ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Γιατί τα ΚΕΣΥ δεν περιλαμβάνονται στις εκπαιδευτικές δομές που κλείνουν;

Τι καταγγέλλουν η ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής ΠΟΣΕΕΠΕΑ (εκπροσωπεί το Προσωπικό που υπηρετεί στα Κέντρα Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής Υποστήριξης - ΚΕΣΥ, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, ..
φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, Συμβούλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού Τυφλών, Ειδικούς στην Νοηματική Γλώσσα Κωφών, Ειδικούς στη Κινητικότητα τον Προσανατολισμό Τυφλών και Συμβούλους στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό), καταγγέλλει την εξαίρεση των ΚΕΣΥ  από τις εκπαιδευτικές δομές που έχει αποφασιστεί να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού.
Τα ΚΕΣΥ δεν αποτελούν διοικητικές υπηρεσίες, είναι εκπαιδευτικές δομές σύμφωνα με τον Ν. 4547/2018, προσφέρουν αποκλειστικά εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες και οι εκπαιδευτικοί και ΕΕΠ ασκούν  τα ίδια καθήκοντα με τους συναδέλφους  σχολικών μονάδων.
Από την πλευρά του ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής ζητά επίσης την άμεση αναστολή λειτουργίας των ΚΕΣΥ της Αττικής και όλης της Επικράτειας, για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές της χώρας λόγω κορωνοϊού.
Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής διαμαρτύρεται και εκφράζει τη βαθύτατη απογοήτευση και αντίθεσή του στην εξαίρεση των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) όλης της χώρας από τις αποφάσεις των υπουργείων Παιδείας και Υγείας σχετικά με τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών της χώρας λόγω κορωνοϊού. Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής έχει ήδη επισημάνει, με επιστολή του προς τους αρμόδιους, την έλλειψη συστηματικής καθαριότητας και υγιεινής στους χώρους ορισμένων εκ των ΚΕΣΥ της Αττικής, γεγονός που επιβαρύνει έτι περαιτέρω την κατάσταση και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια του εκπαιδευτικού προσωπικού και των εξυπηρετούμενων και κατ΄ επέκταση τη δημόσια Υγεία.
Σε επιστολή του προς την πουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως και την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη (κοινοποιείται και στον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια) ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής διαμαρτύρεται για τη συνέχιση λειτουργίας των ΚΕΣΥ κατά την περίοδο των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό.
Αναλυτικά η επιστολή:
Αγαπητή κυρία Υπουργέ,
Αγαπητή κυρία Υφυπουργέ,

Το ΔΣ του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής εκφράζει τη βαθύτατη απογοήτευση και αντίθεσή του στην εξαίρεση των ΚΕΣΥ όλης της χώρας από τις αποφάσεις των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας σχετικά με τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών της χώρας λόγω κορωνοϊού.
Διευκρινίζουμε ότι σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 4547/2018, Άρθρο 7, παρ 1, η αποστολή και αρμοδιότητες των Κ.Ε.Σ.Υ. είναι: «η υποστήριξη των σχολικών μονάδων και των Ε.Κ. της περιοχής αρμοδιότητάς τους για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στην εκπαίδευση και την προάσπιση της αρμονικής ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης και προόδου. Για την εκπλήρωση της αποστολής τους, τα Κ.Ε.Σ.Υ. δραστηριοποιούνται στους τομείς της διερεύνησης εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών, της διενέργειας αξιολογήσεων, του σχεδιασμού και της υλοποίησης εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων, καθώς και δράσεων επαγγελματικού προσανατολισμού, της υποστήριξης του συνολικού έργου των σχολικών μονάδων ή των Ε.Κ., της διενέργειας ενημερώσεων και επιμορφώσεων και της ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου». Επίσης στο Άρθρο 2 αναφέρεται ρητώς: «Οι αρμοδιότητες που ασκούν τα Κ.Ε.Σ.Υ. για την επίτευξη της αποστολής τους έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό ….».
Επίσης, στον Ενιαίο Κανονισμό λειτουργία των Κ.Ε.Σ.Υ., Κεφ. Α ́Άρθρο 1, Παρ.4.: « Όλες οι πράξεις, ενέργειες και εισηγήσεις των Κ.Ε.Σ.Υ. έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό και αποσκοπούν στην πολυδιάστατη υποστήριξη του έργου των σχολικών μονάδων και του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης του».
Σύμφωνα με τη χθεσινή (10-3-2020) Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, με την οποία αποφασίζεται η αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών στην Ελλάδα, δημοσίων και ιδιωτικών για τις επόμενες 14 ημέρες, «το μέτρο αφορά σε σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται από το υπ. Παιδείας, όπως ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ και φροντιστήρια».
Αδυνατούμε λοιπόν να αντιληφθούμε την εξαίρεση των ΚΕΣΥ από τα ανακοινωθέντα μέτρα, τη στιγμή που στους χώρους τους εβδομαδιαίως, οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί και ΕΕΠ της Αττικής διενεργούν κατά μέσο όρο:
  • 80 λήψεις αιτήσεων από γονείς/κηδεμόνες
  • 130 ραντεβού με γονείς (και άλλους φορείς: Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, επιστήμονες από άλλες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, κλπ)
  • 110 αξιολογήσεις παιδιών
Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής έχει ήδη επισημάνει, με επιστολή του προς εσάς (ΑΠ:713/10-03-2020), την έλλειψη συστηματικής καθαριότητας και υγιεινής στους χώρους ορισμένων εκ των ΚΕΣΥ της Αττικής, γεγονός που επιβαρύνει έτι περαιτέρω την κατάσταση και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια εκπαιδευτικού προσωπικού και εξυπηρετούμενων και κατ΄ επέκταση τη δημόσια Υγεία.
Αγαπητή κυρία Υπουργέ,
Αγαπητή κυρία Υφυπουργέ,

Σας ζητάμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα παραπάνω δεδομένα και να προχωρήσετε ΑΜΕΣΑ στην αναστολή λειτουργίας των ΚΕΣΥ της Αττικής και όλης της Επικράτειας, για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές της χώρας.
Για το ΔΣ
Η πρόεδρος Ευγενία Τραγάκη                                      Η Γεν. Γραμματέας Μερόπη Κοπανάκη