ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Τα Νταρνακοχώρια Σερρών στην «Αφύλαχτη Διάβαση»

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τα Νταρνακοχώρια του νομού Σερρών, ένα σύμπλεγμα οικισμών με κοινό γλωσσικό ιδίωμα και ένα πλαίσιο παραδόσεων, ηθών και εθίμων που διαφοροποιούνται αισθητά από τον υπόλοιπο μακεδονικό χώρο. Το ντοκιμαντέρ, που αποτελεί μια συμπαραγωγή του Πρώτου Προγράμματος και της ΕΡΤ.. Σερρών, θα μεταδοθεί το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020, στις 12 το μεσημέρι.
Πρόκειται για ένα ραδιοφωνικό ταξίδι μέσα στον χρόνο και στον χώρο, στα πέντε χωριά των Νταρνάκηδων: Νέο Σούλι (Σουμπάσκιοϊ), Άγιο Πνεύμα (Βεζνίκο), Εμμανουήλ Παππάς (Δοβίστα), Πεντάπολη (Σαρμουσακλή) και Χρυσό (Τοπολιάνη). Κάθε μία από αυτές τις πέντε κοινότητες λειτουργούσε αυτόνομα, αντιμετωπίζοντας μόνη της τα εσωτερικά της ζητήματα, ενώ στα μεγάλα και ουσιαστικά ζητήματα λειτουργούσαν σαν ένας ενιαίος οργανισμός, όπως για παράδειγμα σε θέματα εθνικής ταυτότητας και οργάνωσης του αγροτικού χωροχρόνου, ενώ οι μεγάλες θρησκευτικές γιορτές γιορτάζονταν από όλους τους Νταρνάκηδες μαζί.
Για το ιδιαίτερο σύστημα εσωτερικής οργάνωσης αυτών των πέντε χωριών του νομού Σερρών μιλά στο ντοκιμαντέρ ο δάσκαλος Τάσος Λασπάς, ενώ για τα ήθη και τα έθιμα, το γλωσσικό ιδίωμα, τα τραγούδια και τους χορούς τους μιλά ο ερευνητής και λαογράφος Απόστολος Μελισσάς. Ακούγονται τραγούδια των Νταρνάκηδων, από άντρες και γυναίκες των Νταρνακοχωρίων, όπως διασώθηκαν μέσα στον χρόνο, διατηρώντας αναλλοίωτο το γλωσσικό ιδίωμα.
Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Κασάπης – Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8, ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ: FM 101,5
Info
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Δεν λαλείς καημένο αηδόνι- Ένα ιστορικό και λαογραφικό ταξίδι στους Νταρνάκηδες και στα Νταρνακοχώρια»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi