ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Το ΑΣΕΠ ακυρώνει το δώρο Κεραμέως στα ιδιωτικά κολέγια

Ηχηρό ράπισμα στον «νόμο Κεραμέως» που εξισώνει τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των δημόσιων Πανεπιστημίων έδωσε χθες απόφαση της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ. Με καθαρή πλειοψηφία 14-5 τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής απέρριψαν τυχόν αναδρομική εφαρμογή του νόμου σε εν εξελίξει διαγωνισμούς προσλήψεων στο Δημόσιο.
Απορρίπτονται επομένως αιτήσεις..
πτυχιούχων ιδιωτικών κολεγίων για τους διαγωνισμούς που «τρέχουν» -και αφορούν χιλιάδες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών- και πιο συγκεκριμένα αιτήσεις υποψηφίων που δεν έχουν αναγνωρισμένη ακαδημαϊκή ισοτιμία από τον αρμόδιο φορέα, τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).

Χωρίς ΔΟΑΤΑΠ

Ουσιαστικά ο «νόμος Κεραμέως» (ειδικότερα το άρθρο 50 του νόμου 4653/2020) άνοιξε την πόρτα για προσλήψεις στο Δημόσιο και για όσους έχουν πτυχίο κολεγίου χωρίς να έχουν περάσει από ΔΟΑΤΑΠ. Ο ισχυρισμός της υπουργού Παιδείας ήταν ότι «κοινοτικές υποχρεώσεις» έκαναν επιτακτική την άμεση αναγνώριση των παραπάνω τίτλων. Ενώ, λοιπόν, βρίσκονταν εν εξελίξει διαγωνισμοί για προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και για τη Γενική Εκπαίδευση και έβγαιναν τα αποτελέσματά τους, υπήρξαν υποψήφιοι που κατέθεταν ενστάσεις επικαλούμενοι τον «νόμο Κεραμέως».
Ως εκ τούτου η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ κλήθηκε να αποφανθεί για το εάν θα ληφθούν αναδρομικά υπόψη οι τίτλοι των κολεγίων ως επαγγελματικά προσόντα. Η απόφαση ήταν αρνητική. Κατά της αναδρομικότητας ψήφισαν 14 μέλη της Ολομέλειας και υπέρ μόλις 5.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μόνο οριακό δεν μπορεί να θεωρηθεί. Μάλιστα οι συσχετισμοί οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και προσκείμενα στην κυβέρνηση μέλη του ΑΣΕΠ υποστήριξαν ότι ο «νόμος Κεραμέως» δεν έχει αναδρομική ισχύ.
Διαφορετική απόφαση εκτιμάται ότι αφενός θα δημιουργούσε «τετελεσμένο», αφετέρου θα παραμέριζε τον «νόμο Γαβρόγλου» -βάσει του οποίου συντάχτηκαν οι εν εξελίξει προκηρύξεις- στην έκδοση των αποτελεσμάτων, προκαλώντας πραγματικό αλαλούμ στα αποτελέσματα των υποψηφίων.
Ουσιαστικά με άλλους όρους θα προκηρύσσονταν οι διαγωνισμοί και με άλλους θα κρίνονταν οι διοριστέοι. Να σημειωθεί ότι οι «τρέχοντες» διαγωνισμοί έχουν συγκεντρώσει τεράστιο ενδιαφέρον.
Ενδεικτικά ο διαγωνισμός 1ΓΕ/2019 που αφορά τη γενική εκπαίδευση συγκέντρωσε 37.927 αιτήσεις, ενώ ο 2ΓΕ/2019 συγκέντρωσε τον αριθμό-μαμούθ των 116.251 αιτήσεων. Μια ανατροπή στους όρους του διαγωνισμού είναι προφανές το τι μεγέθους αντιδράσεις θα προκαλούσε…

Συνεδρίαση

Αν και η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι ο «νόμος Γαβρόγλου» αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ στη χθεσινή της συνεδρίαση απέρριψε κάθε τέτοιον ισχυρισμό.
Τα πρώτα σχόλια που ακολούθησαν λίγες στιγμές αφότου έγινε γνωστή η απόφαση της Ολομέλειας της Ανεξάρτητης Αρχής τόνιζαν ότι το ΑΣΕΠ όχι μόνο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αλλά ουσιαστικά «φύλαξε Θερμοπύλες». Για «μια μικρή μεν, αλλά ιδιαίτερα σημαντική νίκη» έκανε λόγο ο τέως υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.
«Το ΑΣΕΠ ακυρώνει το δώρο της κ. Κεραμέως στα ιδιωτικά κολέγια» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι «μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση της δημόσιας παιδείας».
Ο πρώην υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης αναγνωρίζοντας ότι «η απόφαση αυτή περιφρουρεί το κύρος του ΑΣΕΠ και είναι σύμφωνη με την πάγια πρακτική του να μη διαταράσσονται οι όροι εν εξελίξει διαγωνισμού», τόνισε ταυτόχρονα ότι η χθεσινή απόφαση «συνιστά το πρώτο βήμα για την ακύρωση του άρθρου 50 για τα κολέγια, που είναι αντισυνταγματικό και έχει προκαλέσει ισχυρές κοινωνικές αντιδράσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει μαζί με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας τον αγώνα για την ακύρωση του άρθρου 50 και δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση θα το καταργήσει» κατέληξε.

Στέργιος Ζιαμπάκας / ΕφΣυν