ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Οι χλιδάτες διακοπές του ζεύγους Κωστόπουλου με τα λεφτά των άλλων

ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ

«Σαν δεν ντρέπονται λίγο!..» Αυτό ακούγεται (κι όχι χαμηλόφωνα) καθημερινά στα γραφεία και στους διαδρόμους της ΙΜΑΚΟ καθώς ο Πέτρος Κωστόπουλος έχει απλήρωτους για δύο μήνες τους εργαζόμενους στον Ομιλο, την ώρα που ο ίδιος και η διευθύντρια Τζένη αλωνίζουν τα νησιά σε Αιγαίο και Ιόνιο. Οι χλιδάτες διακοπές του ζεύγους σε συνδυασμό με το ότι η επιχείρηση δεν έχει καταβάλλει ούτε ευρώ στους εργαζόμενους εχει γίνει το talk of the town που θα έλεγε κι ο Πέτρος.
Πολλοί κάνουν λόγο για άκρως προκλητική συμπεριφορά που έχει φτάσει πλέον τον κόσμο του Ομίλου στα όριά του και δεν έχουν καθόλου άδικο: μετά τις απολύσεις και τις περικοπές μισθών και αφού ο Κωστόπουλος υποκριτικά είχε ζητήσει να βάλουν όλοι πλάτη, άφησε απλήρωτους τους εργαζόμενους και έφυγε για διακοπές διαρκείας στα νησιά...
«Σας βλέπω να δουλεύετε, σας βλέπω να πηδάτε κάγκελα για να δουλέψετε και μου δίνετε κουράγιο να συνεχίσω τον αγώνα επενδύοντας στην εταιρία ακόμα και τα τελευταία μου χρήματα...» έγραφε στην επιστολή του ο Κωστόπουλος προς τους εργαζόμενους τον περασμένο Απρίλιο, όταν μετά τις απολύσεις και τα..

Η κατά την Πρεσβεία «ακτινογραφία» του ελληνικού ΤύπουΣτις δημοσιογραφικές ανησυχίες της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφέρονται τρία τηλεγραφήματα της αμερικανικής Πρεσβείας που δημοσιοποιήθηκαν τα τελευταία 24ωρα μέσω του wikileaks.
Το πρώτο, με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2006, αποτελεί ένα είδος οδηγού "για την ανάγνωση του ελληνικού Τύπου", το δεύτερο αποτελεί μια αναφορά από εκδήλωση που οργανώθηκε με θέματα τα "free press" έντυπα και το τρίτο σχολιάζει το αφιέρωμα της εκπομπής "Φάκελοι" του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι (τον Οκτώβριο του 2008) για την τότε κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Γεωργίας και για τις θέσεις των ΗΠΑ.
Στο πρώτο τηλεγράφημα γίνεται μια εκτενής αναφορά στο ελληνικό τοπίο των ΜΜΕ, τα οποία εμφανίζονται ως "συναισθηματικά" που εύκολα υιοθετούν αντι-αμερικανική στάση, ενώ οι δημοσιογράφοι είναι ένα "κακοπληρωμένο τσούρμο" πολλοί από τους οποίους δωροδοκούνται. Συχνές είναι οι αναφορές και στην..

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Στο πόδι οι εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία - Εδωσαν διορία μέχρι τις 5 ΣεπτεμβρίουΠεριθώριο μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου για την καταβολή των δεδουλευμένων έδωσε η γενική συνέλευση των εργαζομένων που έγινε χθες στην Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ. Η διοίκηση της επιχείρησης εξακολουθεί να μην έχει καταβάλει την πλήρη εξόφληση του Ιουλίου-έχει πληρώσει το 25% των οφειλομένων- καθώς και τη μισθοδοσία του Αυγούστου. Επίσης δεν υπάρχι καμμιά δέσμευση από την επιχείρηση για το πότε θα πληρώσει, με το επιχείρημα πως ό,τι έσοδα έχει πηγαίνουν για την καταβολή των λειτουργικών εξόδων(χαρτί, πληρωμή ακάλυπτων επιταγών, φως, νερό κλπ).
Οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν πως αν μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου δεν πληρωθούν, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις(προσφυγή για ασφαλιστικά μέτρα, επίσχεση εργασίας, απεργία), κρίνοντας ποιο είδος κινητοποίησης είναι το ενδεδειγμένο.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει νέα γενική συνέλευση, παρουσία νομικών εκπροσώπων οι οποίοι θα ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τις..

