ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Eπικοινωνιακά τρικ με σύντομη ημερομηνία λήξης

Μια νόμιμη κι εν πολλοίς δικαιολογημένη ποινή όταν επιβάλλεται με επιλεκτικό τρόπο, παύει να είναι δικαιολογημένη και παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή της ισότητας απέναντι στον νόμο. Προφανώς το beach bar στη Μύκονο στο οποίο επιβλήθηκε η ποινή του κλεισίματος των δύο μηνών, παραβίαζε τα μέτρα..
προφύλαξης για τον κορωνοϊό. Ωστόσο, όποιος-α έκανε μια βόλτα στην Αθήνα αυτό το τριήμερο, διαπίστωσε δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις όπου τα μέτρα προφύλαξης πήγαν περίπατο σε μπαρ, καφέ κι εστιατόρια.
Η κατάσταση αυτή παρατηρείται πολλές μέρες τώρα. Φίλος μου επιχειρηματίας της εστίασης μού έλεγε τις προάλλες ότι στην ουσία η Πολιτεία ανέχεται τον αθέμιτο ανταγωνισμό αυτών που παρανομούν σε βάρος όσων σέβονται τις υγειονομικές διατάξεις. Πέρα όμως από την εστίαση, τα μέτρα έχουν χαλαρώσει και σε καταστήματα όπως τα κομμωτήρια και τα super market. Η χαλάρωση σε βαθμό κατάργησης των μέτρων προφύλαξης δεν είχε προκαλέσει καμία αντίδραση των Αρχών. Αντιθέτως, η κυβέρνηση έδινε το σήμα ότι έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα και ο τουρισμός ανοίγει (σχεδόν) κανονικά.
Γιατί λοιπόν είχαμε το κλείσιμο του beach bar και (πολύ περισσότερο) γιατί αυτό το κλείσιμο πήρε τόση δημοσιότητα; Νομίζω ότι η απόφαση σχετίζεται με τη σχετικά μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες -97 σε 4 μέρες. Νομίζω ότι η κυβέρνηση ήθελε να κάνει κάτι εντυπωσιακό για να φοβίσει τους επιχειρηματίες και να επιστήσει την προσοχή του κοινού στον ακόμα παρόντα κίνδυνο. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνει από το να κλείσει ένα μπαρ όπου υπήρχε συνωστισμός και το οποίο βρίσκεται στη Μύκονο του πλούτου και του lifestyle.
Μόνο που οι ευνομούμενες κοινωνίες δεν λειτουργούς με τελετουργικές θυσίες, αποδιοπομπαίους τράγους κι επιλεκτική εφαρμογή της νομιμότητας. Στις ευνομούμενες κοινωνίες δεν υπάρχει άλλη εφαρμογή του νόμου στη Μύκονο και άλλη στη Δονούσα, άλλη στην Κυψέλη και άλλη στο Κεφαλάρι.
Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος, το πρώτο που πρέπει να κάνει, είναι να σταματήσει να στέλνει καθησυχαστικά μηνύματα στην κοινωνία. Πρέπει επίσης να στείλει τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν συστάσεις στα μαγαζιά σε όλη τη χώρα για να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης. Δεν γίνεται να περνάς μεμιάς από την πλήρη ανοχή της παραβίασης των κανόνων στις δρακόντειες ποινές, όπως είναι το κλείσιμο μιας επιχείρησης. Πρέπει ακόμα η κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα σοβαρό ένα συνεκτικό Plan B για την οικονομία, σε περίπτωση που οι εξελίξεις δείξουν ότι το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης δεν λειτουργεί με τον επιθυμητό τρόπο από υγειονομικής σκοπιάς. Πάνω απ’ όλα όμως, πρέπει να σταματήσει την πολιτική των επικοινωνιακών τρικ με σύντομη ημερομηνία λήξης. Οι πολίτες έχουν ωριμότητα και απαιτούν ειλικρίνεια, συνέπεια και συνέχεια.

Γιάννης Αλμπάνης (fb)