από 15 ώρες την ημέρα.

ΥΓ.2: Η αμοιβή μου στην ΕΡΤ ήταν υποπολλαπλάσια του ιδιωτικού τομέα από τον οποίο προερχόμουν. Η δε προκήρυξη ήταν για τριετούς διάρκειας σύμβαση και ο Ταγματάρχης τη μετέτρεψε σε μονοετή! Για χάρη της ΕΡΤ δεν διεκδίκησα ούτε τα χρήματα του συμβολαίου. Κάποια πράγματα έχουν την αξία τους και τον συμβολισμό τους...