ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Η ισπανική γρίπη (1918-1919) στην Αφύλαχτη Διάβαση

To 1918 δεν ήταν ο κορωνοϊός αλλά η ισπανική γρίπη. Η «Αφύλαχτη Διάβαση», το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020 και ώρα 12:00 το μεσημέρι στο Πρώτο Πρόγραμμα, γυρίζει το ημερολόγιο 102 χρόνια πίσω και παρουσιάζει ένα μοναδικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την πανδημία της ισπανικής γρίπης, τη μεγαλύτερη σε εξάπλωση και αριθμό θυμάτων κατά τη διάρκεια..
του περασμένου αιώνα.
«Έρχεται η γρίππη, πολίται φυλαχθήτε». Με τον τίτλο αυτόν αθηναϊκή εφημερίδα προειδοποιούσε για την πανδημία της γρίπης. Ωστόσο, τα μέτρα που ελήφθησαν από το ελληνικό κράτος ήταν εντυπωσιακά. Έκλεισαν σχολεία, κινηματογράφοι, θέατρα, ακόμη και καφενεία και εφαρμόστηκαν ειδικά μέτρα καθαριότητας και δημόσιας υγιεινής.
Η τότε ελληνική κυβέρνηση, πριν ακόμη εμφανιστεί η νόσος, είχε ζητήσει πληροφορίες για τα μέτρα που λάμβαναν τα άλλη κράτη «κατά του αοράτου εχθρού».
«Δυστυχώς, διά την γρίππην, δεν υπάρχει φάρμακον προληπτικόν ούτε ωρισμένον τοιούτον, άμα τη εκδηλώσει ταύτης», έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής, συμπληρώνοντας ότι ανάλογα με τις περιπλοκές κανόνιζε ο γιατρός τη δίαιτα και τα φάρμακα.
Η ιστορική έρευνα για την εξέλιξη της ισπανικής γρίπης στην Ελλάδα στηρίζεται σε πρωτογενές υλικό μέσα από τα ΦΕΚ της περιόδου 1918-1919. Συμμετέχει η ιστορικός και καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, Λένα Αναγνωστοπούλου.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!
Info
Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Η ισπανική γρίπη 1918-1919»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi