ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Σπάνιο βίντεο-ντοκουμέντο στο Αρχείο της ΕΡΤ

Το πλουσιότερο οπτικοακουστικό αρχείο της χώρας, το Αρχείο της ΕΡΤ, συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων (9 Ιουνίου), παρουσιάζοντας για πρώτη φορά διαδικτυακά ένα πολύτιμο ντοκουμέντο των αρχών του 20ου αιώνα.
Πρόκειται για τη βωβή ταινία επικαίρων που καταγράφει εικόνες από τις αθηναϊκές συνοικίες –Θησείο, Κυψέλη, Μακρυγιάννη,.. Παγκράτι, Αμπελόκηποι– και τα περίχωρα, φανερώνοντας αθέατες όψεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Αθήνας του μεσοπολέμου.
Η ταινία χρονολογείται στην τελευταία κυβερνητική περίοδο του Ελευθέριου Βενιζέλου (1928-1932) και έχει ως θέμα τα εγκαίνια της λειτουργίας των λαϊκών αγορών το 1929 στην Αθήνα. Μέσα από αυτήν, προωθείτο η επίσημη κρατική πολιτική στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, που με τον θεσμό των λαϊκών αγορών επεδίωκε την πάταξη της κερδοσκοπίας και τη μη παρέμβαση των μεσαζόντων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, διασφαλίζοντας την πρόσβαση για τα λαϊκά στρώματα σε φθηνά καταναλωτικά προϊόντα.

 Ο φακός καταγράφει την επίσκεψη στις λαϊκές αγορές σημαντικών παραγόντων του δημόσιου βίου της εποχής, μεταξύ των οποίων τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, τον δήμαρχο της Αθήνας Σπυρίδωνα Πάτση, τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Παναγή Βουρλούμη, Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ζαβιτσιάνο και Γεωργίας Ιωάννη Κανναβό κ.ά.
Η ταινία αποκαταστάθηκε και ψηφιοποιήθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ, από τις κόπιες 35mm που βρίσκονται στις συλλογές του. Δείτε το ψηφιοποιημένο βίντεο και την αναλυτική τεκμηρίωση της ταινίας στη διεύθυνση https://bit.ly/2YuHwMz