ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

«Η απεργία είναι ιερή, αλλά εμείς τη σπάμε γιατί η ανυπακοή μας είναι γόνιμη και δημιουργική»...

«Σε όσους τολμήσουν να μας αποκαλέσουν απεργοσπάστες, λέμε ευθέως: η ανυπακοή μας είναι δημιουργική. Ριζοτομική. Ελευθερωτική. Ανοίγει τον δρόμο για σεισμικές ανατροπές στον χώρο του Τύπου, απόλυτα φιλεργατικές...»
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων στη στήλη του στην Ελευθεροτυπία ο φίλτατος Γιάννης Τριάντης σχετικά με την απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζόμενων στην εφημερίδα να σπάσουν την 48ωρη απεργία.
Ο Τριάντης όπως είπαν κάποιοι νιώθοντας ουσιαστικά την ανάγκη να απολογηθεί, καθώς ήταν από αυτούς που μαζί με την διευθύντρια Κύρα Αδάμ πρωτοστάτησαν στο να σπάσει η απεργία, τονίζει οτι η.....

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

«Κλιμάκωση του αγώνα απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία»

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΥ
(όλων των Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ - κι όχι μόνο του Σόμπολου και της πλειοψηφίας του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ:

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2010

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Στη σημερινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ για την εκτίμηση της απεργιακής κινητοποίησης και για τη συνέχισή της, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα εξής:

Οι εργαζόμενοι συντάκτες, τεχνικοί και υπάλληλοι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ανυποχώρητοι τις κινητοποιήσεις μέχρις ότου:
-Υπογραφούν ΣΣΕ με τα κλαδικά σωματεία.
-Ανακληθούν όλες οι απολύσεις στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ (ΔΟΛ, ΠΗΓΑΣΟΣ, ΣΚΑΪ, ΑΝΤΕΝΝΑ, κ.ά.)
-Διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, χωρίς μειώσεις μισθών, υποαπασχόληση, μαύρη εργασία και εκβιασμούς για την καταστρατήγηση των ΣΣΕ.
-Σταματήσει η αλλοίωση του χαρακτήρα των ειδησεογραφικών ΜΜΕ, που επιχειρείται τώρα από την εργοδοσία με την ανοχή του ΕΣΡ και της ΕΕΤΤ.

Όλοι οι εργαζόμενοι, συμμετέχοντας στις απεργιακές μας κινητοποιήσεις, διακηρύσσουμε την απόφαση μας για κλιμάκωση του αγώνα απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία.


ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.

O καθένας (εκδότης και εργαζόμενος) παίρνει το δρόμο του

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΠΩΣ
ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ (2)


Με βασικό τίτλο στο πρωτοσέλιδό της «Καταγγελία από τους εργαζομένους στην «Ε»: ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ» κυκλοφόρησε σήμερα η Ελευθεροτυπία (της Παρασκευής). Στο κύριο άρθρο της καταγγέλονται οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που όπως φάνηκε «δεν επιθυμούσε να αφήσει την απεργία να εξελιχθεί μόνο στους συγκεκριμένους εκδότες - μεγαλοεπιχειρηματίες κ.κ. Αλαφούζο, Μπόμπολα και Ψυχάρη».

Επισημαίνεται πως «η γενίκευση της απεργίας θα άφηνε αλώβητους τους συγκεκριμένους εκδότες και θα έβλαπτε μόνον όποιον αρνιόταν να βγάλει προκατασκευασμένο απεργοσπαστικό κυριακάτικο φύλλο σήμερα, Παρασκευή. Δηλαδή την "Ε"».

Το άρθρο – καταγγελία (στο enet.gr) καταλήγει ξεκαθαρίζοντας πως «οι συντάκτες και το υπόλοιπο προσωπικό της εφημερίδας αποφάσισαν να εκδώσουν κανονικά την «Ε» αύριο Σάββατο και την «Κ.Ε.» την Κυριακή, υπηρετώντας τους αναγνώστες, τους πολίτες, τη δημοσιογραφία της πληροφόρησης και όχι τη δημοσιογραφία της διαπλοκής».
Εδώ κάποιος θα αποτολμήσει το ερώτημα: Δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι συντάκτες, που δεν εργάζονται στην Ελευθεροτυπία, υπηρετούν την δημοσιογραφία της διαπλοκής; Ας είναι.

Από όλη αυτή την ιστορία ένα είναι σίγουρο: Αν η Μάνια Τεγοπούλου αποφασίσει να προχωρήσει κάποια στιγμή (η κρίση θα τραβήξει) σε οποιαδήποτε απόλυση, περικοπή μισθών, εντατικοποίηση εργασίας κλπ θα βρει απέναντί της το σύνολο των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας. ΄Η μήπως όχι;..

Πολλοί βέβαια λένε οτι ουδείς μπορεί να....

O οραματικός εκδότης και οι λαβωμένες κόρες των media

• Πενταπλάσιοι απολύθηκαν από Πήγασο και «Ελευθεροτυπία» συγκριτικά με όσους απολύθηκαν από τον ΔΟΛ, μέσα στο 2010. Αλλά ο κύριος Ψυχάρης βάζει φωτιά στα όργανα. Ιδίως τα συνδικαλιστικά. Και μάλλον δεν είναι τόσο καλός μάνατζερ όσο ενομίζετο - εφόσον ο Πήγασος έχει απολύσει πάνω από 300 ανθρώπους (σχεδόν) χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

• Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότερο οι δημοσιογράφοι ασχολούνται με τον μισθό τους πάρα με το προϊόν που βγάζουν. Με αποτέλεσμα τα περισσότερα των εντύπων να είναι σαν λαβωμένες κόρες που εκλιπαρούν τον δήμιό τους να τις αποτελειώσει

• Και ο δήμιος
δεν είναι το κοινό, είναι το Κράτος. Το οποίο, φαλιρίζοντας, αναγκάστηκε να περιορίσει την τυχάρπαστη διανομή κρατικής διαφήμισης και τις χαριστικές ρυθμίσεις

• Ξαναβγάζει το «Crash»
ο κύριος Τράγκας. Κρίμα που ο πρώην αρχισυντάκτης του διευθύνει τώρα την τηλεόραση του Σκάι!

• Aixmi.gr λέγεται το σάιτ που ανέβασε την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής ειδήσεων του Mega Χρήστος Παναγιωτόπουλος, με πλήθος μαζορέτες. Το Τwitter (που είναι ο παλμογράφος του δημόσιου αισθήματος) τον λοιδόρησε - και για το ουσιαστικό και για το αισθητικό μέρος. Ίσως, όταν αρχίσουν να σερφάρουν οι.... γριές με τη μαύρη μαντήλα (για έξτρα δόση Τρέμη), να ανατραπούν οι εντυπώσεις

• Πάντως, ο απεγνωσμένος τρόπος με τον οποίο στρέφονται τα ελληνικά media στο ίντερνετ είναι σχεδόν αστείος (όταν δεν είναι τραγικός). Κάθε ξέμπαρκη βεντέτα και κάθε....

