ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Θα διαγράψουν από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ τους συντάκτες της Ελευθεροτυπίας;

Η ΜΑΝΙΑ, Ο ΨΥΧΑΡΗΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΚΔΟΤΕΣ
Για το γάμο του Καραγκιόζη αποδείχθηκε η 48ωρη απεργία της Ενωσης Συντακτών.
Η απεργία εξαγγέλθηκε -υποτίθεται- για να μην κυκλοφορήσουν τα κυριακάτικα φύλλα.
Οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στον χώρο του Τύπου, για την ακρίβεια οι συνδικαλιστές δημοσιογράφοι και οι εκπρόσωποι των άλλων εργαζομένων στον Τύπο, προσπάθησαν με τον τρόπο αυτό να βάλουν φρένο στις ομαδικές απολύσεις και να πιέσουν τους εκδότες για την υπογραφή γενικής συλλογικής σύμβασης, στην οποία ήθελαν απλώς και μόνο να διασφαλίσουν ότι δεν θα γίνουν μειώσεις μισθών.
Τι κατάφεραν οι συνδικαλιστές του Τύπου με την αλλοπρόσαλλη τακτική τους; Οι κυριακάτικες εφημερίδες εκδόθηκαν και θα κυκλοφορήσουν και μάλιστα με θέματα επικαιρότητας και όχι με ψυγεία.
Οι εργοδότες -πλην Μάνιας- δεν τσίμπησαν και αδιαφόρησαν στην απειλή της απεργίας χωρίς να μπουν καν σε συνομιλίες. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δέχθηκε ακόμα ένα πλήγμα και για να μην πολυλογούμε, στο σύνολό τους οι συνδικαλιστές (Σόμπολος, Νταβανέλος και πάει λέγοντας) έκαψαν το χαρτί τους. Οι υποτιθέμενοι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν και αποδείχθηκαν ελλιποβαρείς. Πρότειναν μία κουλή 48ωρη Παρασκευή, Σάββατο έπειτα από διάλειμμα 24 ωρών μετά τη γενική απεργία της ΓΣΕΕ. Εδωσαν έτσι το περιθώριο στους εκδότες να τυπώσουν τα φύλλα, κανονικά και με το νόμο. Τα μισόλογα της Ενωσης Συντακτών ότι δήθεν τα κυριακάτικα φύλλα ήταν πειρατικά, ακόμη και ο χαρακτηρισμός της ήδη επιτευχθείσας έκδοσης σαν απόπειρα, δείχνει ότι τα ζόμπι της ΕΣΗΕΑ δεν ξέρουν πού πατάνε και πού βρίσκονται.

Δύο σημαντικές παρατηρήσεις: Αν η Μάνια εννοούσε την απειλή της ότι η.... Ελευθεροτυπία δεν θα τυπωθεί σε περίπτωση που η ΕΣΗΕΑ δεν αναστείλει την απεργία στο μαγαζί της, δεν θα κρυβόταν πίσω από τους δημοσιογράφους της. Δηλαδή, παρά την απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων στην Τεγόπουλος Α.Ε. να σπάσουν την απεργία, θα επέμενε στην άποψή της να μην τυπώσει την εφημερίδα, αφού η ΕΣΗΕΑ δεν έλαβε απόφαση για αναστολή της απεργίας στην Ελευθεροτυπία.

Το άλλο παιχνίδι παίζεται από τους νέους εκδότες (Θέμα, Real κ.α.). Είχαν μία σοβαρή ευκαιρία να πετάξουν στο καναβάτσο τους συνδικαλιστές της Ενωσης, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι θα εφαρμόσουν την όποια ΣΣΕ και δεν θα κάνουν ομαδικές απολύσεις. Όμως δεν το έπραξαν. Και αυτό δημιουργεί εύλογους συνειρμούς και ανασφάλεια.

Ο μεγάλος κερδισμένος για άλλη μια φορά είναι ο Σταύρος Ψυχάρης: και έκλεισε το ημερήσιο Βήμα, και έκανε μαζικές απολύσεις , και οδήγησε τους συνδικαλιστές στην προκήρυξη μίας απεργίας-φιάσκο που θα προκαλέσει ντόμινο και θα ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου.

Τι θα κάνουν τώρα οι ξεδοντιασμένοι συνδικαλιστές με τους δημοσιογράφους της Ελευθεροτυπίας;
Θα τους διαγράψουν από το μητρώο- αυτό που δεν μπορούν τόσα χρόνια να εκκαθαρίσουν;
Πώς θα τιμωρήσουν όσους άλλους ρεπόρτερς σπάσουν την απεργία;
Τι θα κάνουν με τους εργαζόμενους στα ηλεκτρονικά μέσα, αυτούς που δεν δέχονται ως μέλη της ΕΣΗΕΑ παρότι στην πλειονότητά τους είναι περισσότερο δημοσιογράφοι από πολλά ήδη μέλη;
Θα επιβάλλουν την ποινή της επίπληξης;
Τι θα κάνουν αν ο εκδότης του Βήματος και κάθε άλλο αφεντικό προχωρήσουν ξανά σε ομαδικές απολύσεις;
Μήπως θα εξαγγείλουν απεργία στα. ΚΤΕΛ για να είναι σίγουροι ότι δεν θα μεταφερθούν οι εφημερίδες στην επαρχία;
Και εν πάση περιπτώσει αυτό το Δ.Σ. είναι ανύπαρκτο, δεν εκφράζει τίποτε και κανέναν και είναι ήδη παρελθόν.

Μ. Τ.