ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Kενό ασφαλείας στα Windows 10

Tι αποκάλυψε η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ

Σε μια πρωτοφανή για μυστική υπηρεσία κίνηση που μάλλον δεν έχει προηγούμενο, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ αποκάλυψε δημοσίως ότι βρήκε ένα σοβαρό κενό ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα Windows 10 της Microsoft, το οποίο θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν χάκερ ή άλλοι κακόβουλοι..
παράγοντες.
Κανονικά θα περίμενε κανείς -μετά και τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν- η NSA να αποσιωπήσει την «κερκόπορτα» και να την αξιοποιήσει δεόντως προς ίδιον όφελος. Άλλωστε, η ίδια έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί ότι έχει εκμεταλλευθεί διάφορες «τρύπες» στα προϊόντα της Microsoft για να «χακάρει» υπολογιστές-στόχους, χωρίς ποτέ να ενημερώσει την εταιρεία. Και δυστυχώς αργότερα μερικά από αυτά τα «εργαλεία» κυβερνοκατασκοπείας έπεσαν και σε χέρια κανονικών χάκερ.
Ήδη η Microsoft έσπευσε να κυκλοφορήσει ευρέως ένα «μπάλωμα» για το πρόβλημα, ενώ νωρίτερα είχε στείλει την αναβάθμιση ασφαλείας στον αμερικανικό στρατό και σε άλλους «ευαίσθητους» χρήστες με διαβάθμιση. Η NSA αποκάλυψε το κενό ασφαλείας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, χωρίς πάντως να διευκρινίσει πόσο καιρό γνώριζε περί αυτού, προτού το αποκαλύψει στην Microsoft. Η Υπηρεσία υποστήριξε ότι και στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει εταιρείες για ανάλογα προβλήματα, αλλά με διακριτικό τρόπο.
Το πρόβλημα, που επηρεάζει επίσης τα Windows Server 2016 και 2019, αλλά όχι παλαιότερες εκδόσεις των Windows, υπάρχει στο πρόγραμμα crypt32.dll των Windows 10, το οποίο επιτρέπει σε προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες, όπως τα ψηφιακά πιστοποιητικά που χρησιμοποιούνται για την πιστοποίηση των προγραμμάτων λογισμικού. Θεωρητικά, το κενό ασφαλείας επιτρέπει σε ένα χάκερ να καμουφλάρει κακόβουλο λογισμικό ως νόμιμο και αξιόπιστο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