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων στον ΕΔΟΕΑΠ;

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) για περικοπές ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και το βρεφονηπιακό επίδομα. Πολλοί πιστεύουν πως πιθανόν αυτό να ήταν αναγκαίο στο σκέλος της περιστολής των δαπανών, φαίνεται όμως ότι ελήφθη με προχειρότητα στο σκέλος των κριτηρίων. Για το θέμα του βρεφονηπιακού παραθέτουμε την επιστολή αναγνώστη που κάνει λόγο για ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων στον ΕΔΟΕΑΠ:
«Πληροφορήθηκα – όπως και πολλοί άλλοι άλλωστε – για τις αλλαγές στο επίδομα του βρεφονηπιακού σταθμού, το οποίο περικόπτεται από τον ΕΔΟΕΑΠ. Ανήκω λοιπόν σε εκείνους τους «άτυχους» με μεικτό οικογενειακό εισόδημα πάνω τις 50 χιλιάδες ευρώ. Λεπτομέρεια που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση και την οποία διευκρίνισα στον ΕΔΟΕΑΠ είναι ότι όταν αναφέρεται οικογενειακό εισόδημα είναι το δηλωθέν, δηλαδή το..

Παραιτήθηκε ο Τζομπς από διευθύνων σύμβουλος της Apple


«Πάντα έλεγα ότι όταν έρθει η ημέρα που δεν θα μπορώ να ανταποκριθώ στα καθήκοντά και στις προσδοκίες ως επικεφαλής της Apple, θα είμαι ο πρώτος που θα σας το γνωστοποιήσω. Δυστυχώς αυτή η ημέρα έφθασε. Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να υποβάλλω την παραίτησή μου από διευθύνων σύμβουλος της Apple». Αυτά αναφέρει ο Στιβ Τζομπς στην επιστολή με την οποία δηλώνει ότι αποσύρεται από το τιμόνι της εταιρείας. Τη θέση του Τζομπς, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, πήρε ο πρώην οργανωτικός σύμβουλος Τιμ Κουκ, με 13χρονη προϋπηρεσία στην Apple και μέχρι χθες υπεύθυνος για τις πωλήσεις και τις εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας παγκοσμίως. Η μετοχή της Apple μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Τζόμπς σημείωσε κάθετη πτώση στο χρηματιστήριο της Γουλ Στριτ και κατά τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης έχανε περισσότερο από 6%.

Έθαψαν το δημόσιο Πανεπιστήμιο

Ομηροι της ιδιωτικής χρηματοδότησης καθηγητές-φοιτητές
• Πολυδαίδαλο σύστημα εκλογής διοικήσεων, δεν διασφαλίζει διαφάνεια
• Διακοσμητικός ο ρόλος σπουδαστών στα όργανα


Mε το δεκάλεπτο τηλεφώνημα Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά, στην εκπνοή της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, γράφτηκε ο επίλογος στην ιστορία του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου, όπως κατοχυρώθηκε στην κοινωνική συνείδηση του τόπου, ειδικά μετά τη μεταπολίτευση και με έντονη τη σφραγίδα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.
Ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ υπερψηφίστηκε και από Ν.Δ., ΛΑΟΣ και ΔΗ.ΣΥ., καταγγέλθηκε ως αντισυνταγματικός και ανεφάρμοστος από την Αριστερά, μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και εν τέλει σηματοδοτεί το τέλος εποχής για τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση: καταργεί το ακαδημαϊκό άσυλο, βάζει εξωπανεπιστημιακούς στο ανώτατο όργανο διοίκησης, περιορίζει και κατανέμει υπό όρους τη δημόσια χρηματοδότηση.

