ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Σώπα ρε, υπάρχουν και πρόσφυγες; Υπάρχουν και μετανάστες;

του Χρήστου Ξανθάκη
Δεν ξέρω, μπορεί να ήταν επειδή μας σνομπάρανε στη διάσκεψη του Βερολίνου και σκέφτηκαν στο Μαξίμου να τρίψουν τη μούρη του ψευτόμαγκα Ερντογάν τοποθετώντας απέναντί του τον γουόριορ Μηταράκη.
Μπορεί να απελπιστήκανε τόσο από την διαχείριση (ο Θεός να την κάνει…) του μεταναστευτικού από τους πρώην και νυν καραβανάδες και να είπαν «ως εδώ, ας.. δώσουμε μια ευκαιρία και στο πολιτικό προσωπικό».
Μπορεί να τρομάξανε από τις αντιδράσεις των κατοίκων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που ετοιμάζουν απεργίες και δυναμικές κινητοποιήσεις και μη σου πω τι άλλο μπορεί να ετοιμάζουν, θα το ακούσεις και θα πάθεις κίτρινο πυρετό.
Μπορεί να τους άγχωσε το γεγονός ότι στην αγνή και αθάνατη ελληνική επαρχία ακούνε για δομές και χοτ σποτ και στρατόπεδα και κλείνουν εθνικές και τοπικές οδούς και πάνε να σηκώσουνε μαύρες σημαίες όπως τα μπαχαλάκια στην Ματρόζου.
Τέλος πάντων, μην μακρηγορώ, επανασυστήνεται το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε…) κι αυτή είναι μια καλή είδηση, διότι όπως και να τα μπλέξει ο Μηταράκης χειρότερα αποκλείεται να τα μπλέξει από την τωρινή κατάσταση. Όπου είναι τόσο μπερδεμένες οι καταστάσεις και οι αρμοδιότητες (και αλλάζουν οι ισορροπίες από μήνα σε μήνα) που δεν γνωρίζει και δεν καταλαβαίνει ουδείς τι πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει και σε ποιόν θα δώσει λογαριασμό. Στο Μαξίμου πιθανότατα, αλλά πόσα να σηκώσει και το Μαξίμου πια; Και πόσα να καταπιούνε και τα δόλια τα media που μια φορά κι έναν καιρό έκλανε το μπαρμπούνι στη Μόρια και το αναδεικνύανε σε πρώτο θέμα. Ενώ τώρα, όπου χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, η άκρα του τάφου σιωπή είναι τουλάχιστον εκκωφαντική μπροστά στη μουγκαμάρα τους…
Μισό λεπτό όμως, διότι υπάρχει και ανακοίνωση κυβερνητική που λέει τα εξής:
«Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
  • Φύλαξη των συνόρων μας
  • Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου
  • Αυξημένες επιστροφές
  • Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora.
Αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου».

Τα διαβάζεις τα ανωτέρω και δεν ξέρεις αν είναι να κλάψεις ή αν είναι να γελάσεις, τόσο κωμικά μοιάζουν μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Για να καταλάβετε τη μπουρδούκλα, δύο ώρες πριν ανακοινωθεί η ίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, είχε βγει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και είχε δηλώσει:
«Η κυβέρνηση έχει μια ολοκληρωμένη πολιτική προκειμένου να έχουμε τα επιθυμητά αποτέλεσμα. Υπάρχουν παράμετροι του προβλήματος που δεν ελέγχονται. Αν συνεχιστούν οι ροές παρά τα μέτρα, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα θα τα πάρει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση».
Γειά σου Γιάννη κουκιά σπέρνω εν ολίγοις, όλα καλά πάνε, όλα κομπλέ είναι, νέμα προμπλέμα που λένε και οι Σέρβοι. Και ύστερα του φέρνουν τον Μηταράκη να σώσει τα άσωστα. Καλή τύχη εύχομαι, αν και έχω την εντύπωση ότι δεν θα είναι αρκετή

Υ.Γ.: Δεν έχω καμιά ιδιαίτερη αδυναμία στον κύριο Νότη, αλλά αν τελικά υλοποιηθούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα πραγματικά θα είναι για λύπηση.

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost