ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Μια… Αμεση Δράση για την ελευθερία του Τύπου

Μηχανισμός ταχείας αντίδρασης για την προστασία της ελευθεροτυπίας στην Ευρώπη 
 


«Βρισκόμαστε στο πλευρό σας και είμαστε εδώ για να προσφέρουμε βοήθεια με κάθε τρόπο». Τα λόγια της Τζέιν Γουάιατ, υπεύθυνης επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελευθερίας του Τύπου και των Μέσων στη Λειψία (ECPMF), προς τους Eυρωπαίους δημοσιογράφους δεν έχουν πλέον μόνο παρηγορητικό χαρακτήρα..
Oπως εξηγεί σε αποκλειστικές δηλώσεις της στο Documento, από τις αρχές του μήνα ξεκίνησε η λειτουργία του πανευρωπαϊκού Μηχανισμού Ταχείας Αντίδρασης (RRM) ο οποίος έχει στόχο την ανίχνευση, απάντηση και αποτροπή των παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου και των ΜΜΕ. Ακόμη, θα προσφέρει πρακτική υποστήριξη στους δημοσιογράφους που έχουν δεχτεί επίθεση και θα προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα μέσω δημοσίευσης των περιστατικών.
Ο μηχανισμός έχει συσταθεί από κοινοπραξία οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προστασίας της δημοσιογραφίας: Article 19, European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Institute for Applied Informatics at the University of Leipzig (InfAI), International Press Institute (IPI) και CCI/Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa. Στην κοινοπραξία προΐσταται το ECPMF. Επειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο μηχανισμός θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.

- από κείμενο της Λαμπρινής Παπαδοπούλου στο documentonews (oλόκληρο ΕΔΩ)