Θα διαγράψουν από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ τους συντάκτες της Ελευθεροτυπίας;

Η ΜΑΝΙΑ, Ο ΨΥΧΑΡΗΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΚΔΟΤΕΣ
Για το γάμο του Καραγκιόζη αποδείχθηκε η 48ωρη απεργία της Ενωσης Συντακτών.
Η απεργία εξαγγέλθηκε -υποτίθεται- για να μην κυκλοφορήσουν τα κυριακάτικα φύλλα.
Οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στον χώρο του Τύπου, για την ακρίβεια οι συνδικαλιστές δημοσιογράφοι και οι εκπρόσωποι των άλλων εργαζομένων στον Τύπο, προσπάθησαν με τον τρόπο αυτό να βάλουν φρένο στις ομαδικές απολύσεις και να πιέσουν τους εκδότες για την υπογραφή γενικής συλλογικής σύμβασης, στην οποία ήθελαν απλώς και μόνο να διασφαλίσουν ότι δεν θα γίνουν μειώσεις μισθών.
Τι κατάφεραν οι συνδικαλιστές του Τύπου με την αλλοπρόσαλλη τακτική τους; Οι κυριακάτικες εφημερίδες εκδόθηκαν και θα κυκλοφορήσουν και μάλιστα με θέματα επικαιρότητας και όχι με ψυγεία.
Οι εργοδότες -πλην Μάνιας- δεν τσίμπησαν και αδιαφόρησαν στην απειλή της απεργίας χωρίς να μπουν καν σε συνομιλίες. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δέχθηκε ακόμα ένα πλήγμα και για να μην πολυλογούμε, στο σύνολό τους οι συνδικαλιστές (Σόμπολος, Νταβανέλος και πάει λέγοντας) έκαψαν το χαρτί τους. Οι υποτιθέμενοι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν και αποδείχθηκαν ελλιποβαρείς. Πρότειναν μία κουλή 48ωρη Παρασκευή, Σάββατο έπειτα από διάλειμμα 24 ωρών μετά τη γενική απεργία της ΓΣΕΕ. Εδωσαν έτσι το περιθώριο στους εκδότες να τυπώσουν τα φύλλα, κανονικά και με το νόμο. Τα μισόλογα της Ενωσης Συντακτών ότι δήθεν τα κυριακάτικα φύλλα ήταν πειρατικά, ακόμη και ο χαρακτηρισμός της ήδη επιτευχθείσας έκδοσης σαν απόπειρα, δείχνει ότι τα ζόμπι της ΕΣΗΕΑ δεν ξέρουν πού πατάνε και πού βρίσκονται.

Δύο σημαντικές παρατηρήσεις: Αν η Μάνια εννοούσε την απειλή της ότι η....

Ο «Δρόμος της Αριστεράς» εκτάκτως τη ΔευτέραΣεβόμενη το χαρακτήρα της εφημερίδας και την κρισιμότητα της συγκυρίας η Συντακτική Επιτροπή του Δρόμου της Αριστεράς αποφάσισε να μην συνταχθεί ούτε με τους «πειρατές», ούτε με τους απεργοσπάστες.
Όπως είναι ήδη γνωστό, τα σωματεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, εκτός από τη συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία της Τετάρτης 15 Δεκέμβρη έχουν εξαγγείλει και 48ωρη απεργία για την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου.
Οι διαπλεκόμενοι μεγαλοεκδότες ετοιμάζονται, σπάζοντας την απεργία, να κυκλοφορήσουν την Παρασκευή τα κυριακάτικα φύλλα για να πουλήσουν την πραμάτεια τους (dvd και λοιπές προσφορές), πακετάροντάς τη σε κυριολεκτικά μπαγιάτικη ενημέρωση.
Αν και η απεργία δεν αφορά το «Δρόμο της Αριστεράς», ο οποίος ούτε επιχείρηση είναι, ούτε στο κέρδος αποβλέπει, αποφασίσαμε ως ελάχιστη αλληλεγγύη στους εργαζόμενους που....

Οι απεργοσπάστες(;) της Ελευθεροτυπίας

Είναι τελικά απεργοσπάστες οι της Ελευθεροτυπίας ή όχι;
Και βέβαια είναι θα απαντήσει κάποιος, αφού έσπασαν την 48ωρη απεργία που πάσχιζαν τόσο καιρό να προκηρύξουν ΟΛΑ τα σωματεία.
Την έσπασαν μήπως επειδή η Μάνια υπέγραψε τη ΣΣΕ και τα άλλα 6 σημεία που ζητούσε η ΕΣΗΕΑ; Όχι βέβαια. Και δεν έχει καμιά σημασία αν την πολυαναμενόμενη συμφωνία την μποϊκοτάρισαν οι Σόμπολοι χάριν του Ψυχάρη και του Μπόμπολα, ούτε σε αυτή τη φάση ενδιαφέρει το παρασκήνιο διαπλοκής στις σχέσεις μερίδας εκδοτών και συνδικαλιστών του χώρου. Ισα ίσα που το τελευταίο αποτέλεσε άλλοθι για πολλούς...
Το κακό είναι διπλό για τους εργαζόμενους στην Ελευθεροτυπία: και η Τεγοπούλου δεν υπέγραψε (αν και το επιθυμούσε σφόδρα…) τη συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση και οι συντάκτες έσπασαν την απεργία.
Η επίκληση του ότι «κάποιοι άλλοι έσπασαν ύπουλα και με διαφορετικούς τρόπους την απεργία» ουδόλως αλλάζει την ουσία...
Αυτό που αναρωτιέται κάποιος είναι ότι από τη στιγμή που η Μάνια δεν υπέγραψε, για ποιο λόγο οι της Ελευθεροτυπίας έτρεξαν να συνταχτούν πίσω της και πίσω από την Κύρα Αδάμ;
Εντάξει το σχέδιο είναι να διαλυθεί αυτή η κακή (πράγματι) ΕΣΗΕΑ αλλά όχι με το σπάσιμο μιας απεργίας. Και όπως είπε και κάποιος «σοφός» του χώρου, είναι προτιμότερη μια κακή ΕΣΗΕΑ από το να μην υπάρχει καθόλου.
Εύκολα πλέον μπορεί να καταλάβει κάποιος πως τα μπούμερανγκ είναι πάρα πολλά. Μόνο που το καθένα έχει διαφορετικό χρόνο επιστροφής στον στόχο του…

Υ.Γ. Αυτοί που σπάνε τώρα την απεργία χάριν της Μάνιας δεν είναι οι ίδιοι που πριν από λίγο καιρό κατήγγειλαν την....

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Πως οι Σόμπολοι πριμοδότησαν τους βαρώνους της ΕΙΗΕΑ
Επιεικώς απαράδεκτη είναι η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΣΗΕΑ σχετικά με τη διεκδίκηση της ΣΣΕ και τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ αποδεικνύεται ανίκανη να προστατέψει το δημοσιογραφικό σώμα που παραδίδεται στην καθοδήγηση των ανταγωνιζόμενων εργοδοτών του την ώρα της πιο μεγάλης του δοκιμασίας, ανοίγοντας τον δρόμο σε έναν μάταιο αλληλοσπαραγμό των εργαζομένων.
Η απόφασή της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και η επιλογή να αξιοποιήσει, τάχα, τις αντιθέσεις μεταξύ των εκδοτών και να δεχθεί να υπογράψει συμφωνία, με όσους δέχονταν τα αιτήματα σχετικά με τη Σύμβαση, εξελίχθηκε σε πριμοδότηση των βαρώνων της ΕΙΗΕΑ έναντι των ανταγωνιστών τους.
Ο Σόμπολος χειρίστηκε την υπόθεση αυτή με τρόπο που επέτρεψε (π.χ. στον ΔΟΛ και στον Πήγασο) την έκδοση των απεργοσπαστικών φύλλων-ψυγείου, ενώ παραπλάνησε την «Ελευθεροτυπία» οδηγώντας τους συντάκτες της σε σοβαρά αδιέξοδα και...

