ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Οταν η Μαλβίνα συνάντησε τον Ζαμπέτα

Φέτος συμπληρώνονται 28 χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Ζαμπέτα, στις 10 Μαρτίου 1992. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα Αρχείο-Αφιερώματα την εκπομπή «Μουσική κιβωτός - Γιώργος Ζαμπέτας».
Στη συγκεκριμένη εκπομπή, η Μαλβίνα Κάραλη φιλοξενεί τον.. Γιώργο Ζαμπέτα, ο οποίος ανοίγει τη δική του μουσική κιβωτό και θυμάται περιστατικά από την πολύχρονη καριέρα του. Μιλά για το ξεκίνημά του, που έγινε σε ηλικία πέντε ετών, παίζοντας μπουζούκι, ενώ ταυτόχρονα έβγαζε και μεροκάματο στο μπαρμπέρικο του πατέρα του. «Όλοι οι μαθητές έλεγαν ποιήματα στις εξετάσεις. Εγώ τραγουδούσα με το μπουζούκι και πήρα και το πρώτο βραβείο 7 ετών», λέει χαρακτηριστικά. Εξηγεί επίσης, ποιο ήταν το δικό του μουσικό όραμα και τι ρόλο έπαιξαν οι εταιρείες δίσκων σ’ αυτό.
Ακόμη, μιλά για τις εμφανίσεις του στον κινηματογράφο, αλλά για τη μουσική που έγραψε σε πάνω από 200 ταινίες, όπως και για τη συνεργασία του με τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Τόλη Βοσκόπουλο κ.ά. Επίσης, κάνει ένα συγκινητικό αφιέρωμα στη Μανταλένα, που «έφυγε» από τη ζωή χωρίς κανείς να πει και να γράψει δύο λόγια γι’ αυτήν, η οποία ήταν μία από τις πιο αγαπημένες του τραγουδίστριες και είχε συνεργαστεί μαζί της για πολλά χρόνια.
Τέλος, ο Γιώργος Ζαμπέτας παίζει μπουζούκι κι ερμηνεύει το τραγούδι του «Ο μαθητής», ενώ τραγούδια του ερμηνεύουν επίσης, η Αγγελική Γαΐτη, η Δούκισσα και ο Νίκος Νομικός. Παράλληλα, κάνει μια επιλογή αγαπημένων του τραγουδιών, άλλων δημιουργών, τα οποία ερμηνεύουν ο γιος του Μιχάλης Ζαμπέτας, ο Αργύρης Παπαγεωργίου και η Δούκισσα.
Σκηνοθεσία: Μεγακλής Βιντιάδης
Παραγωγή: ΕΤ-2, 1989 Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: ert.gr/arxeio-afierwmata/giorgos-zampetas-10-martioy-1992-2/