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Εξελίξεις στην Ελευθεροτυπία - νέα συνέλευση των εργαζομένωνΣε νέα γενική συνέλευση καλεί αύριο (Πέμπτη) στις 3 το μεσημέρι Πέμπτη η επιτροπή των εργαζομένων της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», μετά και τη χθεσινή συνάντηση με το διευθυντή της Χ. Κ. Τεγόπουλος, Αντώνη Πολυκανδριώτη. Αντικείμενο της συνέλευσης η ενημέρωση για την κατάσταση της εκδοτικής εταιρείας και η λήψη αποφάσεων για το μέλλον των εργαζομένων. Στη χθεσινή συνάντηση, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σημειώθηκε πως από το Μάρτιο του 2012 θα ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων των προηγούμενων δανείων και πως συνεχίζονται οι επαφές με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού. Όπως επίσης, και πως τα έσοδα από τις πωλήσεις, δεν αρκούν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις της επιχείρησης.

Το Facebook αλλάζει τις ρυθμίσεις απορρήτου


Nέες αλλαγές στις ρυθμίσεις απορρήτου ανακοίνωσε το Facebook. Σε αυτές περιλαμβάνεται η δυνατότητα των χρηστών να ελέγχουν ποιοι θα μπορούν να «βλέπουν» καθετί που αναρτούν στη σελίδα τους. Όταν για παράδειγμα κάποιος χρήστης επισημαίνεται σε κάποια δημοσίευση, όπως φωτογραφία ή βίντεο, θα έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει την επισήμανση (tag) πριν αυτή δημοσιευθεί.
Εκτιμάται ότι έτσι θα ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα της κακόβουλης επισήμανσης, που συναντάται συχνά όταν κάποιος επισημαίνει έναν χρήστη σε μία δυσάρεστη εικόνα. Ακόμη οι αλλαγές περιλαμβάνουν:
-Κάθε στοιχείο στον τοίχο ενός χρήστη θα έχει ατομικές επιλογές προστασίας δεδομένων.
-Θα υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης κάποιας επισήμανσης, αιτήματος αφαίρεσης επισήμανσης ή και..

Πολυτέλεια το 8ωρο εργασίας

ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ 30.366 ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΕ ΜΕΡΙΚΗΣ

-Του Χρήστου Μέγα / Ελευθεροτυπία

Μόλις το 60% των νέων συμβάσεων είναι πλήρους απασχόλησης, ενώ σημειώνεται μαζική μετατροπή των συμβάσεων εργασίας 8ωρης διάρκειας σε παρτ τάιμ και εκ περιτροπής εργασίας.
Επιδημία εκ περιτροπής εργασίας στην ελληνική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), φέτος μόλις το 59,77% των νέων συμβολαίων αφορούν σε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, ενώ πέρυσι αντιπροσώπευαν το 66,9% και το 2009 έφθαναν το 79% των νέων συμβάσεων.
Από την άλλη πλευρά, η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 16,7% το 2009 σε 26,1% το 2010 και σε 32,09% το πρώτο εξάμηνο του 2011. Ενώ οι συμβάσεις εκ..

