ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Στο δρόμο χιλιάδες πτυχιούχοι - Κινητοποιήσεις εργαζομένων στον ΟΑΕΔ

Σε συνεχείς κινητοποιήσεις ενόψει της λήξης των συμβάσεών τους βρίσκονται εδώ και δύο μήνες οι Εργαζόμενοι του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 ετών. Σε σχετική ανακοίνωσή του το «Συντονιστικό Αγώνα» ενημερώνει για την ερχόμενη πανελλαδική κινητοποίησή τους που θα λάβει χώρα στις 22/01 στις 12:00 μμ στα Προπύλαια..

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:
"Εδώ και δύο μήνες οι Εργαζόμενοι του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 ετών, βρισκόμαστε σε συνεχείς κινητοποιήσεις ενόψει της λήξης των συμβάσεών μας. Μπροστά στην απόλυση η απεργιακή κινητοποίηση τέθηκε ως μονόδρομος για εμάς και έτσι, την Παρασκευή 10/01, πραγματοποιήσαμε μια διαδήλωση ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις απολύσεις, την ανακύκλωση της ανεργίας, για την ανανέωση των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων καθώς και για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Στο πλευρό μας συντάχθηκε πλήθος κόσμου που βιώνει την ίδια εργασιακή επισφάλεια και ανασφάλεια με εμάς, καθώς ο αγώνας για την ανανέωση των συμβάσεών μας, αφορά και κάθε εργαζόμενο/η που βλέπει τα δικαιώματά του να περιστέλλονται.
Η πορεία μας με αφετηρία τα Προπύλαια, κατευθύνθηκε προς το Υπουργείο Εργασίας όπου και αρνήθηκαν στην αντιπροσωπεία μας να συναντηθεί με κάποιον αρμόδιο. Έπειτα, συνεχίσαμε δυναμικά προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας δηλώσει πως δεν θα αποχωρήσουμε αν δεν μας δεχθεί ο Διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου. Ωστόσο, ο εμπαιγμός της κυβέρνησης συνεχίστηκε και εκεί, καθώς και πάλι αρνήθηκαν το διάλογο και μια ξεκάθαρη απάντηση στο δίκαιο αίτημά μας, τη στιγμή που σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι πρώτες απολύσεις συναδέλφων του προγράμματός μας.
Η προκλητική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να πετάξει στο δρόμο 3.650 εργαζόμενους του προγράμματός μας η οποία και επιβεβαιώνεται από τις μέχρι τώρα κινήσεις της, αδιαφορώντας για την καθημερινή προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο και εντείνοντας την ήδη ασφυκτική κατάσταση υποστελέχωσης των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, δεν θα μείνει αναπάντητη. Θα βρουν απέναντί τους σύσσωμη την κοινωνία, θα βρουν απέναντί τους όλους και όλες εμάς, τους «ανακυκλώσιμους» εργαζόμενους, που καλύπτουμε τα κενά που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις μνημονιακές πολιτικές τους. Με τους ανυποχώρητους αγώνες μας θα ανατρέψουμε τις πολιτικές τους και θα διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει!
Στις 22/01 ξεκινάνε να λήγουν οι πρώτες συμβάσεις των εργαζομένων του προγράμματος. Αυτό σημαίνει πως τα πόστα τους στις δημόσιες υπηρεσίες που βρίσκονται, θα αδειάσουν αφήνοντας στον «αέρα» την εξυπηρέτηση και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Εργαζόμαστε σε υπηρεσίες υγείας [Κέντρο Αιμοδοσίας, Κέντρα Υγείας και Πρόνοιας κ.α.], ασφάλισης [ΕΟΠΠΥ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ κ.α.], σε πολλά Υπουργεία [Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Ανάπτυξης, Τουρισμού κ.α.], αλλά και σε οργανισμούς όπως ο ΟΑΕΔ. Η κυβέρνηση που αφήνει ακάλυπτα χιλιάδες κενά στο Δημόσιο, έρχεται να προσθέσει ακόμη 3.650. Με τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας -όπως είναι και το δικό μας- προσπαθεί να «ξεγελάσει» τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους πολίτες, ώστε να καλύψει την εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει ο Δημόσιος τομέας.
Όμως για ένα πράγμα να είναι σίγουροι: αν δεν ανακαλέσουν την απόφασή τους για την απόλυσή μας, θα γίνουμε ο εφιάλτης τους! Αρνούμαστε να συναινέσουμε σε αυτή την πολιτική διάλυσης του δημοσίου και των εργασιακών σχέσεων και δεν θα υποχωρήσουμε! Να πούμε «φτάνει πια» με την μετανάστευση του πιο ελπιδοφόρου δυναμικού της χώρας, της νεολαία της, στο εξωτερικό!
Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να «σηκώσουμε το γάντι» με τη συνέχιση των διεκδικήσεών μας. Στη μαζική συνέλευση αγώνα που πραγματοποιήσαμε στις 10/01, αποφασίσαμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, ενόψει των επερχόμενων απολύσεων:

Kυριακή 19/01 στις 13.00 στο Σύνταγμα με κατεύθυνση προς την Ερμού, καλούμε όλους τους συμβασιούχους που είτε δουλεύουν με κάποιο πρόγραμμα, είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και βιώνουν τη συνεχή εργασιακή ανασφάλεια, σε κοινή κινητοποίηση ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις απολύσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους.
Την Τετάρτη 22/01 θα προχωρήσουμε σε πανελλαδική κινητοποίηση και πορεία στις 12.00 στα Προπύλαια. Επιδιώκουμε η Τρίτη 21/01 να είναι μέρα στάσης εργασίας για όλους τους συμβασιούχους του προγράμματός μας και η Τετάρτη 22/01 να είναι μέρα πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας.
Καλούμε τους εργαζόμενους/ες του προγράμματος να προχωρήσουν και σε κατά τόπους δράσης ενημέρωσης και αγώνα. Καλούμε σωματεία, συλλογικότητες, ομοσπονδίες και φορείς να αγωνιστούν μαζί μας για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα.

Δε σταματάμε, δεν υποχωρούμε, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε με όπλο μας την απεργία!

Διεκδικούμε:
- Άμεση ανανέωση-παράταση της σύμβασής μας για χρονική διάρκεια ίση με την αρχική προκήρυξη [12 μήνες] για το ήδη υφιστάμενο προσωπικό.
- Άμεση αναγνώριση προϋπηρεσίας και ένσημα για όλες/ους! - Να σταματήσει η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας! Ίση αντιμετώπιση των εργαζομένων. Ίση αμοιβή για ίση εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ίσα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες και τις εγκύους.
- Στελέχωση των Υπουργείων, των δημόσιων υπηρεσιών και των δήμων με μόνιμο και σταθερό προσωπικό.
- Καμία απόλυση συναδέλφου/ισσας. -
 Καμία συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Καμία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων. Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα [ΣΔΙΤ] στους δημόσιους φορείς.
- Λεφτά για τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι για τα πλεονάσματα.

Συντονιστικό Αγώνα Εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29"