ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Αφύλαχτη διάβαση: «Δίστομο-Οραντούρ»

Δύο κωμοπόλεις που απέχουν μεταξύ τους 3.000 χιλιόμετρα. Η ίδια ημερομηνία: 10 Ιουνίου 1944, 4 ημέρες μετά την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία. Οι ίδιοι σφαγείς: άνδρες των Ες Ες που μετακινούνται στον χώρο και σκορπίζουν τον θάνατο. Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της "Αφύλαχτης Διάβασης" που θα μεταδοθεί το Σάββατο 13 Ιουνίου 2020 από το Πρώτο Πρόγραμμα..
της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, 12:00-13:00, ο Αργύρης και η Ελένη Σφουντούρη "συναντούν" τη Μαργκαρίτ Ρουφάνς, τη μόνη επιζήσασα από τη σφαγή στο Οραντούρ-Σιρ-Γκλαν.
Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ θα ακουστεί η μαρτυρία της Μαργκαρίτ Ρουφάνς από μία ηχογράφηση του 1968, 24 χρόνια μετά τη σφαγή στο Οραντούρ-Σιρ-Γκλαν, η οποία υπάρχει στο αρχείο της δημόσιας γαλλικής ραδιοφωνίας καθώς και ένα απόσπασμα από την κατάθεσή της στο στρατιωτικό δικαστήριο του Μπορντώ το 1953. Παράλληλα, θα ακουστούν οι μαρτυρίες των Αργύρη Σφουντούρη, Ελένης Σφουντούρη και Ελένης Αθανασίου Κίνια, επιζησάντων του Διστόμου.
Στον δρόμο για τον γαλλικό βορρά, το σύνταγμα Πάντσερ σταμάτησε στο Οραντούρ-Σιρ-Γκλαν, 20 χιλιόμετρα από τη Λιμόζ. Οι ναζί συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους και τους χώρισαν σε άνδρες και γυναικόπαιδα. Μια ομάδα οδηγήθηκε σ’ έναν αχυρώνα. Τα ερείπια στην κωμόπολη μαρτυρούν τη χειρότερη ναζιστική θηριωδία στη Γαλλία. 642 κάτοικοι του Οραντούρ, μεταξύ αυτών και 207 παιδιά, δολοφονήθηκαν από μονάδα των Ες Ες που κατευθυνόταν προς το μέτωπο της Νορμανδίας.
Η "Αφύλαχτη Διάβαση" φέρνει στο φως τις εκθέσεις των σφαγέων του Διστόμου Λάουτενμπαχ και Κοχ, με ημερομηνίες 12 και 13 Ιουνίου 1944 και αναζητά τα ίχνη τους μετά το τέλος του πολέμου.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης