ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες

Στο ζήτημα που έχει απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο, σχετικά με την τέλεση της θείας λειτουργίας στις εκκλησίες, αναφέρθηκε στο διάγγελμά του για τον κορωνοϊό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγοντας να κάνει κι αυτός (όπως η Κεραμέως -ΕΔΩ) αναφορά στην «θεία κοινωνία»...
«Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να..
επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων. Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί από εσάς αισθανθήκατε το ίδιο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως «ως πρωθυπουργός οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σήμερα δεν δοκιμάζονται τα «πιστεύω», αλλά η πίστη στην υγεία του ανθρώπου. «Η αγάπη προς τον “πλησίον” στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία», συνέχισε.
Τόνισε επιπλέον πως «γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι προσβλέπει στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας, ενώ συμπλήρωσε ότι ο θεσμικός του ρόλος τού επιβάλλει να τοποθετηθεί με σαφήνεια.
«Ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών. Και αναλογιζόμενοι πάντα ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες δίπλα μας», κατέληξε.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους μαθητές και τις μαθήτριες να αποφύγουν τους χώρους με μεγάλο συντονισμό και να «προσέχουν τον παππού και την γιαγιά» σημειώνοντας τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για τηλεμαθήματα στα σχολεία.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:
Συνιστά αναμφίβολα βήμα προς τον ορθολογισμό το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης άδειασε σήμερα τους ακραίους του κόμματος του, που όλες τις προηγούμενες μέρες χαρακτήριζαν «άπιστους» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή παρακινούσαν τους πιστούς να μεταλάβουν άφοβα.
Ωστόσο όταν είσαι Πρωθυπουργός και έχεις ευθύνη για τη Δημόσια Υγεία όλων των πολιτών, δεν αρκούν οι παραινέσεις αλλά απαιτούνται αποφάσεις.
Η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες αποφάσισε - ορθώς - να αποτρέψει τις μαζικές συναθροίσεις, αναστέλλοντας την λειτουργία σχολείων, πανεπιστημίων, φροντιστηρίων, ΚΑΠΗ, αθλητικών χώρων.
Δεν περιορίστηκε σε παραινέσεις, προχώρησε σε αποφάσεις.
Γιατί λοιπόν δεν αποφασίζει αναστολή ή τροποποίηση του τελετουργικού των μυστηρίων, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες, παρά πετάει το μπαλάκι στην Εκκλησία και στους πιστούς;
Δεν είναι θέμα ευσέβειας και ατομικής πίστης, αλλά κατεπείγουσας προστασίας της δημόσιας Υγείας και των πολιτών. Είναι αδιανόητο σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή η κυβέρνηση να πορεύεται με κριτήριο «ισορροπίες» και το όποιο πολιτικό κόστος.