ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Θρίλερ στην Ελευθεροτυπία και αλαλούμ με τις εκδόσεις Σαββάτου και Κυριακής

-ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
-ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ
-ΠΩΣ ΟΙ ΣΟΜΠΟΛΟΙ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ


Αλαλούμ με τις εκδόσεις των σαββατιάτικων και κυριακάτικων φύλλων. Ουδείς γνωρίζει (πόσο μάλλον οι αναγνώστες) ποιά εφημερίδα θα κυκλοφορήσει και πότε. Αν όπως όλοι λένε τα κυριακάτικα κυκλοφορήσουν αύριο Παρασκευή , τότε οι εκδόσεις του Σαββάτου πότε θα πάνε στα περίπτερα; Θα βρίσκονται μαζί ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακου και το Βήμα της Κυριακής και ταυτόχρονα η έκδοση των ΝΕΩΝ της Παρασκευής;
Μέσα σε αυτό το χάος υπάρχουν και οι καταγγελίες για υπαναχωρήσεις και κοροιδία της ΕΣΗΕΑ και του Σόμπολου απέναντι στη Μάνια Τεγοπούλου που είχε δεχτεί να υπογράψει την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μάλιστα είχε διαρρεύσει πως είχε επιτευχθεί κατ΄αρχήν συμφωνία και οτι θα κυκλοφορούσε η «Ελευθεροτυπία» και τις 3 μέρες κανονικά (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή).
Σχετικά με τις εξελίξεις αυτές που κάποιοι θεωρούν οτι είναι η αρχή του τέλους για την ΕΣΗΕΑ - έτσι όπως την γνωρίζαμε μέχρι τώρα - έγινε γενική συνέλευση στην «Ελευθεροτυπία» όπου οι εργαζόμενοι διχάστηκαν. Πολλοί ήταν αυτοί που δήλωσαν πως θα μετάσχουν στην 48ωρη της ΕΣΗΕΑ, με την πλειοψηφία όμως να υιοθετεί την πρόταση της διευθύντριας Κύρας Αδάμ που ήταν να δουλέψουν όλοι για να βγούν κανονικά (και στην ημέρα τους) οι εκδόσεις της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής.
Οι εργαζόμενοι στο ψήφισμά τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Δεν δεσμευόμαστε από την απόφαση για την απεργία, μια που τα σωματεία δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τα απεργοσπαστικά φύλλα αλλά ούτε και να.... προασπίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, υπογράφοντας συλλογική σύμβαση, εκεί που αυτό ήταν δυνατόν».
Με τηλεοπτικό σποτ η Ελευθεροτυπία διαφημίζει το ότι την Παρασκευή θα αποκαλύψει όλο το παρασκήνιο για τις τελευταίες εξελίξεις στα ΜΜΕ.


Το ψήφισμα (της ευρύτατης πλειοψηφίας) των εργαζόμενων στην Χ.Κ.Τεγόπουλος Α.Ε αναφέρει:

«Οι εργαζόμενοι στη Χ. Κ Τεγόπουλος (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί), σε συνέλευση που πραγματοποιήσαμε σήμερα 16 Δεκεμβρίου 2010, με αφορμή την 48ωρη απεργία στα μέσα ενημέρωσης στις 17 και 18, αποφασίσαμε:
Να καλέσουμε τα προεδρεία των σωματείων μας (EΣΗΕΑ, EΠΗΕΑ, ETHΠTA) να υλοποιήσουν την δέσμευσή τους, αλλά και το ζητούμενο της κηρυχθείσας απεργίας, που είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με όποιον εκδότη το επιθυμεί.
Στη βάση αυτή, να υπογράψουν σήμερα με την εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου συλλογική σύμβαση, σύμφωνα με την εκφρασμένη επιθυμία της, αλλά και τη ρητή διατύπωση της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ στις 14.12, σύμφωνα με την οποία "καλεί κάθε επιχείρηση στο χώρο των ΜΜΕ που δέχεται να προσέλθει σε συμφωνία με τα σωματεία στην ενημέρωση, να δεχθεί άμεσα" τα 6 σημεία, που η ιδια σε συνομιλια της με τον Προεδρο της ΕΣΗΕΑ Πάνο Σόμπολο δήλωσε οτι αποδέχεται και τα οποία ειναι:

1. Διατήρηση των θέσεων εργασίας – όχι στις απολύσεις.
2. Δέσμευση για μη καταφυγή σε εκβιαστικές «επιχειρησιακές» ή «ατομικές», τάχα, συμβάσεις.
3. Δέσμευση για την από κοινού με τα σωματεία στήριξη των πόρων των Ταμείων.
4. Αναγνώριση όλων των διατάξεων των ΣΣΕ, καθώς και των Ιδιωτικών Συμφωνιών και συμφωνία εφαρμογής αυτών.
5. Η όποια συμφωνία θα έχει ισχύ και για τα μη μέλη των Ενώσεων.
6. Θα έχει ημερομηνία λήξης την 31/12/2011 και θα ενταχθεί στην ΣΣΕ που θα υπογραφεί με τις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις

Καταγγέλλουμε την απεργοσπαστική λογική των διευθύνσεων των περισσότερων εφημερίδων, που έσπευσαν να ετοιμάσουν απεργοσπαστικά κυριακάτικα φυλλα για να κυκλοφορησουν την Παρασκευή, το Σαββατο και την Κυριακη, με μπαγιάτικες ειδήσεις, κοροϊδεύοντας το αναγνωστικό τους κοινό, αλλά και εκμεταλλευόμενοι παράνομα τη δουλειά συναδέλφων
Καταγγέλουμε και τα σωματεία που επεδειξαν ανοχη σε αυτή την τακτική, υπονομεύοντας και ακυρώνοντας στην πράξη την απεργία, που τα ιδια ειχαν εξαγγείλει. Ζηταμε απο τα μέλη του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ που μειοψήφισαν στην χθεσινή απόφαση αθέτησης της υπογραφής συμβασης με οσους εκδοτες το επιθυμουσαν, να υποβάλλουν σε ενδειξη διαμαρτυριας τις παραιτήσεις απο το Δ.Σ και το ιδιο να πράξουν και οι επιλαχόντες αυτών.
Αποφασίσαμε επίσης, με μεγάλη πλειοψηφια, σε περίπτωση που τα σωματεία δεν υλοποιήσουν την εκφρασμένη θέληση των μελών τους εργαζομενων στη Χ.Κ Τεγόπουλος, να εργαστούμε κανονικά Παρασκευή και Σάββατο, θεωρώντας ότι δεν δεσμευόμαστε από την απόφαση για την απεργία, μια που τα σωματεία δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τα απεργοσπαστικά φύλλα αλλά ούτε και να προασπίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, υπογράφοντας συλλογική σύμβαση, εκεί που αυτό ήταν δυνατόν».