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Εφυγε από το «Καρφί» και συζητάει για την «Απογευματινή»

ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΕΜΠΛΟΚΗ (ΚΑΙ) ΤΟΥ Γ. ΤΑΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Πολλά γράφονται κι ακούγονται το τελευταίο διάστημα για την εφημερίδα «Απογευματινή» που έκλεισε στα χέρια του εργολάβου Κ. Ι. Σαραντόπουλου ο οποίος άφησε στο δρόμο 130 εργαζόμενους χωρίς καμμιά αποζημίωση και χρωστώντας τους μισθούς πολλών μηνών. Οι φήμες σχετίζονται αποκλειστικά με την απόπειρα επανέκδοσης της ιστορικής εφημερίδας.
Η ιστορία ξεκίνησε μετά την απόσυρση του Πάνου Σόμπολου από την συνδικαλιστική δράση, όταν άρχισαν οι διαρροές περί μελλοντικής εμπλοκής του πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΑ σε προσπάθεια επανέκδοσης της Απογευματινής λόγω και των πολύ καλών σχέσεων του με τους εργαζόμενους της εφημερίδας.
Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν φήμες και κάποιοι έγραψαν ότι γνωστός και φερέγγυος επιχειρηματίας αγόρασε τον ενεχυριασμένο τίτλο από την Εθνική Τράπεζα (πράγμα που δεν γίνεται) και αναζητά κόσμο (;) για να την επανδρώσει... Επίσης ακούστηκε οτι ο Νίκος Καραμανλής του Παρασκηνίου έχει ήδη καταρτίσει λίστες(!) με παλιούς εργαζόμενους της Απογευματινής και περιμένει το..

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Να αποσυρθεί αμέσως η αγωγή εναντίον του Χαντζόπουλου(...) Eίναι απορίας άξιον πώς Πανεπιστημιακοί ξεπέφτουν στο επίπεδο της καταστολής και της λογοκρισίας, προκειμένου να υπερασπισθούν την τιμή τους απέναντι στην κριτική ενός γελοιογράφου, αντί να του απαντήσουν με το ίδιο χιούμορ -ή, αν αυτό δεν τους κάλυπτε, με αμείλικτη οξύτητα. Στα ίσα!
Ομως και δυστυχώς, προτίμησαν να καταφύγουν στα φουστάνια της εξουσίας και να ασκήσουν αγωγή, υιοθετώντας την «αξία» ενός Τυποκτόνου, το επαναλαμβάνω, νόμου, όντινα ο συνάδελφος της κ. Διαμαντοπούλου, Βενιζέλος, δεν καθιέρωσε βεβαίως για να υπερασπίζεται την τιμή και την υπόληψη των πολιτών απ' την... ελευθεροτυπία, αλλά αντιθέτως για να δύναται ο πάσα εις Δυνατός να φιμώνει τον Τύπο, απειλώντας τον διαρκώς με τη σπάθη του Δαμοκλή.
Και τούτο διότι οι αγωγές δεν εκδικάζονται στο ακροατήριο αλλά εν κρυπτώ -στα γραφεία των δικαστών.
Aπορώ και με τον κ. Πελεγρίνη! Ούτε άνθρωπος άμουσος είναι, ούτε κολλητάρι της εξουσίας -μάλιστα..

Πως άλλαξε η μετοχική σύνθεση στο Καρφί

Θα με πιστεύατε αν σας έλεγα ότι το ακυρωθέν γκολ του Κώστα Κατσουράνη στο ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού καθόρισε τις αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της εφημερίδας «Στο Καρφί»; Κι όμως, η διαιτησία και τα συνακόλουθα καφριλίκια στο «Καραϊσκάκη» είχαν ως αποτέλεσμα να χαλάσει μια πολύ ενδιαφέρουσα κολεγιά στα media. Και, επειδή οι χωρισμοί στην TV δεν είναι και τόσο εύκολοι, μας προέκυψε αρχικώς διαζύγιο στον τύπο. Κάπως έτσι το «Καρφί» βρέθηκε στην αποκλειστική διάθεση γνωστού εφοπλιστή ερυθρόλευκων αισθημάτων και κάπως έτσι αποχώρησε από την εφημερίδα ο επικεφαλής της, Γ. Ταμπακόπουλος, και την «τρέχει» για την ώρα το έμπειρο χέρι του Κ. Γιαννόπουλου. Το πόσο θα κρατήσει αυτό το «για την ώρα» θα εξαρτηθεί από την προοπτική εμπλοκής στο στόρι του Τ. Καραμήτσου από το «Πρώτο Θέμα». Ενδιαφέρον υπάρχει, να δούμε αν θα υπάρξει και αρραβώνας.