Θρίλερ στην Ελευθεροτυπία και αλαλούμ με τις εκδόσεις Σαββάτου και Κυριακής

-ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
-ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ
-ΠΩΣ ΟΙ ΣΟΜΠΟΛΟΙ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ


Αλαλούμ με τις εκδόσεις των σαββατιάτικων και κυριακάτικων φύλλων. Ουδείς γνωρίζει (πόσο μάλλον οι αναγνώστες) ποιά εφημερίδα θα κυκλοφορήσει και πότε. Αν όπως όλοι λένε τα κυριακάτικα κυκλοφορήσουν αύριο Παρασκευή , τότε οι εκδόσεις του Σαββάτου πότε θα πάνε στα περίπτερα; Θα βρίσκονται μαζί ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακου και το Βήμα της Κυριακής και ταυτόχρονα η έκδοση των ΝΕΩΝ της Παρασκευής;
Μέσα σε αυτό το χάος υπάρχουν και οι καταγγελίες για υπαναχωρήσεις και κοροιδία της ΕΣΗΕΑ και του Σόμπολου απέναντι στη Μάνια Τεγοπούλου που είχε δεχτεί να υπογράψει την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μάλιστα είχε διαρρεύσει πως είχε επιτευχθεί κατ΄αρχήν συμφωνία και οτι θα κυκλοφορούσε η «Ελευθεροτυπία» και τις 3 μέρες κανονικά (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή).
Σχετικά με τις εξελίξεις αυτές που κάποιοι θεωρούν οτι είναι η αρχή του τέλους για την ΕΣΗΕΑ - έτσι όπως την γνωρίζαμε μέχρι τώρα - έγινε γενική συνέλευση στην «Ελευθεροτυπία» όπου οι εργαζόμενοι διχάστηκαν. Πολλοί ήταν αυτοί που δήλωσαν πως θα μετάσχουν στην 48ωρη της ΕΣΗΕΑ, με την πλειοψηφία όμως να υιοθετεί την πρόταση της διευθύντριας Κύρας Αδάμ που ήταν να δουλέψουν όλοι για να βγούν κανονικά (και στην ημέρα τους) οι εκδόσεις της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής.
Οι εργαζόμενοι στο ψήφισμά τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Δεν δεσμευόμαστε από την απόφαση για την απεργία, μια που τα σωματεία δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τα απεργοσπαστικά φύλλα αλλά ούτε και να....

Και ο Ρέστης είναι fan του Κώστα Γιαννακίδη!..

Eνα είναι σίγουρο: ότι οι μέτοχοι του ραδιοσταθμού Βήμα Fm, ανάμεσά τους και ο Βίκτωρας Ρέστης, είναι fan του Κώστα Γιαννακίδη. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό καθώς οι μέτοχοι και οι λοιποί υποτακτικοί τους άκουσαν σήμερα στην εκπομπή του Γιαννακίδη και το χριστουγεννιάτικο τραγουδάκι Ho Ho Fucking Ho του Kevin Wilson το οποίο προφανώς δεν τους άρεσε. Αποτέλεσμα ήταν να ανακοινώσουν στον citizen Γιαννακίδη την απόλυσή του αμέσως μετά το τέλος της εκπομπής.
Ο Γιαννακίδης σε άρθρο του στο protagon.gr σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις αλλαγές στον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών αναφερόταν στο in.gr και στη «μάλλον αφελή, απόφαση» του portal του ΔΟΛ «να εγκαταστήσει εφαρμογή αναμετάδοσης των μηνυμάτων από το twitter». Και κατέληγε με την διαπίστωση: «Πολύ γρήγορα τα περισσότερα μηνύματα γύρισαν σε καταγγελίες για το μέσο και την ιδιοκτησία του. Εκ των πραγμάτων ο διαχειριστής του in.gr αναγκάστηκε να αφαιρέσει την εφαρμογή. Δεν παίζουν με αυτά. Μόνο αυτά παίζουν μαζί σου»…
Κάποιοι είπαν πως αν το άρθρο είχε... αναρτηθεί πριν την εκπομπή του Γιαννακίδη σίγουρα πρέπει να έπαιξε ρόλο στην «αποχώρηση» του.

Ο εκ Θεσσαλονικής ορμώμενος οικονομολόγος που «ζωγραφίζει» εδώ και πολύ καιρό στα ερτζιανά γράφει στο facebook για την απόλυσή του:
«Σήμερα, αμέσως μετά το τέλος της εκπομπής, ο διοικητικός διευθυντής του ΒΗΜΑ FM, o κ. Νίκος Θρασυβούλου, μου ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας μας για λόγους που δεν κατανοώ, αλλά, ασφαλώς και σέβομαι. Ομως επειδή παράλληλα ακούστηκαν διάφορα για απομάκρυνση μου λόγω σχολίων που έκανα στην εκπομπή, θα ήθελα να σημειώσω πως αυτά είναι, τουλάχιστον, αστεία. Κατά τον ένα χρόνο που έμεινα στα μικρόφωνα του ΒΗΜΑ FM ουδέποτε μου έγινε η παράμικρη παρέμβαση από τη δημοσιογραφική διεύθυνση, ούτε καν νύξη ή υπονοούμενο παρέμβασης. Ημουν απολύτως ελεύθερος να λέω ό,τι θέλω, όπως θέλω και αυτό οφείλω να το αναγνωρίσω. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την ακρόαση και, κυρίως, για την ενθάρρυνση και την καλή παρέα. Ελπίζω σύντομα να τα ξαναπούμε και από τον αέρα».

Υ.Γ. Ακούγεται οτι τον Γιαννακίδη προσέγγισαν ήδη άνθρωποι του Ράδιο 9 (πρώην Θέμα radio 9,89, Alpha radio κλπ) με πρόταση συνεργασίας.

«Ερχεται ο Αντίχριστος!»


«Ερχεται ο Αντίχτυπος!»...

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του πετάχτηκε από την καρέκλα του σαν ελατήριο.

«Τι είπες;..»

«Ερχεται ο Αντίχτυπος!» επανέλαβε ο υποτακτικός της Μιχαλακοπούλου.

«Τα είχα δει εγώ τα σημάδια. Πάρε αμέσως τηλέφωνο τον παπούλη να κάνουμε ευχέλαιο!»
ούρλιαξε κι έβγαλε τη Βίβλο από το δεύτερο συρτάρι του γραφείου του...

Αρχές Μαρτίου τα lifestyle έντυπα του Ψυχάρη

Απεργία ξε-απεργία, κόσμος πάει και έρχεται στο κτήριο της Μιχαλακοπούλου. Τα… meetings με νέους και άγνωστους, αλλά και παλιούς και άγνωστους συνεργάτες, έχουν να κάνουν με τις lifestyle εκδόσεις που ετοιμάζει ο ΔΟΛ. Στόχος των ανθρώπων που θα «τρέξουν» τα νέα αυτά εκδοτικά προϊόντα είναι να βρίσκονται στα περίπτερα έως τα μέσα Φεβρουαρίου, το αργότερο αρχές Μαρτίου. Το αυτί του κυρίου Σταύρου, λίγο ιδρώνει από τις εσωτερικές τρικυμίες και προσδοκά πολλά, από τις διαδικτυακές δραστηριότητες, αλλά και την… κομψή και… ραφινάτη προσέγγιση της show biz που «στήνεται» αυτές τις μέρες στο στρατηγείο του. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα… meetings αυτά συζητιούνται όλα: θεματολογία, ύφος, αισθητική (!!!) και η μόνη καυτή πατάτα που δεν ακουμπιέται είναι τo κόστος των συνεργασιών...

