ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Απέκλεισαν το Documento γιατί δεν τους αρέσουν όσα γράφει

Δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, στην ερώτηση των 77 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό του Documento από την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» για την ενημέρωση των πολιτών για τα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid-19.
Από όσα λέει ο κ. Πέτσας προκύπτουν συγκεκριμένες απαντήσεις και ταυτόχρονα εξάγονται κάποια πολύ χρήσιμα.. για το μέλλον συμπεράσματα. Όπως για παράδειγμα ότι ο κ. Πέτσας παραδέχεται πως το Documento πράγματι αποκλείστηκε από την καμπάνια. Εδώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προχωρά, ως μη όφειλε, και σε αξιολογικές κρίσεις.
Ισχυρίζεται επί λέξει ότι «Η καμπάνια αυτή ξεδιπλώθηκε στο σύνολο των κατηγοριών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με σκοπό η διάχυση και διείσδυση των μηνυμάτων της εκστρατείας να είναι η κατά το δυνατόν ευρύτερη και αποτελεσματικότερη, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέσα αυτά λειτουργούν πληρώντας κριτήρια αντικειμενικότητας και αμεροληψίας και τηρώντας τις αρχές της ηθικής και δεοντολογίας, συνεκτιμώμενης της αξιοπιστίας των μέσων αναφορικά με τη μη αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων (fake news) και τη μη πρόκληση σύγχυσης στο κοινό».
Με απλά Ελληνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης (πρωθυπουργική απόφαση είναι ο αποκλεισμός της εφημερίδας) θεωρεί ότι το Documento δεν πληροί τα κριτήρια «αντικειμενικότητας» και «αμεροληψίας», δεν τηρεί «τις αρχές της ηθικής και δεοντολογίας» και δεν είναι αξιόπιστο επειδή «αναπαράγει ψευδείς ειδήσεις» προκαλώντας σύγχυση στο κοινό.
Μας ενημερώνει μάλιστα ότι «ουδέποτε τέθηκε ως κριτήριο αποκλεισμού από την εκστρατεία η πολιτική τοποθέτηση ενός Μέσου. Αντίθετα, συμμετείχαν μέσα ενημέρωσης που δεν είναι φίλα προσκείμενα στην Κυβέρνηση ασκώντας συνεχώς έντονη κριτική στο έργο της. Ενδεικτικά αναφέρουμε Μέσα όπως η Αυγή, η Εφημερίδα των Συντακτών, ο Ριζοσπάστης, ο Δρόμος της Αριστεράς, ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ κ.α.».
Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να μπούμε σε αντιπαράθεση με τον κ. Πέτσα, είναι δικαίωμα του άλλωστε να έχει όποια άποψη θέλει για κάθε μια από τις εφημερίδες που κυκλοφορούν ενώ μια απλή ανάγνωση ενός φύλλου του Documento αρκεί για να διαπιστώσει οιοσδήποτε αν οι αξιολογικές κρίσεις του υπουργού έχουν βάση ή ο αποκλεισμός της εφημερίδας από την καμπάνια είναι καθαρά εκδικητικός για όσα κατά καιρούς έχουμε αποκαλύψει.
Να θυμίζω απλά πως έχουμε καταγγείλει εδώ και καιρό χωρίς ουδείς να συγκινηθεί πως η κυβέρνηση που εκπροσωπεί ο κ. Πέτσας, έχει παρέμβει και στην αγορά απαιτώντας από μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις να πάψουν να διαφημίζονται στο Documento. Δεν λειτουργεί δηλαδή ως παρκαδόρος του δημόσιου χρήματος αλλά και ως ατζέντης ιδιωτικών συμφερόντων τα οποία βέβαια αναγκάζονται να υπακούσουν.
Τα ερωτήματα μετά την απάντηση αυτή του κ. Πέτσα απευθύνονται πλέον στα συλλογικά όργανα των δημοσιογράφων και στα κόμματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:
  • Νομιμοποιείται η εκάστοτε εξουσία να αποκλείει ΜΜΕ από πηγές χρηματοδότησης με αξιολογικά κριτήρια που καθορίζει η ίδια και τα στελέχη της;
  • Υπάρχουν Ανεξάρτητες Αρχές η όχι που είναι επιφορτισμένες με αυτό το έργο στη χώρα μας και αν ναι γιατί δεν τοποθετούνται;
Για την ιστορία και μόνο να αναφέρω ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πετάει και το μπαλάκι στη διαφημιστική που ανέλαβε το έργο λέγοντας ότι «Η εκπόνηση του σχεδίου της επικοινωνιακής εκστρατείας ανατέθηκε σε ανάδοχο που διέθετε, τις ειδικές γνώσεις, την εμπειρία και το εξειδικευμένο προσωπικό να το υλοποιήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία και την απαιτούμενη τεχνογνωσία ως προς την απήχηση των μέσων ενημέρωσης στο ευρύ κοινό όπως αυτή εκφράζεται με όρους τηλεθέασης ή ακροαματικότητας ή επισκεψιμότητας, αλλά και την απήχηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες κοινού».
Επ’ αυτών θα τοποθετηθούμε όταν ο κ. Πέτσας και η κυβέρνησή του φιλοτιμηθούν να δώσουν στη δημοσιότητα τον κατάλογο των Μέσων που πληρούν τα ως άνω κριτήρια τους και τα χρήματα που κάθε ένα εξ αυτών έλαβε. Είμαστε σίγουροι ότι τότε θα έχουμε να πούμε και να γράψουμε πολλά.

Δημήτρης Χατζηνικόλας / documentonews