ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Ο Παντελής Καψής απαντάει στην ΕφΣυν

Η Ελευθεροτυπία, το Άλτερ και ο ΔΟΛ
Τι λέει η Αντα Ψαρρά και τι ανταπαντά ο Παντελής Καψής

Το πρώην στέλεχος του ΔΟΛ και στέλεχος στην κυβέρνηση Παπαδήμου, Παντελής Καψής απαντάει στην Εφημερίδα των Συντακτών για ολοσέλιδο άρθρο της που τον εγκαλούσε γιατί δεν έσωσε την Ελευθεροτυπία και το Άλτερ. Την απάντηση δημοσιοποίησε ο ίδιος στο Facebook και την παραθέτουμε ασχολίαστη (αρμόδια γι΄αυτό είναι η ΕφΣυν - δείτε πιο κάτω):
"Κύριε διευθυντά
Στο φύλλο της Εφημερίδας σας την Παρασκευή, αφιερώνετε σχεδόν μια σελίδα στο πρόσωπο μου με την κατηγορία ότι την περίοδο που ήμουν κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου (Δεκέμβριος 2011-Μάιος 2012) δεν "έσωσα" την Ελευθεροτυπία και τον Άλτερ.
Κατά την συντάκτρια του άρθρου αυτό μαρτυρά υποκρισία καθώς τότε υποστήριζα ότι..
η κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει σε ένα ζήτημα που αφορά τον τραπεζικό δανεισμό των δυο επιχειρήσεων ενώ σήμερα εγκαλώ την κυβέρνηση για το επαπειλούμενο κλείσιμο των Νέων και του Βήματος.
Αυτό όμως δεν ισχύει γιατί, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από σχετικό κείμενό μου, έχω υποστηρίξει δημόσια ότι η λύση για τον ΔΟΛ δεν μπορεί να είναι άλλη από την εκκαθάριση εν λειτουργία. Αυτό δηλαδή που γίνεται σήμερα.
Ποτέ δεν υποστήριξα ότι θα πρέπει να υπάρξει διακριτική μεταχείριση του ΔΟΛ. Απλώς επισήμανα την διγλωσσία της κυβέρνησης, που έχει αναγάγει τα κόκκινα δάνεια στον τύπο σε μείζον σκάνδαλο την ώρα που αναζητά ήπιες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια στην οικονομία τα οποία είναι συγκριτικά και αναλογικά πολύ μεγαλύτερα. Σχετική ενημέρωση έχει κάνει ο κ. Στουρνάρας στη Βουλή. Διγλωσσία που πηγάζει από την εχθρική της διάθεση απέναντι σε όσα μέσα ενημέρωσης της κάνουν κριτική. Εκείνο που δεν είχα διανοηθεί είναι ότι αυτή η διαδικασία της εκκαθάρισης θα συνοδευόταν από τον διορισμό πολιτικού επιτρόπου στον ΔΟΛ ο οποίος φρόντισε, με τις προγραμματικές του δηλώσεις στην Αυγή, να προσδιορίσει ποια κριτική θα είναι πλέον ανεκτή στο νέο καθεστώς που θέλει να επιβάλει.
Φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη απέναντι στην οποία το σύνολο των ανθρώπων του τύπου οφείλουμε να αντιδράσουμε σθεναρά.
Το ότι η συντάκτρια σας αντί αυτού επέλεξε να σχολιάσει το άτομό μου, νομίζω ότι μαρτυρά σύγχυση προτεραιοτήτων, ενδεχομένως δε και διάθεση να αναλάβει ρόλο απολογητή της κυβέρνησης."
 Η απάντηση της ΕφΣυν

Καλοδεχούμενη η απάντηση του Παντελή Καψή στην «Εφ.Συν.», που αντίθετα με άλλα μέσα δημοσιεύει τις διαφορετικές απόψεις. Είναι όμως κάπως βιαστική η ανάγνωση του άρθρου στο οποίο απαντάει ο πρώην υπουργός και ίσως να τον παρέσυρε και ο τίτλος. Ολόκληρο το άρθρο αναφέρεται και αντιστρέφει ένα προς ένα τα επιχειρήματα του Ευάγγ. Βενιζέλου, που κάνει λόγο σήμερα για παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και «εθνικολαϊκισμό».
