ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Οι περικοπές στον ΔΟΛ και τα «μαθηματικά» του Ψυχάρη


«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΟ ΜΙΣΘΟ ΙΟΥΛΙΟΥ ΛΟΓΩ ΣΤΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!


Την ώρα που η διοίκηση του ΔΟΛ ζητάει νέες θυσίες από τους εργαζόμενους προβαίνει σε νέες περικοπές καθώς από τη μιά είχε δοθεί εντολή να κοπεί ο μισθός Ιουλίου για στάσεις εργασίας του Ιουνίου στο Βήμα (γεγονός που σμβαίνει για πρώτη φορά) και από την άλλη με την εφαρμογή των γνωστών πλέον «μαθηματικών» του Ψυχάρη. Σύμφωνα με αυτά ένα ημερομίσθιο είναι διαίτερα ελαστικό αφού, όταν είναι να πληρωθούν υπερωρίες, τότε μειώνεται αυθαίρετα κατά 25%, ενώ όταν είναι να περικοπεί ο μισθός τότε προσαυξάνεται επίσης αυθαίρετα κατά 20%!
Σε άλλα τμήματα του ΔΟΛ, υπάρχει μείωση μισθού με άλλες μορφές όπως π.χ. περικοπές “κυριακάτικων” στα Νέα, επιμίσθια που κόπηκαν, πρόσθετη “άτυπη” δουλειά που ζητείται και προσφέρεται (π.χ. από τον ρεπόρτερ του Βήματος στο Βήμα FM) κλπ.
Σχετικά με την "περικοπή εργασίας” ή “εκ περιτροπής εργασία”, όπως αναφέρει ο Τάσος Αναστασιάδης, εκπρόσωπος του Βήματος στο μεικτό της ΕΣΗΕΑ, θα ήταν απλώς ένα παραπλανητικό ντύμα μιας απλής μείωσης μισθών και καταπάτησης της σύμβασης με νομικά τερτίπια. Και, για αυτό άλλωστε, είναι και αμφίβολης νομιμότητας. Ο λόγος είναι ότι προφανώς η..

Το μέλλον για τα ΜΜΕ και τη Δημοσιογραφία είναι μπροστά μας! Πάμε;

Ποιος θα πληρώσει τον βαρκάρη;
(=δημοσιογράφο)


Σαν το λίβα που καίει τα σπαρτά επελαύνει η κρίση στα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά. Οι πωλήσεις πέφτουν, οι διαφημίσεις το ίδιο, οι απολύσεις είναι πλέον ομαδικές, τα λουκέτα λίγα ακόμη, αναμένονται να αυξηθούν τους επόμενους μήνες. Πρωτοφανή πράγματα για την άλλοτε ακμάζουσα αγορά της Επικοινωνίας.
Μα για σταθείτε! «Πρωτοφανή»;
Τι το πρωτοφανές ακριβώς; Και πότε οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ ήσαν υγιείς; Πότε έβγαζαν τα λεφτά τους από τις πωλήσεις, την πτώση των οποίων θεωρούν ως αίτιο της συμφοράς;
Ποτέ!
Ποτέ –μα ΠΟΤΕ!- μια εφημερίδα δεν στηριζόταν στις πωλήσεις για την επιβίωσή της αφού ούτε καν «ίσα βάρκα – ίσα νερά» δεν ήσαν...
Ούτε το λάδι (λειτουργικά, χαρτί, εκτυπωτικά) ούτε το ξύδι (αμοιβές δημοσιογράφων, φωτογράφων, κόστος παραγωγής ειδήσεων) «έβγαινε» ποτέ...Πόσο μάλλον όταν έβαλαν και τις πανάκριβες προσφορές μέσα! Βεβαίως και πάντοτε έπαιζε ρόλο η κυκλοφορία των εφημερίδων, όχι οι πωλήσεις τους! Κι έπαιζε ρόλο διότι όσο..

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Κύμα φυγής μαθητών από τα ιδιωτικά

