ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Η ΕΡΤ3 θυμάται την γενοκτονία των Αρμενίων


Με μία μοναδική συναυλία με έργα Αρμένιων και Ελλήνων συνθετών, τιμά η ΕΡΤ3 τη μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η «Συναυλία μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων», προϊόν.. συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ), της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) και της ΕΡΤ3, θα μεταδοθεί σε πρώτη προβολή το Σάββατο 24 Απριλίου στις 22:00. Η 24η Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία το καθεστώς των Νεότουρκων (1915) εξαπέλυσε την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, με ομαδικές εκτελέσεις λογίων και προυχόντων της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, η οποία αναγνωρίστηκε επισήμως από την Ελλάδα με ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 1996.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των κορυφαίων Αρμένιων συνθετών Aram Khachaturian και Edvard Mirzoyan, καθώς και αποσπάσματα από το έργο του Χρήστου Χατζή Light from the Cross («Φως εκ του Σταυρού») βασισμένο σε ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας της Αρμενικής Εκκλησίας. Την ΚΟΘ διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης ενώ συμπράττει η σοπράνο Συρανούς Τσαλικιάν. Ποίηση απαγγέλουν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Νίκος Κολοβός και η Αράξια Γκαραπετιάν. Την τηλεοπτική παραγωγή υπογράφουν ο Τηλέμαχος Κοεμτζόπουλος (σκηνοθεσία), ο Θέμης Μαυροπεραστής (διεύθυνση παραγωγής) και η Αναστασία Δασκαλάκη (μοντάζ)
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Εdvard Mirzoyan: Lyrical Poem “Shushanik” (1921-2012)
Χρήστος Χατζής: Φως εκ του Σταυρού (1935) με ύμνους της Μ. Εβδομάδας της Αρμενικής Εκκλησίας:
- Ourakh ler
- Our es mayr eem
- Trisagion
- Kovia Yerousaghem
Aram Khachaturian: Adagio of Spartacus and Phrygia,
(1903-1978) από το μπαλέτο Spartacus Suite αρ. 2
Το αφιέρωμα της ΕΡΤ3 στη Γενοκτονία των Αρμενίων περιλαμβάνει επίσης τη μετάδοση (στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου) επεισοδίου της εκπομπής «Χαρά Θεού» για την Αρμένικη Εκκλησία και την αρμενική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια (11:30) θα προβληθεί σε επανάληψη επεισόδιο της γνωστής σειράς ντοκιμαντέρ «Στο τραπέζι του γείτονα/ At our neighbour’s table», στο οποίο η εκπομπή ακολουθεί τον Sos Karapetyan που ζει με τη σύζυγό του Melanya και τα τρία παιδιά τους στο Orgov, ένα ορεινό χωριό στα βόρεια της Αρμενίας. Όπως πολλοί αγρότες, οι Karapetyan παράγουν τα δικά τους λαχανικά, φρούτα και κρέας, παίρνουν γάλα γιαούρτι, βούτυρο ή τυρί από τις τρεις αγελάδες τους, κρέας από τους δύο χοίρους και τα κοτόπουλα και μέλι από τις κυψέλες τους.