Η αναφορά σε παραθέματα από τα πρακτικά της Βουλής τόσο για τον Β. Μουλόπουλο όσο και για τον Π. Καψή απλά καταδεικνύει για τον μεν πρώτο ότι είχε παρόμοια αγωνία όταν έκλειναν αβοήθητες κι άλλες εφημερίδες, για τον δε δεύτερο ότι αναγνώριζε σαφώς το 2011 και τη διαπλοκή και τα συμφέροντα και τις πολιτικές επιδιώξεις και την προσπάθεια χειραγώγησης μέσω δανείων και διαφημίσεων των ΜΜΕ. Ομως τότε, ο ίδιος, ως υπουργός, απλά σήκωσε τα χέρια ψηλά και όλα συνέχισαν τον δρόμο τους, με τον ΔΟΛ και το Mega να εξακολουθούν να καλύπτουν τα «κόκκινα» δάνειά τους με νέους δανεισμούς και με την «Ελευθεροτυπία» και το ΑΛΤΕΡ να κλείνουν.
Οσον αφορά τα περί «επιτρόπων», υπενθυμίζουμε στον Π. Καψή ότι τον μεν Β. Μουλόπουλο τοποθέτησε στον ΔΟΛ ο ιδιοκτήτης Σ. Ψυχάρης, ενώ εκείνος ανέλαβε να επανιδρύσει την καταργημένη δημόσια τηλεόραση κατά τη βούληση και με απόφαση των τότε κυβερνώντων.
Αντα Ψαρρά
H απάντηση Καψή στην... απάντηση της ΕφΣυν
Τελευταία μου αναφορά στην αντιπαράθεση μου με την Εφ. Συν. Υπόσχομαι να μην ασχοληθώ ξανά.
Έστειλα μια επιστολή στην εφημερίδα των Συντακτών απαντώντας σε άρθρο της κ. Ψαρά με τίτλο " όταν ο Π. Καψής δεν έσωσε Ελευθεροτυπία και Άλτερ". Η αρθρογράφος θεώρησε αναγκαίο να απαντήσει στην επιστολή, υποστηρίζοντας ότι διάβασα το άρθρο βιαστικά, ίσως μάλιστα παρασύρθηκα και από τον τίτλο". Προφανώς και η εφημερίδα διάβασε το πόνημά της βιαστικά και έβαλε αυτόν τον τίτλο. Με μέμφεται λοιπόν όχι ειδικά γιατί άφησα να κλείσουν τα δυο αυτά μέσα ενημέρωσης αλλά επειδή, ενώ αναγνωρίζω " σαφώς το 2011 και τη διαπλοκή και τα συμφέροντα και τις πολιτικές επιδιώξεις και την προσπάθεια χειραγώγησης μέσω δανείων και διαφημίσεων των ΜΜΕ" ως υπουργός απλά σήκωσα τα χέρια ψηλά " και όλα συνέχισαν τον δρόμο τους, με τον δολ και το Μεγκα να εξακολουθούν να καλύπτουν τα κόκκινα δάνειά τους με νέους δανεισμούς και με την Ελευθεροτυπία και το Άλτερ να κλείνουν". Αντιθέτως ο κ. Μουλόπουλος είχε και τότε την ίδια αγωνία για τις εφημερίδες που κλείνουν με την αγωνία που έχει σήμερα για τον δολ.