Ρεπορτάζ: Νικολίτσα Τρίγκα / Εθνος

Η οικονομική κρίση χτύπησε και την πόρτα των ιδιωτικών σχολείων, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα με "λουκέτα" και μείωση στον αριθμό των μαθητών που φτάνει μέχρι και το 25%. Οι γονείς, και κυρίως αυτοί των μεσαίων οικονομικών στρωμάτων, αδυνατούν να ανταποκριθούν στα υψηλά δίδακτρα και προτιμούν να στείλουν φέτος τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία. Αυτήν τη στιγμή έχουν κλείσει 7 ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα και θα κλείσουν και 20 νηπιαγωγεία. Το πρόβλημα θα φανεί όμως σε όλες του τις διαστάσεις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία. Από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα φαίνεται ότι:
-Στα γυμνάσια-λύκεια η μείωση ανέρχεται περίπου στο 25%.
-Στα μεγάλα παραδοσιακά σχολεία η μείωση είναι κάτω από 10%.
-Στα δημοτικά η μείωση, με τα ίδια στοιχεία, φτάνει στο 10-12%.
-Μείωση ενδιαφέροντος παρατηρείται και στα σχολεία όπου υπήρχε μεγάλη λίστα αναμονής.
-Στα στοιχεία για τη μείωση των μαθητών που παρατίθενται δεν περιλαμβάνονται στοιχεία των μαθητών των σχολείων που έκλεισαν.
Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε είναι ότι με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα δύο τελευταία χρόνια (2009-2010 και 2010-2011) εγκατέλειψαν τα ιδιωτικά περί τους 4.000 μαθητές. Αν συνυπολογιστεί και..

2011: Η μαύρη χρονιά της ελληνικής δημοσιογραφίας

Του Σπύρου Σουρμελίδη

Ο «Ελεύθερος» έκλεισε, όπως το καθημερινό «Βήμα» και η «Απογευματινή», η «Ελευθεροτυπία» αναζητά δάνεια για να αντέξει την κρίση, όπως και το «ΑΛΤΕΡ» που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, οι απολύσεις συνεχίζονται κατά δεκάδες σε όλα τα ΜΜΕ.
Το 2011 είναι η χρόνια της μεγάλης κρίσης για την ελληνική δημοσιογραφία, τον Τύπο και γενικώς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το ερώτημα είναι αν θα εξελιχθεί στην μαύρη χρονιά της ελληνικής δημοσιογραφίας.
Η άνοιξη
Ήταν Μάρτιος του 1999 όταν επανεκδόθηκε το ημερήσιο «Βήμα» ως μία ακόμα κίνηση της ευρωστίας και της συνολικής ισχύος του ΔΟΛ. Ένα χρόνο πριν, ο ισχυρότερος δημοσιογραφικός οργανισμός της χώρας είχε ενταχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΔΟΛ είχε ήδη μπει στην ηλεκτρονική εποχή, έχοντας στην..

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ο Ρουσόπουλος, η δημοσιογραφία του τζιπ και του ρόλεξ και το ρίσκο του Μόσιαλου


Με το κράτος των ΜΜΕ θα ασχοληθεί αύριο η Κυβερνητική Επιτροπή. Τη σχετική εισήγηση θα κάνει ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος.
Γιατί ο Μόσιαλος; Διότι στη δική του αρμοδιότητα επανήλθε το Κράτος των ΜΜΕ. Αυτό υπάγεται πλέον στη νεοσυσταθείσα Γενική Γραμματεία ΜΜΕ υπό τον Πρωθυπουργό. Μεταφέρθηκε από το χαρτοφυλάκιο Πολιτισμού και Τουρισμού όπου είχε τοποθετηθεί - προς γενική κατάπληξη - στη σύνθεση της κυβέρνησης «Παπανδρέου Ι». Την κατάπληξη διαδέχθηκε η ερμηνεία ότι η Κρατική Ραδιοτηλεόραση ήταν μέρος της πολιτικής προίκας του Παύλου Γερουλάνου. Αλλά ο Παύλος «κρύωσε» γρήγορα με το θέμα, όπως με όλες τις καυτές πατάτες που βρέθηκαν στο τραπέζι μπροστά του.
Σην κυβέρνηση «Παπανδρέου ΙΙ» εκλήθη να αναλάβει το Κράτος των ΜΜΕ ο Τηλέμαχος Χυτήρης ως αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού. Ηταν το πιο ασφαλές και έμπειρο χέρι του ΠΑΣΟΚ σε τέτοια θέματα. Εξ ου και μπόρεσε να χειριστεί τα πράγματα. Αλλά η εξαφάνισή του ήταν ένα από τα μυστήρια του ανασχηματισμού που συνέστησε την..

Πτώση κυκλοφοριών, απολύσεις, αγωγές και δάνειαΕνώ καυτό προβλέπεται το φθινόπωρο για ΟΛΑ τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα στον έντυπο Τύπο, η μείωση των κυκλοφοριών εφημερίδων και περιοδικών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία των πρακτορείων διανομής, από 17% μέχρι 20%! Όσον αφορά τις διαφημιστικές καταχωρίσεις και τα ένθετα, έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει. Και κάποιες ολοσέλιδες διαφημίσεις που έχουν οι μεγάλες σε κυκλοφορία εφημερίδες είναι κυριολεκτικά... μισοτιμής!

