ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

ΕΣΗΕΑ και ΕΙΗΕΑ καταδικάζουν την επίθεση στα γραφεία «Δημοκρατίας» και «Espresso»

Δημοσιογράφοι (ΕΣΗΕΑ) και εκδότες (ΕΙΗΕΑ) καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους την εισβολή ομάδας του «Ρουβίκωνα» στα γραφεία των εφημερίδων «Δημοκρατία» και «Espresso», στο Παγκράτι.
Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών αναφέρει:
"Το Διοικητικό Συμβούλιο.. της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την επίθεση ομάδας κουκουλοφόρων, που έγινε χθες το βράδυ στα γραφεία των εφημερίδων «Δημοκρατία» και «Espresso», στο Παγκράτι.
Οι άγνωστοι εισβολείς, αφού κατόρθωσαν να εισέλθουν από την κεντρική είσοδο και να ακινητοποιήσουν τον φρουρό, ανέβηκαν στον τρίτο όροφο του κτηρίου, όπου στεγάζονται οι δύο εφημερίδες, πέταξαν μαύρες μπογιές σε τοίχους και ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε γραφεία και μηχανήματα. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.
Νωρίς σήμερα το πρωί η αντιεξουσιαστική οργάνωση «Ρουβίκωνας» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ ανάρτησε βίντεο από την έφοδο των μελών της στα γραφεία των εφημερίδων.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που δέχονται επίθεση οι συγκεκριμένες εφημερίδες και η πολλοστή, που τα Μέσα Ενημέρωσης γίνονται στόχος βανδαλιστών και κουκουλοφόρων.
Δηλώνουμε απερίφραστα τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους των εφημερίδων που δέχθηκαν την επίθεση από αυτόκλητους τιμωρούς.
Οι Έλληνες δημοσιογράφοι έχουν αποδείξει ότι δεν φοβούνται και δεν πτοούνται από τη βία, την τρομοκράτηση και τις απειλές. Θα αγωνιστούμε σθεναρά εναντίον εκείνων που επιθυμούν με τη βία να φιμώσουν τον Τύπο και να εγκαθιδρύσουν το σκοταδισμό."
Η ανακοίνωση της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών: 
"Η Ε.Ι.Η.Ε.Α. εκφράζει την ανησυχία της για το δεύτερο στη σειρά περιστατικό επίθεσης και βανδαλισμού από ομάδες «αγνώστων» στα γραφεία των εφημερίδων ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ESPRESSO και ΕΣΤΙΑ σε διάστημα μόλις ενός μηνός. Οι ενέργειες αυτές, που στρέφονται συνολικά κατά του Τύπου, πρέπει να καταδικάζονται άμεσα και δημόσια από όλους. Πολλώ μάλλον όταν επαναλαμβάνονται σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Η Ενωση συμπαρίσταται στους εργαζόμενους και στις εκδοτικές επιχείρησεις των εφημερίδων, υπογραμμίζοντας ότι κανένας φορέας ενημέρωσης και διάδοσης γνώμης δεν φιμώνεται από εκδηλώσεις τρομοκράτησης και από απειλές.
Είναι προς διερεύνηση η καταγγελία των εφημερίδων ότι η ΕΛ.ΑΣ. είχε ενημερωθεί για την ανάγκη λήψης μέτρων φύλαξης αμέσως μετά την πρώτη επίθεση. Η Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της οφείλουν να αποδείξουν ότι εννοούν τη διαβεβαίωσή τους ότι έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας των χώρων σύνταξης και έκδοσης των εφημερίδων."