ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Τι προτείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη διανομή Τύπου

Βγήκε η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με το μονοπώλιο που υφίσταται στη διανομή του Τύπου στη χώρα μας. Στην Ελλάδα, υπενθυμίζουμε, υπάρχει ένα και μοναδικό πρακτορείο διανομής, το «Αργος», στο οποίο μεγαλομέτοχος είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης.Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δέχεται πως η αγορά διανομής Έντυπου Τύπου χαρακτηρίζεται από ορισμένες δομικές αδυναμίες. Αναφέρει..
ενδεικτικά κάποιες:
  • η ζήτηση για τα προϊόντα έντυπου Τύπου κινείται διαχρονικά και σταθερά πτωτικά,
  • υπάρχει νομοθετική υποχρέωση διανομής των προϊόντων Τύπου σε όλη την ελληνική επικράτεια,
  • έχει ιδιαίτερη σημασία η πώληση εντύπων στο συνολικό κόστος της ΑΡΓΟΣ
  • είναι χαμηλά τα έσοδα της πωλήσεως εντύπων συγκριτικά με τα έσοδα προερχόμενα από την ψηφιακή διαφήμιση.
Τα ανωτέρω έχουν προσδώσει στην υπό εξέταση αγορά χαρακτηριστικά ενός δυνάμει «φυσικού μονοπωλίου» ή «ουσιώδους διευκόλυνσης», τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.
H Επιτροπή δέχεται πως «η συμμετοχή ορισμένων μόνο εκδοτικών επιχειρήσεων στο μετοχικό κεφάλαιο και συνεπώς στη διακυβέρνηση του μοναδικού πρακτορείου διανομής Τύπου, εξ ορισμού αποδυναμώνει την ανταγωνιστική ουδετερότητα μεταξύ των εκδοτικών εταιριών». Οπως σημειώνει η ΕΑ, αυτό, «ενέχει τον κίνδυνο υιοθέτησης από μέρους των τελευταίων εταιριών πρακτικών αποκλεισμού των ανταγωνιστών τους, η οποία μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στους πολίτες».
Σημειώνει επίσης πως «η διερεύνηση του ενδεχομένου λήψης μέτρων θα πρέπει να στοχεύει στο να διασφαλίσει την πολυφωνία του Τύπου, υπό την έννοια της διασφάλισης της ύπαρξης πλουραλισμού στα μέσα ενημέρωσης».
Τι προτείνει λοιπόν η Επιτροπή Ανταγωνισμού:
  1. Διερεύνηση της λειτουργίας πρακτορείων διανομής με τη νομική μορφή του συνεταιρισμού.
  2. Να φτιαχτεί νέα ειδική νομική μορφή υβριδικού μη κερδοσκοπικού (αλλά κεφαλαιουχικού οργανισμού) με μετοχικό κεφάλαιο ανοιχτό στους εκδότες, στους εργαζόμενους στον Τύπο, στο αναγνωστικό και το ευρύτερο κοινό.
  3. Δημιουργία αντισταθμιστικής ισχύς αγοράς (countervailing power) με τη δυνατότητα των εκδοτών να διαπραγματευτούν συλλογικά, και όχι ατομικά, με το πρακτορείο διανομής τύπου τους όρους της συνεργασίας τους.
  4. Θεσμοθέτηση Κώδικα Συμπεριφοράς (Code of Conduct) με κανόνες για τη μη υιοθέτηση πρακτικών που αντιτίθενται στην αρχή της ανταγωνιστικής ουδετερότητας.
  5. Χορήγηση κρατικής ενίσχυσης/επιδότησης της διανομής των εντύπων (ενδεικτικά απομακρυσμένες περιοχές ή άγονες γραμμές).
  6. Οι υπηρεσίες διανομής τύπου να γίνουν Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) με χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στο Πρακτορείο.
  7. Παροχή της υπηρεσίας πρακτόρευσης Έντυπου Τύπου σε εταιρίες μέσω δημοπρασιών (auctions).
  8. Σύσταση Αρχής Εποπτείας και Ρύθμισης Πρακτόρευσης Έντυπου Τύπου για τον έλεγχο, την εποπτεία και τη ρύθμιση της αγοράς. Εναλλακτικά, οι ανωτέρω αρμοδιότητες μπορούν να περάσουν στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) όπως γίνεται στη Γαλλία
πηγή: efsyn