ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Λύση στη λαίλαπα κατά των δημοσιογράφων με τα μπλοκάκια

Μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου, την… απορρόφηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από τον ΕΦΚΑ και την απαλλοτρίωση της περιουσίας του, τη μη ανανέωση της ΚΥΑ, τις παλινδρομήσεις για τον ΕΔΟΕΑΠ που παραμένει στα όρια της βιωσιμότητάς του, η κυβέρνηση έριξε τη χαριστική βολή στους δημοσιογράφους με τις εγκυκλίους που εξέδωσε για τα μπλοκάκια. Οι «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» αντιμετωπίζοντας καλόπιστα τον όποιο συνομιλητή των θεσμικών μας οργάνων, και για να μη θεωρηθεί από κανέναν ότι κινούνται με αντιπολιτευτική λογική, περίμεναν τις κυβερνητικές αποφάσεις και στο θέμα των συναδέλφων που απασχολούνται με μπλοκάκια, αφού στον βαθμό που τους επέτρεπε η δύναμή τους έθεταν τα προβλήματα επί τάπητος.
Οι κυβερνητικές παλινωδίες οδήγησαν σε εγκυκλίους που δημιουργούν συνθήκες..
οικονομικής ασφυξίας για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, τους οποίους παραδίδουν βορά στους εργοδότες. Προφανώς βρισκόμενοι εκτός οικονομικής πραγματικότητας οι κυβερνώντες βάζουν ταφόπλακα στον κλάδο, καθώς εκατοντάδες ακόμη συνάδελφοι οδηγούνται στην εξαθλίωση και αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητο πρόβλημα επιβίωσης ακόμη και αν καταφέρνουν να βρουν δουλειά στον πολύπαθο χώρο μας.
Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες παρότι ο αριθμός των εργοδοτών που έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν δεν έχει καμία σχέση με αυτόν των άλλων επαγγελμάτων. Οι κυβερνώντες επιδιώκουν να καταργήσουν τη μισθωτή εργασία, καθώς για να γλιτώσει κάποιος τις πρωτοφανείς εισφορές προτιμά να μετατρέψει σε μπλοκάκι την εργασιακή του σχέση, ώστε να καταμερίσει στην μοναδική συνεργασία που μπορεί να έχει τα χρήματα που καλείται να πληρώσει.
Πολλοί συνάδελφοί μας αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μπλοκάκια τους για να γλιτώσουν από την επιδρομή της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Ακόμη και αυτοί που έχουν μια σταθερή πληρωμή από τους φορείς του Δημοσίου, πλέον στην πράξη δεν θα μπορούν να έχουν συνεργασίες, καθώς η φορολογία, οι εισφορές και τα χαράτσια καθιστούν την εργασία… αδίκημα. Στους… τυχερούς (με έναν ή δύο εργοδότες) απασχολούμενους μόνο με μπλοκάκι που καταμερίζεται η ασφαλιστική εισφορά μεταξύ εργοδοτών κι εργαζομένων, δημιουργούνται στην πράξη πολλά προβλήματα. Οι εργοδότες μετακυλίουν την όποια επιβάρυνσή τους προχωρώντας σε αντίστοιχη μείωση αποδοχών, ή εκβιάζουν τους εργαζόμενους να μην αναγράψουν πως υπόκεινται στις διατάξεις καταμερισμού των εισφορών κι έτσι να πληρώσουν το σύνολο της εισφοράς.
Σε όλο αυτό το σκηνικό υπάρχει και ο απόλυτος παραλογισμός όπου με βάση τις μέχρι στιγμής εγκυκλίους του Υπουργείου Εργασίας οι Δημοσιογράφοι μισθωτοί θα πρέπει να πληρώνουν διπλή εισφορά για περίθαλψη (ΕΔΟΕΑΠ και ΕΟΠΥΥ) πράγμα που η ίδια η νομοθεσία δεν το επιτρέπει. Οι «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» απαιτούν: Να αντιμετωπίζεται η πάσης φύσεως παροχή δημοσιογραφικής εργασίας ως μισθωτή εργασία και ο εργοδότης να είναι υποχρεωμένος να καταβάλει εργοδοτικές εισφορές. Να ξεκαθαριστεί άμεσα ότι η απόδοση εισφορών για Επικούρηση, Περίθαλψη και Εφάπαξ θα γίνεται μόνο στον ΕΔΟΕΑΠ. Να καταργηθεί, ή να μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος. Ζητάμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση και να στηρίξουν τις απόψεις των εργαζομένων και από τις συνδικαλιστικές μας Ενώσεις να ανατρέψουν το σημερινό επαίσχυντο και αναξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον.
Ενωμένοι Δημοσιογράφοι