ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Όταν ο Tariq Ali συνάντησε τον Malcolm X


Tο ντοκιμαντέρ «Όταν ο Tariq Ali συνάντησε τον Malcolm X/When Tariq Ali met Malcolm X» αφορά τη σύντομη φιλία δύο επαναστατών του ’60: του Tariq Ali στη Βρετανία, ο οποίος έγινε εφιάλτης για.. το βρετανικό κατεστημένο ως επικεφαλής των φοιτητών που εναντιώθηκαν στον Πόλεμο του Βιετνάμ, και του Malcolm X στην Αμερική, διάσημου για την δικαίωση της βίας εν ονόματι της μαύρης δύναμης.
Τον Δεκέμβριο του 1964, λίγο πριν δολοφονηθεί στα 39 του, ο Malcolm X, αμφιλεγόμενος ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα του το Χάρλεμ, παραβρέθηκε σε μια συζήτηση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου μίλησε για τον μαύρο αυτονομισμό. Εκεί ανέπτυξε φιλία με τον 21 ετών Tariq Ali, Βρετανό-Πακιστανό ηγέτη των φοιτητών, ο οποίος σπούδαζε πολιτικές επιστήμες στην Οξφόρδη.
Μέσα από πλάνα αρχείου της ομιλίας του Malcolm X, αλλά και με όχημα τις προσωπικές αναμνήσεις του, ο Ali αναπολεί τη φιλία τους και ακολουθεί τα βήματα του Malcolm X στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ ανακαλύπτει πώς αυτό το ταξίδι άλλαξε την έως τότε προσέγγιση του Malcolm στην υπεράσπιση του μαύρου αυτονομισμού και του δικαιώματος των μαύρων Αμερικανών να χρησιμοποιούν βία για να αμυνθούν.
Η σπάνια τηλεοπτική ταινία από την ομιλία του Malcolm X στην Οξφόρδη δείχνει τον ηγέτη του αμερικανικού μαύρου κινήματος να καταδικάζει τον συνεχιζόμενο διαχωρισμό των μαύρων στις ΗΠΑ και να εφιστά την προσοχή στην επισφαλή θέση στην οποία βρισκόταν μέσα στην ίδια τους την χώρα οι μαύροι Αμερικανοί. Αποκαλύπτει, επίσης, ότι ο Malcolm είπε στον Tariq ότι δεν θα συναντηθούν ποτέ ξανά, γιατί αποτελούσε στόχο και σύντομα θα δολοφονούνταν.
  • Tο ντοκιμαντέρ «Όταν ο Tariq Ali συνάντησε τον Malcolm X/When Tariq Ali met Malcolm X» θα προβληθεί tην Πέμπτη 22 Απριλίου στις 23:00, από την ΕΡΤ3 
To ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή του στην ΕΡΤ3