-Δέκα απολύσεις
καταγγέλλεται πως έγιναν στις αρχές Αυγούστου στο ενημερωτικό σάιτ www.noοz.gr, συμφερόντων Κόκκαλη. Οι παλιοί συντάκτες, όλοι μέλη της ΕΣΗΕΑ, αντικαταστάθηκαν από νέους δημοσιογράφους με μπλοκ παροχής υπηρεσιών και αμοιβές της τάξεως των 500 ευρώ. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι..

Σκληρός ρεπόρτερ μέχρι το τέλος

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ (ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

Στην Ελλάδα πέρασε απαρατήρητος ο θάνατός του, αλλά στην Ιταλία έγινε χαμός. Ο λόγος για τον νούμερο ένα ρεπόρτερ της γείτονος Τζουζέπε ντ' Αβάντζο, που αποχαιρέτησε, λόγω καρδιακής προσβολής, τα εγκόσμια σε ηλικία 58 ετών. Κι ανακουφίστηκε έτσι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιας και ξεφορτώθηκε τον μεγαλύτερο εχθρό του μέσα στη δημοσιογραφική κοινότητα. Ο Ντ' Αβάντζο, βλέπετε, δεν τον είχε αφήσει σε χλωρό κλαρί εδώ και πολλά χρόνια, ξεσκεπάζοντας πλείστα όσα σκάνδαλα τόσο της κυβέρνησής του όσο και προσωπικά. Δικές του μάλιστα ήταν οι περίφημες «10 ερωτήσεις», που στρίμωξαν στον τοίχο την υπερασπιστική γραμμή του ιταλού πρωθυπουργού για τα ερωτικά (και όχι μόνο...) ανομήματά του. Ο ίδιος επίσης ανακάλυψε τις πιτσιρίκες Νοέμι Λετίτσια και Ρούμπι Ρουμπακουόρι, πρωταγωνίστριες της σεξοϋπόθεσης «Μπούνγκα Μπούνγκα». Ο Ντ' Αβάντζο έγραψε ιστορία επί σειρά ετών στην..

Ο υπουργός που θα ήθελε να τρώει (κάθε μέρα) κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια!Ποιός είναι ο ευτραφής υπουργός της κυβέρνησης που φιλοδωρεί με πενηντάευρα τη μαγείρισσα σε γνωστή ταβέρνα της Σκοπέλου; Μάλιστα το κυβερνητικό στέλεχος γνωστό για τις γκουρμέ προτιμήσεις του εισβάλλει κρυφά στην κουζίνα και προσπαθεί να πείσει την «τρόικα» του εστιατορίου να του βάλει «ενισχυμένη» μερίδα από την σπεσιαλιτέ που είναι κοκκινιστός κόκορας με μακαρόνια, ενώ απαιτεί να αφήσουν τα ζυμαρικά να «μουλιάσουν» στο ζουμί του πετεινού.

Στον Μόσιαλο και επίσημα η εποπτεία όλων των δημόσιων ΜΜΕ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο μεταφέρεται στην υπαγόμενη στον πρωθυπουργό γενική γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης (πρώην γενική γραμματεία Ενημέρωσης) η εποπτεία των δημοσίων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Τις σχετικές αρμοδιότητες αναμένεται να αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος.
Συγκεκριμένα, αναλαμβάνει την εποπτεία του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), τα τμήματα Διοικητικής Εποπτείας ΜΜΕ και Ραδιοτηλεοπτικών Θεμάτων και την εποπτεία των δημοσίων ΜΜΕ και του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, που μεταφέρονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Παράλληλα, η γενική γραμματεία Επικοινωνίας μετονομάζεται σε γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Είναι αρμόδια για τη Διεύθυνση Πληροφόρησης, τη Διεύθυνση Αναλύσεων και Τεκμηρίωσης, τη Διεύθυνση Υπηρεσιών Εξωτερικού, τη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων και τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας. Οι υπόλοιπες υπηρεσίες του τέως..

Κλεισμένοι στα εξοχικά τους στα νησιά πρώην υπουργοί της ΝΔ


Στα νησιά οι καταστηματάρχες παραπονούνται ότι ξένοι τουρίστες υπάρχουν, «αλλά οι Ελληνες είναι κλεισμένοι στα εξοχικά και τις μεζονέτες τους». Αυτή ακριβώς ήταν και η προσέγγιση πολλών πρώην υπουργών της ΝΔ. Εμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους στα νησιά ή στα σπίτια αυτών που τους φιλοξενούσαν. Το βοηθητικό προσωπικό στο σπίτι οικοδεσπότη πρώην κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή ειδοποιήθηκε να μην υπολογίζει σε ρεπό τις ημέρες του Αυγούστου. Οικοδεσπότες και προσκεκλημένος δεν επρόκειτο να βγουν καθόλου έξω, οπότε θα είχαν ανάγκη διαρκούς εξυπηρέτησης.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Η Θάτσερ, οι Clash και το «Guns of Brixton»

Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ


Στις 4 Μαΐου 1979 η Μάργκαρετ Θάτσερ πέρασε το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ και έκανε την πρώτη της δήλωση ως πρωθυπουργός, παραφράζοντας την «προσευχή του Αγίου Φραγκίσκου». «Οπου υπάρχει διχόνοια θα φέρουμε την αρμονία. Οπου υπάρχει λάθος θα φέρουμε την αλήθεια. Οπου υπάρχει αμφιβολία θα φέρουμε την πίστη. Κι όπου υπάρχει απελπισία θα φέρουμε την ελπίδα». Δύο χρόνια μετά, θέρισε ό,τι έσπειρε. Αμφιβολία, διχόνοια, λάθος κι απελπισία.
Από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης Θάτσερ, δόθηκαν σαφείς εντολές στην αστυνομία να εντείνει τα μέτρα αστυνόμευσης και άρχισε να εφαρμόζεται ένα νέο μοντέλο επιθετικής αστυνόμευσης με βάση σωματικούς ελέγχους υπόπτων στον δρόμο, με μόνο κριτήριο το παρουσιαστικό του «ύποπτου». Φυσικά, ύποπτοι ήταν σχεδόν όλοι όσοι δεν έμοιαζαν με τη σχεδόν αποκλειστικά λευκή και συχνά ακροδεξιών φρονημάτων αστυνομική δύναμη της εποχής. Αστυνομικοί περιπολούσαν σε προβληματικές περιοχές και έκαναν εξευτελιστικούς ελέγχους χωρίς αφορμή, που συχνά προκαλούσαν εντάσεις και μικροεπεισόδια. Αυτή η φασίζουσα πρακτική έρευνας περαστικών ενέπνευσε και τον μπασίστα των Clash, Πολ Σίμονον, που είχε γεννηθεί και κατοικούσε στη φτωχογειτονιά του Μπρίξτον, στο υποβαθμισμένο νότιο Λονδίνο, να γράψει το..

Εν αναμονή εξελιξεων στο Alter μετά την υπαγωγή του στο άρθρο 99


Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε τελικά αποδεκτή την αίτηση του τηλεοπτικού σταθμού Alter για την υπαγωγή του στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Τώρα πλέον το κανάλι του Μπουρναζίου θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει τα χρέη του ενώ ως οικονομικός μεσολαβητής τοποθετήθηκε ο κ. Κουμής, ο οποίος και θα προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις. Η απόφαση αυτή προστατεύει ουσιαστικά το κανάλι από τους πιστωτές του, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση της εταιρείας, ώστε να είναι βιώσιμη από εδώ και στο εξής. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή του σχεδίου βιωσιμότητας του τηλεοπτικού σταθμού, που έχει κατατεθεί μαζί με την αίτηση για την υπαγωγή στο άρθρο 99. Σε αυτό προβλέπεται η συμμετοχή του Argo Group, το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο νέο μετοχικό σχήμα του καναλιού. Τις επόμενες μέρες αναμένονται εξελίξεις...

Πελεγρίνης εναντίον Χαντζόπουλου

Αγωγή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά των «Νέων»!

Το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, το Εθνικό Καποδιστριακό, και ο πρύτανής του Θεοδόσιος Πελεγρίνης κατέθεσαν αγωγή κατά της εφημερίδας «Τα Νέα» και του σκιτσογράφου Δημήτρη Χαντζόπουλου για συκοφαντική δυσφήμηση ύστερα από ένα σκίτσο του, που θεωρήθηκε προσβλητικό της φήμης και του κύρους του Πανεπιστημίου.
Στην επίμαχη γελοιογραφία, που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουλίου στα «Νέα», συζητούσε ένας άνδρας με μια πόρνη στον δρόμο με αφορμή την κρίση και τις αξιολογήσεις των επενδυτικών οίκων. Η στιχομυθία είχε ως εξής: «Ο οίκος Moody's είναι ένας νταβατζής: Κι όταν αξιολογεί τους οίκους ανοχής είναι λογικό να αντιδρούν οι πουτάνες», έλεγε ο άνδρας. «Αγοράκι... Τα ξέρεις καλά βλέπω!.. Σε ποιο μπουρδέλο δουλεύεις;», ρωτούσε η πόρνη. «Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών», απαντούσε ο άνδρας.
Στην αγωγή αναφέρεται πως η «γελοιογραφία, η οποία χαρακτηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ το αρχαιότερο και γνωστότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας ως “μπουρδέλο”, πέραν πάσης αμφιβολίας προσβάλλει κατάφωρα την υπόληψη, τη φήμη και το κύρος του πρώτου εξ ημών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως επίσης και την τιμή και την υπόληψη του δεύτερου εξ ημών, Πρύτανη του ΕΚΠΑ».