Θα κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες της Κυριακής; Ε και;


Πολλές συζητήσεις, πολύς προβληματισμός, πολύ αγωνία. Οι χθεσινές κουβέντες στη μεγάλη, όμορφη, άφοβη διαδήλωση των δημοσιογράφων ένα γεγονός είχαν στο επίκεντρο. Οι εφημερίδες της Κυριακής θα κυκλοφορήσουν. Είτε Παρασκευή είτε Κυριακή είτε Πέμπτη απόγευμα (σαν να είναι Σάββατο). Και θα κυκλοφορήσουν γιατί τα σωματεία, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, Συντονιστικό διασωματειακού και λοιπές συνδικαλιστικές δυνάμεις, δεν πρότειναν απεργιακή περιφρούρηση, δεν ετοιμάστηκαν για μάχη, όπως είναι μια 48ωρη απεργία. Και ακούγεται, δικαίως, πως έτσι ακυρώνεται η απεργία και γινόμαστε ρεζίλι.
Για να δούμε όμως και την άλλη πλευρά. Ποιός ακριβώς γίνεται ρεζίλι; Εμείς που αναγκαστήκαμε να δώσουμε ύλη "ψυγείο", από την κοιλιά μας, αρχείο, θέματα, κλ.π. από την περασμένη Κυριακή; Ή οι εκδότες, επιχειρηματίες, μεγαλοδημοσιογράφοι που το παίζουν στα σαλόνια παράγοντες της κοινής γνώμης και εξουσίας αλλά τελικά το μόνο που τους νοιάζει είναι να πουλήσουν το σιντάκι τους ή το βιβλιαράκι τους;...

Χαμένοι και κερδισμένοι...

Μεγάλη επιτυχία του σωματείου των δημοσιογράφων, αλλά και των συντακτών που ξεσκίστηκαν στη δουλειά Δευτέρα, Τρίτη για να καταφέρουν οι εκδότες να βγάλουν τα Κυριακάτικα δυο μέρες πριν.
Η ΕΣΗΕΑ μπορεί να μην πέτυχε να μπλοκάρει τα Κυριακάτικα, αλλά έκανε μια αρχή μπλοκάροντας τα Παρασκευιάτικα και τα Σαββατιάτικα, δίνοντας στους εκδότες τη χαρά να κερδίσουν ακόμη περισσότερα γλιτώνοντας 3 μεροκάματα αυτή την εβδομάδα, 3 εκτυπώσεις, χαρτιά, τυπογραφεία, διανομη κλπ και να κάνουν ένα καλό τεστ αυτού που πραγματικά ονειρεύονται. Να κυκλοφορούν δηλαδή 1-2 φορές την εβδομάδα με δημοσιογράφους – σκλάβους που θα εργάζονται 10-12 ώρες καθημερινά…
Και οι δημοσιογράφοι βέβαια, που διαμαρτύρονται για τη μαλθακή στάση της ΕΣΗΕΑ δεν είχαν κανένα πρόβλημα να γράψουν κομμάτια για το κυριακάτικο από τη Δευτέρα, να ξεθάψουν ψυγεία και να εργαστούν ακόμη και από τα σπίτια τους τη μέρα της γενικής απεργίας -άλλωστε ελάχιστοι κατέβηκαν στην πορεία.
Αποτέλεσμα; Τα κυριακάτικα θα βρίσκονται στα περίπτερα απο αύριο, με πιθανότητα να πουλήσουν ακόμη περισσότερα, οι εκδότες δεν θα χάσουν φράγκο, αντίθετα θα έχουν και απρόσμενα έσοδα από τη μη έκδοση τριων καθημερινών φύλλων, οι δημοσιογράφοι θα παραμείνουν χωρίς σύμβαση και με 3 μεροκάματα μειον, η ΕΣΗΕΑ θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην ανυποληψία, ο Ψυχάρης θα μείνει “ατιμώρητος” για τις 20 απολύσεις και οι εκδότες που ήθελαν να υπογράψουν συμβάσεις θα μείνουν με την απορία γιατί κι αυτοί τιμωρούνται λόγω των υπολοίπων….
Μπράβο σε όλους μας…

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Χωρίς εγγύηση επαναφοράς


H γενική απεργία της 15/12 ίσως συνεχίσει αλλιώς ό,τι άρχισε να σχηματίζεται την 5η Μαΐου, με την ογκώδη διαδήλωση προ του Κοινοβουλίου που εψήφιζε το Μνημόνιο. Τότε περίσσευε η οργή του αιφνιδιασθέντος πλήθους, η οποία ανεκόπη βίαια μόνο με τον φρικτό φόνο τριών αθώων στην οδό Σταδίου. Κατόπιν το πλήθος αναδιπλώθηκε, λούφαξε. Τους επόμενους μήνες, καλοκαιρινούς ως επί το πολύ, πρυτάνευσε ο φόβος ενώπιον του σκοτεινού μέλλοντος, αλλά και η προσπάθεια εξασφάλισης του βίου σε επίπεδο οικογενείας, νοικοκυριού, επαγγέλματος.

Σήμερα, μετά επτάμιση μακρούς, πυκνούς μήνες, o φόβος και το ζάρωμα αρχίζoυν να δίνουν τη θέση τους στην απόγνωση. Η καλπάζουσα ύφεση γκρεμίζει θέσεις εργασίας, εισοδήματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων προκαλεί τεκτονικές αλλαγές στην κοινωνική δομή: το μέγα πλήθος των μικρομεσαίων στρωμάτων έχει δομήσει τη ζωή του, καλώς ή κακώς, με έναν ορισμένο τρόπο, τον τρόπο της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου,μετά τον Β’ Πόλεμο, με πολιτική και κοινωνική ειρήνη, με κοινωνικά δικαιώματα, με αυτονόητες κρατικές παροχές στην υγεία και την παιδεία, κοντολογίς με....

Τα τηλεπαράθυρα στο internet

«Εχοντας κατά νου ότι ιδέες που μοιράζονται, δεν πεθαίνουν ποτέ. Μπορούν να δημιουργήσουν το καινούργιο, το νεωτερικό. Αυτή είναι η μήτρα που γέννησε το aixmi.gr. Εναν δημόσιο χώρο προβληματισμού, γνώσης, ανταλλαγής απόψεων και ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Οσοι καταθέτουν τη γνώμη τους εδώ, το κάνουν στο όνομα των πεποιθήσεων τους, χωρίς προκαταλήψεις και εμμονές. Δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί, επιχειρηματίες, επιστήμονες, άνθρωποι των κοινωνικών κινημάτων και του πολιτισμού μιλούν για ό,τι τους κινητοποιεί, τους ευχαριστεί, τους θυμώνει, τους πονάει.Ανθρωποι με κοινές ανησυχίες, αλλά διαφορετικές ματιές. Ανθρωποι που πιστεύουν ότι η γνώση του κόσμου βοηθά να γίνει καλύτερη η ζωή μας. Μια ζωή που είναι διαρκής πρεμιέρα, χωρίς πρόβα και δυνατότητα επανάληψης…»

Αυτά γράφει το εισαγωγικό κείμενο του Χρήστου Παναγιωτόπουλου στο aixmi.gr, που δημιουργησε πρόσφατα. Ωστόσο, βλέποντας την πλούσια λίστα των αρθρογράφων, που στην πλειοψηφία τους σχετίζονται με το Mega, ως εργαζόμενοι ή κατ΄εξακολούθησιν “πελάτες”, δυο απορίες γεννιούνται:

α) δεν έχουν άπειρο τηλεοπτικό χρόνο όλα αυτά τα....

Απεργίες για την υπογραφή των ΣΣΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, μετά την άρνηση των εργοδοτικών οργανώσεων να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΣΣΕ, καλεί τους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν αποφασιστικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης, 15, της Παρασκευής 17 και του Σαββάτου 18 Δεκεμβρίου 2010.
Καλεί τις Ενώσεις των ιδιοκτητών ΜΜΕ να προσέλθουν επειγόντως στο τραπέζι των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ΣΣΕ.
Καλεί επίσης, κάθε επιχείρηση στο χώρο των ΜΜΕ που δέχεται να προσέλθει σε συμφωνία με τα σωματεία στην ενημέρωση , να δεχθεί άμεσα τα εξής σημεία:
-Διατήρηση των θέσεων εργασίας – όχι στις απολύσεις.
-Δέσμευση για μη καταφυγή σε εκβιαστικές «επιχειρησιακές» ή «ατομικές», τάχα, συμβάσεις.
-Δέσμευση για την από κοινού με τα σωματεία στήριξη των πόρων των Ταμείων.
-Αναγνώριση όλων των διατάξεων των ΣΣΕ, καθώς και των Ιδιωτικών Συμφωνιών και συμφωνία εφαρμογής αυτών.
Η όποια συμφωνία θα έχει ισχύ και για τα μη μέλη των Ενώσεων.
Θα έχει....

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ξαφνικές αδιαθεσίες στο AlterTo αφιέρωμα στον λαϊκό τραγουδιστή Πασχάλη Τερζή είχε χθες σε επανάληψη η τηλεοπτική εκπομπή Κίτρινος Τύπος του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Οπως είχε προλάβει να ανακοινώσει ο ομόσταβλός του στο Alter Νίκος Χατζηνικολάου «λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος δεν θα κάνει απόψε ζωντανή εκπομπή».
Θυμίζουμε οτι το τελευταίο διάστημα και μετά τα οικονομικά πρβλήματα και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές στο κανάλι υπήρξε έντονη φημολογία περι αποχώρησης του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και της ομάδας του από το Alter. Οπότε όλα αυτά περί ξαφνικής αδιαθεσίας μόνο....

Κάποιοι, πολλοί ίσως, πιστεύουν πως θα σωθούν...


Η νέα διαπλοκή δεν
χρειάζεται δημοσιογράφους


Της Ματίνας Παπαχριστούδη

Μετά από έναν λήθαργο χρόνων η ΕΣΗΕΑ φάνηκε σαν να ξύπνησε, έτσι όπως την ποδοπάτησαν εκδότες και ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, πιεζόμενη φυσικά και από τον ξεσηκωμό των ιδίων των μελών της.
Έτσι προκηρύχθηκε για πρώτη φορά την τελευταία 20ετία μια 48ωρη απεργία με στόχο να χτυπηθεί η κυκλοφορία των κυριακάτικων φύλλων, των μόνων εφημερίδων που ενδιαφέρουν τους εκδότες έτσι όπως τις κατάντησαν -πολυκαταστήματα διαφημιστικών προβολών, υπηρεσιών και σχέσεων.
Και ενώ όλα τα σωματεία στα ΜΜΕ σε συντονισμό προσπαθούν να συνέλθουν, να θυμηθούν και να εφαρμόσουν δράσεις για την επιτυχία αυτής της μεγάλης μάχης την επόμενη εβδομάδα, οι δημοσιογράφοι σε μεγάλες εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς ανακάλυψαν ξαφνικά πως οι ίδιοι δεν κινδυνεύουν με απόλυση, μείωση μισθού, εφαρμογή εργασιακών συμβάσεων, κ.λπ. Λίγοι ίσως δημόσια, σιωπηλά πολύ περισσότεροι συντάχθηκαν με την κυρίαρχη άποψη των αφεντικών τους που προφορικά υπόσχεται τη συνέχιση της...

Αντίθετοι στην 48ωρη απεργία και οι συν-εργάτες του Χατζηνικολάου
Στην αντεπίθεση περνούν οι εκδότες-δημοσιογράφοι που οι εφημερίδες τους κυκλοφορούν μόνο την Κυριακή και θεωρούν ότι πλήττονται από την 48ωρη της ΕΣΗΕΑ τη στιγμή, που όπως λένε, στα «μαγαζιά» τους δεν υπάρχει πρόβλημα.
Πρώτα ήρθε το ψήφισμα των εργαζόμενων στο Θέμα και στο protothema,gr την περασμένη εβδομάδα όπου γινόταν λόγος για την αναγκαιότητα στοχευμένων κινητοποιησεων των Ενώσεων και των σωματείων στα μαγαζιά που γίνονται απολύσεις και περικοπές.
Σειρά είχε χθες το ψήφισμα των εργαζομένων στη Real News και στον ραδιοσταθμό Real Fm. Οι συν-εργάτες του Νίκου Χατζηνικολάου καλούν την ΕΣΗΕΑ «να επανεξετάσει την στάση της, να λειτουργήσει προς όφελος των εργαζομένων και να μην επιτρέψει το σημερινό πρόβλημα να συμπαρασύρει όλα τα Μέσα Ενημέρωσης».
Αποφεύγουν να πάρουν σαφή θέση για το αν θα συμμετάσχουν ή όχι στην 48ωρη απεργία αλλά θεωρούν ότι «η προκήρυξη απεργίας για την 17η και 18η Δεκεμβρίου 2010, όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά βυθίζει σε...

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

«Ζητάς τη σύμβαση; Διακόπτεται η συνεργασία μας!»...

«Ζητάς τη σύμβαση; Διακόπτεται η συνεργασία μας!»...Αυτή την αντιμετώπιση είχε ο ένας από τους δύο διορθωτές (μέλος στης ΕΣΠΗΤ) της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Κεφάλαιο», που εργαζόταν από τον Απρίλιο με ΔΠΥ, καθημερινά, πενθήμερο, 40ωρο (τουλάχιστον... τις Πέμπτες και 16ωρο), που πληρωνόταν με 640 ευρώ καθαρά, και ο οποίος ζήτησε, εφόσον απασχολείται με πλήρες ωράριο και καλύπτει πάγια θέση, είτε να προσληφθεί κανονικά είτε να αμείβεται με τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση...
Έπειτα από τηλεφωνική παρέμβαση του προέδρου της ΕΣΠΗΤ στη διοίκηση της εταιρείας, για να διευθετηθεί το ζήτημα, τελικώς δόθηκε λύση:
«Η συνεργασία μας διακόπτεται από σήμερα», του ανακοίνωσε η....

Ο Ψυχάρης, οι «συνεργάτες» του και οι «ύπουλες διαδόσεις»Πάλι επικράτησε κατά κράτος ο Σταύρος Ψυχάρης… Η ΕΣΗΕΑ δεν ψήφισε απεργία στον ΔΟΛ καθώς όπως γράφουν οι typologies στη συνεδρίαση του ΔΣ υπήρξαν απουσίες, κατά πάγια τακτική ορισμένων, και με ψήφους 4 κατά, 3 υπέρ και 1 λευκό δεν πέρασε στο ΔΣ η απεργία στον Οργανισμό.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των συντακτών της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» που ζήτησε από την ΕΣΗΕΑ να επεκτείνει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και την ερχόμενη εβδομάδα, προκηρύσσοντας επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, έως ότου ανακληθούν οι απολύσεις που πλήττουν τον κλάδο (πέρασε πάλι του Ψυχάρη και δεν βγήκε απόφαση για απεργία μόνο στο ΒΗΜΑ).
Την ίδια ώρα το αφεντικό του ΔΟΛ έστειλε επιστολή στους συνεργάτες του (τώρα έγιναν όλοι συνεργάτες) όπου κάνει λόγο για «ύπουλες διαδόσεις που έχουν στόχο την υπονόμευση του Βήματος» και επιμένει να αναφέρεται σε «αποχωρήσεις» και όχι σε απολύσεις… Ρίχνει τις ευθύνες για τις απολύσεις στα σωματεία που δεν....

Στις 20 Δεκεμβρίου το «web radio ΣΤΡΟΦΗ»

Διαδικτυακό ραδιόφωνο
του προγράμματος
ΣΤΡΟΦΗΣ του ΚΕΘΕΑ


Ένα διαφορετικό ραδιόφωνο εγκαινιάζεται την Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, πέντε μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Είναι το πρώτο διαδικτυακό ραδιόφωνο του προγράμματος ΣΤΡΟΦΗΣ του ΚΕΘΕΑ. Ένας εναλλακτικός ραδιοσταθμός που ιδρύθηκε με στόχο να συνάδει με τις αρχές και τις αξίες του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ.
Με πρωτοβουλία της ραδιοφωνικής στήλης τετΡΑΔΙΟ του Δημήτρη Κανελλόπουλου (Ελευθεροτυπία) και του Κώστα Αρβανίτη (ΕΡΤ), το νέο αυτό ραδιόφωνο, για μία μέρα, θα φιλοξενήσει στη συχνότητά του μερικούς από τους πιο γνωστούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς που θα κάνουν τη δική τους εκπομπή: Γιάννης Καλαμίτσης, Άρης Δαβαράκης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιάννης Πετρίδης, Κώστας Αρβανίτης, Παύλος Τσίμας και πολλά ακόμα γνωστά ονόματα.
Στην υποστήριξη της προσπάθειας το site www.e-tetRadio.gr και η ΕΡΤ η οποία παραχωρεί ευγενικά, ειδικά για εκείνη την ημέρα, την....

Νέα «αποψίλωση» στη VETOΠερικοπών και απολύσεων συνέχεια στο χώρο των ΜΜΕ. Αυτή τη φορά στη VETO, την εφημερίδα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου που ήδη έχει αποψιλωθεί από συντακτικό προσωπικό μετά τις απολύσεις αλλά και τις αποχωρήσεις ( άνευ εισαγωγικών) πολλών δημοσιογράφων για την «δημοκρατία» των Φιλιππάκη – Μουλίνου.
Την ειδοποίηση αυτή τη φορά από το λογιστήριο της VETO την πήρε ο δημοσιογράφος -μέλος της ΕΣΗΕΑ- Νίκος Παπαϊωάννου του οποίου η απόλυση ανακοινώθηκε στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών της εφημερίδας.
Συγκεκριμένα τo μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης τον κάλεσαν στο λογιστήριο της VETO για να του ανακοινώσουν την απόλυσή του για οικονομικούς λόγους. Ολα αυτά εν αγνοία της διευθυντικής ομάδας της εφημερίδας και με τον....

«Οι Ενώσεις να κηρύξουν άμεσα διαρκή απεργία στο Βήμα»


«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΛΩΝ ΜΙΚΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΣΗΕΑ

Μετά τις οδυνηρές εξελίξεις στην «Απογευματινή» με το αιφνίδιο «λουκέτο», στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» με το βίαιο σπάσιμο της συλλογικής σύμβασης και την καθιέρωση «συμβάσεων α λα καρτ» (με μισθούς κάτω από τα ελάχιστα προβλεπόμενα όρια των συλλογικών σχέσεων εργασίας), τις πρόσφατες απολύσεις στον Ant1, καθώς και μια σειρά πρωτοφανών ανατροπών που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στο σύνολο των ΜΜΕ με θύματα εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων, η περίπτωση του ΔΟΛ μοιάζει να αποτελεί τον «πολιορκητικό κριό» που χρησιμοποιείται με στόχο να συνθλιβεί η κερκόπορτα του νομικού πλαισίου το οποίο διέπει -και μέχρι πρότινος διασφάλιζε, τουλάχιστον- τα στοιχειώδη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.
Μετά τις δεκάδες απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων, στο στόχαστρο μπαίνουν οι συντάκτες του «Βήματος» και ακολουθούν εργαζόμενοι των υπόλοιπων μέσων του Ομίλου, σε ένα πογκρόμ αυταρχικών και χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση ανάμεσα στην εργοδοσία και στους εκπροσώπους ή τα σωματεία επιθέσεων, το οποίο θα αποτελέσει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούν άμεσα οι περισσότεροι από τους εκδότες και τους....

Εντατικοποίηση και νέες περικοπές στην ΕλευθεροτυπίαΕντατικοποίηση με εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς και τρέξιμο στην Ελευθεροτυπία έχει επιβάλει η Μάνια Τεγοπούλου που πρόσφατα έγινε και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας - στη θέση της αδελφής της Λένας Μακρή.
Τα επιμίσθια των δημοσιογράφων που εργάζονται για τα ένθετα και τις ειδικές εκδόσεις της εφημερίδας έχουν κοπεί με αντάλλαγμα από την πλευρά της διοίκησης το «πάγωμα» των απολύσεων.
Οι επιτελείς της Μίνωος έχουν συγκεκριμένες εντολές του στιλ ότι «επιτέλους πρέπει κάποιοι να πάψουν να είναι τουρίστες» και ότι «όλοι οφείλουν να δουλέψουν σκληρά και να προσφέρουν στην εφημερίδα»….
Στα πλαίσια του μαζέματος των εξόδων και με την δικαιολογία της εξοικονόμησης χρημάτων υπήρξαν μειώσεις στις ....

Η κρίση στην διαφήμιση

Μείωση 30% ή αλλιώς 70.000.000 ευρώ κατέγραψαν τα διαφημιστικά έσοδα τον Νοέμβριο, ενώ για το πρώτο εντεκάμηνο του 2010 η μείωση ήταν 14,25% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι (κάντε κλικ στο πίνακα).
Οσο θερμό καιρό μάς έκανε ώς τώρα εν Ελλάδι, τόσο ψυχρά είναι τα νέα από το μέτωπο της διαφημιστικής αγοράς. Κοντά στο -30% φτάνει η συνολική πτώση για το μήνα που μας πέρασε και, αν το θέλετε σε λεφτά μιλάμε για μια κατολίσθηση που αγγίζει τα 70.000.000 ευρώ- σε δραχμές δεν το μεταφράζω, γιατί υπάρχει και κόσμος που υποφέρει από καρδιακά νοσήματα.
Πρωταθλητές; Τα κανάλια και τα ραδιόφωνα. Τα περιοδικά είναι λίγο πιο κάτω και αρκετά πιο κάτω οι εφημερίδες, αλλά μην νομίζετε ότι και γι' αυτές δεν είναι ζοφερή η κατάσταση...
Να τα δούμε αναλυτικά: Τα κανάλια κατέγραψαν πτώση 36,74% τον περασμένο Νοέμβριο, με τεκμαρτή διαφημιστική δαπάνη 53.564.694 ευρώ (από 84.678.938 ευρώ πέρυσι). Ακολούθησαν τα ραδιόφωνα με πτώση 29,5% και δαπάνη 9.906.321 ευρώ (από 14.052.489 ευρώ), τα περιοδικά με 25,79 % και 68.154.458 ευρώ (91.844.418 ευρώ) και οι εφημερίδες με 18,15% και 38.241.935 ευρώ (46.722.383 ευρώ).
Σε επίπεδο ενδεκαμήνου, οι συνολικές απώλειες φθάνουν το 14,25%, με δαπάνη 1.709.315.919 ευρώ από 1.993.398.800 ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Μεγαλύτερες οι ποσοστιαίες απώλειες για τα ραδιόφωνα με....

