ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Ο Βρούτσης χαρίζει πρόστιμα και υπερωρίες στους εργοδότες...

Προκλητικές μειώσεις στα πρόστιμα, που αφορούν κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, θα ισχύουν πλέον με σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ταυτόχρονα, με άλλη απόφαση του υπουργού Εργασίας, αυξάνονται κατά 60% οι «νόμιμες» υπερωρίες που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις, κάτι που λογικά θα λειτουργήσει σε βάρος των..
προσλήψεων και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, τα όρια των λεγόμενων «νομίμων» υπερωριών, που καθορίζονται κάθε εξάμηνο, με απόφαση του υπουργού αυξάνονται σε 48 από 30.
Συνολικά οι «εκπτώσεις» Βρούτση προς τους εργοδότες αφορούν περισσότερες από 140 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ενώ με τη συγκεκριμένη απόφαση εισάγεται μια πρωτοφανής εύνοια για τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς το ύψος του προστίμου θα μειώνεται, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων! Το σχετικό αίτημα είχε διατυπωθεί από τον ΣΕΒ, τις τράπεζες και τις μεγάλες (πολυεθνικές) επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο, οι οποίες άλλωστε το προηγούμενο διάστημα είχαν αναδειχθεί πρωταθλήτριες στις παραβάσεις που αφορούσαν το καθεστώς υπερεργασίας και υπερωριών.
Με την υπουργική απόφαση Βρούτση, το πρόστιμο για υπερεργασία (9η ώρα εργασίας) περιορίζεται στα 400 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ για παράβαση στη δήλωση της υπερωρίας το πρόστιμο ορίζεται σε 1.000 ευρώ ανά άτομο, ανεξάρτητα από το εάν στην επιχείρηση απασχολούνται 10, 15 ή 100 εργαζόμενοι!
Μέχρι τώρα το πρόστιμο αυξανόταν σε περίπτωση μεγάλων επιχειρήσεων (που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους) και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των προστίμων (άνω των 2 εκατ. ευρώ) που είχαν επιβληθεί το 2017 από τον ΣΕΠΕ στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς μετά από ελέγχους.
Ειδικότερα, με τα όσα ίσχυαν μέχρι τη χθεσινή έκδοση της υπουργικής απόφασης Βρούτση: Αν μια επιχείρηση ανά την επικράτεια απασχολούσε 30 εργαζόμενους και θίγονταν οι 15, θα επιβαλλόταν πρόστιμο 45.000. Αν απασχολούσε 251 εργαζόμενους, το πρόστιμο ανά εργαζόμενο θα ήταν 15.000 ευρώ και συνεπώς θα επιβαλλόταν ποσό 225.000 ευρώ!
Επίσης το πρόστιμο για τη μη χορήγηση της κανονικής άδειας σε εργαζόμενο μειώνεται σε 900 ευρώ για κάθε εργαζόμενο μετά από έλεγχο του ΣΕΠΕ, ενώ μέχρι πρότινος ο επιθεωρητής μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως και 2.500 για κάθε εργαζόμενο.

Έφη Αχτσιόγλου: «Διαλύουν τα ωράρια, χαρίζουν τα πρόστιμα"

«Ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς τα πίσω στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων συντελέστηκε σήμερα με αποφάσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ.» σημείωσε σε δήλωσή της η τομεάρχης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός Επικρατείας Έφη Αχτσιόγλου.
Όπως αναφέρει, με τις σχετικές αποφάσεις του κ. Βρούτση, «τα πρόστιμα για παραβιάσεις ωραρίων και αδήλωτες υπερωρίες μειώνονται έως και 15 φορές(!) Οι μεγάλες επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία αντιμετωπίζονται πλέον όμοια με τα μικρά συνοικιακά μαγαζιά. Υπάγονται σε ένα προκλητικά ευνοϊκό καθεστώς και τα πρόστιμά τους μειώνονται δραστικά. 'Οι συστηματικοί παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα. Αυξάνονται τα όρια των 'νόμιμων' υπερωριών κατά 60%, ελαστικοποιώντας την εργασία και υπονομεύοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο θρασύς κατάλογος των παρεμβάσεων της Ν.Δ. υπέρ της αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας διευρύνεται επικίνδυνα» σημειώνει η Έφη Αχτσιόγλου.

Aνδρέας Πετρόπουλος / Αυγή (17.01.20202)