ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Το αντεργατικό νομοσχέδιο αφορά και τους δημοσιογράφους...


Tο εργασιακό νομοσχέδιο-οδοστρωτήρας της κυβέρνησης κατατέθηκε στη βουλή και απειλεί να ισοπεδώσει τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων, υποθηκεύοντας το μέλλον του κόσμου.. της εργασίας. Πρόκειται για νομοσχέδιο στρατηγικής σημασίας, καθώς μετατρέπει τον εργαζόμενο σε ανυπεράσπιστο και απομονωμένο άτομο, προορισμένο να υπακούει στις ορέξεις των εργοδοτών. Σε ανακοίνωσή της η δημοσιογραφική παράταξη «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» αναφέρει:

"Στον χώρο των ΜΜΕ, όπου οι συλλογικές συμβάσεις είναι καταργημένες εδώ και χρόνια, όπου κυριαρχεί η εντατικοποίηση της εργασίας ιδίως στα ψηφιακά μέσα, όπου οι απλήρωτες υπερωρίες ή επιπλέον ημέρες εργασίας τα σαββατοκύριακα αποτελούν εδώ και καιρό τον κανόνα, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη δεν θα επικυρώσει απλώς τη σημερινή συνθήκη, αλλά θα δώσει το «πράσινο φως» στους εργοδότες να επιβάλουν ακόμη πιο αρνητικές διευθετήσεις. Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβούλιου της ΕΣΗΕΑ έχει πολύ βαριές ευθύνες, καθώς για μήνες τώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση και η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο καθησύχαζε τον κλάδο πως «δεν αφορά τους δημοσιογράφους» και αρνήθηκε κάθε συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, όπως επανειλημμένα πρότεινε η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή. Τώρα, την τελευταία στιγμή και για «ξεκάρφωμα» έβγαλε ανακοίνωση κριτική στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη και αποφάσισε συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 10 Ιούνη. Χωρίς να ενημερώσει τον κλάδο, χωρίς να τον προετοιμάσει για την απεργιακή κινητοποίηση. Αυτό δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η φιλοεργοδοτική και τελικά φιλοκυβερνητική στάση της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΑ"

Συνοπτικά το νομοσχέδιο Χατζηδάκη προβλέπει:

  • Κατάργηση του οκταώρου και επιβολή έως και 10ωρης εργασίας και εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω ατομικών συμβάσεων. Οι επιπλέον ώρες δεν θα αμείβονται, αλλά θα μετατρέπονται σε χρωστούμενα ρεπό ή μειωμένες ώρες εργασίας σε άλλη περίοδο. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης πως αυτό θα γίνεται μετά από αίτημα του εργαζόμενου μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγεται.
  • Το καθεστώς αργίας της Κυριακής δέχεται ένα ακόμα σκληρό χτύπημα, καθώς προστίθενται νέοι κλάδοι (αποθήκες και logistics, υγειονομικά και φαρμακευτικά υλικά, πληροφορική, τηλεφωνικά κέντρα, data centers, βιομηχανία σκυροδέματος, εξορυκτικές δραστηριότητες κ.ά.).
  • Αύξηση των υπερωριών σε ετήσια βάση σε 150 ώρες με ταυτόχρονη μείωση της αμοιβής του εργαζόμενου.
  • Ουσιαστική κατάργηση της δυνατότητας νομικής διεκδίκησης της επαναπρόσληψης του εργαζόμενου, μέσω της καταβολής μικρού ποσού επιπλέον αποζημίωσης. Έτσι όλοι οι εργοδότες θα μπορούν να ξεφορτωθούν τους ανεπιθύμητους εργαζόμενους, όσους έχουν συνδικαλιστική δράση κλπ. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να καταβάλλεται η αποζημίωση έως και τέσσερις μήνες μετά την απόλυση και μάλιστα πετσοκομμένη.
  • Παραπέρα υπονόμευση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς τελικά είναι οι ατομικές συμβάσεις που μετρούν.
  • Μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεργασίας, που επιτρέπει τους εργοδότες να αυξάνουν την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.
  • Η πολυδιαφημιζόμενη κάρτα εργασίας -με το πρόσχημα της προστασίας του εργαζομένου- έρχεται να εξυπηρετήσει την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας και βεβαίως τίποτα δεν εξασφαλίζει πως θα καταγράφονται σωστά οι ώρες εργασίας.
  • Την πλήρη εργοδοτική ασυδοσία διευκολύνει η κατάργηση του ΣΕΠΕ και η μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή, που δεν το αναβαθμίζει όπως λέει η κυβέρνηση. Απεναντίας την απαλλάσσει από κάθε πολιτική ευθύνη για τον έλεγχο των όρων εργασίας.
  • Παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση, με ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων, ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης, αύξηση του προσωπικού ασφαλείας σε ποσοστό που πρακτικά ακυρώνει την απεργία. Μάλιστα ο Κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε την αστική ευθύνη σε μέλη του Δ.Σ. ενός σωματείου που προβαίνει σε «παράνομες ενέργειες», καθώς και την απαγόρευση επαναπροκήρυξης μιας απεργίας που κρίθηκε παράνομης (το 97% ήδη κρίνονται παράνομες) από δευτεροβάθμιο όργανο. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται στα σωματεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Πρόκειται συνολικά για ένα απαράδεκτο και εφιαλτικό νομοσχέδιο, το οποίο εάν περάσει και υλοποιηθεί θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους. Υλοποιεί με τον πιο κυνικό και αντιδραστικό τρόπο αντεργατικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βασικές επιδιώξεις των εργοδοτών, που είχαν προωθηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

Καμιά αναμονή

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις είναι μονόδρομος ο αγωνιστικός συντονισμός για την κλιμάκωση του αγώνα με μαχητικές μορφές, νέες απεργίες, διαδηλώσεις, ώστε να μην έρθει στη Βουλή το έκτρωμα Χατζηδάκη. Σε συνέχεια των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων της 6ης Μάη, που μετατράπηκε σε μέρα ταξικής διεκδίκησης και αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης-εργοδοσίας, κόντρα στην υποταγμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός ενάντια στο νόμο-σφαγείο.

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή"