ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Eξελίξεις στην εξαγορά της Forthnet από τον Μαρινάκη

Δρομολογείται από τους ενδιαφερόμενους η υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς της Forthnet από τον επιχειρηματία, Βαγγέλη Μαρινάκη, μέσω της εταιρείας Alter Ego, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι θέμα των επομένων 3 – 4 εβδομάδων.
Ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει συμφωνήσει να αγοράσει το τραπεζικό χρέος της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, συν το μεγαλύτερο τμήμα των μετοχών..
της που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες (το πολύ έως 32% από το συνολικά 36,2%) έπειτα από την έως σήμερα μετατροπή του ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές δανείου της, ύψους 70,1 εκατ. ευρώ, που σύναψε τον Οκτώβριο του 2016. Το τραπεζικό χρέος της Forthnet είναι σήμερα περίπου 255 εκατ. ευρώ (ομολογιακό δάνειο έκδοση 2007 και 2011, ύψους 78,4 εκατ. ευρώ και ομολογιακό 176,5 εκατ. ευρώ έκδοση 2008 και 2011), καθώς και περίπου 51 εκατ. ευρώ που έχουν απομείνει από το προαναφερόμενο ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες το ποσό που θα δώσει ο επιχειρηματίας στις δανείστριες τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Τράπεζα Αττικής) για την εξαγορά του χρέους και των μετοχών είναι της τάξεως των 41 εκατ. ευρώ και αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα συμφωνήσουν σε ένα σημαντικό «κούρεμα» στα δάνεια της Forthnet, από τα οποία δεν θα «γλυτώσει» η ίδια η εταιρεία αφού θα τα χρωστά στο νέο μέτοχό της, την Alter Ego.
Αφού υπογραφεί η συμφωνία Μαρινάκη – Τραπεζών η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξετάσει αν τίθεται θέμα ανταγωνισμού όσο αφορά το τηλεοπτικό περιεχόμενο και αντίστοιχα το ίδιο θα πράξει και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών όσο αφορά τις τηλεπικοινωνίες. Υπολογίζεται ότι για να δοθεί το πράσινο φως από τις ανεξάρτητες αρχές θα χρειασθούν τουλάχιστον 4 μήνες, ωστόσο, το στάδιο αυτό είναι αναγκαίο για να προχωρήσει οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια από την πλευρά του νέου ιδιοκτήτη της Forthnet.
Θα ακολουθήσει, όπως εκτιμάται, η απόκτηση του ελέγχου της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας από το νέο ιδιοκτήτη της με την μετατροπή και του υπολοίπου μετατρέψιμου ομολογιακού σε μετοχές που σημαίνει ότι το ποσοστό της Alter Ego στη Forthnet θα φθάσει στο 68%, δημιουργώντας τη υποχρέωση της δημόσιας πρότασης. Το κρίσιμο για την ίδια την εταιρεία είναι να μπουν κεφάλαια και στην ίδια για την χρηματοδότηση της λειτουργίας της. Υπολογίζεται ότι έχει ανάγκη τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ. Πιθανό θεωρείται η Alter Ego συνεργαστεί για τη Forthnet με κάποιο fund.
Σε πρώτη φάση, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η Forthnet μένει ως έχει διαθέτοντας στην αγορά υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης και τηλεπικοινωνιών και με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα συμφωνήσει ο νέος βασικός της μέτοχος με τις ανταγωνίστριες εταιρείες, Vodafone και Wind, οι οποίες είναι και μέτοχοί της (η πρώτη σήμερα με ποσοστό 4,1% και η δεύτερη με 21,05%), αλλά και με τους ξένους μετόχους της (την Massar Investments me to 14,4% και την Go με επίσης 14,4%).
- πηγή: mononews.gr