ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Το Δίστομο θυμάται

Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τιμά την 76η επέτειο μνήμης από τη Σφαγή του Διστόμου (10 Ιουνίου 1944) με ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί εκτάκτως την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, στις 19:00, στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση».
Τα παιδιά του Διστόμου, που βγήκαν ζωντανά από τις φλόγες της ναζιστικής λαίλαπας, μιλούν στον.. Θωμά Σίδερη για τις φριχτές ώρες της Σφαγής εκείνον τον Ιούνιο του 1944, τότε που 218 κάτοικοι της βοιωτικής κωμόπολης έπεφταν νεκροί από τα πυρά και τις ξιφολόγχες των Γερμανών κατακτητών. Ανάμεσα στους νεκρούς και 53 παιδιά με φόντο τα αθέριστα στάχυα του κάμπου.
Το χρονικό της ναζιστικής θηριωδίας ξετυλίγουν ο Αργύρης Σφουντούρης, μία εμβληματική μορφή του Διστόμου, του οποίου η οικογένεια ξεκληρίστηκε, και η Ελένη Αθανασίου Κίνια, που βίωσε τη φρίκη σε ηλικία 10 χρόνων. Ανάμεσα στις προφορικές καταγραφές και μαρτυρίες που θα μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ είναι και εκείνες της Παναγούλας Σκούτα, τότε 13 χρόνων, του Παναγιώτη Σεχρεμέλη, τότε 11 χρόνων και του Παναγιώτη Περγαντά του Θωμά, τότε 22 χρόνων.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!
Info
Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, ώρα 19:00-20:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Το Δίστομο θυμάται»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Facebook: facebook.com/protoprogramma.ert
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi