ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Θρίλερ σε γηροκομείο στα Χανιά: 68 νεκροί σε έναν χρόνο, όλοι με το ίδιο αίτιο θανάτου


Στο μικροσκόπιο της Ασφάλειας Χανίων εδώ και ένα μήνα βρίσκεται ιδιωτικός οίκος ευγηρίας, ο οποίος μετά από καταγγελία οικογένειας τρόφιμου, που έφυγε από την ζωή πριν από 11 μήνες,.. ερευνάται από τις αρχές για αξιόποινες πράξεις, όπως την συγκρότηση και σύνταξη σε εγκληματική οργάνωση, τις σωματικές βλάβες αδύναμων ατόμων και την ανθρωποκτονία τελεσθείσα με δόλο δια παραλείψεως κατά συρροή.
Νωρίτερα το μεσημέρι ολοκληρώθηκε σε χωριό της Κισσάμου η εκταφή της ηλικιωμένης γυναίκας που φιλοξενούνταν στην συγκεκριμένη δομή, καθώς η οικογένειά της δίνει μεγάλη μάχη, προκειμένου να αποδειχτεί η αλήθεια αναφορικά με τα πραγματικά αίτια του θανάτου της.
Η εκταφή πραγματοποιήθηκε παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας, τεσσάρων ιατροδικαστών και πραγματογνωμόνων, τόσο από την πλευρά της οικογένειας που έχει προχωρήσει στη σχετική καταγγελία όσο και της δομής.
Το θέμα είχε αναδείξει πρώτο το Parakritika.gr όταν σε πρώτο στάδιο είχαν ξεκινήσει οι έρευνες για 24 περιπτώσεις θανάτων γερόντων που σημειώθηκαν στην δομή μέσα στον ίδιο χρόνο και σήμερα ανέρχονται στους 68. Σε όλες τις περιπτώσεις ως αιτία θανάτου αναγράφεται η ανακοπή καρδιάς χωρίς καμία επιπλέον πληροφορία.
Μετά την σχετική καταγγελία οι Αρχές αποφάσισαν να ρίξουν φως στην υπόθεση με αποτέλεσμα ο εισαγγελέας να δώσει την εντολή ώστε να γίνει σήμερα η εκταφή της σορού της ηλικιωμένης γυναίκας, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η εξέλιξη της υπόθεσης.
Το θέμα επιβεβαιώνεται και από το κατεπείγον email στις 23 Μαρτίου, όταν η Ασφάλεια Χανίων ζητούσε από τα ληξιαρχεία όλης της Κρήτης (Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου) να αποστείλουν τις δηλωθείσες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ηλικιωμένων ατόμων στις οποίες αναφέρεται ως στοιχεία θανάτου και συγκεκριμένα ως τόπος-μέρος η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων το διάστημα από 1-1-2020 έως σήμερα.
Παράλληλα ζητούνται τα ιατρικά πιστοποιητικά θανάτου των τεθνεώτων ατόμων.
«Ζητήθηκαν κάποιες ληξιαρχικές πράξεις θανάτων που σημειώθηκαν, καθώς ερευνώνται κάποια αδικήματα, τα οποία, πιθανότατα, έχουν τελεστεί. Ήταν ληξιαρχικές πράξεις που συγκεντρώθηκαν, 24 τον αριθμό, και συνολικά ερευνώνται 68 θάνατοι συνολικά» ανέφερε στο protothema.gr ο Αντιδήμαρχος Χανίων Νίκος Χαζιράκης.

Μόνο για σοβαρούς λόγους δίνεται εντολή για εκταφή σορού

Η σοβαρότητα της υπόθεσης μπορεί να κριθεί από το γεγονός ότι παραγγελθηκε εκταφή σορού, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά και χωρίς να συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι.
Η έρευνα επικεντρώνεται στους θανάτους που έχουν σημειωθεί το τελευταίο έτος στον οίκο ευγηρίας. Ο αριθμός των νεκρών δεν είναι ευκαταφρόνητος, καθώς συνολικά 68 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέσα σε ένα έτος στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας. Πληροφορίες του zarpanews.gr αναφέρουν ότι σχεδόν όλες καταγράφουν ως αιτία θανάτου καρδιακή ανακοπή, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.