ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Ο ρατσισμός είναι γένους αρσενικού, οι διακρίσεις γένους θηλυκού

Με περιπαιχτική διάθεση σε όσα τραγελαφικά επιχείρησε ο πρωθυπουργός της χώρας να πει, ώστε να διασυνδέσει την ανακοίνωση της υποψηφιότητας για την προεδρία της Δημοκρατίας, θα ήθελα να σχολιάσω αναφορικά με ένα ζήτημα που δεν αποτέλεσε αφορμή για δημόσιο σχολιασμό.
Η ΕΡΤ μετέδωσε το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη δίχως ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και υποτιτλισμό (ως όφειλε) για κωφές/ούς και..
βαρήκοες/ους θεάτριες/ες.
Δεν θα επικαλεστώ μόνο το πρόσφατο ΦΕΚ 5491,6/12/2018 που ορίζει σε ποιες περιστάσεις η δημόσια τηλεόραση οφείλει να συμπεριλαμβάνει όλο το κοινό στην απεύθυνσή της, δίχως διακρίσεις.
Θα θυμίσω ότι μετά από πολυετή αγώνα των κωφών στις 7 Σεπτεμβρίου του 2017 αναγνωρίστηκε η ΕΝΓ ως ισότιμη με την ελληνική.
Τους λόγους που απέκλεισαν τις/τους κωφές/ούς συμπολίτισσες/ες από την πρόσβαση στο περιεχόμενο του διαγγέλματος Μητσοτάκη οφείλει να εξηγήσει η δημόσια τηλεόραση.
Είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να μας ενημερώσουν ΚΑΙ για τους λόγους που το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ έπαψε να μεταδίδεται με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, όπως δηλαδή μεταδιδόταν από τον Απρίλιο του 2019.
Τέλος, είναι αναγκαία η διερεύνηση δυνατότητας μεταγραφής ομιλίας σε γραπτό κείμενο (speech to text) και στην Ελληνική γλώσσα, για τους μεταγλωσσικά κωφούς, βαρήκοους και κωφούς που επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν την ΕΝΓ, και η εφαρμογή της σε όλα τα ζωντανά προγράμματα.
Ο ρατσισμός είναι γένους αρσενικού, οι διακρίσεις γένους θηλυκού.
Η ανεμπόδιστη πρόσβαση, όμως, στο τηλεοπτικό περιεχόμενο είναι ζήτημα δημοκρατίας, ανεξαρτήτως γένους!
Αντώνης Ρέλλας
Σκηνοθέτης – Ανάπηρος ακτιβιστής
(fb)