ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Ο Χατζιδάκις σχολιάζει Rolling Stones

Την Κυριακή 13 Αυγούστου 1967 ο Μάνος Χατζιδάκις ακούει ξανά και ξανά στο διαμερισματάκι που έμενε στη Νέα Υόρκη, στους 57 δρόμους (117 W 57th St), σε απόσταση αναπνοής απ’ τη νότια είσοδο του Central Park, το LP «Flowers» των Rolling Stones. Συλλογή με τραγούδια από τις 33 και τις 45 στροφές αλλά ολόφρεσκο βινύλιο, βγήκε στα δισκάδικα τέλη Ιουνίου. Το «Let’s spend the night together» κυρίευε ήδη ραδιόφωνα, ηλεκτρόφωνα και club,..
το «Ruby Tuesday» και το «Lady Jane» ακολουθούσαν σε κάποια απόσταση. Κι ένας 43χρονος συνθέτης απ’ την Ελλάδα, αποφασισμένος να δραπετεύσει από την ασφυκτική εμπλοκή του (τραβάτε τον κι ας κλαίει…) στα μουσικά πράγματα του νότιου άκρου της Βαλκανικής, από την αναγνωρισιμότητα για λάθος λόγους και από τα χρέη του στο δημόσιο, βάζει στο πικάπ πέντε επίλεκτα τσογλάνια του συστήματος. Αποκάλυψη. Ο δίσκος τον ενθουσιάζει, η εμπορική μηχανή «ξεχύνει στυλ και ταλέντο». Παίρνει ένα χαρτί και (κατα)γράφει σύντομες παρατηρήσεις : λίγες λέξεις για κάθε τραγούδι συν μία αφοριστική κρίση για το άλμπουμ.
Το χειρόγραφο πρωτοδημοσιεύθηκε στο «Αντί» του Χρήστου Παπουτσάκη (τ.554, 24 Ιουνίου 1994), λίγα 24ωρα μετά τον βιολογικό θάνατο του Χατζιδάκι. Το είχε δώσει στο περιοδικό ο σκηνοθέτης Δημήτρης Βερνίκος.


Γιώργος Ι. Αλλαμανής (fb)





Γιώργος Ι. Αλλαμανής (fb)