ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Φίλης: Ανοίγουν την πρώτη ρωγμή, σύντομα σε κρίση τα ελληνικά πανεπιστήμια

"Από την «πίσω πόρτα» η συμμετοχή αποφοίτων μη αναγνωρισμένων κολεγίων στους διαγωνισμούς του δημοσίου". Αυτό επισήμανε ο Νίκος Φίλης συζητώντας με τον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο στο Κόκκινο αναφέροντας πως η υπουργός Παιδείας, «φυτεύει» στο νομοσχέδιο που φέρνει για την Παιδεία (συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών της Βουλής) διάταξη με την οποία απόφοιτοι..
κολεγίων, των οποίων δεν έχουν αναγνωριστεί οι ακαδημαϊκοί τίτλοι από τον ΔΟΑΤΑΠ όπως συνέβαινε ως τώρα, θα έχουν την δυνατότητα ως «πανεπιστημιακής μόρφωσης υποψήφιοι» να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς για τους διορισμούς στο Δημόσιο, αρχής γενομένης από τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς, για τα σχολεία. 
Οπως είπε ο Ν. Φίλης, ουσιαστικά, αυτό σημαίνει αμφισβήτηση του Συντάγματος, που προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι δημόσια και όποια του εξωτερικού είναι ομοταγή, πρέπει να περνούν από διαδικασία κρίσης.
«Επιδιώκουν να δημιουργήσουν τετελεσμένο, ώστε κατόπιν οποιοσδήποτε με αδιαβάθμητο τίτλο κολεγίου από το εξωτερικό ή και το εσωτερικό, με βάση μια ασαφή επαγγελματική αναγνώριση, να μπορεί να παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς για το Δημόσιο» τόνισε ο Φίλης που προέβλεψε:
«Τώρα, είναι παράθυρο, ρωγμή, θα γίνει μεγάλη πόρτα που θα υποβαθμίσει και την εκπαίδευση αλλά και το δικαίωμα των νέων να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του Δημοσίου, ανταγωνιζόμενοι μόνο εκείνους που πάσχισαν και κατέχουν αναγνωρισμένο πτυχίο· εκείνους που έχουν δηλαδή ισότιμα προσόντα.
Προβλέπω δε, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σύντομα θα ξηλώσει το νόμο για την προστασία των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, δηλαδή -ουσιαστικά- την προστασία του δικαιώματος των παιδιών σε μια αξιόπιστη εκπαίδευση… Γιατί αξιόπιστη εκπαίδευση σημαίνει διασφάλιση του δικαιώματος του καθηγητή να κάνει το μάθημα χωρίς παρεμβάσεις από τον σχολάρχη».