ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» – Μαρία Ευθυμίου


H στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χριστακάκη συζητούν με την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, για τον Φιλελληνισμό, τη Διεθνή των Φιλελευθέρων και το Διεθνές.. Περιβάλλον το 1821. Οδηγός το βιβλίο της ιστορικού Άννας Καρακατσούλη, «Μαχητές της Ελευθερίας και 1821. Η ελληνική Επανάσταση στη διεθνική της διάσταση».
Oλα αυτά το Σάββατο 24 Απριλίου 2021, στις 18:00, στην εκπομπή του Δεύτερου Προγράμματος «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια».
Μέσα από πηγές, σκιαγραφείται ο παγκόσμιος χάρτης της δεκαετίας του 1820, αποδεικνύοντας την αλληλεπίδραση των ριζοσπαστικών και φιλελευθέρων κινημάτων της περιόδου. Επίσης, στο βιβλίο γίνεται χαρτογράφηση, χωρίς ηρωοποίηση, των 1.500 Φιλελλήνων μαχητών και των Επιτροπών Αλληλεγγύης, τα λεγόμενα Κομιτάτα, τα οποία δημιουργήθηκαν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και εξέδιδαν έντυπα, κείμενα στήριξης του Αγώνα, συγκέντρωναν χρήματα, τρόφιμα και είχαν μέριμνα για ορφανά και σκλάβους. Περίπου 1.500 ήταν οι Φιλέλληνες στρατιώτες που πολέμησαν δίπλα στους Έλληνες, Γερμανοί στην πλειοψηφία τους, με κίνητρο τον θαυμασμό τους για την αρχαία Ελλάδα.
Info
«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» – Μαρία Ευθυμίου
Λίνα Νικολακοπούλου – Αλεξάνδρα Χριστακάκη
Σάββατο 24 Απριλίου 2021, στις 18:00
Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7