ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Η πιο άχρωμη επιλογή (πολιτικά) στην ιστορία του θεσμού

Η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου είναι η πιο άχρωμη πολιτικά στην ιστορία του θεσμού. Από το 1990 και μετά οι Πρόεδροι Καραμανλής, Στεφανόπουλος, Παπούλιας, Παυλόπουλος ήταν ακραιφνώς πολιτικά πρόσωπα. Ακόμα και ο Σαρτζετάκης (1985), που προερχόταν από το δικαστικό σώμα, ήταν εμβληματική πολιτική επιλογή, λόγω της εμπλοκής του στην..
υπόθεση Λαμπράκη (άλλο το ότι εξελίχθηκε σε έναν τυπολάτρη, που κάποτε εκνεύρισε και τον Ανδρέα Παπανδρέου).
Με την Σακελλαροπούλου ο Μητσοτάκης έδειξε ότι δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να επιλέξει πολιτικό πρόσωπο. Αν επέλεγε κάποιον ή κάποιαν από τον δικό του πολιτικό χώρο, θα έχανε το άλλοθι της συναινετικής επιλογής. Αν επέλεγε από την αντιπολίτευση (πχ Βενιζέλος, Διαμαντοπούλου, Δαμανάκη) θα είχε πρόβλημα με βουλευτές της ΝΔ.
Η επιλογή Σακελλαροπούλου είναι ανώδυνη και φέρνει σε κάποια αμηχανία τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την είχε ορίσει πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αλλά είναι μια επιλογή άχρωμη, χωρίς κανένα ειδικό πολιτικό βάρος. Η διαπίστωση αυτή δεν ακυρώνει το ότι είναι γυναίκα, καλή επιστήμονας, οικολογικά ευαίσθητη και ό,τι άλλο προβάλλεται ως προσόν της. Εδώ την κρίνουμε πολιτικά, αφού πολιτική είναι η θέση που θα αναλάβει και πολιτικούς χειρισμούς θα κάνει.
Σίγουρα είναι καλή επιλογή για χώρες όπως το Λουξεμβούργο ή η Ελβετία. Δεν ξέρω για την Ελλάδα των ανοιχτών-και επικίνδυνων-εθνικών προβλημάτων. Οσο κι αν η θέση θεωρείται διακοσμητική, σε ταραγμένους καιρούς μπορεί να χρειαστεί να παίξει κάποιον καίριο ρόλο. Μακάρι να μη χρειαστεί. Ή, αν χρειαστεί, να τον παίξει καλά…
- από το fb του Γιώργου Καρελιά