Τα δεδουλευμένα 10 μηνών διεκδικούν εργαζόμενοι στον «Ελεύθερο»Τα δεδουλευμένων των τελευταίων 10μηνών και την οφειλόμενη πλήρη αποζημίωση από την καταγγελία της συμβάσεως εργασίας διεκδικούν 16 από τους συντάκτες της εφημερίδας “Ελεύθερος” η οποία έκλεισε προ ημερών χωρίς άλλη ενημέρωση ή προειδοποίηση. Οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων αναφέρουν πως δεν τους “καταβάλλονταν οι μηνιαίες αποδοχές”, όπως αυτές προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις των ΣΣΕ, αλλά ούτε και οι προσαυξήσεις, που ο νόμος ορίζει για την υπερωριακή και υπερεργασιακή απασχόλησή, την νυκτερινή εργασία, την εργασία κατά τις Κυριακές και τις Αργίες.

Περί απεξάρτησης

Χρονοδιάγραμμα έχομεν, για τα media.
Οπως μας είπε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας, την ερχόμενη εβδομάδα θα μάθουμε το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ώς το τέλος Σεπτεμβρίου θα δοθούν στη δημοσιότητα οι αλλαγές για τις διαφημίσεις στα κρατικά κανάλια και τη δημοσίευση ισολογισμών στις εφημερίδες (θέμα που μπορεί εύκολα να εξελιχθεί από επιχειρηματικό σε πολιτικό, με καυτές προεκτάσεις!) και ώς το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει τα φώτα της η επιτροπή των ανεξάρτητων σοφών (βλέπε και διπλανή σελίδα) για το πώς η ΕΡΤ θα γίνει δημόσια, ακομμάτιστη τηλεόραση και θα απεξαρτηθεί από τον κομματικό έλεγχο. Οπως δηλώθηκε χαρακτηριστικά, «είναι απόλυτος και όχι διαπραγματεύσιμος στόχος η ανεξαρτησία των δημόσιων ΜΜΕ». Πράγμα το οποίο ακούγεται πάρα πολύ καλό, εκ πρώτης όψεως. Επειδή όμως στην Ελλάδα ζούμε όλοι, νομίζω πως δεν χρειάζεται να σε λένε Θωμά για να διατηρείς τις επιφυλάξεις σου...

Chomsky και Zizek λένε «όχι» στη μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ Α.Ε.Ι.

Πάνω από 900 πανεπιστημιακοί απ’ όλο τον κόσμο, όπως ο Noam Chomsky, o Slavoj Zizek, o Jacques Ranciere, ο Michael Löwy καθώς και οι πρόεδροι ομοσπονδιών μελών ΔΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας T. Hoad και της Γαλλίας P. Enclos, συντάσσονται με τους Έλληνες συναδέλφους τους εναντίον της προτεινόμενης από την κυβέρνηση μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στην έκκληση που απευθύνουν προς τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας υποστηρίζουν ότι:
-H μεταρρύθμιση θα κλονίσει την ερευνητική και διδακτική προοπτική των ελληνικών πανεπιστημίων και θα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στη ελληνική κοινωνία και οικονομία.
-H κατεύθυνση του προτεινόμενου νομοσχεδίου είχε καταστροφικές συνέπειες στην Ανώτατη Εκπαίδευση όπου εφαρμόστηκε.
Οι διεθνείς πανεπιστημιακοί ζητούν να μην προχωρήσει η ψήφισή του και αντ’ αυτής, προτείνουν να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος με τις Συγκλήτους για ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την κατοχυρωμένη από το ελληνικό Σύνταγμα αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ, θα..