Με κλητήρες έστειλαν τις απολύσεις στα σπίτια όσων «αποχώρησαν» από το Βήμα

- ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ
ΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

- ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Mε δικαστικούς κλητήρες έστειλαν τις απολύσεις το Σάββατο στα σπίτια όσων «αποχώρησαν» από το ΒΗΜΑ. Αγνωστο αν οι «αποχωρήσαντες» (όπως τους αναφέρει η διοίκηση του ΔΟΛ) παρέλαβαν ή όχι το χαρτί της απόλυσης. Το μόνο σίγουρο είναι οι ξεδιάντροπες και θρασύτατες μεθοδεύσεις των διοικούντων στον ΔΟΛ που, αφού ξεγέλασαν σωματεία και εξαπάτησαν τους εργαζόμενους, πέταξαν χρονιάρες μέρες 21 δημοσιογράφους στο δρόμο.
Οι εργαζόμενοι στο Βήμα, που βρίσκονται σε διαρκή γενική συνέλευση, θα είναι συγκεντρωμένοι από αύριο το πρωί (Δευτέρα 13/12) στην είσοδο του κτιρίου της Μιχαλακοπούλου 80, ενημερώνοντας τους υπόλοιπους του ΔΟΛ για τις τελευταίες εξελίξεις. Την ίδια ώρα έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για απεργία διαρκείας στο Βήμα ενώ θα εξεταστούν και θα συζητηθούν κινητοποιήσεις σε όλα τα μέσα του ΔΟΛ. Η συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τις απολύσεις αν είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα (και εκτάκτως) αλλά απουσίαζε εκτός Αθηνών επί τριήμερο ο πρόεδρος Σόμπολος…
Τις εξελίξεις στον ΔΟΛ θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό η στάση των εργαζόμενων στα ΝΕΑ που δέχονται πιέσεις να....

Ε.Α. (Επώνυμοι Αλκοολικοί)


«Ποιος αλκοολικός; Μια χαρά είμαι! Το αντέχω κιόλας!
Μετά όμως ανακάλυψα ότι με το που ξύπναγα για να συνέλθω ήθελα δύο νεροπότηρα βότκας...
Ανακάλυψα ότι σε καθημερινή βάση έπινα τουλάχιστον δύο μπουκάλια βότκα.
Παντού!
Στη δουλειά, σε διαλέξεις, στο σπίτι, σε τηλεοπτικές εκπομπές...».

«Το αλκοόλ είναι μια τεράστια παραμύθα όπως και η ηρωίνη.
Εκοψα το ποτό 1996 και για τρισίμισι χρόνια πήγαινα στον ψυχίατρο.
Ενιωθα όμως ακόμη ευάλωτος και γι αυτό πήγα στο Σωτηρία και έμεινα στην πτέρυγα των σχιζοφρενών.
Ακολουθώντας το πρόγραμμα τους έμαθα την έννοια της πειθαρχίας…»
Αυτά και άλλα πολλά εξομολογήθηκε ο αρχιτέκτονας - συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης, γιός του αρχιτέκτονα Σταμάτη και της ηθοποιού Μπέτυς Αρβανίτη, στους χθεσινούς «Πρωταγωνιστές».

Ανάμεσα σε αυτούς που παρήλασαν από την εκπομπή ήταν κι ο Δημήτρης Σκαρμούτσος , ο chef του Αλάτσι (του εστιατορίου του Στ. Θεοδωράκη) που έγινε γνωστός από την τηλεοπτική εκπομπή του Mega. O Σκαρμούτσος αποκάλυψε ότι για πολλά χρόνια το αλκοόλ ήταν ο...

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Οι απολύσεις Ψυχάρη και το λουκέτο Σαραντόπουλου
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ FREE PRESS


Μετά τα κόκαλα του Χρήστου Λαμπράκη τώρα θα τρίζουν και του Νάσου Μπότση. Από τις ομαδικές απολύσεις Ψυχάρη στον ΔΟΛ και τη θύελλα αντιδράσεων με συναυλίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά στη Μιχαλακοπούλου (που ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά το θάνατο του Λαμπράκη) περάσαμε στους επί πέντε μήνες απλήρωτους εργαζόμενους της Απογευματινής και στο δόλιο λουκέτο Σαραντόπουλου.
Θυμίζουμε οτι τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου κυκλοφορεί το δεύτερο φύλλο της «Απογευματινής των Εργαζομένων» ως free press με προχωρημένο πρωτοσέλιδο και τον τίτλο «ΑΛΤ στα πειράματα με τις ζωές μας – Λέμε όχι: στον εργασιακό μεσαίωνα, στην ενοχοποίηση της κοινωνίας, στις ΔΟΛιες μεθοδεύσεις».
Η έκδοση είναι....

Κιθάρα παίζει ο Γιάννης Αλαφούζος. Στα ντραμς ο Μπάμπης Παπαδημητρίου!..

Τώρα που ηρέμησαν (κάπως...) τα πράγματα στον ΣΚΑΪ, τώρα θυμήθηκα κι εγώ τη σχετικώς πρόσφατη πρωτοβουλία του ραδιοσταθμού να κόψει τις μεταδόσεις τραγουδιών για να μην πληρώνει δικαιώματα στην ΑΕΠΙ. Ε, λοιπόν, είτε το πιστεύετε είτε όχι, η πρωτοβουλία βρήκε μιμητές. Και όχι όποιους κι όποιους παρακαλώ, αλλά το αξιοσέβαστο Channel 5 της Βρετανίας, που ζήτησε από τους παραγωγούς των εκπομπών του να ξεμπερδεύουν με τις μεταδόσεις «εμπορικής» μουσικής. Το ωραιότερο όλων; Ο ιδιοκτήτης του Channel 5 (και πολλών άλλων βρετανικών ΜΜΕ), Richard Desmond, συμμετέχει ως μουσικός στο γκρουπ RD Crusaders. Το οποίο γκρουπ ακούγεται πολύ ότι θα κληθεί να γράψει μουσικές για τα προγράμματα του καναλιού. Αυτά διαβάζω και αναρωτιέμαι αν θα δω προσεχώς τον Γιάννη Αλαφούζο με την κιθάρα ανά χείρας και τον Μπάμπη Παπαδημητρίου να κοπανάει τα ντραμς!..

Οταν ο Ψυχάρης μάς κάνει πλάκα...

Μνημείο θράσους αποτελεί το σημερινό άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη στο ΒΗΜΑ που εκδόθηκε με τη συμβολή των δεκάδων απολυμένων δημοσιογράφων της εφημερίδας -πρώτα δούλεψαν για την έκδοση της Κυριακής και αμέσως μετά τους απέλυσε.

Το αφεντικό του ΔΟΛ διαπιστώνει εύκολα (όπως ο ΓΑΠ) ότι «τα σκληρά μέτρα λιτότητας μοιάζει να γίνονται αποδεκτά από τους θιγόμενους με απροσδόκητη υπομονή και ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι πρέπει η σημερινή γενιά να πληρώσει τις σπατάλες της προηγούμενης».

Επίσης συμπεραίνει (γιατί άραγε;) ότι «ασφαλώς και πρέπει να μπορεί ο εργοδότης, ιδίως σε χαλεπούς καιρούς, να μειώνει τον αριθμό των προσώπων που απασχολεί (εδώ αρχίζει ο υποκριτικός παραλογισμός) aλλά όχι να δώσουμε και κίνητρο για... απολύσεις! Τα χρήματα που εισπράττει ως αποζημίωση ο απολυόμενος τα δικαιούται, έχουν υπολογισθεί από τον επιχειρηματία στο εργατικό κόστος».

