ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Αστυνομική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για αλλαγή του κατηγορητηρίου

Ολοένα και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που η αστυνομία αντιλαμβάνεται τον ρόλο της γεννά η υπόθεση της εκκένωσης της κατάληψης Ματρότζου στο Κουκάκι, καθώς σχεδόν κάθε μέρα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία αστυνομικής αυθαιρεσίας, την ίδια στιγμή που οι αστυνομικοί δείχνουν να μην αρκούνται στις υπερβάσεις..
καθήκοντος, αλλά να αξιώνουν να υπερβούν και τον ρόλο τους συνολικά εμπλεκόμενοι σε λειτουργίες άσχετες με τις δικές τους.
Έτσι, χθες, σε μια πρωτοφανή κίνηση, το Σωματείο των Ειδικών Φρουρών της Αττικής δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη των συλληφθέντων της ανακατάληψης του Σαββάτου προκειμένου να ζητήσουν αλλαγή του κατηγορητηρίου. Οι αστυνομικοί δηλώνουν ανικανοποίητοι από τα επτά πλημμελήματα για τα οποία άσκησε δίωξη η Εισαγγελία και ζητούν τη μετατροπή τους σε κακουργήματα, φθάνοντας να μιλούν -μέσω των συνηγόρων τους- και για... απόπειρα ανθρωποκτονίας. Η παρέμβαση αυτή αποτελεί παραβίαση της πάγιας αρχής ότι ο ρόλος των αστυνομικών ολοκληρώνεται με τη σύλληψη των δραστών/ κατηγορουμένων και η απόδοση του κατηγορητηρίου είναι αποκλειστική δουλειά της Δικαιοσύνης. Στην πράξη, με την παρέμβασή τους οι αστυνομικοί, δημιουργούν το πρωτοφανές: ένα κομμάτι του κράτους να στρέφεται εναντίον ενός άλλου αξιώνοντας να το υποκαταστήσει στη δουλειά του (εν προκειμένω η αστυνομία προσπαθεί να πει στη Δικαιοσύνη τι θα κάνει). Η υπόθεση θα μπορούσε να είναι ακόμα μία περίπτωση υπερβάλλοντος αστυνομικού ζήλου και μετατροπής του ρόλου της αστυνομίας από υπεύθυνη για την ασφάλεια σε τμήμα μιας βεντέτας αν δεν συνέβαινε συνήγορος πολιτικής αγωγής να οριστεί ο γνωστός και μη εξαιρετέος Θ. Πλεύρης, ο οποίος τυγχάνει κυβερνητικός βουλευτής.
Η Εισαγγελία πάντως αρκέστηκε στην άσκηση μιας διπλής δίωξης, που περιλαμβάνει επτά πλημμελήματα: διατάραξης κοινής ειρήνης, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απείθειας και βίας κατά αστυνομικών οργάνων στην πρώτη περίπτωση, καθώς και βαριάς σωματικής βλάβης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και απείθειας στη δεύτερη. Εάν οι αστυνομικοί και ο Πλεύρης επιμείνουν στην παράστασή τους, θα έχουμε το πρωτοφανές γεγονός η αστυνομία να παρίσταται σε δίκη απέναντι στη Δικαιοσύνη με την υποστήριξη της συμπολίτευσης, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Β. Ντούμας στράφηκε με δηλώσεις του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε επίσης (προ)χθεσινό πρωτοσέλιδο της γνωστής εφημερίδας «Espresso», στο οποίο κατονομάζεται ανήλικη που συνελήφθη το Σάββατο στην κατάληψη και στοχοποιείται το οικογενειακό της περιβάλλον. Για το ζήτημα αυτό συνδικαλιστές δημοσιογράφοι δήλωναν την πρόθεσή τους να κινήσουν πειθαρχική διαδικασία στην ΕΣΗΕΑ. Η ανήλικη αφέθηκε ελεύθερη την ίδια μέρα από τον ανακριτή, ενώ το ίδιο αναμενόταν να συμβεί με τους άλλους είκοσι κατηγορούμενους μέχρι χθες το βράδυ.

Γιάννης Ανδρουλιδάκης / Αυγή