ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Πρωτοφανής άρνηση Τασούλα να δώσει τον λόγο στον Τσίπρα εντός Βουλής

 Τσίπρας: «Να είστε Πρόεδρος της Βουλής και όχι  πρόεδρος που δέχεται
 σκονάκια από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού»

Μεγάλη ένταση επικράτησε το πρωί της Παρασκευής στο Κοινοβούλιο, η οποία πυροδοτήθηκε από την πρωτοφανή άρνηση του προέδρου της Βουλής να δώσει τον λόγο στον αρχηγό της αξιωματικής.. αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ακόμη μία ημέρα όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε να φυγομαχήσει και να μην εμφανιστεί για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση, ζήτησε να κάνει παρέμβαση ώστε να τοποθετηθεί για το μέγα ζήτημα που έχει προκύψει με την αύξηση των χρεών της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Κώστας Τασούλας, ενεργώντας μάλλον περισσότερο ως βουλευτής της Ν.Δ. και όχι ως πρόεδρος της Βουλής, αρνήθηκε να του δώσει τον λόγο, κρυπτόμενος πίσω από αναφορές στον κανονισμό της Βουλής και σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να μετατραπεί η Βουλή σε ένα είδος σκηνικού. Δεν προβλέπεται ομιλία αρχηγού, δεν έχουμε κοινοβουλευτικό έργο».
Απαντώντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι εκείνος που γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τον κανονισμό της Βουλής είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν εμφανίζεται να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις.
«Μην επιχειρήσετε να φιμώσετε τη φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στον ναό της Δημοκρατίας. Να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, να είστε πρόεδρος της Βουλής και όχι ο πρόεδρος που δέχεται σκονάκια από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Δεν θα καταφέρετε να φιμώσετε τη φωνή μας μέσα στο ναό της Δημοκρατίας, όπως επιχείρησε η παράταξη από την πρώτη ημέρα να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή στα ΜΜΕ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας
Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους o Tσίπρας υπογράμμισε: «Πείτε μου ποιο είναι το άρθρο που δε μου επιτρέπει να μιλήσω ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως πρώην πρωθυπουργός και ως αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας; Κατά πάγια κοινοβουλευτική πρακτική που εφαρμόζεται κατ’ αναλογία, η διάταξη του άρθρου 97 παρ.4 προβλέπει ότι οι πρώην πρόεδροι της Βουλής και οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να πάρουν τον λόγο όποτε το ζητήσουν».
«Να μην υποπέσετε σε αυτό το πολύ σημαντικό παράπτωμα. Σας ζητώ να μου δώσετε τον λόγο και να μην παριστάνετε τον πρόεδρο κυβερνώντος κόμματος, ενώ έχετε την έγκριση και των άλλων κομμάτων», κατέληξε.

Ο Κώστας Τασούλας εμφανίστηκε ανένδοτος, επανέλαβε τις αιτιάσεις περί κανονισμού της βουλής και διέκοψε τη συνεδρίαση, ενώ αμέσως μετά και το κανάλι της Βουλής διέκοψε την ζωντανή σύνδεση.
Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ανάμεσα σε άλλα: «Με νοιάζει η Βουλή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δεν θέλω να τη μετατρέψουμε σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού ή κομματικού ακτιβισμού. Το άρθρο που λέτε δίνει δικαίωμα, αλλά αφορά στο νομοθετικό έργο. Στις επίκαιρες ερωτήσεις δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις αρχηγών κομμάτων, διακόπτω τη συνεδρίαση και περιμένω πρότασή σας για τροποποίηση κανονισμού».
- πηγή: efsyn.gr