Με άλλα λόγια δεν ευθύνομαι μόνο για την Ελευθεροτυπία και το Άλτερ αλλά συνολικά για την διατήρηση του φαινομένου της "διαπλοκής". Προσπερνώ το ότι η κ. Ψαρά αναφέρεται σε μια κυβέρνηση που η ΝΔ χαρακτήριζε ειδικού σκοπού και έμεινε στην εξουσία για ένα εξάμηνο την ώρα που στη διετία της "πρώτη φορά αριστερά" δεν έχει γίνει τίποτα, όσο γνωρίζω, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΜΜΕ. Τίποτα πέραν των συνεχών επιθέσεων κατά δημοσιογράφων και της απόπειρας αντισυνταγματικής παρέμβασης στο τηλεοπτικό τοπίο. Κι αυτή μετά από ενάμιση χρόνο. Μερικές μόνο παρατηρήσεις:
- Αυτό το οποίο η κ, Ψαρά θεωρεί αναγνώριση από μέρους μου της "διαπλοκής", στηρίζεται σε μια λάθος ανάγνωση και μια μικρή αλλά ουσιαστική παράλειψη, της σχετικής αναφοράς μου στη Βουλή. Η κ. Ψαρά υποστηρίζει ότι είπα, απαντώντας στον κ. Μουλόπουλο: "σε ότι αφορά τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, επισημάνατε ότι στέρεψαν τα κεφάλαια της διαπλοκής(;) και αυτό το χαιρετίζουμε". Αν ανατρέξει στα πρακτικά όμως θα δει ότι η πλήρης φράση έχει ως εξής:
"Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, επισημάνατε ότι στέρεψαν τα κεφάλαια της διαπλοκής. Αυτό φαντάζομαι ότι το επισημάνατε ως θετικό και είναι κάτι το οποίο θα το χαιρετί- σουμε". Λέω στον κ. Μουλόπουλο δηλαδή ότι με βάση αυτά που ο ίδιος λέει, επί μνημονιακών κυβερνήσεων δεν πηγαίνουν κεφαλαία στη "διαπλοκή", ότι αυτό είναι θετικό για την κυβέρνηση και θα το χαιρετίσουμε.
-Προσωπικά αποφεύγω όσο μπορώ να χρησιμοποιώ τον όρο "διαπλοκή" γιατί πιστεύω ότι έχει πάρει σημασίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά υπηρετούν μια συγκεκριμένη προπαγάνδα. Συνήθως δε, φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Για του λόγου το αληθές είναι πολύ κατατοπιστικό το βιβλίο του Σεραφειμ Φυντανίδη για την ιστορία της Ελευθεροτυπίας. (σ. 75)
-Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα δεοντολογίας στα ΜΜΕ. Είναι άλλο πράγμα όμως να μιλάς για μια οργανωμένη προσπάθεια χειραγώγησης από κάποιο κέντρο εξουσίας και άλλο για προβλήματα που ανακύπτουν όπου γίνεται διαχείριση δημόσιου χρήματος. Έτσι στην ομιλία μου στη Βουλή ήμουν πολύ συγκεκριμένος μιλώντας για μια φούσκα που φτιάχτηκε "μέσα από τη χρήση της κρατικής διαφήμισης, μέσα από το «μαύρο» χρήμα, μέσα από συνθήκες θεσμικής αυθαιρεσίας". Θυμίζω ότι πρωταθλητής στην είσπραξη κρατικής διαφήμισης από το προπό ήταν τότε ένα περιθωριακό και σφόδρα αντιμνημονιακό έντυπο. Ποιος χειραγωγεί ποιον δηλαδή.
-Σαν κερασάκι στο αφήγημα της η κ. Ψαρά προσθέτει ότι η απόφαση της τοποθέτησης του κ. Μουλόπουλου ήταν του κ. Ψυχάρη ενώ εγώ τοποθετήθηκα για την επανίδρυση της τηλεόρασης από τους τότε κυβερνώντες. Το δεύτερο είναι σωστό. Μου ζήτησε να αναλάβω αυτό το έργο ο κ. Βενιζέλος και πιστεύω πως αν είχε αφεθεί να λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ, η θεσμική κατοχύρωση της κρατικής τηλεόρασης απέναντι σε κυβερνητικές παρεμβάσεις θα ήταν ανάλογη με όσα ισχύουν στην Ευρώπη. Φαντάζομαι ότι ακόμα και η κ. Ψαρά αναγνωρίζει ότι σήμερα, με βάση τον νόμο Παππά, η ανεξαρτησία της ΕΡΤ απλώς δεν υφίσταται. Δεν βλέπω ωστόσο ποια είναι η σχέση με το θέμα που απασχολεί την κ. Ψαρά. Δεν έχω κρύψει ποτέ τις πολιτικές μου απόψεις. Όσο για τον διορισμό του κ. Μουλοπουλου από τον κ. Ψυχάρη δεν αντέχω να μην πω "τι κάνει νιάου, νιάου στα κεραμίδια".