ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Η πρώτη γυναικεία εφημερίδα στην Ελλάδα

Στις 8 Μαρτίου 1887 δεν γιορταζόταν, τουλάχιστον στην Ελλάδα, η μέρα της γυναίκας. Κι όμως αυτή η ημερομηνία αποτέλεσε σταθμό στις γυναικείες διεκδικήσεις στην ασφυκτικά μικρή, εκείνη την εποχή χώρα.
Το πρωί εκείνης της μέρας κυκλοφόρησε η «Εφημερίς των Κυριών», το πρώτο γυναικείο έντυπο στην Ελλάδα. Δεν θα διαβαζόταν μόνο από γυναίκες, αλλά και θα γραφόταν.. Σε μια εποχή που τα κορίτσια δεν πήγαιναν σχολείο, έμεναν σπίτι για να βοηθήσουν στις δουλιές, η Καλλιρόη Περέν, η πρώτη ελληνίδα δημοσιογράφος και διευθυντής εντύπου, μαζί με μερικές μορφωμένες γυναίκες που προέρχονταν κυρίως από την Κωνσταντινούπολη κυκλοφόρησαν την εφημερίδα και κάθε εβδομάδα έδιναν τη δική τους μάχη για τη χειραφέτηση των γυναικών.
Συνάντησαν πολλές αντιδράσεις, ειρωνίες ακόμα κι από τον Ροΐδη, αλλά βρήκαν και συμμάχους όπως ο Παλαμάς και ο Ξενόπουλος. Μέχρι το 1917 στα 1.106 τεύχη της εφημερίδας το γυναικείο κίνημα μπόρεσε να σταθεί στα πόδια του, να κάνει βήματα προς τα εμπρός. Κι η εφημερίδα αυτη είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Διαβάστε στο pasatempo.wordpress το σημείωμα της Περέν στο πρώτο φύλλο (ΕΔΩ)