ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Δημοσιογραφία για τα συμφέροντα των πολιτών ή για τα κλικ της Google;

Δεν είναι μόνο τα διαφόρων ειδών έντυπα με κίτρινη απόχρωση. Είναι και αυτά που αντί επιχειρημάτων και πολιτικών θέσεων δημιουργήθηκαν για να πλήξουν τον  πολιτικό αντίπαλο με fake news και στυγνή προπαγάνδα.
Τους τελευταίους καιρούς τείνει να γίνει μόδα, ένα άλλο είδος παραδημοσιογραφίας που ευδοκιμεί στο διαδίκτυο. Σάιτ, που προσφέρονται τάχα μου, να ενημερώσουν τους πολίτες για..
όλα τα θέματα από υψηλή πολιτική, μέχρι life style. Στα σάιτ αυτά, ο σκοπός κάθε άλλο παρά είναι η πληροφόρηση  των πολιτών με κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Η πρώτιστη δουλειά του δημοσιογράφου δεν είναι να αναδείξει την πραγματική είδηση, ή να κάνει ρεπορτάζ.  Όχι, πρώτιστη δουλειά του είναι πριν γράψει το θέμα του, να ψάξει να βρει τις λέξεις εκείνες που είναι περισσότερο αναγνωρίσιμες από την Google. Αυτές θα καθορίσουν τον τίτλο στο θέμα του και θα επηρεάσουν εν μέρει το  περιεχόμενο του, αλλά και το πόσες φορές πρέπει να το αναπαράγει, στη συνέχεια, «πειράζοντας το» σε σημεία, για να το διαβάσουν ακόμα περισσότεροι, αφού η πρώτη φορά που ενεμφανίσθη αναρτώμενο, έφερε πελάτες…, δηλαδή, πολλά ή αξιοσέβαστο αριθμό αναγνωστών, κλίκ, στο σάιτ.
Η Google παρέχει την τεχνογνωσία για να εξασφαλίσει μέσω των ιστοσελίδων μεγαλύτερα κέρδη για την ίδια. Από κοντά οι επίδοξοι τεχνοκράτες, εταιρίες, ή ιδιώτες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να προσποριστούν  και αυτοί κέρδη. Όχι, βέβαια, τηρώντας αρχές και δεοντολογία που ισοδυναμούν με σεβασμό στον αναγνώστη, αγάπη για το παραγόμενο ποιοτικό αποτέλεσμα και τον απαιτούμενο χρόνο για να αποδώσουν επαγγελματικούς και οικονομικούς καρπούς.
Τα κέρδη έχουν αξία στο νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα, όταν παράγονται σε d/t χρόνο. Οτιδήποτε είναι εκτός του d/t χρόνου για την απόκτηση κερδών είναι ανώφελο. Γιατί αντίκειται στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς που βασίζονται σε trust  και επιδιώκουν κέρδη συντονισμένα σε d/t χρόνο για όσους υπηρετούν τα συμφέροντα της.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται δεκάδες δημοσιογράφοι να επιβιώσουν, εργαζόμενοι σε αυτά, χωρίς ωράρια, χωρίς τήρηση των ελάχιστων εναπομείναντων εργατικών δικαιωμάτων τους. Με μαύρη εργασία που αρχίζει ξανά να θεριεύει. Και για να δουλέψουν σε αυτά πρέπει να ξεχάσουν, να διαγράψουν από τη μνήμη τους, τους κανόνες δεοντολογίας, τις αξίες του επαγγέλματος τους και τις δικές τους.
Οι δημοσιογράφοι, στα περισσότερα τέτοιου είδους σάιτ, είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας. Υποχρεωμένοι όχι να καταδεικνύουν τα πραγματικά  γεγονότα και τις ειδήσεις που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις ζωές των πολιτών, αλλά να εφαρμόζουν πιστά πρωτίστως  και κατά προτεραιότητα, οδηγίες των seo, προκειμένου οι ιδιοκτήτες των σάιτ να κερδίζουν «χτυπήματα», κλικς.
Έτσι, τα εν λόγω σάιτ, ανεβαίνουν θέσεις στις αντίστοιχες πλατφόρμες μέτρησης της απόδοσης των διαδικτυακών ιστοτόπων και κερδίζουν κύρος και φυσικά διαφημίσεις που από εκεί έρχονται τα κέρδη. Εσείς, ανυποψίαστοι τα επισκέπτεστε για να πληροφορηθείτε τις ειδήσεις, θεωρώντας ότι  μάθατε όσα σας αφορούν. Μόνο που αυτό που μάθατε είναι κάτι από το σωρό των ειδήσεων.
Όχι την είδηση που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας, προς το χειρότερο ή το καλύτερο. Όχι το άρθρο ή το σχόλιο που γράφεται για να φωτίσει τις σκοτεινές πλευρές όσων τεκμαίρονται σε πολιτικό ή οικονομικό επίπεδο, κ.α. Πού θα εμπλουτίσει τις γνώσεις και τον προβληματισμό σας. Θα εντείνει ή θα κατευνάσει την ανησυχία σας για όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της χώρας και παγκόσμια σε σειρά θεμάτων. Με αυτά, η απαξίωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος βαθαίνει.
Η είδηση κουκουλώνεται, πίσω από τις λέξεις που οι seo κρίνουν ότι δεν θα έχει μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό των αναγνωστών. Τα παχυλά, ή  στρογγυλοποιημένα λόγια, ηγετών του κόσμου, μένουν χωρίς ανάλυση για το επιδιωκόμενο  τους αποτέλεσμα. Τα θολά σημεία στις δηλώσεις πολιτικών, οικονομικών ιθυνόντων, κ.α και τι μπορεί να σημάνουν για τις ζωές της πλειοψηφίας των πολιτών, δεν εστιάζονται, πόσο μάλλον να αναδεικνύονται.
Έτσι οι πολιτικοί και τα πρόσωπα που εκπροσωπούν τους θεσμούς, δεν κινδυνεύουν από την κρίση της κοινωνίας των πολιτών και όλοι όσοι στηρίζουν και στηρίζονται στο νεοφιλελεύθερο δόγμα είναι ευχαριστημένοι. Από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία των πολιτών έχει στα χέρια της τη δύναμη να αντισταθεί στη δήθεν ενημέρωση που πουλάνε οι ιστότοποι αυτοί. Και δεν είναι άλλη, από αυτή που μόλις αντιληφθεί την ύπαρξη τους τα αποκλείει από την ενημέρωση που επιζητά. Να μην τα επισκέπτεται. Είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος να αποδυναμωθεί πλήρως ο σκοπός τους, που είναι να βγάζουν κέρδη, εις βάρος της ενημέρωσης των πολιτών.

Κατερίνα Μενεγάτου / Aυγή