ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

«Η ημέρα που χάλασε το ίντερνετ»


Γιατί «έπεσαν» τα μεγαλύτερα sites στον κόσμο

Μπλακ άουτ στο παγκόσμιο διαδίκτυο καταγράφηκε το μεσημέρι της Τρίτης, με μία σειρά από διεθνή ενημερωτικά και κυβερνητικά sites, καθώς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης να τίθενται εκτός..
λειτουργίας. Ιστοσελίδες κολοσσοί, συμπεριλαμβανομένων των Financial Times, New York Times, CNN, Bloomberg, Guardian, Independent, Le Monde, BBC και Euronews «έπεσαν», με τους χρήστες να λαμβάνουν την ένδειξη «Error 503 Service Unavailable».
Παράλληλα, εκτός λειτουργίας τέθηκαν τα κυβερνητικά sites της Βρετανίας (gov.uk) και ο ιστότοπος του Λευκού Οίκου, ενώ επηρεάστηκε το site της Amazon και ειδησεογραφικές σελίδες άλλων ευρωπαϊκών χωρών (σ.σ. δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν ελληνικοί ιστότοποι).
Ένοχος για το «κραχ» στο διαδίκτυο είναι η Fastly, μία εταιρεία cloud computing, που συνεργάζεται με τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε ότι διερευνά «τον πιθανό αντίκτυπο στην απόδοση των υπηρεσιών CDN», ενώ λίγο αργότερα ανέφερε πως το πρόβλημα εντοπίστηκε και αντιμετωπίζεται.

Ποια είναι η Fastly που «γκρέμισε» το ίντερνετ

Η 8η Ιουνίου του 2021 θα μείνει στην ιστορία ως «η ημέρα που χάλασε το ίντερνετ». Όταν οι μεγαλύτερες ιστοσελίδες (New York Times, Financial Times, Blomberg, CNN, Reddit, Twich, PayPal, Amazon, Guardian κτλ) «έπεσαν», ξαφνικά όλοι έμαθαν το όνομα της Fastly.
Αυτή η εταιρεία του Σαν Φρανσίσκο παρέχει την τεχνολογία που κανείς δεν ήξερε ότι υπάρχει, αλλά στην πραγματικότητα κρατά το ίντερνετ ζωντανό. Όταν το όνομά της έγινε πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο, δεν ήταν για καλό. Γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλει μία εταιρεία η οποία υποτίθεται ότι βοηθά να αυξηθεί η αξιοπιστία και η ταχύτητα των sites, είναι να συνδεθεί το όνομά της με το hashtag #internetdown.
Αυτό που κάνει η Fastly είναι να βοηθά τις εταιρείες που βρίσκονται πίσω από τα δημοφιλέστερα sites του κόσμου να εξυπηρετήσουν εκατομμύρια επισκέπτες ταυτόχρονα. Αντί να φιλοξενεί όλο το περιεχόμενο ενός site σε μία ομάδα από servers που βρίσκονται στην ίδια τοποθεσία, η Fastly βάζει υποδομές του cloud σε δεκάδες τοποθεσίες, επιτρέποντας στους επισκέπτες να κάνουν download από έναν server που βρίσκεται πιο κοντά σε αυτούς.
Όπως το Amazon Web Services και το Azure της Microsoft, η υπηρεσία της Fastly είναι σχεδιασμένη ώστε να αποτρέπει την κατάρρευση μιας ιστοσελίδας. Χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά μηχανήματα για τη φιλοξενία του ίδιου περιεχομένους, η Fastly κάνει πολύ δύσκολο στον οποιονδήποτε να «ρίξει» ένα από τα sites της.
Όμως όπως φάνηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) η υπηρεσία της Fastly μπορεί να γίνει και η «κερκόπορτα» του ίντερνετ.