Και εδώ αρχίζει το δούλεμα, η ειρωνία και το μαύρο χιούμορ: «Οι μειώσεις των μισθών πρέπει να συνδυάζονται με διανομή όχι μόνον του κόστους αλλά και του προσδοκώμενου κέρδους. Δεν θα μοιραστεί σήμερα ο εργαζόμενος το πενιχρό του εισόδημα με τον...

Ο Θύμιος Καλαμούκης και τα όρια της σάτιρας

3 ερωτήσεις στον Θύμιο Καλαμούκη (της Ελληνοφρένειας)

-Εχει όρια η σάτιρα;
Εχει: το σοσιαλιστικό παρελθόν του Ακη Τσοχατζόπουλου, την εργατικότητα του Κώστα Καραμανλή και την πολιτική σκέψη του Γιώργου Παπανδρέου. Ολα τα υπόλοιπα σατιρίζονται και διακωμωδούνται.

-Η επιτυχία ζαλίζει;
Οχι. Το μόνο που με ζαλίζει είναι το λεωφορείο και η τραμπάλα.

-Τι σε κάνει να γελάς;
Η ανεξαρτησία των αναλυτών των δελτίων ειδήσεων, η αγωνία πολλών δημοσιογράφων να πείσουν ότι είναι αντικειμενικοί, οι επιλογές του σοφού ελληνικού λαού όταν τίθενται διλήμματα και ο...

Αλήθειες και ψέματα για το Wikileaks

Με αφορμή τη γνωστή ιστορία του Wikileaks (με τη σύλληψη του Assange και την Operation: Payback) και σε συνδυασμό με την αναδημοσίευση των zoornalistas «Πόλεμος στο διαδίκτυο» από το enet.gr , λάβαμε διαφωτιστική επιστολή από (γνωστή και μη εξαιρετέα) αναγνώστρια που μάλλον βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Την δημοσιεύουμε έστω και με μεγάλη καθυστέρηση:

«Είναι πολύ αστείο -για να μην πω γελοίο- όταν δημοσιογράφοι προσπαθούν να αναλύσουν τέτοιες επιχειρήσεις που γίνονται στο διαδίκτυο, έχοντας μαύρα μεσάνυχτα. Και είναι αστείο, γιατί βλέπεις πόσο μακριά βρίσκονται από τα γεγονότα που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα. Η Operation: Payback έχει ξεκινήσει όταν έκλεισε το γνωστό PirateBay και είχε σαν στόχο δισκογραφικές εταιρείες, sites καλλιτεχνών που είχαν κάνει δηλώσεις δημόσια κατά της πειρατείας, καθώς και μεγάλες εταιρίες σχετικές με τα πνευματικά δικαιώματα. Όπως καταλαβαίνετε, δεν γεννήθηκε ξαφνικά μεσα σε ένα βράδυ και για χάρη του Wikileaks και τη σύλληψη του Assange (ασχέτως αν τώρα το....

Aγωγές από ΑΝΤ1 και TV Μακεδονία κατά της ΕΣΗΕΜΘ!


Σε μια ύστατη προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, οι μεγαλοκαναλάρχες και οι μεγαλοεκδότες επιχειρούν να ποινικοποιήσουν την συνδικαλιστική δράση στρεφόμενοι τώρα και σε προσωπικό επίπεδο κατά των συνδικαλιστικών οργάνων των δημοσιογράφων.
Ετσι τα δύο «αδελφά» τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας ΑΝΤ1 & TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, αντιδρώντας στην κήρυξη της 24ωρης απεργίας την προσεχή Τρίτη για τις πρόσφατες απολύσεις στα δύο κανάλια και στο MEGA παρέδωσαν με δικαστικούς επιμελητές στην ΕΣΗΕΜ-Θ συνολικά 6 «φιρμάνια» , αγωγές που στρέφονται κατά της Ενωσης ως συνδικαλιστικού οργάνου αλλά και κατά του προέδρου και του γενικού γραμματέα προσωπικά . Ζητούν δε, να μην επιμείνει η ένωση στην απεργία καθώς εμφανίζονται σίγουροι ότι θα κριθεί παράνομη ή καταχρηστική.
Αφήνουν να εννοηθεί ότι θα εξαντλήσουν τα «νόμιμα» δικαιώματα τους, απειλώντας να ζητήσουν χρήματα για τα διαφυγόντα κέρδη και ζητώντας ακόμη και την προσωπική κράτηση των υπαιτίων σε περίπτωση που αυτοί επιμείνουν στην πραγματοποίηση της απεργίας αν αυτή κριθεί παράνομη. Οι αγωγές αυτές εκδικάζονται το πρωί της Δευτέρας μετά τις 9 το πρωί.

Απολύσεις σε ΙΜΑΚΟ και ΒραδυνήΣε υποχρεωτική άδεια βρίσκονται οι τρείς δημοσιογράφοι που εργάζονται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Nitro Radio 102,5 και Radio Sfera 102,2 καθώς από την Παρασκευή διακόπηκαν τα δελτία ειδήσεων στα ραδιόφωνα της εταιρείας ΙΜΑΚΟ.
Οι τρείς δημοσιογράφοι Σταϊκοπούλου Πολυρήνα( Ειρήνη), Εκπρόσωπος στο Μικτό Συμβούλιο, Λακατζης Παναγιώτης και Στεφανή Μπήλιω, όλοι τακτικά μέλη της ΕΣΗΕΑ στις 31 Δεκεμβρίου θα υπογράψουν και την απόλυσή τους...
Την ίδια ώρα στην Βραδυνή απολύθηκε ο δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Χρήστος Καρδαμπίκης, Πρόκειται για την έκτη απόλυση σε διάστημα τριών μηνών ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη ολο τον Οκτώβρη καθώς η ιδιοκτησία της εφημερίδας επικαλείται έλλειψη...

Capo di tutti capi...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΒΗΜΑ:
Μη μας αφήσετε μόνους μας στο έλεος του αρχηγού των αφεντικών


Επείγουσα επιστολή εκπροσώπου του Βήματος προς τα σωματεία τύπου

ΥΠΕΡΕΠΕΙΓΟΝ
Προς ΕΣΗΕΑ και τα άλλα σωματεία του τύπου
Θέμα: Ανάγκη να κηρυχτεί επειγόντως απεργία στο Βήμα
Ημερομηνία: 11/12/2010, πρωί

Συνάδελφοι,

Είναι εξαιρετικά κρίσιμες οι στιγμές για όλο τον κλάδο, και ίσως και ακόμα πιο πέρα, και σε εμάς έλαχε ο κλήρος να αποτελέσουμε το τεστ των εργοδοτών από τον Πρόεδρό τους.

Σας έχουμε κοινοποιήσει το ψήφισμα της χθεσινής μας συνέλευσης, που υιοθετήθηκε ομόφωνα (χωρίς κανένα κατά, κανένα λευκό, καμία αποχή). Κάτω από τις αντίξοες για τους εργαζομένους συνθήκες που φρόντισε ο αρχηγός των εκδοτών να δημιουργήσει (με εξαπάτηση των εργαζομένων του, της ΕΣΗΕΑ και της κοινωνίας), για να πετάξει στο δρόμο εργαζόμενους, οι αποφάσεις των εργαζομένων στο Βήμα πρέπει να βρουν επειγόντως τη στήριξη των σωματείων μας.

Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες εν μέσω Σαββατοκύριακου να χαραχτεί....