ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

«Διαγωγή κοσμία» για την Κεραμέως

Απομονωμένη η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την Παιδεία

Σε αρνητική πρωταγωνίστρια μετατρέπεται η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, που ανέλαβε τα καθήκοντά της ως νέο και άφθαρτο πρόσωπο, αλλά ήδη έχει προκαλέσει με τις επιλογές της πολλές αντιδράσεις, ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματός της.
Το νομοσχέδιο για την Παιδεία,..
που συζητιέται από σημερα Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται την Τετάρτη, έχει προκαλέσει την οργή του συνόλου του εκπαιδευτικού κόσμου, πλην των σχολαρχών και των ιδιοκτητών φροντιστηρίων -γεγονός που ίσως δείχνει και ποιοι είναι οι κερδισμένοι από τις επιλογές της- ενώ έχει σκληρά βάλει απέναντι και το σύνολο της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου-«πες μου τους φίλους σου, να σου πω ποιος είσαι»!
Το νομοσχέδιο για την Παιδεία, άλλωστε, που φέρει την σφραγίδα της, με τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά, προφανώς, του πρωθυπουργού, φθάνει στο σημείο να επαναφέρει τη … διαγωγή κοσμία(!!!), αλλά και την τράπεζα θεμάτων, που είχε αποσυρθεί παλαιότερα, όπως και τα Λατινικά! Δεν είναι τυχαίο που οι φορείς της εκπαίδευσης προειδοποιούν πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στοχεύει στη συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ οι αντιδράσεις οδήγησαν την υπουργό να αποσύρει ορισμένες διατάξεις, όπως η αύξηση των μαθητών ανά τάξη εν μέσω κορονοϊού (προφανώς για να χρειαστούν λιγότερες προσλήψεις καθηγητών) και το όριο ηλικίας για τις εγγραφές στα ΕΠΑΛ.
Το ενδιαφέρον είναι πως η Νίκη Κεραμέως, παρά τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη (η ίδια είναι «ανακάλυψη» του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος την έβαλε στην πολιτική και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το 2015), έχει αποκτήσει πολλούς επικριτές και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ισοζύγιο στην πολιτική της παιδείας είναι ο πιο αρνητικός τομέας της κυβέρνησης.
Η ίδια, αν και εμφανίστηκε ως «εκσυγχρονίστρια», δεν χρειάστηκε πολύ καιρό να «ραγίσει», ίσως και να κατεδαφίσει, την εικόνα που με επιμέλεια της καλλιεργήθηκε, με την προσπάθεια ισοδυναμίας των πτυχίων ΑΕΙ και κολεγίων, το φλερτ της με θρησκευτικούς και παραεκκλησιαστικούς κύκλους, αλλά κυρίως και με τις κάμερες στις αίθουσες διδασκαλίας. Κάμερες, για τις οποίες ενώ δήλωνε ότι «Δεν θα κάνει βήμα πίσω», τελικά άφησε τη λειτουργία τους στη …διακριτική ευχέρεια των καθηγητών! Ίσως, μάλιστα, οι κάμερες στα σχολεία, η επαναφορά της διαγωγής-κοσμία και η προσπάθεια αποδυνάμωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, θα είναι αυτά για τα οποία η Νίκη Κεραμέως θα μείνει στην ιστορία. (Ο …αφορισμός της από τον Αμβρόσιο, που …δεν ισχύει, δείχνει απλώς το επίπεδο της πνευματικής οντότητας του πρώην Αιγιαλείας!)…

Bασίλης Σκουρής / ieidiseis