ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Είναι η γιόγκα αμαρτία;

Δεν ήταν λίγοι (κυρίως οι γυναίκες) που απόρησαν με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που έλεγε ότι η γιόγκα τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των Χριστιανών. Και οι απορίες έγιναν μεγαλύτερες όταν πληροφορήθηκαν ότι η Ιερά Σύνοδος όχι μόνον ασχολήθηκε με την γιόγκα (ενώ είχε τόσο σοβαρά θέματα να συζητήσει), αλλά επειδή οι ιεράρχες φάνηκαν πως γνώριζαν περί γιόγκα, αφού..
ήξεραν ακόμα και ότι δεν είναι γυμναστική. Τι είχε συμβεί;
***
Ρώτησα τις πηγές μου (απ΄αυτές που συνήθως αποκαλούμε «εκκλησιαστικοί κύκλοι») και μου έλυσαν πολλές απορίες. Πρώτα απ΄όλα θέλησα να μάθω αν κάποιος ή κάποια που κάνει σήμερα γιόγκα αμαρτάνει: Η «γιόγκα ως γυμναστική δεν είναι αμαρτία». Μου είπαν. Αυτή ήταν η πρώτη απορία που λύθηκε. Η δεύτερη είναι γιατί οι ιεράρχες εξέδωσαν τέτοια ανακοίνωση; Οι πηγές επέμειναν ότι (και σας το μεταφέρω ακριβώς έτσι όπως μου το είπαν) ότι «θέλησαν κάποιοι μέσα στην Ιερά Σύνοδο να εξευμενίσουν τους πιο συντηρητικούς και ακραίους, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η Εκκλησία της Ελλάδος αποδεχόμενη το κλείσιμο των ναών υποχώρησε και πρόδωσε την πίστη και έτσι ως αντίβαρο έθεσαν θέμα γιόγκα». Υπάρχει όμως και τρίτη απορία. Πώς γνώριζαν οι ιεράρχες περί γιόγκα; Με πληροφόρησαν ότι οι περισσότεροι δεν είχαν ιδέα αλλά εδώ και εβδομάδες υπήρχαν επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες για την περί ινδουισμού φιλοσοφία της γιόγκα στο (αυστηρό) Γραφείο Αιρέσεων της Εκκλησίας.
- από τον Βηματοδότη

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η γιόγκα της Μαρέβας